Nettideittiturvan ja Laurean yhteistyönä syntyi MOOC: Romanssihuijausten ABC

Teksti | Riikka Kanervo , Helmi Korhonen , Janina Koski

Rakkauden kaipuu on inhimillinen tunne. Jokainen meistä haluaa tulla nähdyksi ja rakastetuksi omana itsenään. Voiko olla mitään ihanampaa, kuin tavata ihminen, jonka kanssa juttu luistaa kuin itsestään? Vielä sata vuotta sitten mielitietyn löysi todennäköisimmin kotikulmilta. Kaupungistumisen myötä mahdollisuudet tavata mielenkiintoisia tyyppejä kasvoivat ja internetin myötä mahdollisuudet tavata ”se oikea” ovat lähes rajattomat. Moni onkin löytänyt rakkauden deittisovelluksista tai sosiaalisen median kautta. Ja mikäs sen ihanampaa, kuin että joku upea tyyppi lähestyy yksityisviestillä.

kuvituskuva.
Kuvan tekijä Jimi Tikkanen, Nettideittiturva-hanke

Romanssihuijaus särkee sydämen ja tyhjentää tilin

Mutta sosiaalisessa mediassa ja internetissä ei kaikki ole sitä miltä näyttää ja sukat jaloissa pyörimään saavien viestien kirjoittaja ei olekaan se, kuka kertoo olevansa. Romanssihuijauksissa eli rakkauspetoksissa kyseessä on suuret rahat. Vuonna 2022 romanssihuijauksissa hävittiin Suomessa arviolta 9 miljoonaa euroa. Vuotta myöhemmin romanssi- ja dokumenttihuijauksissa hävitty summa on noussut Suomessa ainakin 10,4 miljoonaan euroon (Palmgren 2024).

“OI, MINULLA OLI VÄÄRÄ NUMERO, ANTEEKSI KUN VAIVASIN SINUA. VAIKUTAT KUITENKIN TOSI MUKAVALTA, MITÄ SINULLE KUULUU TÄNÄÄN? 😊.

Romanssihuijaus tarkoittaa tilannetta, jossa kokijaa eli uhria huijataan ystävyyden tai romanttisen suhteen teeskentelyllä taloudellisen hyödyn toivossa. Romanssihuijauksen tekijä tai tekijät luovat väärennetyn identiteetin, jonka turvin rakentavat luottamusta kokijaan. Romanssihuijauksiin liittyy valheellisia lupauksia, joita huijarilla ei todellisuudessa ole aikomustakaan toteuttaa. Tyypillisimmin romanssihuijauksen uhrilta viedään kaikki hänen säästönsä, minkä lisäksi hänet saadaan ottamaan lainaa yhteisten unelmien toteuttamiseen. Pahimmillaan uhri manipuloidaan mukaan rahanpesuun, jossa hänen tililtään siirretään muilta romanssihuijauksen uhreilta huijatut rahat huijareiden tilille – yleensä ulkomaille.

“HEI, MITEN MENEE? SELAILIN SIVUANI JA TÖRMÄSIN IHANAAN PROFIILIISI EHDOTETTUNA YSTÄVÄNÄ. YRITIN LÄHETTÄÄ SINULLE KAVERIPYYNNÖN, MUTTA SE EI TOIMINUT. EN TIEDÄ MIKSI, JOS ET VÄLITÄ LISÄTÄ MINUT YSTÄVÄKSI. HALUAISIN VASTAANOTTAA KUTSUSI JA TUTUSTUA TOISIIMME ENEMMÄN    “ .

Romanssihuijauksen kokemukseen liittyy vahvaa häpeää

Yleisessä mediakeskustelussa ja keskustelufoorumeilla romanssihuijauksen kokemukseen liittyy vahvaa häpeää, sillä tämän rikoksen uhriksi joutuneet leimataan herkästi edelleen tyhmiksi ja hyväuskoisiksi. Todellisuudessa kokijat ovat rikoksen uhreja, jolloin häpeän kokemusta lisäävät edellä mainitun kaltainen keskustelu, sekä itse rikoksen luonne. Häpeä estää kokijaa usein myös hakemasta apua, sillä kokemuksesta ei haluta puhua. Jopa läheisimmät ihmiset saattavat tuomita ja syytellä uhria.

Tämän lisäksi ammattilaisilla aloilla ei vielä ole vakiintunutta tapaa tunnistaa romanssihuijauksen kokijoita, eikä tapoja ottaa kokemusta puheeksi sensitiivisesti. Romanssihuijauksen kokijoita kohtaavia ammattiryhmiä on useita, ja heitä löytyy niin julkisen terveydenhuollon mielenterveyspalveluista, yksityisen työterveyden lääkäreistä, lähikauppojen kassatyöntekijöistä, rikosilmoitusta käsittelevistä poliiseista, kuin kokijan oman pankin pankkivirkailijoista. Jotta yhä useampi ammattilainen voisi tunnistaa romanssihuijauksen hälytysmerkkejä, sekä saada käytännön työkaluja kokijoiden kohtaamiseen, tulee heidän ymmärtää romanssihuijauksen laajaa ilmiötä. Häpeä on vain yksi – mutta korkea – este puheeksiotossa ja kokijan tukemisessa.

