Ammattikorkeakoulun erityisopettajana näen aitiopaikalta opiskelun alun universaalin tuskan. Jos olet korkeakouluopintojasi aloittava opiskelija ja olosi on kaoottinen, suosittelen lukemaan tekstin loppuun.
Osuit mihin ikä- ja kokemushaarukkaan tahansa ja jos suunnilleen tiedät, missä on opiskelujen punainen lanka, voit löytää kohta myös ompelukoneen ja ehkä jopa saumattoman opiskelukaavan.
Luvassa on tiivis opastus ammattikorkeakouluopintojen aloittamiseen.
Opiskelun aloitus aikuisena
Korkeakouluopiskelun kirous ja siunaus koostuu siitä, että opintoja suoritetaan aikuisena. Edellisistä opinnoista voi olla jo vuosia aikaa, jolloin epävarmuus omasta osaamisesta korostuu.
Monella on tuskaisia käsityksiä omasta oppimiskyvystään ja se on suoraa seurausta aiemmista opiskelukokemuksista. Jos syyllisiä haetaan, suomalainen peruskoulu voisi hikoilla tunnistusrivissä. Toisaalta – ja onneksi niin – aikuisilla opiskelijoilla on korkeakouluopinnoissa keskimäärin hyvä opiskelumotivaatio.
Minkä tahansa uuden asian aloittaminen voi tuntua kutkuttavalta, se voi jännittää tai jopa pelottaa. Opiskelun aloittaminen korkeakoulussa on tällaisia elämää jaksottavia hetkiä.
Keskikokoisen ja monialaisen ammattikorkeakoulun opiskelijamäärä on yli 10 000, mikä tarkoittaa, että opiskelijoiden monimuotoisuus on suurta jo pelkästään ikäprofiililtaan. Suoraan lukiosta tulleen 18-vuotiaan nuoren käsitys opiskelusta on todennäköisesti hyvin erilainen kuin yli puoli vuosisataa elämää nähneen isovanhemman.
Aika moni yhdistää opintojen kanssa myös työ- ja perhe-elämän, mikä tuo oman ulottuvuutensa myös ajanhallintaan.
Opettele pyytämään apua – olet oppimassa
Pyydä apua, oikeasti tee se. Suurin osa sankareista pärjää ilman viittaa, mutta ei ilman avunpyynnön taitoa. Kun opinnoissa on olo, että et ymmärrä, osaa tai tiedä, kannattaa pyytää apua mahdollisimman nopeasti. Hyväksy, ettet osaa, eikä opinnoissa ole mikään pakko loistaa heti alusta alkaen. Apua voit pyytää oppilaitoksen henkilökunnalta, opiskelukavereilta, lähipiiriltäsi tai rohkeasti vaikka tekoälyltä.
Korkeakouluopinnoissa et ole tietämässä vaan oppimassa. Jos tietäisit ja osaisit jo kaiken, miksi ylipäätään olisit opiskelemassa. Kun tiedät ja hyväksyt, että et tiedä, olet ihan oikeassa paikassa.
Vieressäsi istuva opiskelukaverikaan ei ehkä osaa. Hän todennäköisesti ajattelee sinusta, että sinä osaat ja hän ei. On lohdullista tiedostaa, että olette kumpikin samalla viivalla.
Hylkää haitalliset uskomukset ja löydä oma oppimistyylisi
Heitä romukoppaan vanhat uskomukset itsestäsi oppijana. Jos olet ollut ”aina” huono ruotsissa tai matikassa, se ei tarkoita, että korkeakoulussa asia olisi näin. Heitä romukoppaan myös vanhat oppimistyylisi, jos huomaat niiden toimimattomuuden. Yritä ymmärtää enemmän ja päntätä vähemmän. Olet eri ihminen kuin kuohuvana yläkoululaisena ja ammattikorkeakoulu voi olla uuden alku.
Tutkinnon suorittaminen vaatii enemmän kestävyyttä kuin nopeutta. Etene omaa tahtiasi ja ajattele, että hyppäät kyytiin opintojunaan, jonka matkasta nautit. Tulee vielä hetkiä, jolloin kaipaat opiskeluaikoja. Nauti ja palkitse itseäsi pienistä onnistumisista ja muista, että jokainen kiskon kolahdus vie kohti päämäärää.
Panosta työkaluihin ja -tapoihin
Osta, täytä ja käytä kalentereita. Raivaa tilaa töiltäsi, harrastuksiltasi ja jopa perhe-elämältäsi, jotta opiskeluille jää aikaa. Tee tarpeeksi yksityiskohtaisia merkintöjä kalenteriin, jotta et huijaa itseäsi. Älä liioittele ajan kanssa, pari tuntia päivässä riittää, joskus jopa vähempi. Pieni vaiva tänään voi estää huomisen katastrofin.
Jos opiskelet paljon etänä, poistu kotoa. Kodin houkutukset voittavat helposti tenttikirjat ja sohvalla on seireenin ääni. Aivot pysyvät vireämpinä, kun vaihdat säännöllisesti maisemaa. Löydä itsellesi turvallisen tehokas opiskelupaikka joko kahvilasta, kampukselta tai kirjastosta.
Ota tekoäly käyttöön, se on opettajan (ja lehtorin) paras kaveri. Vastuullisesti ja oikein käytettynä tekoäly auttaa yksityisopettajana esseeahdistuksessa ja raporttituskassa. Tekoäly tarjoaa paljon muuta kuin halpamaisia huijaamisyrityksiä.
Huomioi vielä nämä korkeakouluopinnoissa
Akateeminen opiskelu on taitolaji, jota pitää opiskella. Silti se on helpompaa, miltä kuulostaakaan. Esseet, raportit ja oppimispäiväkirjat eivät ole kenenkään intohimo tai syntymälahja – niiden tekeminen on erikseen opiskeltava taito.
Kysy, jos mahdollista. Minkä tahansa aloittavan yhteisön hankalin tyyppi on salaperäinen Joku, joka tuntuu tietävän kaiken ja levittää huhuja. Jos et ole varma, mitä pitää tehdä, kysy neuvoa opiskelutoverilta tai joltain henkilökuntaan kuuluvalta. Jälkimmäisille neuvominen on työtä, josta maksetaan palkkaa.
Väitteen mukaan kertaus on opintojen äiti, eli laitetaan vielä kerran: pyydä apua. Se on niin tärkeä sankariteko, ettei sanomaa voi liikaa toistaa.
Eräältä viisaalta opintopsykologilta kuulin kerran, että vaikka akkusi on kunnossa, vieläkin tärkeämpää on pitää laturi toimintakykyisenä. Kun aloitat opintosi tyhjältä pöydältä – tehdasasetuksilla – sinulla on hyvät mahdollisuudet suorittaa tutkinto mielekkäästi ja omaa oppimiskykyä edistäen.
Onnea matkaan, tuleva asiantuntija – hyvä tästä tulee!