Miten moninaisuus, tasa-arvo ja osallisuus rikastuttavat hankkeita? Entä miten voit omalta osaltasi tukea näiden arvojen toteutumista omassa hanketiimissäsi?
Kuva: Agustin / Adobe Stock (Laurean Education-lisenssi)
Mikä ihmeen DEI?
DEI-näkökulmat eli moninaisuus, tasa-arvo ja osallisuus voivat tuntua joko itsestäänselvyyksiltä tai termi itsessään tutulta lähinnä uutisotsikoista. Mutta mitä merkityksellistä kirjainten taakse piiloutuu ja miksi jokaisen meistä kannattaisi pysähtyä miettimään näitä näkökulmia myös hanketyössä ja toteuttamaan näitä asioita omassa toiminnassaan osana hanketiimiä?
DEI on käsitteenä laaja, mutta sen voi jakaa kolmeen eri näkökulmaan. Moninaisuudella (eng. Diversity) työelämässä voidaan tarkoittaa työntekijöiden keskinäistä erilaisuutta, jota voi olla esimerkiksi ikä, sukupuoli ja työkyky. Tasa-arvon (eng. Equity) kautta voidaan varmistaa, että kaikilla on oikeus ja pääsy samoihin mahdollisuuksiin. Kun osallisuus (eng. Inclusion) huomioidaan, eri taustoista tulevat ihmiset voivat kokea tulevansa tasavertaisesti kohdelluiksi. Moninaisuuden, tasa-arvon ja osallisuuden huomiointi organisaation käytänteissä voi auttaa luomaan myös hanketiimeihin turvallisen ja kannustavan ympäristön työskennellä. (Jousilahti ym. 2023, 7.)
Mitä etuja DEI-näkökulmien huomiointi tuo hankkeisiin?
Moninaisuuden, tasa-arvon ja osallisuuden huomioiminen työyhteisöissä tuo mukanaan etuja, jotka voivat parantaa myös hankkeen laatua. Tähän vaikuttaa se, kuinka sujuvasti hanketiimiläisten erilaiset taustat, osaaminen ja näkökulmat saadaan yhdistettyä. Kun ihmiset eri taustoista ja erilaisella osaamisellaan tuovat omia näkemyksiään organisaatiossa esille, on mahdollisuus myös sille, että luovuus ja innovatiivisuus lisääntyvät. Erilaiset ajatukset haastavat totuttuja tapoja ja auttavat löytämään tuoreita ratkaisuja. Päätösten laatu organisaatiossa paranee, kun niitä tehdään monipuolisen tiedon ja erilaisten näkökulmien pohjalta. (Jousilahti ym. 2023, 8; Kenrisen 2023.)
Monimuotoisen ja tasa-arvoisen työyhteisön on tutkittu lisäävän organisaation toimintakykyä. Organisaation toimintakyvyn parantuminen voi vaikuttaa taas esimerkiksi työntekijöiden työtyytyväisyyteen, osaajien sitouttamiseen, hyvinvointiin, päätöksentekoon, asiakasymmärryksen parantamiseen ja innovaatioihin. Kun organisaation toimintakyky paranee, paranee samalla myös tuottavuus. (Jousilahti ym. 2023, 8; Kenrisen 2023.)
Työympäristö on osallistava ja tasa-arvoinen silloin kun jokainen tiimin jäsen voi tuntea itsensä nähdyksi, kuulluksi ja arvostetuksi. Kun tiimiläiset kokevat olevansa aidosti osa joukkoa, se vahvistaa yhteenkuuluvuutta ja lisää työtyytyväisyyttä. Lopputuloksena on usein tiimin parempi tuottavuus ja tehokkaasti toimiva yhteistyö. (Kenrisen 2023.)
