Kokemusasiantuntijuuden mahdollisuudet turvallisuus- ja rikosseuraamusalalla 

Teksti | Janika Lindström

Kokemusasiantuntijoita hyödynnetty jo sosiaali- ja terveysalalla, mutta turvallisuus- ja rikosseuraamissektorilla heidän potentiaalinsa on vielä pitkälti käyttämättä. Rikos- ja päihdetaustaa omaavilla kokemusasiantuntijoilla on ainutlaatuinen ymmärrys rikollisuudesta irtaantumisen haasteista sekä palvelujärjestelmien toiminnasta, mikä tekee heistä arvokkaita toimijoita niin ennaltaehkäisevässä työssä kuin rikollisuudesta irtautuvien tukemisessa. Esimerkiksi poliisin Exit-toiminnassa kokemusasiantuntijat voivat tarjota vertaistukea jengirikollisuudesta irtautuville sekä tukea ammattilaisia rikollisverkostojen dynamiikan ja irtautumisprosessin ymmärtämisessä. Rikos- ja päihdetaustaisilla kokemusasiantuntijoilla on omakohtaista kokemusta sekä toipumisesta että rikollisuudesta irrottautumisesta eli desistanssista. Lisäksi heillä on kokemusta eri palveluista ja rikosseuraamuksista. Tätä kokemustietoa voidaan hyödyntää monipuolisesti erilaisissa tehtävissä. 

kuvituskuva.

Kuva: PX Media / Adobe Stock (Laurean Education-lisenssi)

Kokemusasiantuntijat voivat toimia asiakastyössä vertaistyöntekijöinä tai hyödyntää omaa kokemustaan asiantuntijuutena ammattilaisten kanssa tehtävässä yhteistyössä. Heidän roolinsa tuo lisäarvoa paitsi palvelujärjestelmälle ja sen asiakkaille, myös heille itselleen. Kokemusasiantuntijat toimivat kaksoisroolissa. He ovat samanaikaisesti sekä palveluiden entisiä käyttäjiä että itsenäisiä toimijoita, jotka voivat vaikuttaa järjestelmän kehittämiseen. (Palukka, Tiilikka & Auvinen. 2019, 21.) Kokemusasiantuntijuus voi toimia yksilöille eräänlaisena välivaiheena tarjoten jatkumon kuntoutukselle ja siirtymän työmarkkinoille (ks. esim. Rissanen 2015). 

Turvallisuus- ja rikosseuraamusalan näkökulmasta rikos- ja päihdetaustaisilla kokemusasiantuntijoilla on ainutlaatuista ”sisäpiiritietoa” rikollisesta ja päihteisiin liittyvästä maailmasta. Tämä tieto on arvokasta erityisesti ennaltaehkäisevässä työssä ja turvallisuusalan toimintaympäristöjen kehittämisessä. Myös rikollisuudesta irtaantumiseen liittyvä viranomaistyö voi hyötyä kokemusasiantuntijoiden kanssa tehtävästä yhteistyöstä. Exit-toiminta on Suomen poliisin ennalta estävää erityistoimintaa, jonka tavoitteena on ehkäistä vakavaa rikollisuutta sekä vähentää siitä aiheutuvaa inhimillistä kärsimystä ja taloudellisia menetyksiä. Exit-toiminnan keskeisiä kohderyhmiä ovat järjestäytyneestä rikollisuudesta ja väkivaltaisesta ääriajattelusta irtautuvat henkilöt. (Poliisi.) Exit-toiminnassa rikos- ja päihdetaustaiset kokemusasiantuntijat voivat tarjota vertaisuudesta rakentuvaa tukea jengirikollisuudesta irtaantuville henkilöille, ja vahvistaa ammattilaisten osaamista irtaantumiseen liittyvistä haasteista yksilötasolla.  

Irtaantumiseen liittyy moninaisia prosesseja, joita ammattilaiset eivät välttämättä pysty tunnistamaan. Rikos- ja päihdetaustaiset kokemusasiantuntijat tuovat työskentelyyn ymmärrystä rikollisverkostojen dynamiikasta, päihderiippuvuuden vaikutuksista ja niiden yhteydestä rikollisuuteen. Tämä tieto auttaa turvallisuus- ja rikosseuraamusalalla toimivia ammattilaisia rikollisuudesta irtautumisen tukemisessa ja rikollisuuden ehkäisemisessä. 

