Miksi vastuullisuustyö on kannattavaa yrityksille ja yhteiskunnalle?

Teksti | Jaakko Grönmark , Jukka Sirkiä

Vastuullisuudesta on tullut keskeinen osa liiketoimintaa kaikilla eri toimialoilla . Vastuullisuustyön kenttää voidaan pitää sekavana, monen vastuullisuustyötä toteuttavan organisaation näkökulmasta (Hellström & Parkkonen 2022). Vastuullisuuteen liittyy myös useita eri käsitteitä ja lyhenteitä kuten ESG, CSR, SDG, GRI. Kokeilimme kysyä tekoälyltä millaisen listan tekoäly antaisi komennolla ”Anna minulle lista vastuullisuuden eri kirjainyhdistelmistä” ja saimme nopeasti noin kymmenen erilaista kirjainyhdistelmää.

Kuva 1. Arvoketjussa vastuullisuus mahdollistaa myös paremman kannattavuuden (vihreavastuu 2023).

Vuosina 2021–2023 Laurea- sekä LAB-ammattikorkeakoulut toteuttivat yhteistyössä Vihreä tilinpäätös ja vastuullisuus osana vihreää siirtymää -hanketta. Vihreä vastuu -hankkeessa Laurea- ja LAB-ammattikorkeakoulut keskittyivät yhdessä uusimaalaisten, Päijät-Hämeen alueen sekä Etelä-Karjalassa toimivien tilitoimistojen kanssa tilitoimistojen palvelumallin uudistamiseen ja kehittämiseen. Tavoitteena oli luoda uudenlainen, yhtenäinen, neutraali ja objektiivinen palvelumalli tilitoimistoille tilinpäätöskokonaisuuteen. Tämän lähtökohtina olivat vihreä talous, yritysvastuulaki ja vastuullisuusraportit. Kehittämisen ja uudistamisen tarvetta kasvatti EU:ssa valmistelussa ollut yritysvastuulaki. Hanke rahoitettiin osana Euroopan unionin COVID-19 pandemian johdosta toteuttamia toimia. (Vihreä vastuu -hanke 2024).

Vihreä vastuu -hankkeen toteuttajat tekivät hankeaikana laajoja havaintoja pk-yritysten vastuullisuustoiminnan nykytilasta sekä valmiuksista vastuullistyön toteuttamiseen. Havaintojen pohjalta huomattiin, että tällä yleisesti rajalliset resurssit omaavalla joukolla, oli tarvetta tuelle konkreettisten toimenpiteiden toteuttamiseksi. Näin alkoi ”jatkohankkeen” suunnittelutyö, joka kulkee tänä päivänä nimellä Vastuullisuus- sekä liiketoimintaosaamisen vahvistaminen pk- sekä startup-yritysten henkilöstölle eli lyhyemmin VALIOT-hanke.

Haastetta etenkin pk-sektorilla toimiville yrityksille tuo niukat resurssit, kun yrityksiltä kuitenkin odotetaan kuluttajien, yritysasiakkaiden ja sijoittajien puolelta yhä enemmän vastuullisia käytäntöjä sekä näyttöjä. Kun VALIOT -hankkeen sisältöä alettiin suunnittelemaan, mietittiin mitä yritykset konkreettisesti tarvitsisivat. Kohderyhmäksi valittiin Uudenmaan, Päijät-Hämeen ja Etelä-Karjalan alueilla toimivat pk- sekä startup-yritykset. Kohderyhmän valintaan vaikutti aiemmin toteutettu Vihreä vastuu -hanke, jonka havainnot olivat pääsääntöisesti kyseisellä alueella toimivista yrityksistä.
Yrityksen tärkein voimavara on sen henkilöstö, joten toteutustavaksi valikoitui henkilöstön kouluttaminen. VALIOT-hankkeen sisällöksi rakentuikin lopulta ESG-termiä sivuava sisältö, eli kurssit Vastuullinen liiketoiminta, Vastuullinen rekrytointi sekä Vastuullinen kaupallistaminen ja myynti. Hankkeen kursseja suorittanut yritysedustaja voi saada kustakin kurssista viisi korkeakoulutasoista opintopistettä. (VALIOT -hanke 2024).

Monet yritykset tavoittelevat vastuullisuuden kautta myös kestävämpää ja kannattavampaa liiketoimintaa, mikä tunnistettiin VALIOT-hankkeen sisältöjen suunnittelussa. Esimerkiksi huolehtimalla sosiaalisesta vastuusta ja pitämällä henkilöstöstä hyvää huolta henkilöstön vaihtuvuus vähenee. Esimerkkinä Fiskars Groupin verkkosivuilla kerrotaan, että ympäristövastuun osalta he pyrkivät haastamaan kertakäyttökulttuuria edistyksellisellä muotoilulla, saamaan suurimman osan liikevaihdosta kiertotalouden mukaisista tuotteista ja palveluista vuoteen 2030 mennessä, vähentämään kasvihuonepäästöjä sekä että ostomääräisesti 60 prosentilla tavaran- ja palveluntoimittajista tulee olla tieteeseen perustuvat ilmastotavoitteet vuoteen 2024 mennessä (Fiskarsgroup 2024).

