Inspiraatiota ja uskallusta yrittäjyyteen

Teksti | Jenna Pennanen

Menestyneen yrittäjän omakohtaiset mokat, oivallukset ja opit inspiroivat hyvinvointialan yrittäjiä Kasvun paikka -tilaisuudessa, joka tarjosi osallistujille ainutlaatuisen mahdollisuuden kehittää liiketoimintaansa ja omaa uskallustaan yrittäjinä. Rohkaiseva yrittäjyystarina, kohdennettu oman liiketoiminnan muotoilun parissa työskentely ja uusi tieto yritysrahoitusvaihtoehdoista tarjosi yrittäjille arvokkaita oppeja ja kannusti heitä liiketoiminnan jatkuvaan kehittämiseen.

kuvituskuva tilaisuudesta.
Kuvaaja: Ella Niemi/Business Helsinki

KauKo – Kaupunkiympäristöt kokeilualustana hyvinvointi-innovaatioille-hanke järjesti kevättalvella 2025 kaksi yrittäjille suunnattua tilaisuutta, joissa he saivat tarvitsemaansa tietoa, tukea ja intoa liiketoimintansa kehittämiseen. Nämä Ideasta kasvuksi -tilaisuudet sisälsivät niin inspiroivia teemapuheenvuoroja kuin kohdennetumpaa valmennuksellista tukea yrittäjien liiketoiminnan muotoilemiseksi. Tilaisuudet järjestettiin Business Helsingin tiloissa Helsingin ydinkeskustassa ja ne tavoittivat yhteensä miltei 40 hyvinvoinnin parissa työskentelevää yrittäjää pohtimaan ja työstämään omaa liikeideaansa ja -toimintaansa.

Kasvun paikka

Tämä artikkeli esittelee tilaisuuksista jälkimmäistä, Kasvun paikka -tilaisuutta, joka kokosi yhtenä maaliskuun aamupäivänä 20 yrittäjää saman katon alle. Tilaisuuden järjestelyistä ja toteutuksesta vastasivat Business Helsingin ja Laurea-ammattikorkeakoulun hankeasiantuntijat. Tämän yrittäjyystilaisuuden punaisena lankana oli tulevaisuusorientoituneen näkökulman omaksuminen ja liiketoiminnan kasvuun tähtääminen kuitenkaan inhimillistä tekemisen otetta unohtamatta. Aamupäivä käynnistyikin Commun yhden perustajan, Karoliina Kauhasen, omakohtaisella yrittäjyystarinalla, joka inspiroi osallistujia niin lämminhenkisyydellään kuin konkreettisuudellaankin. Karoliina kertoi rohkeasti omista mokistaan, jotka hänen mukaansa kuuluvat yrittäjyyteen. Hänen puheenvuoronsa piti sisällään myös useita oivalluksia ja oppeja, joita hän on kerännyt kolmen viimeisen Commun vaiherikkaan toimintavuoden aikana.

Karoliina Kauhanen on yksi Suomen suurimman auttamisen sovellus Commun perustajista. Commu on mobiilisovellus, jossa voi pyytää ja antaa apua, kotona ja työpaikoilla. Sovelluksen kautta on kahden vuoden aikana tehty yli 30,000 hyvää tekoa, naapuriavusta yritysten hyviin tekoihin Suomessa, Norjassa ja Saksassa. Commu on voittanut useita kotimaisia ja kansainvälisiä palkintoja, muun muassa Pohjoismaiden suurimman innovaatiokilpailun 100Pitches sekä saanut tunnustuksen YK:lta työstään rauhan ja siviiliauttamisen eteen. Kauhanen oli vuonna 2024 ainoa suomalaisnainen, joka nostettiin Forbes 30under30 -listalle.

Puheenvuoronsa alussa Karoliina näytti osallistujille kuvaa kolmesta kaveruksesta, jotka istuvat tuiki tavallisessa olohuoneessa. ”Tuolta olkkarin matolta lähdettiin ja kaikki meni pieleen.” Hänen kertomuksensa mukaan Commun alku olikin, nykyisellään menestyksekästä yritystoimintaa johtaville ja käytännön arjen hyvien tekojen toimintaa edistäville, ystävyksille aluksi suuri hämmennys. He olivat kuitenkin varmoja, että auttamisesta ja avun pyytämisestä pitää tehdä ihmisille helpompaa, mihin Commun visio perustuu. Nopeisiin päätöksiin pystyvä tiimi päätti testata rohkeasti ideaansa, ja päätyivätkin antamaan Commu -sovelluksen kontrollin käyttäjille jo sen alkuvaiheessa.

Commun keskiössä ovat tänäkin päivänä sen käyttäjät, jotka teoillaan vaikuttavat myös sen toiminnan kasvamiseen ja laajentumiseen. Toki Karoliina yhdessä tiiminsä kanssa on nähnyt erittäin paljon vaivaa, että on saanut suuren käyttäjäkunnan ylipäätään puolelleen. Karoliina kertoi käyneensä puhumassa Commusta yli sadassa tapahtumassa. Hän analysoi myös jokaisen pitchaustilaisuuden olleen hyvä kokemus oman idean kiteyttämisen kannalta, vaikka tilaisuudet eivät sinänsä olisikaan johtaneet muiden kiinnostuksen heräämiseen.

