Koronakevät – uuden laurealaisen kokemuksia

Teksti | Krister Talvinen

Tämä kevät on ollut monella tapaa poikkeuksellinen. Erityisesti siitä syystä, että aloitin Laureassa uutena työntekijänä koronarajoitusten vallitessa. Tilanteeni on ollut sen verran uniikki, että ajattelin jakaa kokemuksiani siitä, miltä tuntuu aloittaa uudessa työssä, kun kaikki tapahtuu etäyhteyksien välityksellä.

Olen työskennellyt korkeakoulusektorilla kymmenen vuotta ja tämän matkan aloitin Korkeakoulujen arviointineuvostossa (nyk. KARVI). Kaikki oli tuolloin itselleni uutta ja ihmeellistä – olihan Porin poika päässyt ihan pääkaupunkiin asti. Sattumoisin ensimmäisiin työtehtäviini kuului osallistua sihteerinä Laurean auditointiin. Muistan vieläkin elävästi sen, kuinka vaikuttunut olin Laureasta. Auditointivierailua leimasi haastateltavien into ja hyväntuulisuus sekä prosessin ammattimaisuus – kaikki tapahtui ajallaan ja järjestelmällisesti, mutta silti äärimmäisen hyvässä hengessä. Learning by Developing -konsepti iskostui mieleeni, sillä niin vahvasti se läpäisi toiminnot. Johtopäätöksinään arviointiryhmä esitti tuosta vuoden 2010 auditoinnista muun muassa seuraavaa:

  • Pitkäaikaisen työn tuloksena laadunvarmistusjärjestelmän vahvuutena on sen kattavuus, saatavuus, läpinäkyvyys ja laaja käyttöönotto.
  • Laadunvarmistuksen ydinprosessina kehittämispohjaisen oppimisen toimintamalli ohjaa kaikkea toimintaa. Kehittämispohjainen oppiminen toimii kaikkia kolmea perustehtävää yhtenäistävänä viitekehyksenä sekä luo hyvän pohjan toiminnan ja johtamisen kehittämiselle.
  • Yhteisöllisen toimintakulttuurin ja toimivan laadunvarmistusjärjestelmän ansiosta paikallisyksiköiden johtajille sekä muille toimijoille on voitu antaa laajasti toimintavapautta ja siihen liittyvää vastuuta.

Yllä oleva on edelleen mairittelevaa luettavaa, ja positiivinen ensivaikutelmani Laureasta oli merkittävä tekijä, kun päätin hakea Grant Writerin tehtävään alkuvuodesta. Onnekseni paikan sain, mutta aloitettuani toukokuussa, kaikki on tapahtunut etänä. Vaikka olisi tehnyt taustakartoitusta kuinka paljon tahansa, on uusi työntekijä lähes aina täysin oudossa ympäristössä, jossa ihmiset ja tavat ovat vieraita. Alkutaipaleella onkin korvaamattoman tärkeää, että voi kysellä tyhmiä ja tutustua kollegoihin sekä toimintakulttuuriin. Mutta nyt tilanne olikin täysin poikkeuksellinen: aloitin työt kotona enkä voinut nykiä ketään hihasta lukemattomien pikkukysymysten vuoksi.

Rekrytointiin sisältyy aina riski niin työntekijän kuin työnantajan kannalta. Vasta sitten kun uusi työntekijä aloittaa työt konkreettisesti, voi kumpikin osapuoli alkaa arvioimaan, vastasiko rekrytointiprosessissa syntynyt mielikuva todellisuutta. Itselleni on myös tärkeää tutustua ihmisiin ja tätä kautta oppia tuntemaan, minkälaisten persoonien kanssa on vuorovaikutuksessa valtaosan valveillaoloajastaan. Lähtökohtaisesti voisikin ajatella, että persoonallisuudet ilmenevät parhaiten epämuodollisissa kohtaamisissa kuten kahvi- ja lounastauoilla.

Suureksi yllätyksekseni myös poikkeusolojen vallitessa voi hyvin perehtyä ja integroitua uuteen organisaatioon. Ensinnäkin minut on otettu vastaan äärimmäisen lämpimästi ja olen saanut tukea sekä apua kaikissa mahdollisissa asioissa. Peräänkuuluttamani persoonat ovat tulleet hyvin esille etäyhteyksienkin välityksellä. Uskallamme olla omia itsejämme, mikä saattaa olla avaintekijä kokemani yhteisöllisyyden takana. Jokainen meistä on yksilö, ja yhdessä olemme enemmän. Me olemme Laurea. Minulle on syntynyt kuva miellyttävästä ja yhteisöllisestä toimintakulttuurista, jossa oleellista on teot eikä paperit. Vaikka otamme työmme vakavasti, työnteko voi silti olla hauskaa, mikä on oikeastaan itselleni tärkein kriteeri viihtyvyyden kannalta. Luonnollisesti jos töissä viihtyy, on myös motivoitunut saamaan asioita aikaiseksi.

kuvituskuva.

Poikkeusoloista huolimatta perehtymiseni Laureaan on sujunut erittäin hyvin, mistä iso kiitos kaikille laurealaisille. Tietenkin odotan innolla kasvokkain kohtaamisia, mutta olette jo nyt onnistuneet saamaan sydämeni sykkimään Laurealle. Sydämeni sulattamista edesauttoi myös postitse saapunut suklaalevy 😉

Entä itse työ, mitä Grant Writer tekee? Meitä on kolme henkilöä, ja toimimme tiiviissä yhteistyössä tutkimusohjelmien ja yksiköiden kanssa. Tavoitteemme on lisätä Laurean ulkopuolisen rahoituksen määrää auttamalla TKI-hankkeiden valmistelussa ja muun muassa kommentoimalla hakemustekstejä. Grant Writerien toimialueena on kaikki alat ja autamme niin isoja kuin pieniä hankkeita, ja meihin kannattaa olla yhteydessä niin pienissä kuin isoissa kysymyksissä.

Toivottavasti nähdään pian, esimerkiksi hankevalmistelun merkeissä, ja hyvää kesää kaikille!

Lähde:

URN http://urn.fi/URN:NBN:fi-fe2020062345381

Jaa sivu