Avaruusliiketoiminnasta Suomen elinkeinoelämän uusi jalokivi?

Teksti | Jukka Laitinen , Mira Rajalakso

Avaruus ja siihen liittyvä liiketoiminta voivat kuulostaa ensikuulemalta etäiseltä ajatukselta suomalaisen elinkeinoelämän kannalta. Avaruusliiketoiminta on jo kuitenkin tällä hetkellä vakavasti otettavaa liiketoimintaa. Työ- ja elinkeinoministeriön avaruustiimin mukaan (SpaceFinland 2024) Suomi on yksi maailman parhaista paikoista avaruusliiketoiminnan kehittämiseen ja tutkimukseen. Suomessa muun muassa rakennetaan nanosatelliitteja, jalostetaan niiden dataa kaupalliseen käyttöön, kehitetään autonomista liikennettä, älykästä metsävarojen hallintaa sekä valmistetaan kriittisen tärkeitä instrumentteja avaruusmissioihin. Suomen nykyisen avaruusstrategian visiona on rakentaa Suomesta maailman houkuttelevin ja ketterin avaruusliiketoimintaympäristö, josta hyötyvät kaikki Suomessa toimivat yritykset (SpaceFinland 2024, TEM & LVM 2018). Parhaillaan Suomen avaruusstrategiaa ollaan päivittämässä ja uusi avaruusstrategia julkistetaan loppuvuodesta 2024 (Vihavainen 2024).

Kuva: Kendall Hoopes / Pexels

Laurean YAMK-opiskelijat avaruusliiketoiminnan skenaarioita luomassa

Avaruusliiketoimintaan liittyviä tulevaisuuden mahdollisuuksia esiteltiin Laurean YAMK-opiskelijoiden toimesta Skenaarioiden hyödyntäminen tulevaisuuden johtaminen -tilaisuudessa toukokuussa 2024. Tilaisuus toteutettiin yhteistyössä VALUE-hankkeen (VALUE 2024) ja Laurean YAMK-opintojakso Tulevaisuuden johtaminen kesken. Opiskelijaryhmillä oli kullakin omat teemansa, joita he peilasivat avaruusliiketoiminnan näkökulmasta. Ryhmien teemoina olivat koulutus, ilmailu, energia-ala, vakuutusala, ruoka-ala sekä kansalaisjärjestöyhteistyö.

Opiskelijoiden esitykset pohjautuivat Tulevaisuuden johtaminen -opintojakson jaksotehtävään, jossa he kartoittivat teemaansa liittyviä tulevaisuuden skenaarioita sekä niihin liittyviä uhkia, mahdollisuuksia, visioita ja tulevaisuuden konsepteja. Avaruusliiketoimintaan liittyviä muutostekijöitä opiskelijat olivat kartoittaneet aiemmalla Toimintaympäristön monitorointi -opintojaksolla.

YAMK-opiskelijaryhmät tarjoilivat rohkeita ja monipuolisia näkemyksiä tulevaisuuden skenaarioiksi ja visioiksi: koulutusalan toimijoita heräteltiin kehittämään opintotarjontaa huomioon ottaen tulevaisuuden tarpeet avaruusosaajista esimerkiksi avaruusmatkailun näkökulmasta. Lentoyhtiöiden palvelukonseptiin tarjottiin avaruusmatkailun lisäksi virtuaaliavaruusmatkoja. Mustien aukkojen tuottamaa toimitusvarmaa ja päästötöntä ’mustaa kultaa’ uumoiltiin hyödynnettävän maapallolla tulevaisuuden energiana.

Elintarviketeollisuuden mahdollisena mullistajana pohdittiin muun muassa kehittyvää solumaataloutta sekä dronejen hyödyntämistä ruoan logistiikkaketjuissa. Kuulijoita haastettiin myös pohtimaan sitä, että johtaako Tulevaisuus-Greta kansalaisjärjestötoimintaa yli valtionhallinnon, kun maailma yritetään pelastaa avaruusromulta.

Avaruusliiketoiminta tarjoaa mahdollisuuksia elinkeinoelämälle ja koulutussektorille

Avaruusliiketoiminnalla on useita potentiaalisia hyötyjä Suomelle, jotka voivat tukea sen tulevaisuuden elinkeinoelämää. Avaruusliiketoiminta edellyttää huipputeknologiaa ja innovaatioita, jotka voivat vahvistaa Suomen asemaa teknologisen kehityksen kärjessä. Avaruuden hyödyntäminen voi avata uusia markkinoita ja liiketoimintamahdollisuuksia, jotka voisivat olla taloudellisesti merkittäviä. Avaruusliiketoiminta tarjoaa mahdollisuuksia myös koulutuksen, erikoisosaamisen ja kansainvälisen yhteistyön kehittämiseen sekä ilmastonmuutoksen torjuntaan (SpaceFinland 2024; TEM & LVM 2018). Nykyisinä geopoliittisesti epävakoina aikoina ei pidä myöskään unohtaa avaruusteknologian tärkeää roolia osana Suomen nykyaikaista puolustusta ja turvallisuutta (Liekkilä 2024).

Avaruusteema sopii hyvin tulevaisuuspohdintojen näkökulmaksi, sillä sitä se jättää tilaa mielikuvitukselle tarjoten monipuolisia mahdollisuuksia niin liiketoiminnan, koulutuksen kuin kansalaisjärjestötoiminnankin suhteen. Mikäli Suomi on valmis hyödyntämään avaruusliiketoiminnan mahdollisuudet ja onnistuu nousemaan avaruusliiketoiminnan edelläkävijäksi, tuo se mukanaan uusia innovaatioita, työpaikkoja ja taloudellista kasvua.

Lähteet

URN http://urn.fi/URN:NBN:fi-fe2024091170555

Jaa sivu