”Romanssihuijauksen kokee vuosittain Suomessa useat sadat ihmiset, ja sen vuoksi on tärkeää, että eri alojen ammattilaiset uskaltaisivat ottaa romanttiset viestittelykaverit puheeksi. Romanssihuijauksen kokenut voi saada tukea niin Rikosuhripäivystyksen, kriisikeskuksen, työterveyden kuin Nettideittiturvankin kautta, ja siksi halusimme antaa käyttöön asiakastyöhön sopivia tehtäviä ja tapoja avoimesti saataville verkkokurssin muodossa.” Nettideittiturva-hankkeen pääsuunnittelija Helmi Korhonen Sosiaalipedagogiikan säätiöstä.

Romanssihuijauksen ABC -verkkokurssi tarjoaa työkaluja laaja-alaiselle ammattilaisten joukolle, jotta romanssihuijausten uhrit tulisivat nähdyiksi, heidän kokemuksensa kuulluiksi ja jotta heitä voitaisiin oikea-aikaisesti tukea niin taloudellisessa kuin henkisessä toipumisessa.

Romanssihuijaukselta suojautuminen

Romanssihuijaukset ovat nopeasti kasvava kyberrikollisuuden muoto, josta seuraa paljon inhimillistä ja taloudellista kärsimystä niin yksilön, kuin laajemmin yhteiskuntien tasolla. Teknologinen kehitys ja digitaalinen maailma kulkevat kehityksessään melkeinpä valonnopeudella. Jatkuva kehitys ja uudenlaiset tavat toimia verkkomaailmassa näkyvät romanssihuijauksen tekomuotojen jalostumisessa. Aikaisemmin videopuhelun avulla saattoi selvittää, onko viestittelykaveri se kuka väittää olevansa. Nykyään erilaiset kasvosuodattimet voivat muuttaa soittajan kasvoja, sekä tarvittaessa myös ääntä niin, että kuka tahansa pystyy esiintymään kenenä tahansa. Verkossa olemassa olevien kuvien ja äänitallenteiden avulla voidaan luoda suodattimia, joiden avulla voi helposti esiintyä toisena henkilönä. Näitä suodattimia hyödynnetään laajasti romanssihuijauksissa.

”ASUIN KYMMENEN VUOTTA SITTEN SUOMESSA,,. HUOMASIN PROFIILISI TÄÄLLÄ JA OLI PAKKO LÄHETTÄÄ VIESTI. MINULLA ON KAIPUU SUOMEEN. PAHOITTELUT JOS VIESTINI ON TUNGETTELEVA. OLISI KUITENKIN HIENOA JUTELLA KANSSASI LISÄÄ...”.

Miten oppia tunnistamaan verkon vaarat ja mahdolliset romanssihuijarit? Perinteinen keino puhua läheisilleen toimii aina. Romanssihuijauksen kokija on joutunut tekijän manipuloimaksi ja tällaisessa tilanteessa läheisten hyvää tarkoittavat sanat saattavat hyödyttää tekijän agendaa. Romanssihuijauksilta suojautuminen on kuitenkin mahdollista. Mitä enemmän saamme tietoa ilmiöstä, sitä paremmin voimme ennaltaehkäistä ja tunnistaa orastavia romanssihuijauksen alkuja.

Tehdään yhdessä MOOC

Keväällä 2023 tein elämäni ensimmäistä podcastia Digitaidot – uhka vai mahdollisuus kollegani Eeva Soikkelin kanssa. Podcast käsitteli digitaitoja ja niiden tarpeellisuutta monesta eri näkökulmasta. Digiturvallisuutta käsittelevään jaksoon kutsuimme vieraaksi vasta käynnistyneen Nettideittiturva-hankkeen asiantuntijat Helmi Korhosen (Sosped-säätiö) ja Janina Kosken (Maria Akatemia). Selvisi, että olimme avanneet pandoran lippaan – juttua romanssihuijauksista olisi riittänyt loputtomiin. Ja siitä se ajatus sitten lähti…

Alkuun ajatus yhteistyönä toteutetusta MOOCista (Massive Open Online Course) lähti vain viattomana heittona, mutta eipä aikaakaan, kun olimme jo palaveeraamassa aiheen tiimoilta. Yhteinen visio oli kirkas: tuoda romanssihuijausilmiötä näkyväksi, jotta mahdollisimman moni voisi suojautua huijatuksi tulemiselta.

MOOCin suunnittelu sujui alusta asti todella mutkattomasti. Laadimme yhdessä MOOCille rungon, jonka ympärille lähdimme opintojaksoa rakentamaan. Nettideittiturva-hankkeen asiantuntijat vastasivat luentojen ja materiaalin tuottamisesta, Laurea puolestaan opintojakson pedagogisesta ja teknisestä toteutuksesta.

Romanssihuijausten ABC

Nettideittiturva-hankkeen ja Laurean yhteistyönä toteutettiin MOOC Romanssihuijausten ABC, joka tarjoaa kattavan tietopaketin romanssihuijausilmiöstä niin yksilön, yhteiskunnan kuin globaalin maailman tasolla.

Katso video video.laurea.fi -palvelussa.

MOOCista on tarjolla kolmen opintopisteen toteutus kaikille aiheesta kiinnostuneille ja viiden opintopisteen toteutus ammattilaisille. Laajempi, romanssihuijausten kokijoihin työssään kohtaaville ammattilaisille suunnattu versio sisältää kattavan tieto- ja työkalupaketin romanssihuijauksen puheeksiottoon kokijan kanssa.

Lähteet:

URN http://urn.fi/URN:NBN:fi-fe2024032112369

Jaa sivu