Nykypäivänä elämyksellisyys koetaan usein pieniin hetkiin pirstaloituvaksi, yhä enemmän digitalisaatioon tavalla tai toisella sitoutuvaksi. Digitalisaatio vaikuttaa myös matkailualaan monesta eri näkökulmasta, sen hyödyntäminen on yksi Suomen matkailustrategian 2019–2028 painopisteistä (Valtioneuvosto 2022). Digitalisaation tuomien mahdollisuuksien ohella aistiärsykkeiden määrän kasvaessa on myös noussut tarve rauhoittumiseen ja yhtä aikaa myös matkailun vastuullisuusnäkökulmat ovat nousseet keskustelunaiheiksi.
Kuva: Jarmo V / Adobe Stock (Laurean Education-lisenssi)
Matkamessujen tilaamien Matkailututkimus ja Lomamatkaennuste -tutkimusten (Taloustutkimus 2025) mukaan vastuullisuusajattelu jakaa vielä Suomesta kiinnostuneiden matkailijoiden ajatuksia. Tutkimuksessa tarkasteltiin viiden Suomelle tärkeän kohdemarkkina-alueen matkailijoita, mukana olivat Saksa, Alankomaat, Ranska, Italia ja Iso-Britannia. 51 % kyselyyn vastanneista pitää tärkeänä sitä, että matkan järjestäjien ja matkapalvelujen myyjien palveluissa on mahdollisuutta ostaa vastuullisia matkoja. Tärkeimmäksi vastuullisuuskriteeriksi nousi paikallisen kulttuurin säilyttäminen. Toisaalta vastaajista joka kahdeksas ei pidä vastuullisuuskysymyksiä matkaillessa tärkeinä.
Laurean vetämässä Unhurried Horizons: The Future of Slow Tourism -hankkeessa kuusi eurooppalaista korkeakoulua työskentelee yhdessä hitaan ja kestävän matkailun edistämiseksi nostaen keskusteluun muun muassa edellä mainitussa tutkimuksessa nousseita aiheita. Laurean koordinoimassa hankkeessa kumppaneina mukana ovat Kiel University of Applied Sciences, Klaipeda University, University of Ljubljana, Tallinn University of Technology sekä University of Barcelona (kuva 1).
Kuva 1. Unhurried Horizons: The Future of Slow Tourism -hankkeen kumppanit
TKI-hankkeessa edistetään positiivista muutosta ja kehitetään opetusyhteistyötä
Kansainvälisenä yhteistyönä toteutettavassa, Erasmus+ -rahoituksella toteutettavassa, tutkimus-, kehitys- ja innovaatiohankkeessa (TKI) pureudutaan seuraavan kolmen vuoden aikana Slow Tourism -ajattelun ja -toiminnan hyötyihin ja mahdollisuuksiin. Käytännön tekemisen sitouttaminen tuo mukana oleville opettajille mahdollisuuden esitellä Laureassa läpileikkaavan aiheen, vastuullisuuden, mahdollisuuksia kansainvälisille kumppaneille. Samalla yhteistyö tarjoaa erinomaisen mahdollisuuden löytää uusia mahdollisuuksia, joita korkeakoulussamme voidaan tulevaisuudessa ottaa käyttöön.
Projektin aikana kartoitetaan erilaisten sidosryhmien (yksityiset, yritykset sekä kolmas sektori) näkökulmia sekä arvomaailmaa tähän aiheeseen liittyen kuudessa kaupungissa hankepartnerimaissa Suomessa, Sloveniassa, Saksassa, Virossa, Liettuassa sekä Espanjassa. Tavoitteena on kerättyyn tietoon pohjautuen käytännössä kouluttaa, opastaa ja innostaa kansalaisia sekä yritys- ja yhdistystoimijoita toimimaan matkailun saralla kestävästi – tässä tärkeässä osassa ovat hankkeen aikana luotavat materiaalit sekä digitaaliset koulutusalustat. Hanke tukee erinomaisesti Laurean strategia 2035 -työssä määriteltyjä kriittisiä muutostarpeita, joissa yhtenä mittarina ovat TKI-rahoituksen määrä ja kansainvälisen TKI-toiminnan vaikuttavuus (Laurea 2025a).
Kuva 2. Hankkeen kumppanit Laureassa hankkeen aloituskokouksessa
Intensiiviviikko syksyllä 2025
Hankkeen aikana kumppanikoulujen opiskelijat pääsevät työskentelemään monipuolisesti yhdessä. Opiskelijoiden on muun muassa mahdollista suorittaa opintopisteitä kansainvälisillä intensiiviviikoilla, kirjoittaa opinnäytetyötä tai kerätä projektiopintopisteitä. Ensimmäinen kahden viikon pituinen intensiiviviikkototeutus ajoittuu syyskuulle 2025. Tällöin hankekumppanikoulujen opiskelijoista muodostettava 30 opiskelijan ryhmä pääsee käytännössä kokemaan ja oppimaan opintomatkalla, joka vie opiskelijat slow tourism -matkailumuotoa kunnioittaen maa- ja meriteitse Barcelonasta Klaipedaan. Hitaassa matkailussa suositaan yleisesti matalapäästöisiä matkailumuotoja, kuten esimerkiksi pyöräilyä, juna- ja bussimatkoja (Dickinson & Lumsdon 2010). Matkan aikana opiskelijat pääsevät tutustumaan muun muassa kohdekaupunkien kulttuuriin ja ruokaelämyksiin sekä työskentelemään paikallisten yritysten ja yhteisöjen kanssa yhteiskehittämisen työpajoissa.
Laurean opiskelijoiden projektikokemuksia
Learning by Developing -pedagogiikan (Laurea 2025b) mukaisesti hankkeen aikana myös Laurean opiskelijoille tarjotaan monipuolisia mahdollisuuksia osallisuuteen ja oppimiseen käytännössä. Mukana on tällä hetkellä useampia opiskelijoita niin restonomikoulutuksesta kuin liiketalouden puoleltakin.
Hankkeen projektityöntekijöinä kevään 2025 aikana aloittaneet restonomiopiskelijat Eemeli Ollikainen ja Jasper Pessa kertovat motivaatiostaan lähteä mukaan projektiin:
”Meillä molemmilla oli valmiiksi jo kiinnostusta matkailuun ja Slow Tourism Hanke tuntui juuri oikealta. Slow Tourism aiheena myös sisältää arvoja, joita haluaisimme korostaa – kuten elämästä nauttiminen, asioiden ihmettely ja ekologisempi tulevaisuus.”
Eemeli jatkaa vielä opintojen sitouttamisesta projektityöskentelyyn:
”Omalla kohdallani hanke työ kuulosti kiinnostavalta ja kunniahimoisemmalta tavalta toteuttaa loput tutkinnosta luennoilla istumisen sijasta. Meille myös korostettiin meidän mahdollisuuttamme sekä sen mukana tulevaa vastuuta hankeen lopputuloksessa mikä motivoi meitä ”tämä on meidän hetki loistaa” tyyppisiin ajatuksiin. Lista jo opituista asioista on pitkä, mutta henkilökohtaisesti arvokkaimpana olen pitänyt kommunikointi- ja viestintätaitoja. Minulle keskustelu livenä, etänä tai edes viestien muodossa ei ole aina ollut itsestään selvyys tai helppoa. Tämä projekti on antanut uskalluksen ja todistetusti tuloksia siitä, että kun ottaa yhteyttä ja puhuu, niin asioita tapahtuu. Yksin on niin paljon vaikeampaa saada asioita aikaiseksi.”.
Lähteet