Eettisen ajattelun teematiimin ensimmäinen vuosi

Teksti | Karoliina Nikula

Laurean eettisen ajattelun teematiimi on kokoontunut ensimmäisenä toimintavuotenaan kuusi kertaa. Teematiimin tarkoitus on edistää eettistä ajattelua ja koota yhteen laurealaista etiikan alan osaamista. Kuvaan tässä artikkelissa teematiimin toimintaa kuluneen vuoden aikana.

Kuva: Papisut / Adobe Stock (Laurean Education-lisenssi)

Eettisen ajattelun teematiimi perustettiin tammikuussa 2024. Kuluvan vuoden aikana olemme ehtineet tarkentaa tavoitteitamme ja sopia yhteisistä toimintakäytännöistä, laatia ryhmän esittelyn, kirjoittaa yhdessä, hakea rahoitusta uusille hankkeille ja kokoontua ajattelemaan yhdessä kuusi kertaa eri eettisten aiheiden äärellä. Mukana toiminnassa on ollut ihmisiä Laurean eri koulutusaloilta, TKI-toiminnasta, viestinnästä ja opiskelijahyvinvoinnista. Joka kerta paikalla on ollut myös joku ensimmäistä kertaa – eli olemme tavoittaneet uusiakin toimijoita. Jokaisessa tapaamisessa on ollut joku alustus, jonka pohjalta on keskusteltu ja sen lisäksi käyty läpi erilaisia ajankohtaisia etiikan asioita.

Kulunut vuosi 2024

Helmikuussa tutustuimme tiimiläisiin ja keskustelimme yhteisistä intresseistä ja osaamisesta etiikan saralla. Teematiimiin myöhemmin mukaan tulleet uudet tiimiläiset ovat voineet käydä lisäämässä esittelynsä yhteiselle alustalle omatoimisesti. Helmikuussa myös työstimme teematiimin kuvausta yhdessä. Teematiimin tavoitteena on muun muassa verkottaa Laurean etiikan osaajia ja jakaa osaamista; tuoda esiin laurealaista eettistä osaamista; vahvistaa poikkitieteellistä ja reflektoivaa lähestymistapaa eettisiin yhteiskunnallisiin haasteisiin; syventää ja jakaa osaamista ajankohtaisista eettisistä aiheista; vaihtaa ajatuksia, jakaa hiljaista tietoa, kirjoittaa ja ajatella yhdessä. Ensimmäisessä kokoontumisessa Laurean yliopettaja Soile Juujärvi alusti verkkokeskusteluista eettisen ongelmanratkaisun kehittäjinä moraalipsykologian näkökulmasta.

Huhtikuun tapaamisessamme Laurean yliopettaja Jyri Rajamäki alusti otsikolla ”Etiikan huomioiminen omassa tekemisessä ja aktiivisessa julkaisutoiminnassa”. Keskustelun jälkeen kartoitimme yhdessä laurealaista tehtyä etiikkatyötä ja teimme sitä näkyväksi yhteiseen dokumenttiin. Sen avulla voimme sisäisesti koota ja verkottaa Laureassa jo tehtyä etiikan alan työtä niin hankkeissa, opetuksessa kuin julkaisuina. Työstimme yhdessä myös teematiimin esittelytekstiä, jota voidaan hyödyntää kansainvälisessä yhteistyössä esimerkiksi uusia partnereita etsittäessä.

Kesäkuussa jatkoimme yhdessä tekstintuottamista ja teimme myös konkreettisen yhteiskirjoitusharjoituksen laurealaisesta etiikasta. Kirjoitusharjoituksen tuotos on luettavissa täällä: Kurkistus laurealaiseen etiikkaan | Laurea Journal
Syyskuussa kuulimme alustuksen niin kutsutuista laurealaisista etiikkapaketeista. Alustuksen pitivät lehtori Sari-Sarlio-Siintoja ja TKI-asiantuntija Tuomas Tammilehto, jotka ovat jo pitkään kehittäneet ja tehneet Horizon -hankkeiden etiikkatyötä. Kuulimme terveiset myös Nursing Ethics konferenssista, joka oli elokuussa Lontoossa. Konferenssista voi lukea tarkemmin täältä: Havaintoja etiikan konferenssista Lontoosta | Laurea Journal.

