Hyvä opetus- ja/tai opiskelijoiden kanssa työtä tekevä, oletko ajatellut tekeväsi sekä seksuaalineuvonta- että -kasvatustyötä? Suomen Seksologisen Seuran (2025) mukaan ne ovat kaikkien ihmissuhdetyötä tekevien tehtäväalue. Millaiset valmiudet sinulla on seksuaalineuvontaan ja –kasvatukseen? Ja millaiset valmiudet tarjoat ihmissuhdetyöhön opiskeleville opiskelijoillesi?
Kuva: Photographee.eu / Adobe Stock (Laurean Education-lisenssi)
Aloitin seksologian opinnot syksyllä 2024 Hyriassa. Opinnot ovat laajuudeltaan 30 op ja ne kestävät vuoden. Opinnot tarjoavat laaja-alaisen tiedon ja käytännön työkalujen lisäksi mahdollisuuden oman osaamisen syventämiseen. (Hyria 2025.) Hakeuduin opintoihin nimenomaan osaamiseni syventämiseksi. Samalla opiskelijan rooliin siirtyminen on tarjonnut erinomaista näkökulmaa opettajan työhön yleisellä tasolla. Voinkin lämmöllä suositella sekä opiskelemista että nimenomaan seksologian opiskelemista kaikille.
Seksologiopinnot ovat avanneet ajatustani siitä, kuinka toisaalta kattavasti seksuaalikasvatusta ja –neuvontaakin pitäisi antaa ja kuinka toisaalta vähän sitä annetaan. Tosiasioita ovat:
- Seksuaalisuus on läpäisevä osa jokaisen ihmisen elämänkaarta (Kosunen, Cacciatore & Hervonen 2003).
- Seksuaalihyvinvointi vaikuttaa huomattavalla tavalla kokonaishyvinvointiimme (THL 2023).
- Seksuaalioikeudet ovat ihmisoikeuksia (Väestöliitto 2024, 7).
- Seksuaalioikeuksien toteutuminen tarvitsee tuekseen aktiivista seksuaalikasvatustyötä (Bildjuschkin 2015, 10-11).
Menen niinkin pitkälle, että seksuaalikasvatuksen antaminen on jokaisen ihmissuhdetyötä tekevän velvollisuus. Ainakin seksuaalikasvatuksen saaminen on jokaisen, ihan jokaisen oikeus. Seksuaalikasvatuksessa ja sen tarjoamisessa on todella paljon kehitettävää. Tästä syystä olenkin päättänyt kehittää osana seksologin opintoja aihetta käsittelevän automatisoidun opintojakson Laurean tarjontaan. Samalla se vahvistaa opiskelijoidemme ja mahdollisesti myös henkilöstömme ja yhteistyökumppaneidemme osaamista toimia seksuaalikasvattajina.
Opintojakso on vasta varsin alkutekijöissään. Se on suunnattu sote-alojen opiskelijoille ja ammattilaisille. Nimi rakentuu askel kerrallaan, samoin tavoitteet tarkentuvat vielä. Toivon opintojakson joka tapauksessa saavuttavan laajasti ainakin Laurean opiskelijat ja yhteistyökumppanit, ja pyydänkin, arvon kollegani, apuasi sen rakentamisessa.
Järjestän aamuklinikan 7.5. klo 8-9 Teamsissa, https://tinyurl.com/yv82sfec. Käsittelen aamuklinikassa seksuaalikasvatusta lyhyesti ja esittelen automatisoitua opintojaksoa siinä vaiheessa, kuin se aamuklinikan pitämisen aikaan onkaan. Vastaan myös mahdollisiin kysymyksiin – ehkä voimme keskustella siitäkin, miten saisimme seksologian osaamista riittävän kattavasti osaksi Laureassa tehtävää työtä. Tervetuloa linjoille!
Lähteet
- Bildjuschkin, K. 2015. Keskeiset käsitteet. Teoksessa Bildjuschkin, K. (toim.) Seksuaalikasvatuksen tueksi. Työpaperi 35/2015. Helsinki: Terveyden ja hyvinvoinnin laitos.
- Hyria 2025. Seksologia 1 koulutus (seksuaalineuvonta ja –kasvatus). Osoitteessa Seksologia 1 koulutus (seksuaalineuvonta ja -kasvatus) | Hyria. Viitattu 11.4.2025.
- Kosunen, E.; Cacciatore, R. & Hervonen, A. 2003.Seksuaalisuus elämänkaaressa. Lääketieteellinen Aikakausikirja Duodecim. 2003; 119(3):209-216. Saatavilla osoitteessa Seksuaalisuus elämänkaaressa. Viitattu 11.4.2025.
- Suomen Seksologinen Seura 2025. Kiinnostaako seksologian asiantuntijuus? Osoitteessa Kiinnostaako seksologian asiantuntijuus? — Suomen Seksologinen Seura, viitattu 5.2.2025.
- THL. 2023. Seksuaalisuus puheeksi. Osoitteessa Seksuaalisuus puheeksi – THL, viitattu 11.4.2025.
- Väestöliitto 2024. Seksuaalioikeudet. Väestötietosarja 30. Helsinki: Väestöliitto.