Digitaidot ovat tämän päivän perustaitoja, jotka monilla rikostaustaisilla on puutteelliset. Digikaverit-hankkeessa kahden organisaation yhteistyön ja vertaistuen avulla vahvistetaan rikostaustaisten digitaitoja ja kokonaisvaltaista elämänhallintaa. Tavoitteena on rikoksettomaan elämään sitoutuminen. Tässä artikkelissa kuvataan hankkeen toimintaa ja saavutuksia ensimmäisen toimintakauden aikana.
Kuva: StockSnap / Pixabay
Tämän päivän yhteiskunnassa edellytetään digitaalisten välineiden ja digitaalisten palvelujen käyttöä. Strategioissa painotetaan kansalaisten mahdollisuutta osallistua ja hyötyä digitaalisesta taloudesta ja yhteiskunnasta (Euroopan komissio 2025) näin edistäen digiosallisuutta (Seifert & Rössel 2019). Haavoittuvassa asemassa oleville digitalisaatio voi kuitenkin aiheuttaa haasteita. Rikostaustaiset henkilöt eivät esimerkiksi rangaistusaikana aina pääse käyttämään ja päivittämään digitaitojaan. Digitaitojen hallinnan on kuitenkin todettu vahvistavan yhteiskunnallista osallisuutta (Helsper 2012). Yhteiskunnallinen osallisuus puolestaan ehkäisee syrjäytymistä ja eriarvoisuutta (Hänninen ym. 2021) ja tukee rikoksista pidättäytymistä (Farrall & Calverley 2005).
Digitaitojen tärkeyden lisäksi on huomioitava myös rikostaustaisten henkilöiden elämänhallinnan taidot. Näiden edistämisen avulla voidaan vahvistaa kohderyhmän uskomuksia arjessa suoriutumisessa (Rantanen et al. 2022) sekä lisätä omanarvontunnetta ja vahvistaa autonomiaa (Knight & Van de Steene 2017). Nämä tukevat rikostaustaisia henkilöitä heidän sitoutumisessaan rikoksettomaan elämään.
Digitaalisten välineiden käytön oppimista ei siis tule nähdä irrallisena toimintana, vaan sen rinnalla on otettava huomioon elämänhallinnan taitojen kehittäminen ja myönteisen omakuvan kasvattaminen. Näitä voidaan toteuttaa digiopastuksen ohessa työelämätaitojen tukemisella, vertaistuella ja esimerkiksi digikaveritoiminnan kautta. Laurea-ammattikorkeakoulun (Laurea) ja Kalliolan setlementin (Kalliola) yhteisessä Euroopan unionin osarahoittamassa (ESR+) Digikaverit-hankkeessa pyritään rikostaustaisten henkilöiden kokonaisvaltaiseen tukemiseen digituen rinnalla (Kaatrakoski 2025).
Digikaverit-hanke
Kaksivuotinen Digikaverit-hanke alkoi 1.6.2024 ja siinä tarjotaan digitaitojen oppimisen rinnalla kokonaisvaltaista tukea rikostaustaisten henkilöiden elämän- ja työelämätaitojen kehittämiseksi. Kalliola järjestää kohderyhmälle digi- ja uraohjausta. Ensimmäisenä toimintavuotena ohjausta on järjestetty avoimena digi- ja uraolkkaritoimintana sekä räätälöityinä työpajoina. Tätä kirjoitettaessa Kalliolan järjestämään toimintaan on osallistunut 66 henkilöä. Toiminta on pitänyt sisällään muun muassa taulukko- ja tekstinkäsittelyn perusteita sekä tekoälyn hyödyntämistä CV:n teossa.
Digikaveritoiminta
Digi- ja uraohjaustarjonnan lisäksi Digikaverit-hankkeessa on tarjolla digikaveritoimintaan perustuvaa digikaverivalmennusta. Digikaveritoiminnan (Digital Buddies) edelläkävijä on Iso-Britanniassa toimiva Age UK (Age UK 2024). Se ajaa ikääntyvien kansalaisten asioita, ja tukee muun muassa kohderyhmänsä yhteiskunnallista osallisuutta. Digikaveri-toiminnan kehittämisessä Age UK yhdisti Digital Inclusion eli digitaalinen osallisuus -toiminnan ja Community Befrienders -vapaaehtoistyön tukeakseen ikääntyvien ihmisten digiosaamista.
