Korkeakouluilla on alueellisessa yhteistyössä ja aluekehittämisessä keskeinen rooli, sillä osaamisen ja tutkimuksen keskuksina ne tukevat paikallista taloutta ja työllisyyttä sekä vahvistavat elinkeinoelämää ja sen kilpailukykyä. Lisäksi korkeakoulut tuovat aluekehittämiseen kansainvälisen ulottuvuuden, joka rikastuttaa paikallista osaamista ja tarjoaa lukuisille eri toimijoille mahdollisuuden maiden rajat ylittävään yhteistyöhön. Tässä artikkelissa tarkastellaan Laurean alueellisten neuvottelukuntien odotuksia eurooppalaisen korkeakouluyhteistyön tuottamaan lisäarvoon strategiselle aluekehitys- ja ekosysteemitoiminnalle.
Aluekehittäminen on valtion, maakuntien liittojen, kuntien sekä muiden toimijoiden välistä vuorovaikutusta ja yhteistyötä. Tavoitteena on edistää alueiden kestävää kehitystä, kasvua ja kilpailukykyä sekä parantaa asukkaiden hyvinvointia ja elinympäristön laatua. Eri hallinnonalojen välinen monitasoinen toiminta perustuu kansallisiin ja alueellisiin vahvuuksiin ja tarpeisiin. Korkeakoulut voivat auttaa alueita vastamaan globaaleihin haasteisiin, kuten ilmastonmuutokseen ja teknologian kehitykseen.
Laurea kuuluu kymmenen eurooppalaisen korkeakoulun PIONEER-allianssiin, jonka päätehtävänä on yhteistyössä yksityisen, julkisen ja kolmannen sektorin toimijoiden kanssa edistää tulevaisuuden kaupunkien kestävää kehitystä. Aluekehityksessä Laurealla on voimavaranaan avainkumppaniverkosto sekä tukenaan kolme alueellista neuvottelukuntaa (Espoo ja Lohja; Keski- ja Pohjois-Uusimaa; Porvoo ja Vantaa), jotka koostuvat luottamushenkilöistä, virkamiesjohdosta sekä elinkeinoelämän, aluekehitys- ja innovaatiotoiminnan ja koulutussektorin asiantuntijoista. Neuvottelukunnat tukevat Laurean toiminnan kiinnittymistä alueen ja sen eri toimijoiden tarpeisiin. (Laurea 2024a).
Laurean alueellisten neuvottelukuntien kokous syksyllä 2024
Laurean alueelliset neuvottelukunnat kokoontuvat säännöllisesti, ja viimeksi ne tapasivat lokakuussa 2024. Lokakuun tapaamisessa rehtori Jouni Koski esitteli niille Laurean päättyvän sopimuskauden (2021-2024) tuloksia ja aikaansaannoksia sekä alkavan sopimuskauden (2025-2028) tavoitteita ja strategiarahoitusta. Tulevina vuosina Laureaa kehitetään aluepohjaisesta organisaatiosta osaamis- ja tutkintoperusteiseksi korkeakouluksi. Toimenpiteellä tuetaan Laurean vuoteen 2035 ulottuvan uuden strategian toimeenpanoa ja Laurean kehittymistä kansainvälisesti kilpailukykyiseksi työelämäkorkeakouluksi (kuva 1).
Samassa yhteydessä alueellisille neuvottelukunnille kerrottiin vuonna 2025 käynnistyvästä PIONEER-allianssin yhteiseurooppalaisesta opetuksen, TKI-toiminnan, ekosysteemiyhteistyön sekä opiskelija- ja asiantuntijaliikkuvuuden kehittämistyöstä. Pääpaino tarkastelussa oli siinä, miten PIONEER-allianssin toiminta voi hyödyttää Uudenmaan alueellista ekosysteemiä. Ekosysteemi voidaan ymmärtää tiedon, osaamisen, innovaatioiden, yritysten ja muiden toimijoiden ympärille muodostetuksi kokonaisuudeksi, jossa yhdessä luodaan ja kehitetään uutta toimintaa (Laasonen, Ruokonen ja muut, 2019).
Keskusteluissa todettiin, että kestävää kehitystä pitää ilmiönä lähestyä mahdollisimman kokonaisvaltaisesti. On tärkeää tuoda yhteen talous ja yritykset, koulutus ja tutkimus, poliittinen järjestelmä ja julkiset viranomaiset, kulttuuri ja media sekä kansalaiset. Tiedon ja osaamisen tuottaminen yhteistyössä sekä yhteisen tieto- ja osaamispääoman strateginen hyödyntäminen nähtiin perustana koko ekosysteemiä palveleville kestävän kehityksen ratkaisuille ja innovaatioille.
