Tulevaisuuden tutkimuksen yhteydessä planetaarisen hyvinvoinnin käsitteestä on alettua puhua yhä enemmän. Mitä planetaarinen hyvinvointi tarkoittaa ja millaisia mahdollisuuksia se voisi tarjota yrityksille ja muille organisaatioille?
Planetaarinen hyvinvointi
Planetaarisen hyvinvoinnin käsite viittaa ihmisen ja luonnon väliseen keskinäiseen riippuvuuteen ja siihen, miten ihmisen toiminta vaikuttaa ympäristöön ja päinvastoin. Planetaarinen hyvinvointi on kattava käsite ja siinä ei huomioida pelkästään ihmisten toiminta vaan kaikki muu elollinen toiminta. Käsite korostaa, että ihmisten terveys ja hyvinvointi ovat erottamattomasti sidoksissa maapallon ekosysteemien terveyteen ja vakauteen. (Kämäräinen et al. 2024; Ketonen-Oksi 2024.)
Planetaarinen hyvinvointi perustuu ajatukseen siitä, että luonnon järjestelmät, kuten puhdas vesi, ilma ja ravinto, ovat välttämättömiä ihmisten elämälle ja hyvinvoinnille. Ilmastonmuutos, luonnon monimuotoisuuden väheneminen ja ympäristön saastuminen vaikuttavat suoraan ja epäsuorasti ihmisten terveyteen ja elinolosuhteisiin. Ennakoinnin näkökulmasta planetaarinen hyvinvointi tarkoittaa, että tulevaisuuden suunnittelussa ja päätöksenteossa on otettava huomioon ekologiset, sosiaaliset ja taloudelliset näkökulmat kokonaisvaltaisesti. Tämä auttaa varmistamaan, että nykyiset ja tulevat sukupolvet voivat elää terveessä ja kestävässä ympäristössä. (THL 2024.)
Planetaarisen hyvinvoinnin näkökulma tulevaisuuden suunnittelussa
Ennakoinnissa ja tulevaisuuden tutkimuksessa aikajänne jaetaan usein lyhyeen, keskipitkään ja pitkään aikajänteen. Planetaarisen hyvinvoinnin tapauksessa pitkä aikajänne (+10v) korostuu. Tulevaisuuden suunnittelussa planetaarisen hyvinvoinnin näkökulmia on otettu jo nykyisinkin huomioon. Alla muutamia esimerkkejä osa-alueista, jossa planetaarisen hyvinvoinnin näkökulma on mukana. Kartoittamisessa on hyödynnetty Copilot-tekoälyä.
- Kaupunkisuunnittelu: Esimerkiksi Vantaan kaupunki on huomioinut planetaarisen hyvinvoinnin näkökulmia kaupunkisuunnittelussaan. Vantaan tavoitteena on olla hiilineutraali kaupunki vuoteen 2030 mennessä. Vantaa pyrkii kasvamaan kestävästi tiivistämällä nykyisiä keskuksia ja asuinalueita, mikä säästää luontoalueita. Lisäksi kaupunki panostaa joukkoliikenteeseen, kuten suunnitteilla olevaan Vantaan ratikkaan, ja hyviin kävely- ja pyöräilyolosuhteisiin, jotta yhä useampi asukas voisi elää ilman autoa. Kaupunkisuunnittelussa hyödynnetään myös asukkaiden näkemyksiä, joka tukee kestävää kaupunkisuunnittelua. (Vantaa 2024.)
- Kiertotalous: Planetaarisen hyvinvoinnin edistämisessä kiertotalouden periaatteet ovat keskeisessä asemassa. Suomessa on käynnistetty useita hankkeita, jotka keskittyvät materiaalien kierrätykseen ja uudelleenkäyttöön, vähentäen näin luonnonvarojen kulutusta ja jätteen määrää. (THL 2024). Esimerkiksi Laureassa on lukuisa joukko käynnissä olevia ja jo päättyneitä hankkeita, jotka käsittelevät kiertotaloutta eri näkökulmista (Laurea-ammattikorkeakoulu 2024): Esimerkiksi WeCircle-hanke (2023 – 2025) edistää teollisten pk-yritysten kiertotalousosaamista, Baltic2Hand-hanke (2023 – 2026) tekstiilien uusiokäyttöä ja Food waste ecosystem -hankkeessa (2023 – 2026) luodaan pääkaupunkiseudulle verkostomainen toimintatapa ruokahävikin vähentämiseksi.
- Kestävä maatalous: Kestävä maatalous on tärkeä alue, jossa planetaarinen hyvinvointi otetaan huomioon. Kestävään maatalouteen liittyy esimerkiksi agroekologisten menetelmien käyttöönoton, jotka parantavat maaperän terveyttä, vähentävät kemikaalien käyttöä ja edistävät biologista monimuotoisuutta. (Pelkonen et al. 2024.)
