Skandinaviska? Ja tack! Ruotsinopettajien täydennyskoulutusmahdollisuus Pohjoismaissa

Teksti | Sini Aalto-Friman

”Nordiske sprogpiloter” on vuonna 2007 alkanut projekti, jonka ensisijainen tarkoitus on järjestää täydennyskoulutusta pohjoismaalaisille ruotsinopettajille sekä opettajille, jotka opettavat ruotsia äidinkielenä. Kurssien tarkoituksena on, että osallistujat oppivat lisää pohjoismaalaisista kielistä, kulttuurista, pohjoismaalaisista naapurikielistä ja pohjoismaalaisista kielistä vieraana kielenä. Kursseilla kehitetään opetusmetodeja ja didaktiikkaa ja saadaan ideoita opetukseen, sekä voidaan luoda yhteistyöprojekteja. Tärkeä osa on verkostojen ja kontaktien luominen ja kokemusten jakaminen. Tähän mennessä on koulutettu yli 325 ”kielilähettilästä”.

kuvituskuva.
Kuva: Polina Zimmerman / Pexels

Nämä kielilähettiläät toimivat kouluissaan aktiivisina pohjoismaalaisten kielten edustajina ja kehittävät pohjoismaalaisten kielten ja kulttuurin asemaa yhteisössään ja opetuksessaan. Kielilähettiläs voi auttaa kollegoitaan pohjoismaalaisuuden teemoissa.

Kursseilla on osallistujia eri asteilta, vaikka kurssit ovat nimiensä puolesta suunnattu joko peruskoulun tai lukion ruotsin opettajille. Kursseille voi osallistua myös korkeakoulujen opettajat. Itse olen ollut kahdella kurssilla Oslossa, ensin peruskurssilla ja sitten jatkokurssilla. Molemmilla kursseilla on ollut osallistujia korkeakouluista ja esitin toiveen, että jatkossa olisi oma koulutus vain korkeakoulujen lehtoreille.

Tämä koulutus on harvoja mahdollisuuksia päästä näin pohjoismaalaiseen ympäristöön kuulemaan norjaa ja tanskaa, sillä joillain kursseilla on ollut myös osallistujia Islannista ja Färsaarilta. Suomalaiset vaihtavat pohjoismaalaisessa kontekstissa liian nopeasti englanniksi, kun yhteinen kielemme voisi olla ”skandinaviska”. Ruotsin taito on Laurean opiskelijoiden etu työmarkkinoilla ja suomalaisilla on jo pitkä traditio työskentelystä Pohjoismaissa hoitoalalla. Siksi suosittelen kaikille ruotsin lehtoreille tämän koulutuksen käymistä. Viiden päivän kurssilta saat paljon uusia ideoita opettamiseen!

Kurssien teemat vaihtelevat vuosittain. Kursseilla on luentoja eri yliopistojen pohjoismaisten kielten tai kirjallisuuden asiantuntijoilta sekä paljon keskusteluja ja tiimitöitä, joissa jaetaan opetusmetodeja ja kokemuksia monikansallisissa ryhmissä. Parasta antia olivat minusta konkreettiset suositukset uusista bändeistä, elokuvista, sarjoista ja kirjoista, joita voi hyödyntää opetuksessa.

Paikka vaihtelee vuosittain ja kursseittain. Niitä on järjestetty esimerkiksi Lysebussa Oslossa, Schaeffergårdenissa Kööpenhaminan ulkopuolella ja Hanasaaren kulttuurikeskuksessa Espoossa. Lysebun hotelli on upea Holmenkollenin lähellä. Siellä on hyvä ravintola ja mm. sisäuima-allas saunoineen. Kurssi ja majoitus ovat ilmaisia, vain matkustus kohteeseen maksaa. Laurean henkilökunta voi pohtia saisiko yhdistettyä vierailun lähialueen korkeakouluun parina päivänä, jolloin vierailu saataisiin Erasmus-vierailuksi ja lennot kustannettaisiin Erasmus-rahoituksella. Tästä voit kysyä lisätietoja minulta. Osloon esimerkiksi on toki halpoja lentoja muutenkin. Lue lisää kursseista täältä: http://www.sprogpiloter.org/

Jag rekommenderar varmt kursen till alla svensklärare!

URN http://urn.fi/URN:NBN:fi-fe2022090657638

Jaa sivu