Oivalluksia esiintymisestä

Teksti | Asta Ojala

Miten kokematon esiintymisjännittäjä pärjää työelämän esiintymistilanteissa? Tähän lähdin hakemaan tukea ja vinkkejä Jutta Laino-Tabellin vetämästä esiintymistyöpajasta kirjastoalan ammattilaisten konferenssista, Kirjastopäiviltä, kesäkuussa 2022.

kuvituskuva.
Jutta Laino-Tabell puhumassa Iloa ja varmuutta esiintymiseen -työpajassa Kirjastopäivillä kesäkuussa 2022. Kuvaaja: Asta Ojala.

Työpaja aloitettiin tutustumisella ja johdattelulla aiheeseen. Kun olimme tutustuneet, kävimme läpi ja jaoimme kokemuksia siitä, mikä jännitystä voi aiheuttaa. Tästä saman tien sain ensimmäinen oivallukseni. Esiintymisjännitys voi johtua esimerkiksi siitä, että esiintymiseen mielletään, ehkä alitajuisesti, monesti arvioitavana oleminen. Esimerkiksi koulussa, harrastusten näytöksissä tai tutkintoesiintymisissä esitys ja esiintyjä arvioidaan, ja omasta suorituksesta saadaan jopa virallinen, vakava ja ainutkertainen arviointi. Onnistumisen paine on kova. Työelämässä yleisö on monesti sallivampaa, ja tästä päästäänkin seuraavaan oivallukseeni.

Et ole yksin, sinä ja yleisö yhdessä luotte tilanteen

Työpajassa Jutta Laino-Tabell muistutti, että yleisö on aina osa esitystä, emme ole tilanteessa yksin. Yhdessä yleisön ja esiintyjän kanssa jokaisesta tilaisuudesta muotoutuu omanlaisensa. Varsinkin suurehkolle yleisölle esiintyessä yleisössä on yleensä monipuolisesti erilaisia ihmisiä ja ihmistyyppejä. Näistä persoonista juuri sinun tyylisi esiintyjänä varmasti loksahtaa yleisössä jonkun kanssa kohdilleen. Laino-Tabellin vinkki onkin etsiä yleisöstä nämä tyypit, jolloin esiintymistilanteessa voit kohdistaa huomiosi ja ammentaa positiivista voimaa näistä henkilöistä. Ihmiset ovat erilaisia, joten yleisössäkin on yleensä erilaisia persoonia. Osa tykkää tietynlaisesta ja osa toisenlaisesta ulosannista.

Suunnittele esitys valmiiksi

Seuraavaksi työpajassa päästiin konkreettisiin esiintymisvinkkeihin. Yksinkertainen ja itsestään selvä vinkki, jonka teholle esiintymisjännityksen ennaltaehkäisijänä en ole huomannut antaa riittävästi painoarvoa, on suunnitella esitys valmiiksi. Totta kai. Hyvin suunniteltu on puoliksi jo onnistunut, vai miten se meni. No miten suunnitella esitys? Tätäkään ei tarvitse ajatella turhan monimutkaisesti. Laino-Tabell antaa työpajassa meille varman rungon esitykselle kuin esitykselle. Esitys tarvitsee alun, muutaman pääkohdan ja lopun. Se on siinä. Näillä tulee hyvä.

Käy esitys läpi ennen tilaisuutta

Kun esitys on suunniteltu, käy se läpi ennen esiintymistilaisuutta. Jos hermostuttaa, niin auttaa, kun tietää, miten tulevassa tilanteessa tulee toimia ja mitä kaikkea ja miten sen aikoo yleisölle esittää. Tämäkin tuntuu itsestään selvyydeltä, mutta itseäni ainakin helpotti kuulla asiantuntijan ääneen sanomana, että tämä todella poistaa turhaa jännitystä. Huolella valmistautuminen ja harjoittelu on erinomainen vinkki jännityksen poistoon.

Salli itsellesi maneerit

Esityksen suunnittelun ja ennakolta läpikäymisen jälkeen päästiin siihen, miten jännitys näkyy ulospäin. Työpajassa puhuimme jännityksen näkyvän ja tuntuvan eri ihmisillä eri tavoin. Joillain se ei edes näy ulospäin, mutta joillain se näkyy mitä erilaisimmilla tavoilla. Tapanasi voi olla esimerkiksi hypistellä jotain sormissasi aina kun esiinnyt ja jännität. Tähän Laino-Tabell kommentoi reippaasti, että antakaa mennä hypistellen, jos se auttaa selviytymään tilanteesta! Lupa myönnetty, saa jännittää ja se saa näkyä, älä anna sen estää sinua esiintymästä. Jännityksen näkyminen yleisölle tekee meistä vain inhimillisiä ja jopa samaistuttavampia esiintyjiä yleisölle.