Kokemusasiantuntijuuden merkitys turvallisuus- ja rikosseuraamusalalla 

Rikos- ja päihdetaustaiset kokemusasiantuntijat ymmärtävät ”kadun kieltä” ja edesauttavat asiakkaiden sekä ammattilaisten keskinäistä ymmärrystä rikoksettomaan elämäntapaan liittyvässä muutostyöskentelyssä. Kokemusasiantuntijan ja ammattilaisen parityössä asiakas saa parhaan mahdollisen avun itselleen. (Lindström, Mears & Rantanen 2021.) Asiantuntijuus koostuu eksplisiittisestä ja implisiittisestä tiedosta. Eksplisiittistä tietoa tuottaa koulutus ja implisiittistä tietoa kokemus. (Toikko 2016, 293—294.) Kokemusasiantuntijan vertaisuudesta rakentuva ymmärrys tuo lisäarvoa työskentelyyn, kun kohdataan vaikean elämäntilanteen läpikäyneitä ihmisiä.  

Rikoksia tekevien nuorten parissa toteutuvassa ennalta estävässä työskentelyssä on tärkeää arvioida kriittisesti ja huolellisesti tehtävään soveltuvat kokemusasiantuntijat. Parhaimmillaan tehtävässä toimii vastuullisia kokemusasiantuntijoita, jotka arvioivat omaa toimintaansa suhteessa nuoriin. Erityisestä nuorten parissa tehtävässä työssä kokemusasiantuntijat miettivät oman toimintaansa vaikutuksia ja arvioivat, kuinka vastuullisesti heidän selviytymistarinansa on käytettävissä. He pohtivat näiden tarinoiden merkitystä ja roolia työskentelyssään. (Lindström & Nikula 2024a.)  

Työskentely ammattilaisten kanssa edesauttaa kokemusasiantuntijoita omaksumaan vastuullisen toimijuuden roolin. Parityön kautta varmistetaan, että kokemusasiantuntija tuo työskentelyyn oikeanlaista ja relevanttia kokemustietoa, joka tukee ennaltaehkäisevää työtä ja sen tavoitteita. Työparien vastavuoroinen suhde on keskeinen tekijä kokemusasiantuntijaksi kasvamisessa. Työssään työparit tarjoavat toisilleen tukea, ymmärrystä ja oppimismahdollisuuksia. (Lindström & Nikula 2024a.)  

Kokemusasiantuntijoiden mukanaolo voi parantaa työskentelyn vaikuttavuutta, sillä heillä on käytännön kokemusta, joka voi auttaa asiakkaita ymmärtämään muutostyön prosesseja ja motivoida heitä sitoutumaan niihin. Ammattilaisten mukaan kokemusasiantuntijat pystyvät asiakkaiden kanssa tehtävässä työssä tunnistamaan erityisen hyvin asiakkaiden muutostyöskentelyn vaiheita. Lisäksi he ovat erityisen taitavia tunnistamaan vankilatyössä muutostyöskentelyn kannalta potentiaalisia henkilöitä saaden nämä kiinnittymään mukaan erilaisiin tukipalveluihin. Kokemusasiantuntijat toimivat asiakkaille esimerkkeinä, että rikollisuudesta irrottautuminen ja toipuminen on mahdollista. (Lindström & Nikula 2024b.)  

Hyödyt ja haasteet yhteistyössä 

Kokemusasiantuntijat voivat tuoda merkittäviä hyötyjä erityisesti asiakastyöhön, sillä he pystyvät rakentamaan luottamusta asiakkaiden kanssa tavalla, joka ammattilaisilta saattaa jäädä saavuttamatta. Kokemusperäisen tiedon yhdistäminen ammatilliseen osaamiseen luo synergiaa, joka parantaa asiakastyön laatua.  

Vaikka kokemusasiantuntijat tarjoavat ainutlaatuista näkökulmaa ja lisäarvoa, heidän roolinsa tuo haasteita. Kokemusasiantuntijoiden on navigoitava roolissa, joka vaatii tasapainottelua henkilökohtaisen kokemuksen ja ammatillisia normeja edellyttävissä toimintaympäristöissä. Erilaiset taloudelliset ja rakenteelliset haasteet voivat rajoittaa kokemusasiantuntijoiden asemaa työyhteisöissä, sillä he saattavat jäädä vaille tarvittavaa tukea ja resursseja. Lisäksi on olemassa riski työn kuormittavuudesta, mikä voi vaikuttaa kokemusasiantuntijoiden jaksamiseen ja työkykyyn. On tärkeää, että heidän hyvinvointinsa huomioidaan, jotta heidän tarjoamansa panos rakentuu kestävältä pohjalta. 