Tapaamisessa alueellisia neuvottelukuntia keskustelutettiin siitä, mitä kehittämiskohteita ja -tarpeita ne tunnistavat suhteessa osallistavaan, turvalliseen, selviytymiskykyiseen ja kestävään aluekehitykseen lähivuosina. Ajatusten ja näkemysten vaihtoa varten neuvottelukunnille annettiin seuraavat kysymykset:
- Mitä asioita ja minkälaista toimintaa tulisi priorisoida aluekehittämisen ja korkeakoulujen välisessä yhteistyössä vuoteen 2030 mennessä?
- Miten aluekehittäminen voi hyötyä korkeakoulujen kansainvälisestä yhteistyöstä opetuksessa, tutkimus-, kehittämis- ja innovaatio- sekä ekosysteemitoiminnassa?
- Miten kaupunkilaisia/kuntalaisia voidaan osallistaa aktiivisemmin heitä koskevien kysymysten käsittelyyn aluekehittämisen näkökulmasta?
Keskusteluissa nousi esiin monia konkreettisia kehittämiskohteita, joihin neuvottelukunnat näkivät Laurealla olevan paljon annettavaa osana ekosysteemiyhteistyötä. Erityisesti seuraaviin asioihin ja haasteisiin kiinnitettiin huomiota:
- Toimivat paikallisyhteisöt ja niiden kestävyyden varmistaminen: kestävyys näyttäytyy ympäristökysymysten ohella myös taloudellisena ja sosiaalisena kysymyksenä sekä kokonaisturvallisuuden ilmiönä, esimerkiksi uusien pienkaupunkikonseptien kehittäminen Uudellamaalla.
- Innovaatiotoiminnan ja osaamisen siirron näkökulmat: huoli eri toimialoja edustavien suomalaisyritysten innovaatiotoiminnan tasosta ja yleisestä kilpailukyvystä; Laurean ekosysteemiyhteistyö voi vahvistaa kotimaan markkinoilla toimivien yritysinnovaatioryppäiden pääsyä maailmalle.
- Yritysverkostojen ja TKI-toiminnan yhteistyön tiivistäminen: Uudenmaan yrityskeskittymissä on runsaasti yrityksiä, jotka tekevät TKI-toimintaa, mutta joilla ei aina välttämättä ole itsellä riittävän suurta mittakaavaa tai osaamista laajentaa toimintaa Suomen rajojen ulkopuolelle.
- Kansainvälisten osaajien tarve Uudellamaalla: työmarkkinoille integroitumisen tukeminen ja työllisyyden tason nostaminen. Kansainvälinen osaaja voi olla myös maailmalta Suomeen palava suomalainen, jolla on ulkomaisen kohdealueen tuntemus ja verkostot.
- Osaamisen kasvattaminen ja ylläpitäminen: työelämästä poistuvien ihmisten osaamisen laajempi käyttö ennen eläköitymistä, mutta myös eläkkeelle jäämisen jälkeen (väestörakenteet ovat useissa Euroopan maissa samankaltaiset kuin Suomessa: syntyvyys laskee, ikäihmisten määrä kasvaa).
Neuvottelukunnat toivovat Laurealta ketterää työotetta ja ennakoivaa toimintaa siinä, miten alueellisia kehittämistarpeita tunnistetaan yhdessä ja miten niihin tartutaan matalalla kynnyksellä, esimerkiksi paikallisilla hankkeilla, räätälöidyillä tapahtumilla ja täsmäkoulutuksilla sekä kehittämällä alueen tarpeisiin ja haasteisiin vastaavaa tutkimus- ja kehitystoimintaa. Samoin Laurean eurooppalaiset PIONEER-korkeakoulukumppanit ja muut partnerit maailmalla tarjoavat Uudenmaan aluetoimijoille mahdollisuuden kansainväliseen verkostoitumiseen, vertaisoppimiseen ja yhteistyöhön.
PIONEER-allianssin ekosysteemiyhteistyö
Alueellisten neuvottelukuntien tunnistamiin aluekehityksen ilmiöihin ja haasteisiin vastaamiseksi sekä alueen kansainvälisen toiminnan vahvistamiseksi on Laurealla nykyisin jo tarjota yli sadasta yhteistyötahosta koostuva avainkumppaniverkosto (Laurea 2024b). Verkostoon kuuluminen tarkoittaa yrityksille ja julkishallinnon sekä kolmannen sektorin yhteisöille mahdollisuutta kehittää (liike)toimintaansa sekä tutkimus-, kehitys- ja innovaatiotyötään yhdessä Laurean, sen henkilöstön ja opiskelijoiden kanssa. Alueellisessa kehittämisessä monialainen ja sektorien välinen osaaminen tulee yhteen, mikä parhaimmillaan vauhdittaa uusien teknologioiden, palveluiden ja sovellusten innovointia ja synnyttää uutta liiketoimintaa.
