Laurean sosiaali- ja terveysalan opiskelijat VERSOssa – Tukea ja neuvontaa arjen haasteisiin moniammatillisella yhteistyöllä

Teksti | Kawthar Al Abodei , Elli Mannonen , Anne Suvitie , Eeva Soikkeli

Laurean sosiaali- ja terveysalan opiskelijat ovat päässeet harjoittelemaan moniammatillista yhteistyötä, kun syyskuusta 2024 alkaen Laurean sosiaali- ja terveysalan opiskelijoilla on ollut oma palvelupiste sosiaaliasema Versossa Vantaalla. Tässä tekstissä opiskelijat kuvaavat Versossa työskentelyä ja opettajat tarkastelevat moniammatillisen yhteistyön osaamisen kehittymisen mahdollisuuksia koulutuksen aikana.

Kuvassa on kaksi sosionomiopiskelijaa ja yksi terveydenhoitajaopiskelija.

Kuvassa on kaksi sosionomiopiskelijaa ja yksi terveydenhoitajaopiskelija (Soikkeli 2025)

Sosiaali- ja terveysalan koulutuksissa tehdään yhteistyötä työelämän kanssa työharjoitteluiden lisäksi erilaisten tehtävien ja projektien kautta. Yhtenä uutena työelämälähtöisenä oppimisympäristönä on Verso. Versossa työskentely mahdollistaa opiskelijoille laurealaisen Learning by Developing (LbD) -pedagogiikan(Laurea 2022.) mukaisesti osaamisen kehittymisen, verkostoitumisen sekä työelämätaitojen harjaantumisen erilaisten työelämälähtöisten tehtävien kautta.

Laurealaiset opiskelijat Verson asiakkaiden tukena

Laurean sosiaali- ja terveysalan opiskelijat tarjoavat matalan kynnyksen neuvontaa Verson aulassa sijaitsevalla palvelupisteellä Vantaalla. Sosiaalineuvonta auttaa monenlaisissa elämäntilanteissa, joissa asiakas kaipaa tukea arkeensa ilman ajanvarausta ja ilman pitkäaikaista asiakkuutta. Sosiaalineuvonta on tarkoitettu tilanteisiin, joissa arjessa tulee vastaan haasteita tai kysymyksiä, joihin ei löydä yksin vastausta. Tukea voi hakea, jos esimerkiksi:

  • Elämässä on tapahtunut kriisi, kuten häätö tai avioero.
  • Tarvitsee neuvoa Kelan tai muiden viranomaisten palveluiden käytössä.
  • Asumiseen, koulutukseen tai työnhakuun liittyy kysymyksiä.

(Vantaan ja Keravan hyvinvointialue 2025.)

Laurean opiskelijat tarjoavat Verson asiakkaille matalankynnyksen käytännönläheistä apua ja neuvontaa. Opiskelijat ovat auttaneet asiakkaita Verson palvelupisteellä mm. seuraavissa asioissa:

  • Täydentävän toimeentulon hakemisessa
  • Ruoka-avun hakemisessa
  • Kela-hakemusten tekemisessä
  • Työpaikkahakemusten laatimisessa
  • Kansalaisuuden hakemiseen liittyvissä asioissa
  • Kielikokeisiin liittyvissä asioissa
  • Erilaisten oikaisupyyntöjen tai hakemusten valmisteluissa
  • Lastensuojeluun liittyvien asioiden edistämisessä

Verson aulassa sijaitsevalla Laurean palvelupisteellä päivystävät opiskelijat neuvovat ja ohjaavat sosiaaliasemalle tulevia asiakkaita asioissa, joissa he apua tarvitsevat. Laurean palvelupiste on avoinna kolmena päivänä viikossa, neljä tuntia kerrallaan. Palvelupisteellä voi asioida ilman ajanvarausta. Päivystäminen palvelutiskillä on kuulunut opiskelijoille osana eri opintojaksoja.

