IT-alan osuus maailman kasvihuonepäästöistä on 2–5 %: siksi vihreä koodaaminen ja vihreä IT!

Teksti | Virpi Kokko , Taina Vuorela

Digitaalisuuden lisääminen on keskeinen vihreän siirtymän keino, jolla kasvihuonepäästöjä pyritään vähentämään. Digitaalisuuden lisääntyminen kuitenkin myös kasvattaa ympäristökuormitusta lisääntyvän energiantarpeen vuoksi, ja siksi digitaalisia ratkaisuja tuottavan sektorin omaan hiilijalanjälkeen on kiinnitettävä huomiota. (Tuetaan vihreää siirtymää 2020.)

Kuva: Yan Krukau / Pexels

Digitaalisia ratkaisuja tuottavan IT-alan osuus maailman kasvihuonepäästöistä on 2–5 %. Ilman toimenpiteitä tämä osuus voi kasvaa jopa 14 %:iin 2040 mennessä. (ICT-alan ilmasto- ja ympäristöstrategia 2021.) Tutkimustulosten mukaan IT-alan yrityksissä on vielä rajallisesti osaamista vihreä koodaamisen keinoista ohjelmistotuotannon elinkaaren eri vaiheissa, joten tietoisuuden lisäämiseen vihreästä koodaamisesta ja vihreästä IT:stä on tarvetta (Kokko 2024).

Vihreä koodaaminen on merkityksellistä sekä ympäristölle että liiketoiminnalle

Niitä ohjelmistojen suunnittelun, kehittämisen ja käyttöönoton tapoja, joiden tavoitteena on tehdä ohjelmistoista ympäristöystävällisempiä energiatehokkuutta parantamalla, kutsutaan vihreäksi ohjelmistotuotannoksi eli vihreäksi koodaamiseksi (Verdecchia, Lago, Ebert & De Vries 2021, 1). Vihreällä koodaamisella voidaan vähentää ohjelmistotuotannon ympäristövaikutuksia, mutta sen avulla voidaan saavuttaa myös liiketoiminnallisia hyötyjä, kuten uusia kasvumahdollisuuksia ja kustannussäästöjä. Lisäksi vihreä koodaaminen voi vahvistaa yrityksen maineen, riskienhallinnan, kilpailuedun ja innovaatiokyvykkyyden vahvistumista. Vihreät IT-ratkaisut voivat siis helpottaa yritysvastuiden toteutumista ja auttaa yritystä toimimaan ympäristösäädösten mukaisesti. (Simons ym. 2022, 76; Muafi 2015, 722; Loeser ym. 2017, 525.)

Resilientti organisaatio kykenee vastamaan muutoksiin ja sopeutumaan niihin tehokkaasti. Vihreällä koodaamisella voidaan edistää organisaation resilienssiä, sillä IT-alan kestävillä käytännöillä ja käyttämällä uusimman tiedon mukaisia malleja ja menetelmiä voidaan sekä suojautua häiriöiltä että vähentää IT-järjestelmien haavoittuvuutta, mikä vahvistaa organisaation kykyä selviytyä. (Ortiz-de-Mandojana & Bansal 2016, 1615.)

Vihreä koodaaminen ei ole vielä laajasti tunnettu aihe IT-alan yrityksissä, ja osaaminen vihreän koodaamisen menetelmistä ohjelmistotuotannon elinkaaren eri vaiheissa on vielä puutteellista. Keskeisin este ympäristönäkökulman huomioimiseksi ohjelmistotuotannossa onkin osaamisen puute, joten lisää tietotaitoa niin konkreettisista keinoista kuin erilaisten ratkaisujen ympäristövaikutuksista tarvitaan IT-alan koulutussektorille ja yrityksiin, jotta ohjelmistotuotanto-alan toimijat voivat pienentää IT-alan hiilijalanjälkeä. (Kokko 2024.)

Vihreä IT kehittää IT-alan materiaalivirtojen kestävyyttä ja kiertotaloutta

IT-alan ilmasto- ja ympäristöystävällisyyttä voidaan lisätä kehittämällä alan infrastruktuurin ja materiaalivirtojen kestävyyttä ja kiertotaloutta. Tietoisuutta ja osaamista vihreän IT:n keinoista tulee lisätä alan yrityksissä sekä kehittää osaamista niihin liittyvissä hankinnoissa. Tässä kehityksessä on myös tärkeää hyödyntää uusia, nousevia teknologioita. Lisäksi tulee vahvistaa energianäkökohtien huomioimista ohjelmistojen ja palveluiden suunnittelussa mm. kehittämällä näihin liittyvää mittaamista sekä ilmasto- ja ympäristöhyötyjä tuottavia ratkaisuja. (ICT-alan ilmasto- ja ympäristöstrategia 2021; kts. myös Kokko 2024.) Euroopan Unioni onkin luonut rahoitusohjelmia ja lainsäädäntöä sekä standardointialoitteita tukemaan energiasektorin digitalisointia ja esimerkiksi energiankulutukseen liittyvän mittausdatan saatavuutta (Shaping Euroe’s Digital Future 2024).

Virpi Kokon opinnäytetyö, jonka tuloksia esitellään yllä, kartoitti asenteita ja valmiuksia vihreään koodaamiseen IT-alan yrityksissä, sekä näkemyksiä vihreän koodaamisen ja vihreän IT:n vaikutuksista IT-alan yritysten liiketoiminnalle ja resilienssille. Työn tavoitteena oli tuottaa Laurea-ammattikorkeakoululle tietoa vihreän koodaamisen merkityksistä tietojenkäsittelytutkinnon kehittämisen tueksi. Taina Vuorela ohjasi Virpi Kokon opinnäytetyön . Tämä blogi kirjoitettiin V. Kokon ja T. Vuorelan yhteistyönä.

Lähteet

URN http://urn.fi/URN:NBN:fi-fe2024081965445

Jaa sivu