Monimuoto-opiskelijan elämä helposti täyttyy opiskeluiden lisäksi työstä ja muista velvoitteista. Silloin opiskelun erilaisten mahdollisuuksien, kuten kansainvälisen opiskelijavaihdon, hyödyntäminen voi tuntua hyvin hankalalta toteuttaa, vaikka kiinnostusta olisikin. Haavetta ei kannata kuitenkaan heti kuopata, koska Laureassa on tarjolla lyhyitäkin vaihtoja tai kansainvälisiä intensiivikursseja.
Kuva: Julia García Photos / Pexels
Laureassa opiskelijoille tarjotaan useita erilaisia mahdollisuuksia kansainvälisyyden lisäämiseen omissa opinnoissa. Kaikille tuttu mahdollisuus on perinteinen lukukauden kestävä opiskelijavaihto tai harjoittelu ulkomailla mutta tarjolla on myös lyhyempiä vaihtoja, korkeakoulukoulukumppaneiden tai hankkeiden järjestämiä intensiivikursseja sekä myös verkko-opintoja ulkomailla, jolloin kotoa ei tarvitse poistua mutta opintoihin saa silti tuotua lisää kansainvälisyyttä (Laurea 2024). Laurean yksi strateginen teema onkin olla aluetta kehittävä kansainvälinen korkeakoulu ja tämä tapahtuu muun muassa kansainvälistä kokemusta omaavan henkilöstön sekä opiskelijoiden kautta (Laurea 2019, 25).
Turvallisuuden ja riskienhallinnan tradenomi (AMK) -tutkinnon opiskelijoista suurin osa on nykyään monimuoto-opiskelijoita. Tutkintoon sopivia pitkiä vaihtomahdollisuuksia löytyy muutamista eurooppalaisista korkeakouluista mutta lyhyitä sitäkin enemmän, kunhan vain pitää silmänsä ja korvansa auki, toimii ajoissa ja tarttuu tilaisuuteen. Tutkintoon sisältyvät liiketalouden opinnot sekä täydentäviin opintoihin sisältyvät 15 opintopistettä mitä tahansa valinnaisia korkeakouluopintoja, tuovat huomattavasti lisää valinnanvaraa niihin tarjolla oleviin kansainvälisiin opintoihin, jotka voisivat sopia omaan henkilökohtaiseen opintosuunnitelmaan. Tässä artikkelissa turvallisuuden ja riskienhallinnan tradenomi (AMK) Mikael Sormunen kertoo, kuinka hän teki opintojensa aikana vaihtohaaveesta totta ja samalla pääsi käytännössä harjoittamaan Laureassa opiskelemaansa uutta kieltä espanjaa.
Opiskelijavaihdon suunnittelu – tuumasta toimeen
Opiskelijavaihto, on yksi antoisimmista opiskelukokemuksista, mitä opintojen myötä on mahdollisuus suorittaa. Sanon tämän kokemuksella, koska olen kahdesti ollut opiskelijavaihdossa. Ensimmäisen kerran aiempien opintojeni aikana olin vajaan kuukauden Islannissa ja nyt osana Laurean opintoja olin kuukauden Espanjassa yliopistossa. Turvallisuuden ja riskienhallinnan opiskelijanakin on suoritettava pakollisia liiketalouden opintojen, joten ajattelin korvata osan niistä ulkomailla suoritettavilla opinnoilla.
Täysipäiväisesti työskentelevälle asuntovelalliselle opiskelijavaihtoon lähteminen ei välttämättä ole ns. ”läpihuutojuttu”. Mutta jos tahtotilaa löytyy, niin asiat ovat järjesteltävissä. Heti aloitettuani opinnot Laureassa ryhdyin selvittämään eri vaihtoehtoja opiskelijavaihdolle. Opettajatuutori oli itselleni tärkeä apu opiskelijavaihtoa suunnitellessa. HOPS-keskustelun yhteydessä kerroin olevani kiinnostunut opiskelijavaihdosta ja myöhemmin kyselin eri vaihto-ohjelmien yhteensopivuutta oman henkilökohtaisen opintosuunnitelmani kanssa. Opettajatuutori kehotti olemaan yhteydessä Laurean kansainvälisten asioiden toimistoon asian käynnistämiseksi, jos mielenkiintoinen vaihtokohde tuli eteen. Kansainvälisten asioiden toimistosta sain apua ja neuvoja, kuinka edetä asian kanssa. Sain lisäksi selville, että Laurea myös tukee opiskelijavaihtoa rahallisesti pienen apurahan muodossa. Itselläni se helpotti kustantamaan majoituksen Madridissa.
Opintojeni loppuvaiheessa eteeni ilmaantui mahdollisuus lähteä kuukauden pituiseen opiskelijavaihtoon Espanjaan Universidad Autónoma de Madridissa. Ajankohta opiskelijavaihdolle osui heinäkuulle 2024, joka jatkoi mukavasti kesäkuussa pidettyä kesälomaa. Aloin järjestellä asioita muun muassa opintovapaan osalta jo puoli vuotta ennen opiskelijavaihdon ajankohtaa. Vaihtoprosessin käynnistäminen sisälsi hieman paperihommaa myös Laurean päässä. Piti muun muassa tehdä hakemus apurahalle ja laatia Learning Agreement -lomake, josta käy ilmi mitä opintoja aion suorittaa ulkomailla ja mitä opintoja ne korvaavat Suomessa. Kyseiseen lomakkeeseen piti hankkia allekirjoitukset Laureasta, sekä vastaanottavasta yliopistosta.
