Pieni projekti suurelle hankkeelle – miten digitaalinen murros vaikuttaa terveydenhuoltoalaan?

Teksti | Suvi Annanmäki , Mila Hildén , Petri Seppänen , Tiina Lehtosaari

Oletko koskaan miettinyt, miten digitaalinen murros vaikuttaa terveydenhuoltoalaan? Master of Managing Digital Transformation in the Health Sector -hankkeessa (ManagiDiTH), on luotu uusi maisterin tutkintoon johtava koulutus, jossa kehitetään ja etsitään ratkaisuja digitalisaation edistämiseen ja Euroopan ikääntyvän väestön tuomaan haasteeseen terveydenhuoltoalalla. ManagiDiTH-hanke pyrkii vastaamaan tähän kehitykseen kouluttamalla uusia osaajia terveydenhuoltoalan digitaalisten palvelujen kehittämiseen.

kuvituskuva.
Kuva: Vitaly Gariev / Unsplash

Projektijohtamisen kurssin päätehtävä

ManagiDiTH-hankkeen muodostaa neljän yliopiston ja ammattikorkeakoulun sekä usean yhteistyökumppanin tilapäinen yhteenliittymä, johon myös Laurea-ammattikorkeakoulu kuuluu (ManagiDiTH 2023 ). Teimme YAMK-tason opiskelijoille suunnatulla projektijohtamisen kurssilla ManagiDiTH-hankkeelle projektitehtävän, jonka tavoitteena oli tuottaa hankkeelle innovaatioekosysteemikuvaus, kartoittaa yrityksiä yhteistyöhön ja tehdä alustava markkinointisuunnitelma kartoitetuille yrityksille. Projektin lopputuotoksena toteutettiin hankkeen nettisivuille prototyyppi, jonka tarkoitus oli mainostaa ManagiDiTH-hanketta ja sen muodostamaa innovaatioekosysteemiä yrityksille ja sijoittajille.

Projektitiimi koostui kolmesta eri alan YAMK-tutkinto-opiskelijasta. Wells ja Kloppengorgin (2018, 1–2) mukaan projekti asettaa tehtävän, jonka on suoritettava aiemmin määritellyssä aikajanassa tietyt asetetut tavoitteet. Projektipäällikön vastuulla on valvoa projektin suunnittelua, aikataulutusta ja onnistunutta toteutumista (Wells & Kloppengorgin 2018, 1–2). Tällä projektijohtamisen kurssilla harjoiteltiin konkreettisesti projektijohtamisen käytäntöjä ja menetelmiä. Tästä syystä projektitiimissä jaettiin projektipäällikön rooli ja tehtiin projektihallinnan käytänteiden mukaisesti tiivistä yhteistyötä myös projektin sidosryhmien kuten toimeksiantajan (asiakas), kurssin ohjaajan ja toisen projektiryhmän kanssa.

Projektin aikataulu ja eri vaiheet

Projektisuunnitelman teon jälkeen itse projektin prosessiin sisällytettiin kolme vaihetta: aiheeseen perehtyminen, ideointi ja valmistelu . Perehtymisvaiheessa selvitettiin ManagiDiTH – hankkeen taustatietoja, nykytilannetta sekä terveysalan että digitaalisten palveluiden trendejä ja haasteita. Ideointivaiheessa tunnistettiin ManagiDiTH-hankkeen olemassa olevat sidosryhmät, potentiaaliset kohderyhmät ja tehtiin arvolupaus palvelumuotoilun menetelmiä käyttämällä. Palvelumuotoilun menetelmiksi valittiin sidosryhmäkartta, persoonat ja arvolupauspohja. Esityksen valmisteluvaiheessa luotiin ManagiDiTH-hankkeen nettisivuille prototyyppi mainoksesta, joka havainnollisti ManagiDiTH-hankkeessa terveysalan digitaalisten innovaatioiden kehittämistä tukevien toimijoiden verkoston sekä visualisoi verkoston arvot ja hyödyt (kuva 1).

Kuvassa on projektin tuottama mainoksen prototyyppi, jossa houkutellaan IT- ja terveysteknologian yrityksiä mukaan sijoittamaan ManagiDiTH-hankkeeseen. Kuvassa on yksinkertaisina kuvioina kuvattu verkoston arvot, ekosysteemin osallistujat ja verkoston hyödyt.
Kuva 1: Projektin lopputuotos Suvi Annanmäki, Mila Hildén, Petri Seppänen Julkaisu Projektijohtaminen JY00BU41 B-osio / 8.5.2024

Projektin aikana opittiin paljon

Opimme projektin aikana paljon uutta innovaatioekosysteemeistä ja terveydenhuoltoalasta. Selvitimme projektin aikana, että innovaatioekosysteemin keskeiset toimijat ohjaavat verkoston muodostumista ja kehitystä. Innovaatioekosysteemejä hallinnoidaan yleensä triple-helix mallilla, jonka muodostavat hallitus, akateemiset organisaatiot ja yritykset (Lepore ym. 2023). ManagiDiTH-hanke noudattaa tätä innovaatioekosysteemiteoriaa oman ekosysteemikuvauksensa osalta (ManagiDiTH 2023). Innovaatioekosysteemien toimijat täydentävät toistensa osaamista tuottamalla yhdessä sellaista lisäarvoa, jota yksittäiset toimijat eivät pysty tarjoamaan ja innovaatioekosysteemien taustalla on usein yhteiskunnan haasteista lähtevä kehittämistarve (Valkokari ym. 2020, 4–14). ManagiDiTH-hankkeen taustalla on vastaavanlaisia haasteita eli tarve digitalisaatiolle ja ikääntyvän väestön tuomat terveydenhuollon haasteet (ManagiDiTH 2023). Projektin tulokset toimitettiin asiakkaalle ja esiteltiin sekä kurssin ohjaajalle että toiselle projektiryhmälle. Palautteen mukaan onnistuimme annetussa tehtävässä.

Lehtorin näkökulma

Tehtävänannon laajuuden vuoksi projektia oli pakko rajata j a projektitiimissä osoitettiin hyvin priorisointi- ja päätöksentekokykyä. Tätä hanketta on tarkoitus hyödyntää myös esimerkkinä uusille projekteille ja tätä tuotosta voidaan käyttää konkreettisena opintona.

Lähteet

  • Lepore, D., Frontoni, E., Micozzi, A., Moccia, S., Romeo, L., & Spigarelli, F. 2023. Uncovering the potential of innovation ecosystems in the healthcare sector after the COVID-19 crisis. Health policy: Amsterdam. 127, 80–86.
  • ManagiDiTH 2023. Advanced digital skills. Viitattu 18.2.2024.
  • Valkokari, K., Hyytinen, K., Kutinlahti, P. & Hjelt, M. 2020. Yhdessä kestävää kasvua – ekosysteemiopas. VTT Technical Research Centre of Finland. Viitattu 18.2.2024.
  • Wells, K., N., & Kloppenborg, T., J. 2018. Project Management Essential. Second Edition. Business Expert Press. New York. Accessed 21 December 2023.
URN http://urn.fi/URN:NBN:fi-fe2024092574794

Jaa sivu