Esiintymiskokemuksen karttuessa käsien heiluttelusta, pään nyökkäilystä, sormien hypistelystä tai vaikka tietyistä sanonnoista voi muodostua esiintyjälle maneereja. Jotkin maneerit ovat hyvästä ja luovat sinulle persoonallista esiintymisimagoa, mutta jotkin maneerit voivat olla sellaisia, jotka syystä tai toisesta häiritsevät sinua tai yleisöä. Häiritsevistä tavoista ja maneereista voi opetella pois. Vinkkinä poisopetteluun Laino-Tabell neuvoo ottamaan poisoppimiskäsittelyyn yhden maneerin kerrallaan. Kyllä, luultavasti maneereita on monia, eikä kaikista ole esiintyjä itse edes tietoinen. Yksi kerrallaan -käsittelyssä keho oppii maneereista yksi kerrallaan pois. Jos aloitat esimerkiksi sillä, että keskityt pitämään kätesi erossa toisistaan, keho saa rauhassa oppia tämän uuden toimintatavan ennen seuraavaan siirtymistä.

Hae yhteinen energiataso yleisön kanssa

Lopulta pääsimme työpajassa esiintyjän ja yleisön väliseen dynamiikkaan, omaan innostuneisuuteen ja yleisön energiatasoon. Jokaisesta esitystilanteesta muodostuu aina omanlaisensa, koska joka kerta yleisö on eri, tai jos onkin sama, on sekä yleisön että esiintyjän mielentila aina yksilöllinen riippuen päivästä, vuorokaudenajasta ja siitä, mitä muita tapahtumia päivään on mahtunut.

Klassinen ja paikkansa pitävä esimerkki on se, että oma innostus esitettävään aiheeseen välittyy myös yleisöön, ja saa yleisönkin innostumaan. Jos taas joudun esittelemään asiaa, johon en itse usko, tai joka ei jostain syystä muuten kiinnosta, tulee esityksestäkin helposti vaisu, eikä yleisökään jaksa kuunnella. Tämä peilautuvuus pätee valitettavasti myös toiseen suuntaan siten, että jos yleisö on esimerkiksi väsynyttä eikä jaksaisi keskittyä, niin yleisön matala energia kopioituu helposti myös esiintyjään. Työpajassa kehotettiin taistelemaan tätä vastaan, ja tuomaan oma innostus esille niin, että yleisön energia muuttuu. Itse, paritanssiharrastuksesta saatujen oppien ansiosta, ajattelen niin, että tässä tilanteessa esiintyjän kannattaa taistelun sijaan laskea energiatasoaan lähemmäs yleisön lähtötasoa, ja sieltä pikkuhiljaa lähteä nostattamaan innostusta. Jos energiatasot ovat kovin eri korkeuksilla, niin yhteistä ajatusta voi olla vaikea löytää.

Konkretiaa ja ajatuksia tulevaan

Työpaja toimi itselleni mainiona tsemppinä ja inspiraationa tulevaan. Työpaja antoi sopivasti sekä konkreettisia vinkkejä esiintymiseen että herätteli ajatuksia aiheen ympärillä. Ajatukseni itsestä ja muista esiintyjinä ovat nyt sallivampia ja lempeämpiä, kuin ennen työpajaa. Sain rohkaisua omaan arkityöhöni asiakaspalvelussa ja opiskelijoiden ohjauksessa sekä hyviä eväitä esiintymistilanteisiin. Nyt odotan innolla ja jännityksellä, että pääsen puhumaan opiskelijaryhmälle ja hypistelemään sormiani, tuntemaan ryhmän energian ja luomaan yhteisen hetken!

Lähteet:

  • Laino-Tabell, J. 2022. Iloa ja varmuutta esiintymiseen. Työpaja 16.6.2022. Kirjastopäivät. Hämeenlinna.
URN http://urn.fi/URN:NBN:fi-fe2022092259881

Jaa sivu