Konkreettisia keinoja ja vinkkejä moninaisuuden, tasa-arvon ja osallisuuden edistämiseen hanketyössä
Hyvän hanketyön anatomia -hankkeen 4. podcast-jaksossa nimeltään “Miten voin haastaa omat ennakkoluuloni erilaisuudesta?” pysähdyttiin tärkeän aiheen äärelle: miten moninaisuus, tasa-arvo ja osallisuus liittyvät hanketyöhön? Podcastin vieraat, Kati Tikkamäki Humakista sekä Anita Mäntynen Laurea-ammattikorkeakoulusta toivat esille hyviä esimerkkejä ja vinkkejä liittyen siihen, miten DEI-asiat voidaan huomioida myös hanketyössä. Seuraavaksi on koottuna podcastista muutamia ajatuksia ja konkreettisia keinoja hanketyön tueksi. (Seppänen, Sillanpää, Takanen & Viljanen, 2025)
Aloita itsestäsi – katso “peiliin”
Ensimmäiseksi jokaisen on hyvä tarkastella omaa ajatteluaan ja toimintatapojaan hanketyössä. Haasta omat ennakkoluulosi ja oletuksesi. Tunnistamalla omat ennakkoluulosi sinun on helpompi toimia niin, että erilainen asiantuntijuus ja kokemus pääsevät esiin. Jokainen tuo tiimiin oman osaamisensa ja persoonansa. Kun erilaista osaamista arvostaa, yhteistyö hanketiimissä toimii paremmin. (Seppänen ym. 2025)
Arvosta erilaisuutta ja kaikkien osaamista
Kun erilaisuutta yrittää ymmärtää ja arvostaa, on mahdollista rakentaa kaikille turvallinen ja kunnioittava työympäristön. Kuten jo aiemmin tekstissä todettiin, monimuotoinen tiimi voi lisätä esimerkiksi henkilöstötyytyväisyyttä, luovuutta ja päätöksenteon laatua. Erilaisten näkökulmien huomiointi voi luoda pohjan myös uudenlaisille oivalluksille ja ratkaisuille. Yhteiskehittämisen avulla voidaan edistää osallistavaa hanketyötä ja kaikkien osaaminen pääsee esille ja siitä hyödytään tehokkaammin. (Kenrisen, 2023; Seppänen ym. 2025)
Luo avoin ja turvallinen keskustelukulttuuri
Avoin viestintä ja keskustelukulttuuri mahdollistavat sen, että hanketiimin jokainen jäsen uskaltaa tuoda esille omia toiveitaan, tarpeitaan ja kysymyksiään. Tasa-arvon ja moninaisuuden edistäminen on konkreettista, jos tiimissä voidaan olla rakentavasti eri mieltä ja jakaa niin tietoa, tunteita kuin näkemyksiä. Tärkeää on myös luoda yhdessä koko tiimin kesken psykologisesti turvallinen ilmapiiri, jossa jokaiselle annetaan mahdollisuus uskaltaa esimerkiksi jakaa omia mielipiteitään ja olla oma itsensä antaen jokaiselle tiimin jäsenelle saman mahdollisuuden. Jos toimit projektin vetäjänä, järjestä säännöllisiä tilaisuuksia hanketiimille, joissa on mahdollisuus keskustella tasa-arvosta, moninaisuudesta ja osallisuudesta. Kannusta tiimikavereita jakamaan omat näkemyksensä ja kuuntele ja kiinnostu niistä. Kerro avoimesti myös omista toiveistasi ja tarpeistasi. Sopikaa sitten yhteiset tavat toteuttaa näitä näkökulmia hanketyössä.
Hyvän hanketyön anatomia -hankkeen osana kehitetään myös korttipakka, joka antaa mahdollisuuden avata keskustelua hanketyöhön liittyvistä asioista hanketiimin kesken. Jakamalla yhdessä jo hankkeen alussa esimerkiksi sen, mitä kukin odottaa hankkeelta ja mitkä ovat kunkin tiimin jäsenen toivomat kommunikaatiotavat, voi hanke lähteä sujuvammin yhteistyössä käyntiin. (Jousilahti ym. 2023, 16–19; Seppänen ym. 2025)
Tuo arvot osaksi hankkeen prosesseja
Tasa-arvoa, moninaisuutta ja osallisuutta kannattaa edistää myös hankkeen konkreettisissa prosesseissa ja toimintatavoissa. Hankesuunnitelmaan voi kirjata, miten näitä tärkeitä arvoja voitaisiin toteuttaa käytännössä. Tämän tulee olla tietoista ja tavoitteellista. Käynnissä olevassa hankkeessa voidaan asettaa tavoitteita, seurata niiden toteutumista ja arvioida, onko tasa-arvoa, moninaisuutta ja osallisuutta huomioitu sekä tiimin kesken että hankkeen kohderyhmän osalta. (Seppänen ym. 2025)
Rakenna kulttuuria, jossa kaikilla on mahdollisuus osallistua
Hanketyössäkin on syytä miettiä sitä, miten moninaisuus, tasa-arvo ja osallisuus voisivat rikastuttaa hankkeita ja samalla edistää työyhteisön hyvinvointia. Tasa-arvon, moninaisuuden ja osallisuuden edistäminen perustuu haluun ymmärtää ja arvostaa toinen toistamme. Tärkeintä on luoda turvallinen, avoin ja osallistava ilmapiiri, jossa kaikki voivat tuoda oman näkökulmansa esille. Jokaisella on omat tapansa tuoda osaamisensa ja ajatuksensa osaksi hanketta, joten tapoja tuoda näitä näkökulmia esille voidaan sopia jo hankkeen käynnistyessä yhdessä hanketiimin kesken. Jokaisen tiimin jäsenen osaamisen tuominen hankkeeseen on tärkeää ja merkityksellistä. (Seppänen ym. 2025)
Prosessien ja käytäntöjen merkitys DEI-asioiden edistämisessä – Esimerkki Laureasta
Organisaatioiden prosessien ja käytäntöjen tulee olla kunnossa, jotta kaikille voitaisiin turvata samanlaiset oikeudet ja mahdollisuudet, riippumatta ihmisten taustasta. Kun prosessit ja käytännöt on luotu, voidaan moninaisuutta, tasa-arvoa ja osallisuutta viedä tehokkaammin työyhteisön käytännön työhön. DEI-asioiden edistäminen on jokaisen työntekijän vastuulla, mutta merkittävimmässä roolissa ja esimerkkinä muulle työyhteisölle ovat johto ja esihenkilöt.
