Budjetti eli taloussuunnitelma on keskeinen osa talousosaamista, ja se on keskiössä myös WorryEscape-hankkeessa kehitettävässä talouspakopelissä. Hankkeen tavoitteena on vahvistaa nuorten talousosaamista pelillisyyden kautta. Osana hankkeen esittelyä Laurean Tikkurilan kirjastolla kysyimme kirjastossa kävijöiltä, mitä budjetti heille merkitsee ja mistä sen katsotaan muodostuvan.
Kirjastoesittelyssä WorryEscape-hankkeeseen pystyi tutustumaan diaesityksen ja artikkeleiden kautta sekä lainaamaan aihetta käsittelevää kirjallisuutta. Kuva: Anniina Honkonen
Oman talouden suunnittelu kuuluu talousosaamiseen
Talousosaaminen on tärkeä kansalaistaito, joka tutkimuksen mukaan on suomalaisnuorilla pääosin hyvällä tasolla. Talousosaamisen tasoon vaikuttaa kuitenkin esimerkiksi vanhempien koulutustaso, joten nuorten väliset erot koulutuksessa ja kotitaustassa edellyttävät talousopetuksen tehostamista. (Oikeusministeriö 2024.) Tähän tarpeeseen vastaa WorryEscape-hanke, jossa kehitetään nuorten talousosaamista vahvistava talouspakopeli.
Arjen rahankäyttö, oman talouden suunnittelu ja taloudellinen varautuminen ovat merkittävä osa talousosaamista. Oman rahankäytön seuraaminen on tärkeää, sillä arjessa rahaa kuluu moniin eri asioihin. Lisäksi maksaminen tapahtuu nykyään pääosin virtuaalisesti, jonka takia on myös hyvä seurata, mihin ja kuinka paljon rahaa kuluu. Tämä auttaa myös hahmottamaan, miten tulot riittävät eri menoihin. (Rahamuseo 2025.)
Oman talouden suunnittelu eli budjetointi kannattaa, koska se tukee arjenhallintaa, auttaa varautumaan yllättäviin tilanteisiin ja tuo mielenrauhaa, kun tietää, mihin rahat riittävät. Budjettiin kuuluu sekä tulot että menot. Budjetti tehdään kirjaamalla ylös kaikki tulot kuukauden ajalta, jonka jälkeen tuloista vähennetään kiinteät menot ja laitetaan sopiva summa säästöön. Jäljelle jäänyt summa jaetaan vaihtuville menoille, kuten ruokaan ja vapaa-ajan menoihin. (Takuusäätiö 2025.)
Budjetti tuo tasapainoa, elämänhallintaa ja hyvinvointia
WorryEscape-hanke oli esillä Laurean Tikkurilan kampuksen kirjastossa helmikuussa 2025. Kirjastolla keväällä 2024 alkaneet hanke-esittelyt ovat hyvä tilaisuus tuoda hankkeita näkyviin kampuksella ja lisätä opiskelijoiden sekä henkilökunnan tietoisuutta Laureassa käynnissä olevista hankkeista.
Osana tämän hankkeen esittelyä halusimme selvittää, millaisia ajatuksia kirjastossa kävijät liittävät oman talouden budjettiin. Pyysimme hanke-esittelyyn tutustuneita kertomaan paperilapuille, mikä heille on oman talouden budjetin merkitys ja mitä heidän mielestään oman talouden budjettiin kuuluu. Anonyymejä vastauksia tuli 27 kappaletta. Vastaajat saattoivat olla niin Laurean opiskelijoita kuin henkilökuntaakin, tai Laurean ulkopuolisia kirjaston käyttäjiä.
Vastausten perusteella useimmille vastaajille oman talouden budjetti merkitsee tasapainoa. Tulojen ja menojen pitää olla tasapainossa, ja budjetti voi tarkoittaa myös tasapainoa oman rahankäytön ja oman elämäntyylin välillä. Budjetti lisää myös elämänhallintaa ja helpottaa arkea, kun hahmottaa, kuinka paljon rahaa on käytettävissä eri asioihin. Lisäksi budjetti tukee myös haastavissa tilanteissa selviytymistä: budjetin avulla rahat voi saada riittämään koko kuukaudeksi, ja säästöt auttavat yllättävissä tilanteissa.
