Korkeakoulun ja työelämän rajapinnoilla – WSA-verkosto tukee Laurean kansainvälistymistä ja yritysyhteistyötä

Teksti | Ilkka Kurkela

Laurean pitkäaikainen yhteistyö World Summit Awards (WSA) -verkoston kanssa syvenee. WSA on YK:n alainen kansainvälinen verkosto, joka palkitsee digitaalisia innovaatioita, jotka edistävät kestävää kehitystä ja yhteiskunnallista vaikuttavuutta. Uudet yhteistyömuodot tukevat Laurean strategisia tavoitteita: kansainvälisyyttä ja tiivistä yhteyttä työelämään.

kuvituskuva.
Kuva 1. World Summit Awards kerää maailman innovatiivisimmat startupit yhteen. (Kuva: WSA)

Kansainvälinen ekosysteemi tukee Laurean strategiaa

Vuoden 2025 alussa voimaan astuneessa strategiassaan Laurea-ammattikorkeakoulu painottaa vaikuttavaa oppimista, työelämäläheisyyttä ja kansainvälisyyttä. Laurean missiona on luoda kestävää tulevaisuutta yhdessä työelämän kanssa, ja visiona olla kansainvälisesti kilpailukykyinen työelämäkorkeakoulu vuoteen 2035 mennessä (Laurea 2025).

WSA-ekosysteemi tukee näitä tavoitteita konkreettisesti. WSA on YK:n alainen kansainvälinen verkosto, joka kokoaa vuosittain digitaalisia ratkaisuja maailmanlaajuisiin yhteiskunnallisiin haasteisiin. Verkosto järjestää kilpailun ja palkitsee näitä innovaatioita, jotka edistävät kestävää kehitystä ja yhteiskunnallista vaikuttavuutta. Kilpailun prosessi alkaa kansallisella esivalinnalla: jokaisessa maassa nimetty kansallinen asiantuntija (National Expert) valitsee parhaat ehdokkaat eri kategorioihin. Näistä ratkaisuista kansainvälinen tuomaristo valitsee vuosittain finalistit ja voittajat. Valitut innovaatiot kutsutaan esittelemään ratkaisujaan WSA Global Congress -tapahtumaan, joka kokoaa yhteen alan huippuja eri puolilta maailmaa (WSA 2024).

Laurean avainkumppanuusjohtaja Ilkka Kurkela toimii Suomen WSA National Expert -roolissa sekä osana kansainvälistä tuomaristoa, ja tätä kautta rakentuu vahva yhteys Laurean ja WSA:n globaalin innovaatiokentän välille.

kuvituskuva.
Kuva 2. Laurean Ilkka Kurkela toimii WSA:n yhtenä kansainvälisistä tuomareista. (Kuva: Hanna-Mari Ristimäki)

Suomalaiset yritykset ovat olleet vahvasti edustettuina WSA:ssa eri vuosina. Esimerkiksi Chaos Architects voitti kilpailun oman sarjansa vuonna 2019, ja suomalainen Crowdsorsa valittiin juuri maailman viiden parhaan innovaation joukkoon WSA Global Congress -tapahtumassa Hyderabadissa, Intiassa (WSA 2025). Tällaiset esimerkit osoittavat, että suomalaisella osaamisella on globaalia vaikuttavuutta – ja että WSA tarjoaa myös suomalaisille yrityksille kansainvälisiä mahdollisuuksia.

kuvituskuva.
Kuva 3. Suomalaisosaamista maailmalle: Timo Rostedt (vas.), Toni Paju, Juhani Poutanen ja Ilkka Kurkela juhlistavat Crowdsorsan upeaa menestystä WSA-kilpailussa Intiassa 2025. )Kuva: Assel Paju)