Työskentely Versossa mahdollistaa opiskelijoille toimimisen moniammatillisessa tiimissä, sillä päivystämässä on yhtä aikaa sekä sosiaali- että terveysalan opiskelijoita. Tämä mahdollistaa toisilta oppimisen sekä oman osaamisensa hyödyntämisen asiakkaiden sekä tiimin hyväksi. Tämän lisäksi työskentely Versossa on opettanut opiskelijoille muun muassa asiakkaiden kohtaamista, palvelu- ja sosiaaliohjausta, palvelujärjestelmän ja työikäisten palveluiden tuntemusta, moniammatillista tiimityötä sekä työelämätaitoja.

Monialainen yhteistyö opintojen aikana

Paljon palveluja tarvitsevien asiakkaiden palveluiden järjestämisessä on osoitettu monialaisen yhteistyön tarve (Huhtakangas 2023). Moniammatillisen yhteistyön taitojen kehittyminen sosiaali- ja terveysalan opintojen aikana tarjoaa valmiuksia, joita terveys- ja sosiaalipalvelujen työelämä ja kehittäminen tulevilta ammattilaisilta edellyttävät. Paljon palveluja tarvitseville asiakkaille tulee suunnitella palvelukokonaisuudet, joissa huomioidaan kokonaisvaltaisesti hoito- ja palvelusuunnitelma (Huhtakangas 2023). 

Olemme Laureassa lähteneet hakemaan ratkaisua kysymykseen ”Miten me voisimme tarjota edellytyksiä moniammatillisen osaamisen kehittymiseen jo opintojen aikana?” Työelämän kanssa yhdessä toteutetun kehittämistyön tuloksena meillä on oppimisympäristö Verso, jossa sosiaali- ja terveysalojen opiskelijat pääsevät keskustelemaan ja tekemään yhteistyötä jo opintojen aikana. Tehtäessä yhdessä autenttista asiakastyötä Verson aulan palvelupisteellä opiskelijat oppivat tunnistamaan toisen ammattiryhmän näkökulmaa ja osaamista ja sen merkitystä. Tämä voi edistää tulevien sote-palveluissa työskentelevien ammattilaisten kykyä kohdata asiakkaat kokonaisvaltaisesti ja asiakaslähtöisesti.

Kun sosiaali- ja terveysalojen alojen ammattilaiset työskentelevät yhdessä asiakkaiden hyvinvoinnin edistämiseksi, voidaan tarjota yksilöllisempää ja kattavampaa tukea. Tämä johtaa usein parempiin hoitotuloksiin ja suurempaan asiakastyytyväisyyteen. Lisäksi monialainen yhteistyö voi auttaa tunnistamaan ja ehkäisemään ongelmia varhaisessa vaiheessa, mikä vähentää pitkäaikaissairauksien ja sosiaalisten ongelmien syvenemistä.

Asiakas voi käyttää samanaikaisesti useamman ammattiryhmän palveluita (Hujala & Lammintakanen 2018). Sote-uudistuksen keskeinen tavoite on palveluiden yhteensovittaminen asiakaslähtöisiksi (Huhtakangas 2023), jolloin tehokkuus ja palveluiden laatu lisääntyisivät. Yhtenä keinona tähän näemme monialaisissa verkostoissa työskentelyyn liittyvän ymmärryksen lisääntymisen eri sektoreiden näkökulmista jo opintojen aikana.

Sosiaali- ja terveysalojen ammattilaisten laaja-alaisella osaamisella on merkitystä osana kokonaisvaltaisten palveluiden tuottamista (Huhtakangas 2023). Siksi onkin tärkeää mahdollistaa tuleville sote-alojen ammattilaisille yhteistyön harjoitteleminen ja verkostomainen työskentely jo opintojen aikana.

Lähteet

URN http://urn.fi/URN:NBN:fi-fe2025052251252

Jaa sivu