Jotkut vastaajista suhtautuivat kuitenkin oman talouden budjetointiin kielteisesti. Yksi vastaajista kertoi, ettei halua ajatella budjettia, koska budjetin miettiminen kauhistuttaa. Valtaosa piti kuitenkin budjettia tärkeänä ja koki sen helpottavan omaa elämää. Vastauksissa näkyi, että budjetti vaikuttaa myönteisesti elämänlaatuun. Eräs vastaajista totesi, että budjetti auttaa ylläpitämään hyvinvointia. Vastausten perusteella vaikuttaakin siltä, että budjetti ei mahdollista ainoastaan arjesta selviytymistä, vaan se mahdollistaa myös oman talouden ennakointia ja sitä kautta lisää koettua elämänlaatua ja hyvinvointia.
Kirjastossa kävijät jakoivat myös ajatuksiaan siitä, mitä oman talouden budjettiin kuuluu. Muutama vastaajista katsoi budjetin koostuvan sekä tuloista että menoista, mutta valtaosa nosti esiin vain budjettiin kuuluvat menot. Joillekin budjetti tarkoitti laajemmin omista raha-asioista perillä olemista ja raha-asioiden jaottelua oman elämän mukaan, kun taas jotkut listasivat budjettiin kuuluvia asioita tarkemmin. Vastausten perusteella budjetin menopuoleen kuuluu laajasti eri asioita pakollisista menoista vapaa-ajan kuluihin. Tällaisia menoja ovat esimerkiksi vuokra, ruoka, harrastukset, kulkeminen, vaatteet, sähkö, vesi, terveysmenot, suoratoistopalvelut, vakuutus ja lemmikit. Tuloihin puolestaan laskettiin palkka sekä tuet kuten opintotuki ja asumistuki.
Kuva 1: Kirjastoesittelyssä WorryEscape-hankkeeseen pystyi tutustumaan diaesityksen ja artikkeleiden kautta sekä lainaamaan aihetta käsittelevää kirjallisuutta. Kuva: Anniina Honkonen
WorryEscape-talouspakopelissä laaditaan budjetti
WorryEscape-hankkeessa kehitettävän talouspakopelin keskiössä on budjetin laatiminen. Pelissä esimerkkihenkilönä on 20-vuotias Kaino, jolla on haasteita oman taloutensa hallinnassa. Pelaajien tehtävänä auttaa Kainoa tekemään budjetti lokakuulle ratkaisemalla pelissä olevat tehtävät.
Talouspakopelissä käsitellään monipuolisesti oman talouden suunnitteluun liittyviä osa-alueita sekä tulojen että menojen näkökulmasta. Pakopelin tehtävien kautta pelaajat pääsevät pohtimaan esimerkiksi tulolähteisiin, pakollisiin menoihin, hankintojen tekemiseen, maksujen ja ostotapahtumien tarkistamiseen ja seuraamiseen sekä huijauksiin liittyviä kysymyksiä. Pelin tavoitteena on myös herättää keskustelua talousasioista tuomalla aihetta lähemmäs nuorten arkea. Pelin kohderyhmänä ovat nuoret sekä heidän kanssaan työskentelevät sosiaalialan ammattilaiset ja kotitalousopettajat.
Kirjastossa kävijöiden vastausten tapaan myös talouspakopelissä budjetti rakentuu monesta eri osasta. Pelissä Kainon pääasialliset tulot muodostuvat palkasta, opintotuesta ja asumistuesta. Menot koostuvat puolestaan esimerkiksi ruokakuluista, vuokrasta, liikkumisesta, sähköstä sekä puhelimesta ja internetistä. Pelissä käsitellään itsenäisesti asuvien nuorten arkea lähellä olevia tilanteita, kuten ruuan kotiinkuljetusta sekä uusien vaatteiden hankkimista.
Tämän artikkelin julkaisuajankohtana, keväällä 2025, pelin kehitystyö jatkuu yhä. Olemme järjestäneet alkuvuodesta useita testaustilaisuuksia, joissa sosionomi- ja kotitalousopettajaopiskelijat ovat päässeet pelaamaan talouspakopeliä, ja myös nuorisotyöntekijöillä on ollut mahdollisuus tutustua peliin. Olemme saaneet pelin testaajilta arvokasta palautetta ja näkökulmia, jotka auttavat kehittämään peliä entistä paremmaksi. Valmis peli julkaistaan syksyllä 2025 Kilpailu- ja kuluttajaviraston KKV Kampuksella.
WorryEscape-hankkeen (1.8.2024–31.12.2025) päätoteuttaja on Laurea-ammattikorkeakoulu. Itä-Suomen yliopisto toimii hankkeessa partnerina ja Kilpailu- ja kuluttajavirasto KKV hankkeen yhteistyökumppanina. Hanketta rahoittaa Oikeusministeriö.
Lähteet