Miten kehittää hanketoimijoiden eettistä ajattelua ja eettistä toimijuutta osana kansainvälistä hanketyötä?

Teksti | Karoliina Nikula

Laurea -ammattikorkeakoulu on mukana AURORA-hankkeessa, jonka tavoitteena on resilienssin lisääminen ilmastonmuutoksesta aiheutuvia terveysriskejä vastaan. Laurealla on hankkeessa vastuulla työpaketti, joka liittyy erityisesti etiikkaan. Kerron tässä artikkelissa, miten aiomme osana hankkeen etiikkatyötä työstää sukupuoleen (gender) liittyvää eettistä ajattelua.

Kuva: NooPaew / Adobe Stock (Laurean Education-lisenssi)

Tausta

Olemme aikaisemmin suunnitelleet ja kirjanneet auki AURORA-hankkeen ydinajatusta siitä, miten sukupuoleen liittyvää eettistä työtä tehdään AURORA-hankkeessa (Sukupuolitietoisuus osana AURORA-hankkeen kehittämistyötä | Laurea Journal). Olemme jäsentäneet sen rakentuvan 1) kumppaniorganisaatioiden olemassa olevien sukupuolten tasa-arvosuunnitelmista (Gender Equality Plan, GEP), 2); yleisesti tunnetuista GEP-periaatteista ja 3) nelivaiheisen eettisen toiminnan mallin avulla eettisen ajattelun harjoittamiseen (Nikula 2025). Nelivaiheinen mallin osat ovat: 1) Moraalinen / eettinen herkkyys, 2) Eettinen arviointi ja ongelmanratkaisu, 3) Eettinen motivaatio, 4) Eettinen toimeenpanotaito (Rest ym. 1999; Juujärvi ym. 2007).

Haasteelliseksi etiikkaan liittyvän kehittämistyön tekee se, ettemme ehkä oikeastaan edes hahmota mitä kaikkea kukin partneri tahollaan tekee. Tällöin korostuukin kunkin organisaation ja hanketoimijan oma eettinen ajattelu. Jokaisen on välttämätöntä harjoittaa omaa eettistä ajatteluaan osana hanketyötä – ja tässä tapauksessa erityisesti sukupuoleen liittyvää eettistä ajatteluaan.

Miksi sukupuolinäkökulma on niin tärkeä? Suomessa olemme ehkä tottuneet siihen, että meitä pidetään tasa-arvon mallimaana ja että eri sukupuolilla on yhdenvertaiset mahdollisuudet. Tästä on kuitenkin erilaisia näkemyksiä Suomessakin. Euroopankin tasolla eri maat (myös osana AURORA-hanketta) ovat erilaisessa kulttuurisessa ja historiallisessa tilanteessa sukupuoleen liittyvien kysymystensä kanssa.

Osana työpakettia, jossa Laurea johtaa etiikkaan liittyvää työtä, emme voi olla tietoisia hankkeen erinäisistä yksityiskohdista eri partnereiden osalta. Tällöin on välttämätöntä olla vuoropuhelussa eri työpakettien ja organisaatioiden kanssa. Hanketoimijoiden täytyy itse kyetä tunnistamaan eettisesti tärkeitä asioita omasta toimintaympäristöstään. Tekninen tutkimusetiikka on ehkä helpoin osuus, se on monelle tutkijalle tuttua ja siinä on paljon myös ”rasti ruutuun” -tyyppisiä asioita, joita myös lainsäädännön tasolla edellytetään. Kehittämistyössä asiat voivat olla monimutkaisempia, vaikkei – tai ehkä juuri siksi – aina varsinaisia tutkimuslupia olekaan tarpeen hakea.

Sukupuoleen liittyvä keskustelu on tällä hetkellä vilkasta esimerkiksi Yhdysvalloissa tapahtuneiden Trumpin hallinnon tekemien muutosten vuoksi. On uutisoitu, että transsukupuolisuus voi estää esimerkiksi Yhdysvaltoihin maahan pääsyn (Hussein 2025).