Toiminnalla tavoitellaan digitaalisten taitojen osaamista ja verkkoympäristöissä toimimiseen liittyvän luottamuksen vahvistamista. Community Befrienders -toimintaan kuuluu vapaaehtoisten vierailut ikääntyneiden ihmisten luona ja esimerkiksi digitalisuuteen liittyvän tuki.
Suomessa digikaveritoimintaa lähdettiin luomaan Aspa-säätiön Digi haltuun -hankkeessa, jossa kehitettiin matalan kynnyksen digitukea vammaisille henkilöille, päihde- ja mielenterveyskuntoutujille sekä pitkäaikaissairaille (Aspa 2025). Digikaveritoimintaa kehitettiin edelleen Laurean ja Länsi-Uudenmaan hyvinvointialueen toteuttamassa DigiOn – Digionnea kaikille (ESR+ 2021–23) -hankkeessa (Laurea 2024). Kohderyhmä oli vaikeasti työllistyvät henkilöt, joille tarjottiin matalan kynnyksen digitukea. Viimeisin tiedossa oleva digikaveritoimintaa edelleen kehittävä hanke Suomessa on Digikaverit-hankkeen digikaverivalmennus (Kaatrakoski 2025).
Laurean digikaverivalmennus
Laurean Digikaverit-hankkeen (Kaatrakoski 2025) aikana järjestämän digikaverivalmennuksen kohderyhmä on rikostaustaiset henkilöt. He oppivat digitaitoja, mutta myös digituen antamista voidakseen vertaisena osallistaa muita rikostaustaisia henkilöitä digitalisoituvaan yhteiskuntaan. Heille tarjotaan mahdollisuus harjoittaa digitukena toimimista.
Digikaverivalmennus koostuu neljästä valmennuspäivästä. Valmennukset järjestetään Laurean Tikkurilan kampuksella, missä valmennettavat pääsevät osaksi oppimisyhteisöä. Ensimmäisenä toimintakautena digikaverivalmennuksen suoritti 12 henkilöä. Sisällöllisesti valmennuksessa käsitellään digiasioiden lisäksi vertaisuutta, ohjaajan ominaisuuksia, oppimisilmapiiriä ja vuorovaikutustaitoja. Aiempi tutkimus tukee teemojen käsittelyä valmennuksessa, sillä ohjaustilanteissa teknistä osaamista tärkeämmiksi voi nousta kiireettömän ilmapiirin ja luottamuksellisen suhteen luominen sekä ohjattavan kuunteleminen (Juujärvi & Salin 2019).
Oppiminen
Oppimista hankkeessa voidaan tarkastella kahdesta eri näkökulmasta. Konsortiotasolla hankkeessa hyödynnetään yhteisöllistä oppimista, mikä on tunnistettu toimivaksi oppimisen menetelmäksi haastavia ongelmia ratkaistaessa (Engeström 2015). Laurean ja Kalliolan yhteistyö on hankkeen aikana ollut tiivistä, vastavuoroista ja oppimista tukevaa. Hankkeessa työskentelee myös yksi kokemusasiantuntija, joka on tärkeä linkki Laurean ja Kalliolan toimintojen välillä tukien oppimista.
Kokemusasiantuntijan ehkä tärkein tehtävä on kuitenkin osallistujien tukeminen. Hänen roolinsa hankkeessa on tärkeä, sillä vertaistuki on tarkoituksenmukainen oppimisen malli hankkeen kohderyhmälle (Tetri & Juujärvi 2022). Tämän lisäksi vertaisten tuella ja roolimallilla on keskeinen merkitys rikollisuudesta irrottautumisessa (Croux ym. 2021).
Lopuksi
Digikaverit-hanke on digitaalisen yhteiskunnan ja rikosseuraamusalan tavoitteiden ja haasteiden ytimessä. Hanke on tätä kirjoitettaessa toiminnan puolivälissä ja edennyt lupaavasti. Rikostaustaisia henkilöitä on tavoitettu ja sitoutettu toimintaan. On myös viitteitä osallistujien yhteiskuntaan kuuluvuuden tunteen lisääntymisestä. Lyhyen aikavälin vaikutuksia on siis jo todennettavissa.
