Korkeakoulun pitkä ja kuuma kesä

Teksti | Jouni Koski

Kesä on koittanut ja korkeakoulun lukuvuosi 2021-2022 on jo lopuillaan. Tämä oli jo toinen Covid-19 -pandemian keskellä eletty lukuvuosi. Niin korkeakoulun opiskelijoille kuin henkilöstölle nämä molemmat lukuvuodet ovat olleet raskaita, kuitenkin niistä on hienosti selvitty. Vaikka korkeakoulun perustehtäviä on voitu sangen hyvin toteuttaa pääosin verkossa, on moni kokenut olonsa yksinäiseksi ja etäiseksi, kun kohtaamiset ovat jääneet vähäisiksi. Kun työmatkoja ja muita siirtymiä ei ole juurikaan ollut, ovat päivät saattaneet venyä täyttyen jatkuvista sähköisistä palavereista. Opiskelu- ja työpäivät ovat vaatineet entistä enemmän jatkuvaa istumista tietokoneen äärellä ja välttämättä olosuhteet eivät ole olleet ergonomisesti niitä parhaimpia. ”Teams-putken” päättyminen huhtikuussa ja nyt koittanut kesä ja kesätauko ovat varmasti tarpeen niin opiskelijoille kuin henkilöstölle. He ansaitsevat lämpimät kiitokset uurastuksestaan vaativissa poikkeusoloissa!

Toivon, että otamme tästä ja edellisestä lukuvuodesta opiksi niin korkeakouluyhteisönä kuin yksilöinäkin. Digitaalisuus on pandemian aikana suorastaan vyörynyt arkeen niin hyvässä kuin pahassa. Se on mahdollistanut niin etätyön kuin etäopiskelun. Se ei kuitenkaan kaikessa tekemisessä ja olemisessa ole ehkä se tarkoituksenmukaisin tapa, ainakaan kaikissa tilanteissa. Kun työn ja opiskelun tekemisen tapoja määritetään uudelleen, sitä ei voi kukaan määrittää yksin vaan se on tehtävä yhdessä ja myös yhteisön tarpeet huomioiden. Tässä emme ole korkeakoulussa vielä valmiita ja yhteistä kehittämistä on yhä jatkettava. Lukuvuoden 2021–2022 päättyessä ymmärrämme digitaalisuutta ilmiönä edellistä lukuvuotta paremmin ja seuraavan lukuvuoden päättyessä ymmärrys on varmasti taas parantunut.

Ennen seuraavan lukuvuoden alkua vietetään kuitenkin kesää. Korkeakoulu ei toki täysin hiljene kesäksikään, sillä opiskelijoille on tarjolla kesäopintoja ja tutkimus-, kehittämis- ja innovaatiotoiminnan hankkeissa riittää aktiviteetteja myös kesäaikaan. Samoin niihin liittyviä rahoitushakemuksia kirjoitetaan myös kesäisin erityisesti yhteistyössä eurooppalaisten korkeakoulujen kanssa. Kesä on myös oivallista aikaa korkeakoulun kampusten vuosihuolloille, kun käyttäjiä on kuitenkin vähemmän kuin lukuvuoden ruuhka-aikoina. Kaikki toki pääsevät viettämään vuorollaan vapaajaksojaan ja vuosilomiaan, niin myös rehtori. Minä toivon – joka vuosi – korkeakoululle ja sen tekijöille pitkää ja kuumaa kesää.

Hyvää ja rentouttavaa kesää kaikille!

Seuraava rehtorin blogikirjoitus julkaistaan elokuussa 9.8.2022.

URN http://urn.fi/URN:NBN:fi-fe2022060342899

Jaa sivu