Kehittämisen mahdollisuuksia ja parhaita käytäntöjä 

Kokemusasiantuntijoiden osaamisen hyödyntämistä voidaan edistää tarjoamalla eri alojen ammattilaisille koulutusta, joka vahvistaa kokemusasiantuntijoiden kanssa tehtävään työhön liittyvää osaamista. Koulutus mahdollistaa molemminpuolisen syvällisemmän ymmärryksen ammattikäytännöistä ja työskentelytavoista, mikä vahvistaa parityön mahdollisuuksia ja kokemusasiantuntijatoiminnan asemoimista osaksi organisaatioiden toimintaa. Koulutuksen lisäksi on tärkeää, että kokemusasiantuntijoille tarjotaan työnohjausta, joka vahvistaa heidän ammatillisuuttansa, ja auttaa heitä jaksamaan ja kehittymään omassa roolissaan. Tukirakenteet voivat varmistaa, että kokemusasiantuntijat eivät jää yksin vastuiden tai haasteiden kanssa, vaan saavat tarvitsemaansa tukea. 

Suomessa on kehitetty useita toimintamalleja, joissa kokemusasiantuntijat työskentelevät tiiviissä yhteistyössä ammattilaisten kanssa. Näissä malleissa omakohtaista rikollisuudesta irrottautumiseen liittyvää kokemusta omaavat henkilöt osallistuvat aktiivisesti asiakastyöhön ja rikollisuudesta irrottautumisen tukemiseen tuoden ainutlaatuista lisäarvoa palveluihin. Aggredi järjestää rikollisista ryhmittymistä irtautuville suunnattua tukityötä eri puolilla Suomea yhteistyössä Keskusrikospoliisin ja Rikosseuraamuslaitoksen kanssa (Aggredi.). Ennalta estävässä työssä Aseman Lapset ry:n Ripa-toiminnassa kokemusasiantuntijat toimivat ammattilaisten työpareina, kohdaten rikoksia tekeviä ja päihteitä käyttäviä nuoria ja tarjoten heille tukea irtautumisprosessissa (Aseman Lapset 2020). 

Lopuksi 

Jos elämä on kulkenut rikosten ja päihteiden varjossa, yhteiskuntaan palaaminen voi tuntua erityisen haastavalta. Kokemusasiantuntijuus tarjoaa mahdollisuuden kääntää menneisyyden varjot voimavaroiksi ja käyttää kokemuksia yhteisen hyvän rakentamiseen. Turvallisuusalan yhteistyö ei pelkästään integroi rikostaustaisia yksilöitä yhteiskuntaan, vaan luo uusia, merkityksellisiä mahdollisuuksia heidän osallisuutensa vahvistamiseksi. Tällainen yhteiskuntavastuu edistää eettistä ajattelua, jossa menneisyys ei määritä tulevaisuutta, vaan tarjoaa arvokasta tietoa ja osaamista yhteisten tavoitteiden saavuttamiseksi. Kokemusasiantuntijat voivat toimia muutosagentteina, jotka rikastuttavat turvallisuusalalla tehtävää työtä ja edistävät oikeudenmukaisempaa yhteiskuntaa. 

Rikosseuraamustyössä ammattilaisten usko muutoksen mahdollisuuksiin on ratkaisevan tärkeää. Kyky hyväksyä ja tukea rikollisuudesta irrottautuvia henkilöitä heijastaa ammattilaisen eettistä ajattelutapaa ja muokkaa hänen työorientaatiotaan sekä tapaansa kohdata ihmiset työssään. Organisaatiotasolla tämä ilmenee rakenteissa, toimintakulttuurissa ja resursseissa, jotka joko mahdollistavat tai rajoittavat rikollisuudesta irrottautuvien ihmisten tukemista. Johtamisen linjaukset, työyhteisön asenteet sekä koulutuksen ja menetelmien saatavuus vaikuttavat siihen, kuinka hyvin ja eettisesti ammattilaiset voivat toteuttaa työtään ja tukea asiakkaitaan muutoksessa. Kokemusasiantuntijat ovat avainasemassa tuomassa uskoa muutoksen mahdollisuuteen, niin asiakkaille kuin ammattilaisille itselleen. Kun muutokseen uskotaan ja sitä tuetaan, luodaan samalla kestäviä sekä positiivisia vaikutuksia, jotka ulottuvat paitsi yksilöiden elämään koko yhteiskuntaan. 

Lähteet

URN http://urn.fi/URN:NBN:fi-fe202502049526

Jaa sivu