Laurean avainkumppanuusverkosto on myös kansainvälisesti mielenkiintoinen konsepti, jonka varaan Laurea voi jatkossa rakentaa eurooppalaisessa PIONEER-korkeakouluallianssissa tehtävää ekosysteemiyhteistyötä. PIONEER-allianssissa ajatuksena on, että dynaamisesti, orgaanisesti ja verkostomaisesti toimiva paikallinen/alueellinen ekosysteemi on aina enemmän kuin osiensa summa. Monitoimijuuteen perustuva ekosysteemi ei voi koskaan toimia täysin itseohjautuvasti, vaan yleensä yhteisiin tavoitteisiin pääseminen edellyttää sitä, että tunnistetaan eri toimijoiden väliset vuorovaikutus- ja riippuvuussuhteet, tehdään yhteistoiminnan ja -kehittelyn mahdollisuuksia näkyviksi niistä kiinnostuneille sekä johdetaan toimintaa tarkoituksenmukaisella ja käytännönläheisellä tavalla. Monenvälinen toiminta vaatii onnistuakseen aina luottamusta sekä orkestrointia, ja se voi rakentua vain yhteisesti sovituille tavoitteille (Valtioneuvosto 2020).
Tavoitteena eurooppalaisessa PIONEER-allianssin ekosysteemitoiminnassa vuosina 2025-2028 on
- luoda osallistuvien kymmenen korkeakoulun alueellisista ekosysteemitoimijoista koostuva yhteiskehittämisyhteisö ja laatia sille yhteiseurooppalainen toimintasuunnitelma.
- tarjota alueellisia ja eurooppalaisia foorumeita ekosysteemitoimijoiden väliselle vuorovaikutukselle, innovoinnille ja tiedonvaihdolle kaikissa osallistuvissa korkeakouluissa.
- seurata ja dokumentoida eri puolilla Eurooppaa toimivien alueellisten ekosysteemien yhteiskehittämisen tuloksia ja aikaansaannoksia sekä tunnistaa tulevaisuuden kehittämiskohteita.
Vaikka Laurealla on pitkät perinteet ja runsaasti kokemusta alueellisesta ekosysteemiyhteistyöstä Uudellamaalla, on erittäin todennäköistä, että eurooppalaisesta PIONEER-kehittämistyöstä aihealueella voidaan saada Laureaan paljon uutta ja hyödyllistä oppia vastaisen varalle. Samoin Laurealle tarjoutuu erinomainen tilaisuus eurooppalaisten kumppanikorkeakoulujen alueellisen ekosysteemitoiminnan vertailemiseen (benchmarking) ja mallintamiseen sekä toimivien käytäntöjen ja työtapojen tunnistamiseen ja käyttöönottoon. Kaikki tämä tieto ja kokemus eurooppalaisesta ekosysteemikehittämisestä Laurean tulee jatkossa kyetä välittää omille avainkumppaneilleen, alueellisille neuvottelukunnilleen sekä muille keskeisille sidosryhmilleen.
Kirjoittajatiedot
FT, KTM Mika Launikari toimii Laureassa erityisasiantuntijana, jonka vastuualueena on kansainvälinen korkeakouluyhteistyö. Hän koordinoi Laurean osalta koulutuksen, TKI-toiminnan ja ekosysteemikehittämisen kysymyksissä tehtävää yhteistyötä eurooppalaisen PIONEER-allianssin kanssa.
Lähteet
- Laasonen, V., Ruokonen, H., Talvitie, J., Lähteenmäki-Smith, K., Kolehmainen, J., Ranta, T., Järvelin, A-M. & Piirainen, K. 2019. Selvitys innovaatioympäristöjen ja -ekosysteemien menestystekijöistä sekä julkisen sektorin rooleista kehityksessä. Opetus- ja kulttuuriministeriön julkaisuja 2019:32. Viitattu 4.11.2024. https://julkaisut.valtioneuvosto.fi/bitstream/handle/10024/161808/OKM_2019_32.pdf?sequence=7&isAllowed=y
- Laurea 2024a. Alueneuvottelukunnat. Viitattu 4.11.2024. https://www.laurea.fi/tietoa-meista/organisaationa/alueneuvottelukunnat/
- Laurea 2024b. Avainkumppanuus. Viitattu 4.11.2024. https://www.laurea.fi/avainkumppanuus/
- PIONEER-allianssin verkkosivu. Viitattu 4.11.2024. https://pioneer-alliance.eu/
- Valtioneuvosto 2020. Kiertotalouden ekosysteemit. Työ- ja elinkeinoministeriön julkaisuja 2020:13. Viitattu 4.11.2024. https://julkaisut.valtioneuvosto.fi/bitstream/handle/10024/162083/TEM_2020_13.pdf