- Ruokajärjestelmien muutos: Ruokavalion muuttaminen kohti kasvispainotteisuutta on konkreettinen esimerkki planetaarisen hyvinvoinnin edistämisestä. Se vähentää maatalouden ympäristövaikutuksia ja parantaa samalla ihmisten terveyttä. (Pelkonen et al. 2024).
Liiketoimintamahdollisuudet planetaarisen hyvinvoinnin edistämisessä
Planetaarisen hyvinvoinnin tavoittelu ei ole vain eettinen velvollisuus, vaan se tarjoaa myös liiketoimintamahdollisuuksia. Kestävyyteen liittyvät innovaatiot ja uusi liiketoiminta-ajattelu voivat avata uusia markkinoita ja mahdollisuuksia, kun yritykset pyrkivät ratkaisemaan maailmanlaajuisia ongelmia.
Seuraavassa on muutamia liiketoiminta-alueita, jotka voivat onnistuessaan edistää planetaarista hyvinvointia (Drakvik & Pietola 2023; THL 2024). Potentiaalisten liiketoiminta-alueiden kartoittamisessa on hyödynnetty Copilot-tekoälyä.
- Kiertotalous ja resurssitehokkuus: Kiertotalouden mallit auttavat minimoimaan jätettä ja maksimoimaan resurssien uudelleenkäyttöä. Ennakoinnin avulla yritykset voivat tunnistaa uusia tapoja, joilla materiaalit pysyvät mahdollisimman pitkään kierrossa. Tämänkaltaiset mallit voivat paitsi edistää planeettamme hyvinvointia, myös tarjota merkittäviä säästöjä ja liiketoimintaetuja.
- Uudet energia– ja ruokaratkaisut: Energia- ja ruokasektori ovat keskeisiä aloja planetaarisen hyvinvoinnin saavuttamisessa. Aurinko- ja tuulivoiman ennakoidaan jatkavan kasvuaan, ja innovaatiot energiavarastoinnissa ja energian jakelussa tarjoavat uusia liiketoimintamahdollisuuksia. Ruokajärjestelmien osalta käytännöt, kuten solumaatalous ja hyönteisproteiinien tuotanto tarjoavat uusia ratkaisuja, jotka sekä vähentävät ylikuormitusta ekosysteemeihin että vastaavat globaalin ruokaturvan haasteisiin.
- Hyvinvointi– ja terveysteknologiat: Planetaarinen hyvinvointi nähdään usein yhteytenä ihmisten terveyden ja ekosysteemien hyvinvoinnin välillä. Ennakoinnin avulla voidaan kehittää sellaisia terveysteknologioita ja palveluita, jotka edistävät ihmisten, yhteisöjen ja koko planeetan hyvinvointia. Esimerkiksi digitaalinen terveydenhuolto voi tukea parempaa pääsyä hoitoon, mutta se voi myös auttaa seuramaan ja parantamaan ympäristöllisiä terveysindikaattoreita.
- Luontopohjaiset ratkaisut ja ekosysteemipalvelut: Luontopohjaiset ratkaisut, kuten metsän uudelleenistutus ja kaupunkiekologian edistäminen, voivat auttaa sekä ilmastonmuutoksen hillinnässä että sen vaikutuksiin sopeutumisessa. Yritykset, jotka kykenevät tuottamaan käytännön työkaluja ja palveluita tähän tarkoitukseen – esimerkiksi ekosysteemipalveluiden kompensointimarkkinoilla – voivat menestyä kasvavilla kestävyyden markkinoilla.
Omilla valinnoilla ja toimilla voi vaikuttaa tulevaisuuteen
Planetaarisen hyvinvoinnin tavoittelu vaatii ennakointia pitkän aikavälin näkökulmien luomisessa. Se, mitä nyt tehdään, tulee vaikuttamaan tulevaisuuden yhteiskuntiin ja toimintaympäristöihin. Yritykset, jotka kykenevät muokkaamaan toimintaansa ennakoivasti, voivat olla osa tulevaisuuden menestyjiä. Tulevaisuuden menestyjät eivät ainoastaan sopeudu muutoksiin, vaan pyrkivät vaikuttamaan niihin. Liiketoiminnan ja planetaarisen hyvinvoinnin yhdistäminen edellyttää uutta ajattelutapaa: siirtymistä lineaarisesta ajattelusta systeemiseen, jossa yritykset ovat osa laajempaa ekosysteemiä. Näkemällä pitkän aikavälin mahdollisuudet ja valmistelemalla strategioita niihin vastaamiseksi yritykset edistävät kestävämpää maailmaa. (THL 2024; Drakvik & Pietola 2023.)