Lokakuussa kokoonnuimme yhdessä ennakoinnin teematiimin kanssa. Voit lukea lisää ennakoinnin teematiimistä täältä. Ennakoinnin teematiimiä vetää tulevaisuudentutkija Sanna Ketonen-Oksi. Kävimme keskustelua mm. seuraavista aiheista: 1) Miten Laurean ennakointi ja etiikka näkyvät uudessa strategiassa? 2) Millaista ennakointia ja etiikkaa yhdistelevää osaamista meidän pitäisi hankkeissa edistää / tuottaa? 3) Miten ennakointi ja etiikka ovat profiloituneet Laureassa nykyisellään? Miten profiilia olisi hyvä kehittää uuden strategian tavoitteiden mukaisesti? 4) Miten ennakointia ja etiikkaa yhdistelevää osaamista ja tavoitteita voidaan hankkeistaa? Millaisia hankeaihioita olisi hyvä edistää ja millaiset rahoituskanavat olisivat tähän otollisia? Yhteinen pohdinta koottiin Padlet -alustalle ja ajatuksia työstetään eteenpäin etiikan ja ennakoinnin yhteisessä tieteellisessä puheenvuoroartikkelissa.

Marraskuussa meille alusti Sari Sarlio-Siintola Z-inspectionista. Z-inspection on prosessi ja väline luotettavan tekoälyn edistämiseen. Tapaamisessa esiteltiin myös laurealaisia etiikan alan sisältöjä opetuksen osalta, muun muassa Eettinen toiminta ja päätöksenteko (YAMK) opintojakso, ja yhteiskuntavastuullinen johtaminen ovat opintojaksoja, joilla on etiikan sisällöt keskiössä. Vuoden viimeisessä kokouksessa käsiteltiin myös ensi vuoden ohjelmaa ja toiveita.

Tapaamisten välissä on tietysti tapahtunut myös paljon: on jätetty hankehakemuksia, jotka liittyvät etiikkaan ja on toteutettu hankkeita, joissa Laurealla on vastuullaan erityisesti etiikkaan liittyvää työtä (tällainen on esimerkiksi Aurora hanke: Demonstrating Transformative Solutions to Empower Climate Resilience Towards Improved Public Health Status in the EU Boreal Region – Laurea-ammattikorkeakoulu.

Tuleva kevätlukukausi 2025

Ensi keväälle on jo sovittuna teematiimin ohjelmaan helmikuun tapaamiseen alustus koordinaattori Jenni Kämpiltä. Jenni tulee Sininauhaliiton tieto- ja tukipiste Tiltistä (Mikä on Tiltti?) ja hän alustaa meille pelihaittojen eettisistä kysymyksistä yhteiskunnassamme. Maaliskuussa saamme teematiimiin vieraan Aspasta (Tuettua asumista ja asumisen palveluita koko Suomessa – Aspa), jolloin kehitysjohtaja Karoliina Ahonen alustaa suomalaisen mielenterveyspotilaan eettisistä kysymyksistä. Toukokuussa kuulemme alustukset Laurean lehtori, väitöskirjatutkija Elina Pajakoskelta moraalisesta rohkeudesta ja opettaja, yrittäjä Annu Haho Laureasta alustaa etiikan alan yrittäjyydestä.

Yhdessä ensi vuonna luettavaksi ja keskusteltavaksi kirjaksi olemme sopineet Rutger Bregmanin Moraalinen kunnianhimo – siivittämään eettistä ajatteluamme. Tervetuloa mukaan etiikan teematiimin toimintaan, laurealaiset ja yhteistyökumppanit!

Lähteet

URN http://urn.fi/URN:NBN:fi-fe2024112696798

Jaa sivu