Sana Digikaverit-hankkeesta on levinnyt kohderyhmän ja kohderyhmän kanssa työskentelevien keskuudessa, mikä kertoo toiminnan myönteisistä vaikutuksista. Kalliolan digi- ja uraohjaukselle olisi tarvetta enemmän kuin hankkeella on resursseja. Kiinnostus digikaverivalmennusta kohtaan on kasvanut, eivätkä kaikki halukkaat välttämättä mahdu mukaan viimeisenä toimintavuonna. Kaiken kaikkiaan näyttäisi siltä, että ikääntyvien henkilöiden tarpeisiin kehitettyä digikaverikonseptia on pystytty Laurean ja Kalliolan saumattoman yhteistyön avulla soveltamaan rikostaustaisten henkilöiden tukemiseen. Tähän mennessä saadut signaalit antavat myös varovaisia viitteitä pitkän ajan vaikuttavuudesta ja osallistujien rikollisesta elämästä pidättäytymisestä.
Lähteet
- Age UK 2024. Digital Buddies. Viitattu 22.12.2024. https://www.ageuk.org.uk/eastlondon/get-involved/volunteer/digital-buddies/
- Aspa (2025). Digi haltuun: Tukea digitaalisten laitteiden ja palveluiden käyttöön. Viitattu 5.5.2025. https://www.aspa.fi/kehittamistoiminta/kehittamistuloksia/digi-haltuun/digi-haltuun-tukea-digitaalisten-laitteiden-ja-palveluiden-kayttoon/
- Croux, F. De Donder, L. Claes, B, Vandevelde, S. & Brosens, D. 2021. Peer support as a bridge for participation in prison activities and services: A qualitative study with foreign national prisoners. Criminology and Criminal Justice, 1-21.
- Engeström, Y 2015, Learning by expanding: An activity-theoretical approach to developmental research. New York: Cambridge University Press.
- Farrall, S. & Calverley, A. 2005. Understanding desistance from crime: Emerging theoretical directions in resettlement and rehabilitation. Open University Press.
- Euroopan komissio 2025. Digital Inclusion. Viitattu 5.5.2025. https://digital-strategy.ec.europa.eu/en/policies/digital-inclusion
- Hänninen, R., Karhinen, J., Korpela, V., Pajula, L., Pihlajamaa, O., Merisalo, M., … & Wilska, T. A. 2021. Digiosallisuuden käsite ja keskeiset osa-alueet: Digiosallisuus Suomessa-hankkeen väliraportti. Valtioneuvoston kanslia. Viitattu 20.4.2025. https://julkaisut.valtioneuvosto.fi/bitstream/handle/10024/163036/VNTEAS_2021_25.pdf
- Helsper, E. J. 2021. The digital disconnect: the social causes and consequences of digital inequalities. London: Sage.
- Juujärvi, S. & Salin, O. 2019. Kohti motivoivaa ohjausta: sosiaali- ja terveydenhuollon ammattilaisten itsearviointia ohjausosaamisestaan. Psykologia, 54 (2), 76–90.
- Kaatrakoski, H. 2025. Digitaidot tukevat rikoksetonta elämäntapaa. Laurea Long 1/2025. Viitattu 2.5.2025. https://www.theseus.fi/bitstream/handle/10024/877794/Laurea%20Long_2025_1.pdf?sequence=2
- Knight, V. & van de Steene, S. 2017. The capacity and capability of digital innovation in prison: towards smart prsions. Advancing Corrections Journal, Edition: 4/2017.
- Laurea 2025. DigiOn – Digionne kaikille. Viitattu 5.5.2025. https://www.laurea.fi/hankkeet/d/digion—digionnea-kaikille/
- Rantanen, T., Juujärvi, S., Silvennoinen, P., & Järveläinen, E. 2023. Haavoittuvassa asemassa olevien ryhmien digitaalinen syrjäytyminen sosiaali- ja terveysalan osaamisen haasteena. Ammattikasvatuksen aikakauskirja, 25(3), 50–69.
- Seifert A. & Rössel J. 2019. Digital Participation. Teoksessa D. Gu & M. Dupre (toim.) Encyclopedia of Gerontology and Population Aging, 1–5. Cham: Springer. https://doi.org/10.1007/978-3-319-69892-2_1017-1
- Tetri, B. & Juujärvi, S. 2022. Self-Efficacy, Internet Self-Efficacy, and Proxy Efficacy as Predictors of the Use of Digital Social and Health Care Services Among Mental Health Service Users in Finland: A Cross-Sectional Study. Psychology Research and Behavior Management, 15, 291–303. https://doi.org/10.2147/PRBM.S340867