Karoliina kertoo, että hänen oma taustansa ja sapekkuutensa ovat auttaneet häntä jatkamaan. ”Kuinka monta ei-vastausta saan kaadettua ja kuinka monta kyllä-vastausta kaivettua. Haluan osoittaa muiden olevan väärässä.” Karoliina tokaisee itsevarmasti. Hän rohkaisee myös intensiivisesti puheenvuoroa kuuntelevaa yleisöä ammentamaan jokaisesta kuulemastaan ei-vastauksesta voimaa kohdata vielä seuraavakin ”ei” kunnes kyllä-vastauksen vuoro koittaa. Karoliina on myös vahvasti sitä mieltä, että vain riskin kautta voi syntyä jotain uutta. Hän esittää myös retorisen kysymyksen yleisölle, ”Mitä jos olisin pysähtynyt ensimmäiseen isoon saamaani ei-vastaukseen”. Kuulijakunta ikään kuin huokaa kollektiivisesti. He tuntuvat samaistuman tähän ei-sanaan kiteytyvään esityksen osioon ja osoittavat vaikuttuneisuuttaan Karoliinan kokemuksia kohtaan pontevasti nyökkäillen.

Jälkikäteen saadun osallistujapalautteen perusteella Commun tarina sykähdytti. Tässä lainaukset muutamasta palautteesta:

”Commun esittely oli tilaisuutteen erittäin sopiva. Se oli paitsi konkreettinen ja realistinen, myös erittäin positiivinen.”

”Commun tarina lähti ”ruohonjuuritasolta”, ja sen kokemusten hyödyntäminen sopi hyvin myös oman yritysidean tämän hetkiseen toteutusvaiheeseen.”

Puheenvuoronsa lopuksi Karoliina neuvoo yrittäjiä vielä pyytämään apua ja tukea niin toiminnan käynnistämiseen kuin kasvattamiseenkin. Tämä edellyttää hänen mukaansa uskallusta omien ideoiden jakamiseen. ”Tuki katoaa, jos istuu omien ideoiden päällä”, hän sanoo. Seuraavassa tilaisuuden osiossa yrittäjät haastettiinkin pohtimaan tulevaisuusorientoituneesti nykyisten hyvinvointia edistävien tuotteidensa ja palveluidensa kehittämistä sekä innovoimaan täysin uusia ratkaisuja liiketoimintansa kasvattamiseksi. He pääsivät sparrailemaan ajatuksiaan pienryhmissä ja jakamaan lopuksi ideoitansa kaikille osallistujille. Tämän valmennuksellisen ja vertaistukeakin sisältäneen työskentelyosion fasilitoivat Laurea-ammattikorkeakoulun palvelumuotoilijat.

Resilientti liiketoiminta

Valmennus sisälsi myös pienen alustuksen siihen, mitä tulevaisuusorientoitunut ajattelu vaatii toteuttajaltaan. Liiketoiminnan resilientistä muotoilusta puhuttaessa ennakointi, varautuminen ja toiminnan jatkuvuuden hallinta ovat merkittäviä kulmakiviä, jotka tulee ottaa huomioon niin nykyisiä kuin uusiakin tuotteita ja palveluita kehittäessä. Comminkin menestyksekkäässä tarinassa on nähtävissä sen toiminnan muokkautuvuus käyttäjien tarpeiden mukaan ja toiminnasta vastaavien kyky sekä ennakoida että reagoida kohtuullisen nopeasti tilanteesta tai toisesta aiheutuviin muutoksiin. Myös liiketoimintaympäristön aktiivinen seuraaminen ja pyrkimys kehittyä sisältyvät joustavaan ja ketterään liiketoiminnan harjoittamiseen. Vaikka tulevaisuuden relevanttien tuotteiden ja palvelujen työstäminen haastoi yrittäjiä, he onnistuivat kirkastamaan liikeideaansa ja ideoimaan liiketoiminnalleen jopa täysin uusia suuntauksia.

Tilaisuudessa oli myös rahoitusinfo, jossa Team Finland kasvu- ja kansainvälistymiskoordinaattori Hannaliisa Johnson kertoi omassa teemapuheenvuorossaan millaista rahoitusta pienyrittäjä voi hakea ja millaisia yrityksen kehittämispalveluita on tarjolla. Hän kävi erilaisia rahoitusvaihtoehtoja kattavasti läpi, ja osallistujat esittivät myös juuri heille tällä hetkellä ajankohtaisia kysymyksiä esimerkiksi yrityksen kasvurahoitukseen liittyen. Karoliinan omakohtaiset kokemukset ja esimerkit rahoituksen hakemista täydensivät ja toivat konkretiaa tilaisuuden viimeisen osion sisältöön, jonka yrittäjät kokivat hyväksi. Eräs osallistuja kirjoitti antamassaan palautteessaan näin: ”Team Finlandin edustaja esitti perustellusti ja ymmärrettävästi julkiset rahoitusvaihtoehdot sekä miten niitä haetaan.”

Tilaisuus päätettiin yhteiseen lounaaseen, mikä edisti niin yrittäjien keskinäistä kuin yrittäjien ja teemapuheenvuorojen pitäjien ja hanketoimijoiden välistä verkostoitumista. Tässä tilaisuudessa oli useita samoja yrittäjiä, jotka osallistuivat myös Kauko-hankkeen helmikuussa 2025 järjestämään Uudet näkökulmat -tilaisuuteen, joten olikin kerrassaan hienoa saada palaute, jossa mainittiin, että verkostoituminen sujui jo edelliskertaa jouhevammin. Tästä, kylläkin yksittäisestä, mutta tärkeästä palautteesta voimme päätellä kuinka merkittävää on hanketoiminnassa tavoitella ja sitouttaa yrittäjiä säännöllisiin kohtaamisiin.

Yrittäjille suunnatusta Uudet näkökulmat -tilaisuudesta ja Ideasta kasvuksi -tilaisuuksissa yrityksille järjestetystä tuote- ja liiketoimintakehityksen palvelumuotoilutuesta on tekeillä omat artikkelinsa. Ne julkaistaan myöhemmin keväällä 2025..

URN http://urn.fi/URN:NBN:fi-fe2025032822172

Jaa sivu