Etiikan työpaja sukupuoleen liittyen

AURORA-hankkeen partnerit ovat ilmoittaneet hankkeessa muodostettavaa Gender Dimension Plania tehtäessä muun muassa seuraavista havaitsemistaan sukupuoleen liittyvistä eettisistä asioista:

  • Käyttäjien tarpeita kerättäessä, on varmistettava, että järjestelmä huomioi sukupuolispesifiset terveysriskit, jotka liittyvät ilmastostressitekijöihin.
  • Henkilökohtaisista laitteista kerätty data: Sukupuolten välisen kuilun huomioiminen. On yleisesti tiedossa, että henkilökohtaisista laitteista kerätty data on enemmän suuntautunut miehiin ja taloudellisesti hyvin toimeentuleviin.
  • Miten huomioida sidosryhmien sukupuolten moninaisuus
  • Sukupuolen mukaan saatavilla oleva data. Perinteiset riskinarviointimenetelmät eivät täysin huomioi sukupuoleen liittyviä haavoittuvuuksia ilmastonmuutoksessa, mikä voi johtaa harhaanjohtaviin tuloksiin.
  • Sukupuolittunut vaikutus katastrofivalmiussuunnittelussa: Perinteiset riskinarviointimenetelmät eivät välttämättä täysin huomioi sukupuoleen liittyviä haavoittuvuuksia katastrofivalmiudessa ja toipumisessa, mikä johtaa epätasa-arvoisiin selviytymistuloksiin.
  • Sosiaalis-taloudelliset indikaattorit. Yleiset sosiaalis-taloudelliset indikaattorit, kuten tulotason indeksit, eivät usein huomioi sukupuolten välisiä epätasapainoja.

Järjestimme hankkeessa Etiikan työpajan, jossa käsittelimme näitä edellä mainittuja asioita. Niitä käsitellään työpaketin kokouksissa tarpeen mukaan. Järjestetty työpaja oli antoisa verkkotyöpaja. Työpaja alkoi etiikka työpaketin johtajan alustuksella etiikkatyön tärkeydestä osana hanketyötä. Seuraavaksi oli projektiasiantuntijan alustus AURORA-hankkeen valitusta strategisesta lähestymistavasta sukupuolikysymysten huomioimiseen. Tämän jälkeen jakaannuttiin pienryhmiin keskustelemaan havaituista eettisistä sukupuoleen liittyvistä haasteista. Kukin ryhmä työskenteli keskustellen valitsemiensa kysymysten parissa ja kirjoitti ajatuksiaan auki Padlet -alustalle. Pienryhmät purettiin vielä yhdessä keskustellen auki.

Edelleen partnerit voivat ilmoittaa uusia havaitsemiaan sukupuoleen liittyvistä eettisitä pulmatilanteistaan EU survey toolin avulla työpaketin vetäjälle, ja tietysti olemalla suoraan yhteydessä Laureaan työpaketin vetäjänä. Havaittavia eettisiä haasteita käsitellään jatkossakin työpaketin kokouksissa. Työpajan ehkä keskeisin anti oli hoksauttaa hanketoimijoita eettiseen ajatteluun sukupuolikysymysten äärellä ja rakentaa tila ja paikka myös yhteiselle ajattelulle asian äärellä. AURORA-hankkeen etenemistä voi seurata hankkeen verkkosivuilla ( Aurora project | Climate Resilience | Auroraclima) ja LinkedIn:ssä täällä: Aurora: Posts | LinkedIn.

Mikä hanke?

AURORA – Demonstrating Transformative Solutions to Empower Climate Resilience Towards Improved Public Health Status in the EU Boreal Region – hankkeen tavoitteena on resilienssin lisääminen ilmastonmuutoksesta aiheutuvia terveysriskejä vastaan. Hanke on

Horizon Europe P2 Global Challenges rahoittama. Hankkeessa tuotetaan aineistoa ja työkaluja, jonka tuloksena syntyy erilaisille päättäjille suunnattu päätöksenteon tukijärjestelmä ilmastonmuutoksen terveysvaikutuksien huomioimiselle. Laurean vastuulla hankkeessa on erityisesti etiikkaan liittyvä työ. Kirjoittaja työskentelee hankkeessa projektitutkijana.

Lähteet

URN http://urn.fi/URN:NBN:fi-fe2025050839101

Jaa sivu