Laureassa korkeakoulun toimintaa DEI-asioissa ohjaa Saavutettavuus-, tasa-arvo- ja yhdenvertaisuussuunnitelma. Sen tarkoituksena on tunnistaa sellaisia tavoitteita ja toimia, jotka edistävät oppimis- ja työympäristöjen saavutettavuutta ja korkeakouluyhteisön jäsenten yhdenvertaisuutta. Käytännössä nämä toimenpiteet voivat olla esimerkiksi henkilöstölle järjestettäviä koulutuksia ja keskustelutilaisuuksia. Virallisen Saavutettavuus-, tasa-arvo- ja yhdenvertaisuussuunnitelman lisäksi Laureassa on panostettu DEI-asioihin esimerkiksi osana InCities-hanketta, jossa keskitytään myös korkeakoulujen opiskelijoiden ja henkilöstön yhdenvertaisuuteen, moninaisuuteen ja osallisuuteen liittyvään osaamisen kehittämiseen, ja rakennetaan DEI-suunnitelmaa kansainvälisessä yhteistyössä. (Jousilahti ym. 2023, 26; Laurea 2024; Laurea 2021; Nikula 2023)
“Hyvän hanketyön anatomia” on Työsuojelurahaston tukema viestintätuote, jossa tuotetaan 8 podcast-jaksoa. Tavoitteena on tuottaa kohderyhmäänsä (hanketyötä tekevät ja siitä kiinnostuneet) aidosti kiinnostavaa sisältöä, joka saa aikaan myös uusia oivalluksia ja sitä kautta edesauttaa hyvien ja vaikuttavien hankkeiden toteuttamista
Hyvän hanketyön anatomia –hankkeen podcasteja pääset kuuntelemaan täältä.
Lähteet
- Jousilahti, J., Tanhua, I., Paavola J-M., Alanko, L., Nätynki, H., Varamäki, A., Helle, P., Nuortimo, J., Korpi, J., Vikkula S. & Siikasalmi, S. Yhdenvertaisuuden ja inkluusion toteutuminen suomalaisessa työelämässä. Loppuraportti. Workday Designers Oy ja iloom Oy. 2023. ISBN 978-952-94-7475-2 (verkkojulkaisu)
- Kenrisen, H. 2023. Project Management & DEI – Why does it matter, and how to promote it? Viitattu 13.12.2024 https://www.linkedin.com/pulse/project-management-dei-why-does-matter-how-promote-kenrisen
- Laurea-ammattikorkeakoulu 2024. Laurea allekirjoitti julkilausuman yhdenvertaisuudesta, moninaisuudesta ja osallisuudesta. Viitattu 6.2.2025 https://www.laurea.fi/ajankohtaista/uutiset/laurea-allekirjoitti-julkilausuman-yhdenvertaisuudesta-moninaisuudesta-ja-osallisuudesta/.
- Laurea-ammattikorkeakoulu 2021. Saavutettavuus, tasa-arvo- ja yhdenvertaisuussuunnitelma. Viitattu 6.2.2025. https://www.laurea.fi/globalassets/laurea/documents/tasa-arvo-ja-yhdenvertaisuussuunnitelma_a4_fi.pdf
- Nikula, K. 2023. Tasa-arvo, monimuotoisuus ja osallisuus korkeakoulussa – näkökulmana kieli. Laurea Journal. Viitattu 17.1.2025
https://journal.laurea.fi/tasa-arvo-monimuotoisuus-ja-osallisuus-korkeakoulussa-nakokulmana-kieli/#9d13ff53
- Seppänen, M., Sillanpää, L., Takanen, J. & Viljanen, J. Hyvän hanketyön anatomia. Jakso 4: Miten voin haastaa omat ennakkoluuloni erilaisuudesta? 15.1.2025. Podcast. Spotify. Viitattu 17.1.2025 https://open.spotify.com/episode/4uhic1IblSv892iAd0ayEz?si=6udyktVDR2mlLGG7gBxLWw