Intensiivistä opiskelua, espanjan kieltä ja jalkapalloa, Espanjassa kun ollaan
Opetus Madridissa tapahtui englanniksi, mutta kaiken muun elämän ja menot pyrin hoitamaan espanjaksi. Laurea tarjoaakin vapaavalintaisina opintoina runsaasti eri kieliopintoja, joita suosittelen hyödyntämään. Itse kävin useamman espanjan kurssin lehtori Virpi Castrénin kovassa koulussa, joka edesauttoi selviämään arjesta Madridissa. Siellä kun yllättävän vähän puhuttiin englantia. Siinähän sitä tuli opittua, kun oli pakko puhua espanjaa
Kurssi, jonka suoritin Madridissa oli Environmental Economics & Policy Analysis. Kestävä kehitys ja ympäristöasiat tuntuvat olevan pinnalla ja ne ovat osana myös Laurean opintoja, ja sainkin korvattua osan opinnoista kyseisellä kurssilla. Kurssi itsessään oli todella haastava. Luulin kurssin olevan enemmän teoriapainotteinen, mitä viimeiset kaksi viikkoa kurssista olikin. Ensimmäiset kaksi viikkoa olivat kuitenkin raakaa laskemista, ja haastavaa oli. Ainakin itselleni. Töitä piti tehdä, että pysyi mukana opetuksen intensiivisessä tahdissa. Yhden lukukauden pituinen asia oli tiivistetty yhden kuukauden pituiseen jaksoon. Kurssiin sisältyi luentojen lisäksi neljä kotitehtävää ja kaksi tenttiä, eli aikataulu kuukauden pituiseen jaksoon oli aika intensiivinen.
Kuva 1. Professorin esittämät kurssilla käytetyt laskukaavat ja kuviot (Mikael Sormunen 2024).
Kurssilla oli kaikenikäistä ja kaiken taustaisia osallistujia ympäri maailman. Eräs oli opiskelija Saksan Military Universitysta ja toinen puolestaan professori eräässä Tanskan yliopistossa. Omaksi onnekseni kyseinen tanskalainen professorikin totesi, että kurssi oli hieman haastava. Tämä helpotti hieman omaa oloani, koska muillakin oli haasteita kurssin kanssa.
Monimuoto-opiskelijalle poikkeuksen normaaliin opiskelurytmiin toi se, että luentoja oli käytännössä joka päivä maanantaista perjantaihin. Kurssin luennoilla oli läsnäolopakko, ja jokaisen luennon aluksi kuitattiin nimi osallistujalistaan. Itselleni tämä ei tuottanut vaikeuksia. Aamut noudattivat samaa monotonista rytmiä kuin työpäivät Suomessa. Herään, urheilen ja sitten suoritan. Tässä tilanteessa suorittamiseksi oli tosin vaihtunut töiden sijaan opiskelu ja luennoilla istuminen. Iltaisin oli hyvin aikaa pyöriä Madridissa ja tutustua kaupunkiin, vaikka jouduinkin pähkäilemään kurssin tehtäviä ja tenttejä paljon myös luentojen jälkeen.
Samaan aikaan opiskelijavaihtoni ajankohdalle osui myös jalkapallon EM-kisat. Tämähän ei haitannut itseäni lainkaan. Kohtalaisen usein tuli kannatettua Espanjaa paikallisissa ravintoloissa pelien ajan. Tunnelma oli kohtalaisen korkealla, kun Espanja voitti mestaruuden. Sen vuoksi järjestettiin pieni kansanjuhlakin.
Kuva 2. Jalkapallon mestaruusjuhlat Madridin keskustassa (Mikael Sormunen 2024).
Vaihdosta uutta laaja-alaista hyötyä ja osaamista
Opinnot antoivat uutta osaamista ja edistivät Laurean opinnoista valmistumista. Suurimmaksi hyödyksi koin kuitenkin kielitaidon harjaantumisen. Jo Suomesta lähtiessäni päätin asioida Madridissa espanjaksi ja puhua englantia vain pakon edessä. Kielitaitoni ei espanjaksi ole samaa tasoa kuin englanniksi, mutta mielestäni parhaiten oppii tekemällä ja harjoittelemalla. Yllättävän hyvin sitä tulikin pärjättyä. Jos joku miettii opiskelijavaihtoon lähtemistä, suosittelen opettelemaan ainakin vähän paikallista kieltä. Tästä saattaa olla suurta hyötyä kohdemaassa, vaikka osaisitkin vain muutaman lauseen. Yhteenvetona voin todeta, että suosittelen opiskelijavaihtoon lähtemistä. Koskaan et tiedä minkälaisia ihmisiä tapaat ja minkälaisia asioita opit, mutta nämä saattavat myöhemmin osoittautua arvokkaiksi kokemuksiksi.
Kuva 3: Plaza de España, Madrid (Mikael Sormunen 2024).
Lähteet