Pidä huolta ympäristövastuusta

Mitä taloudellista hyötyä sitten sellainen yritys saa, joka pitää huolen ympäristövastuusta, eikö olisi helpompaa vaan heittää jätteet metsään, niin säästäisi jätekustannuksetkin – ei ihan näinkään! Jo pelkästään lainsäädännössä on määritelty lait ympäristörikkomuksista ja niistä seuraavat sanktiot. Lisäksi vastuullisesti toimiva yritys saa rahoitusta huomattavasti helpommin ja edullisemmin. Sijoittajat ovat entistä kiinnostuneempia yrityksen vastuullisuudesta. Vastuullisesta sijoittamisesta ovat erityisesti kiinnostuneet iältään nuoret sijoittajat sekä naiset. Lisäksi huomiota vastuulliseen sijoittamiseen kiinnitetään erityisesti institutionaalisten sijoittajien toimesta (Collin 2021).

Vastuullistyön aloittamista ei kannata pelätä, sillä kaikki aloittavat sen jossakin vaiheessa nollasta. Ensiksi kannattaa määritellä vastuullisuustavoitteet ja pitää ne sellaisina, että niihin on konkreettinen mahdollisuus päästä. Jo pienikin teko on työn aloitus. Tavoitteista tulee myös viestiä ja kun kerrotaan että ne on saavutettu, tulee niiden olla näkyviä ja ne tulee todentaa esimerkiksi raportoinnin kautta. Vastuullisuustyö on siis tekojen, viestinnän ja raportoinnin yhdistelmä.

Vastuullisuusosaaminen – yritysjohdon kulmakivi vai kuluerä?

Kun tarkastellaan prosessien ja eritysesti palveluprosessien kehittämistä, yritys ei ole vastuussa vain tuotteista ja palveluista, vaan myös työntekijöistään ja heidän työstään. Yksi keskeinen vastuualue on henkilöstön vastuullisuusosaamisen kehittäminen ja varmistaminen. Tämä ei ole ylimääräinen kustannuserä tai vain muodollinen velvoite, vaan paremminkin strateginen investointi, joka tukee pitkän aikavälin tavoitteita ja auttaa vähentämään esimerkiksi häiriökysynnän syntymistä . Ratkaisemalla oikeita ongelmia kerralla kuntoon, syntyy jatkossa selvästi vähemmän häiriökysynnästä syntyvää turhaa työtä. Kun johto luo kulttuurin, jossa vastuullisuus ja eettisyys ovat keskiössä ja investoi henkilöstön osaamiseen sekä koulutukseen, tämä heijastuu myönteisesti niin työntekijöiden sitoutumiseen kuin myös asiakaskokemukseen.

Yrityksen johdon on huolehdittava, että jokaisella työntekijällä on tarvittavat työkalut ja tietämys toimia oikein myös eettisesti haastavissa tilanteissa. Tähän kuuluu paitsi tietoisuus organisaation arvoista, myös käytännön ohjeet ja tuki vastuullisten ratkaisujen tekemiseen. Vastuullisuusosaaminen ei voi olla vain yksittäisen työntekijän tai tiimin asia, vaan se on koko organisaation yhteinen tehtävä, jossa johto näyttää esimerkkiä (Sirkiä 2020). Näin voidaan luoda toimintaympäristö, jossa vastuullisuus ja tuottavuus kulkevat käsi kädessä, tukien samalla kestävää kehitystä ja organisaation mainetta.

Vastuullisuusosaamista kehitetään LAB- ja Laurea-ammattikorkeakoulujen yhteisessä VALIOT-hankkeessa. Hankkeessa toteutetaan Uudenmaan, Päijät-Hämeen ja Etelä-Karjalan alueilla toimiville pk- ja startup-yrityksille vastuullisen liiketoiminnan koulutuksia.

logot.

Kirjoittajat

  • Jaakko Grönmark, tradenomi (AMK), toimii Laurea-ammattikorkeakoulun hankeasiantuntijana ja projektipäällikkönä.
  • Jukka Sirkiä, KTT, DI, omaa vankan kokemuksen IT-palveluyritysten asiakasorientoituneesta liiketoiminnan johtamisesta ja toimii nykyisin LAB-ammattikorkeakoulun liiketoimintayksikössä lehtorina sekä hankeasiantuntijana.

Lähteet

Kuva:

  • Vihreä vastuu. 2023. Hankkeen internetsivut. Viitattu 18.9.2024. Saatavissa www.vihreavastuu.fi
URN http://urn.fi/URN:NBN:fi-fe2024103087839

Jaa sivu