Hoitotyön lehtorit digitaalisen terveydenhoidon maailmankonferenssissa

Teksti | Kirsi Leinonen , Reija Korhonen

Vierailimme Digital Health World Congressissa 23.-24.5.2023 Robota-hankkeen mahdollistamana. Tapahtuma oli nimensä mukaisesti maailmanlaajuinen ja osallistujia oli niin Afrikasta, Aasiasta, Euroopasta kuin Pohjois-Amerikastakin, mutta me olimme ainoat suomalaiset. Suomi loisti poissaolollaan myös noin kolmenkymmenen esiintyjän joukossa, mutta silti maamme mainittiin kehittyneenä digitaalisten terveyspalveluiden maana. Avaamme tässä jutussa reissun antia.

Digital Health World Congress 2023 pidettiin Lontoon Kensingtonin konferenssi- ja tapahtumakeskuksessa. Ollakseen maailmanlaajuinen ja varsin hinnakaskin suurtapahtuma, vaikuttivat ulkoiset puitteet pienemmiltä kuin miltä Laurean omat koko henkilöstön tapahtumat yleensä näyttävät. Sali oli järjestetty pyöreiden pöytien avulla vuorovaikutuksen mahdollistavaksi areenaksi. Ensimmäisenä päivänä saimmekin pöytäämme italiaisia osallistujia ja toisena päivän Kanadasta saapuneen digitaalisten terveyspalveluiden konsultin. Pääsimme hämmästyttämään häntä esittelemällä älypuhelimistamme Robota-hankkeen piloteissa käytettyjä robotteja, esimerkiksi Moto Tiles -liikuntalaatat, Nao-robotin ja Auxivo Liftsuit-nostopuvun.

Puheenvuorot olivat tehokkaita, tarkkaan aikataulutettuja pääasiassa alan yritysten ”täystykityksiä” tuotteistaan ja palveluistaan. Edustettuina olivat esimerkiksi NHS, Oracle, Capgemini, LIVA, islantilainen Drifline ja ruotsalainen Mavatar ja monet muut digitaalisen terveydenhoidon piirissä toimivat. Latvialainen kansallisen tason digitaalisesta terveydenhuollosta vastaava viranomaisedustaja oli suorastaan poikkeus yritysedustajien rinnalla. Monet puheenvuorot painottuivat tiedon siirtämisen ja keräämisen tehokkuuteen ja turvallisuuteen, mutta myös etäpalveluita ja erilaisia asiakkaan käyttämiä sovelluksia oli esillä. Delve Health esitteli kattauksen edustamistaan puettavista teknologioista, joista eräs oli suomalainen innovaatio Oura-sormus. Cogniss-yrityksen edustaja esitti ratkaisunaan sovellusten koodamishaasteisiin ”no-code” tai ainakin ”low-code” mahdollisuudet, jolloin varsinaisia koodaamistaitoja ei tarvita vaan terveydenhuollon henkilöstö voisikin itse tuottaa tarvitsemiaan sovelluksia. Tämä saattaa kuulostaa liian toiveikkaalta ja edelleen liian haastavalta muutenkin ylikuormittuneessa terveydenhuollossa. Alalle kouluttaneita ja alaa ymmärtäviä toimii kyllä muuallakin kuin suorassa asiakastyössä, joten tässä on potentiaalia kiinnostuneille. Mainittakoon, että toinen allekirjoittaneista on ”koodannut” jo 1990-luvulla olio-ohjelmoinnilla CD-rom:lla julkaistun terveyskasvatuksen ohjelmiston, joten kyllä 2020-luvullakin saa luvan tulla helppokäyttöisiä koodaussovelluksia.

Opetamme sairaanhoitajaopiskelijoita syksyllä 2023 alkavalla opintojaksolla Hoidon tarpeen arviointi ja sähköinen asiointi sairaanhoitajan vastaanotolla. Kongressi vahvistaa aikaisempaa käsitystä siitä, että hoitoalalla tarvitaan koulutusta digitaalisten palveluiden käyttämiseen ja että kyseisen opintojakso on tarpeellinen. Terveydenhuollon henkilökuntapula on kaikkialla ajankohtainen, ja digitaalisten palveluiden avulla pyritään tätä vajetta paikkaamaan. Päivien jälkeen ei jäänyt epäselväksi, että digitaalinen terveydenhuolto on tullut jäädäkseen ja on jo merkittävä toimintatapa perinteisen terveydenhoidon rinnalla.

URN http://urn.fi/URN:NBN:fi-fe2023062861185

Jaa sivu