Planetaariseen hyvinvointiin liittyvää tulevaisuusajattelua sekä ennakointiosaamista edistetään VALUE-hankkeessa (2023 – 2025), jossa rakennetaan Vantaan alueellista ennakointiverkostoa. Yhtenä hankkeen osatavoitteena on levittää ennakointiosaamista ja herättää kiinnostusta tulevaisuusajatteluun. Hankkeen kohderyhmänä ovat yritykset, oppilaitokset, päätöksentekijät ja muut ennakointiin liittyvät organisaatiot. Jokaisen toimijan – on sitten kyseessä yksilö tai organisaatio – kannattaakin miettiä omia valintojaan ja toimenpiteitään myös planetaarisen hyvinvoinnin näkökannalta. Tulevaisuus rakentuu tänään tehdyistä valinnoista. Parhaimmillaan planetaarisen hyvinvoinnin tavoittelu tarjoaa mahdollisuuden yhdistää kestävyys ja innovatiivisuus, luoden paitsi elinkelpoisen planeetan myös uusia liiketoiminnan mahdollisuuksia.
Lähteet
- Baltic2Hand – As good as new: Enhancing the behavioral and business change of the second-hand textile industry in the Central Baltic region (2023 – 2026). Viitattu 16.12.2024. https://www.laurea.fi/hankkeet/a/as-good-as-new-enhancing-the-behavioral-and-business-change-of-the-second-hand-textile-industry-in-the-central-baltic-region/
- Drakvik, E. & Pietola, L. 2023. Tavoitteena planetaarinen terveys: Ratkaisuja ihmisten ja luonnon hyvinvoinnin turvaamiseksi. Sitran muistio. Viitattu 22.11.2024. https://www.sitra.fi/wp/wp-content/uploads/2023/08/sitra-muistio-tavoitteena-planetaarinen-terveys.pdf
- Food waste ecosystem – ruokahävikin vähentäminen ja hävikkiruoan hyödyntäminen. Hankkeen verkkosivu. Viitattu 16.12.2024. https://www.laurea.fi/hankkeet/f/foodwaste-ecosystem—ruokahavikin-hyodyntaminen/
- Ketonen-Oksi, S. 2024. Puhetta ennakoinnista: Miten ennakointiin kannattaa tarttua pk-yrityksissä? 2024. VALUE-hankkeen video. Viitattu 15.11.2024. https://www.youtube.com/watch?v=iSr_wxK7LC8
- Ketonen-Oksi, S. 2022. Puoliksi pureskeltuja mietteitä kestävästä kehityksestä ja vaihtoehtoisista tulevaisuuskuvista. Viitattu 15.11.2024. https://tulevaisuusblogi.fi/puoliksi-pureskeltuja-mietteita-kestavasta-kehityksesta-ja-vaihtoehtoisista-tulevaisuuskuvista/
- Kämäräinen, H., Lipponen, M. & Vehmasto, E. 2024. Planetaarisen hyvinvoinnin vinkkikortit.
- Luonnonvarakeskus. http://urn.fi/URN:NBN:fi-fe2024110589242
- Laurea-ammattikorkeakoulu 2024. Kiertotalouden hankkeet. Laurea-ammattikorkeakoulun verkkosivusto. Viitattu 21.11.2024. https://www.laurea.fi/tietoa-meista/kestava-laurea/kiertotalous-living-lab/kiertotalouden-hankkeet/
- Pelkonen, P., Wiss, K. & Koskenranta, J. 2024. Kunnat ovat keskeisiä toimijoita planetaarisen terveyden ja hyvinvoinnin edistämisessä paikallisesti. THL:n blogiteksti. Viitattu 21.11.2024. https://blogi.thl.fi/kunnat-ovat-keskeisia-toimijoita-planetaarisen-terveyden-ja-hyvinvoinnin-edistamisessa-paikallisesti/
- THL 2024. Planetaarinen terveys ja hyvinvointi. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen verkkosivut. Viitattu 15.11.2024. https://thl.fi/thl/tietoa-meista/vaikuttamistavoitteet/planetaarinen-terveys-ja-hyvinvointi
- VALUE – Vantaan alueellinen ennakointimalli. Hankkeen verkkosivu. Viitattu 15.11.2024. https://business.vantaa.fi/fi/hankkeet/hanke/value-vantaan-alueellinen-ennakointimalli
- Vantaa 2024. Näin kaupunkia suunnitellaan – tule mukaan! Vantaan verkkosivut. Viitattu 15.11.2024. https://www.vantaa.fi/fi/asuminen-ja-rakentaminen/nain-kaupunkia-suunnitellaan-tule-mukaan
- WeCircle – Kestävää kasvua kiertotaloudesta. Hankkeen verkkosivu. Viitattu 16.12.2024. https://www.laurea.fi/hankkeet/w/wecircle—kestavaa-kasvua-kiertotaloudesta/