Laurea on tehnyt yhteistyötä WSA:n kanssa jo useiden vuosien ajan (Laurea 2018) ja jatkossa kumppanuus syvenee entisestään. Uudet yhteistyömuodot tuovat voittajayrityksiä ja ajankohtaista tietoa entistä paremmin Laurean opiskelijoiden ja asiantuntijoiden hyödynnettäväksi. Tämä tukee paitsi kansainvälistymistä, myös osaamisen ajantasaisuutta ja työelämäyhteyksien laajentamista globaalille tasolle. WSA:n kaltaiset ekosysteemit tarjoavat arvokkaita kontaktipintoja paitsi opiskelijoille, myös yrityskumppaneille, jotka voivat peilata omia kehitystarpeitaan kansainvälisiin trendeihin. Lisäksi ne voivat toimia alustana uusille avauksille, esimerkiksi kehittämishankkeissa tai TKI-yhteistyössä (Laurea 2023a).

Opiskelijat, innovaatiot ja yhteistyö globaalissa kontekstissa

Keskiössä yhteistyössä ovat myös Laurean lehtorit, jotka ohjaavat WSA-verkostoon liittyviä opiskelijaprojekteja, opinnäytetöitä ja muita yhteistyömuotoja. Verkosto tarjoaa parhaimmillaan mahdollisuuksia myös opettajien osaamisen kehittämiseen ja kansainvälistymiseen – aivan kuten opiskelijoillekin.

Laajemmassa kontekstissa kansainvälisyys nähdään yhä tärkeämpänä korkeakoulutuksen laatutekijänä. Esimerkiksi Opetus- ja kulttuuriministeriö (OKM) korostaa, että globaali toimintaympäristö edellyttää korkeakouluilta vahvaa kansainvälistä yhteistyötä ja kykyä uudistua (OKM 2022). Tämä on keskeistä myös Suomen kilpailukyvyn ja osaamisen tulevaisuuden kannalta.

Etzkowitzin ja Zhoun (2018) mukaan korkeakoulut voivat toimia innovaatiokeskittyminä, kun ne rakentavat pitkäjänteisiä kumppanuuksia elinkeinoelämän ja julkisen sektorin kanssa. Triple Helix -mallin mukainen ekosysteemiajattelu tukee tiedon siirtymistä käytäntöön, opiskelijoiden osallistuvaa oppimista sekä kestävää kehitystä ja yhteiskunnallista vaikuttavuutta monitasoisesti.

Yleisellä tasolla kansainvälinen yhteistyö nähdään yhä selvemmin osana korkeakoulujen roolia globaaleihin haasteisiin vastaamisessa. Esimerkiksi Leal Filho ym. (2022) ovat osoittaneet tutkimuksessaan, että korkeakoulut voivat toimia kestävän kehityksen katalyyttinä juuri kansainvälisten verkostojen ja yhteiskehittämisen kautta. Korkeakoulut ovat yhä enemmän mukana ratkaisemassa maailmanlaajuisia ongelmia – kuten ilmastonmuutosta, osaajapulaa ja digitaalista kuilua – yhdessä opiskelijoiden, tutkimuslaitosten ja työelämän kanssa.

Kohti yhteiskunnallista vaikuttavuutta ja kestävää tulevaisuutta

WSA:n kaltaisten verkostojen kautta Laurea toimii sillanrakentajana kansainvälisen innovaatiokentän, koulutuksen ja työelämän välillä. Yhteistyön syventyminen avaa tulevaisuudessa entistä enemmän mahdollisuuksia niin opiskelijoille, yrityksille kuin korkeakoulullekin. Se vahvistaa Laurean roolia globaalien haasteiden ratkaisijana, oppimisen uudistajana ja kestävän kehityksen edistäjänä – ja toimii samalla konkreettisena väylänä Laurean uuden strategian toteuttamiseen.

Yritykset voivat hakea seuraavaan kilpailuun mukaan tästä linkistä: Call for Applicants

Lähteet

URN http://urn.fi/URN:NBN:fi-fe2025041728610

Jaa sivu