Osallistuimme EIT Foodin suurtapahtumaan osana Vaikuttavat verkostot yhdessä eurooppalaista TKI-yhteistyötä – hanketta. Hankkeen tavoitteena on edistää uusmaalaisten yritysten ja muiden alueen innovaatioyhteisön toimijoiden verkostoitumista sekä edistää eurooppalaisen T&K-rahoituksen hyödyntämistä. Laurean tavoitteena on tarjota eväitä uudistumiseen ruoan arvoverkoston toimijoille.
EIT Foodin Next Bite tarjoili makupaloja uusimmista innovaatioista
Lokakuussa 2024 Roomassa järjestetty EIT Foodin tähän mennessä suurin tapahtuma Next Bite: Building the Future of Food Together kokosi saman katon alle elintarvikejärjestelmän muutoksentekijät ja maailman johtavat elintarvikeinnovaattorit. Tämä tapahtui aivan kirjaimellisesti, sillä tilaisuus järjestettiin kongressikeskus La Nuvolassa, jonka näyttävä yhtenäinen hallitila oli valjastettu EIT Foodin tärkeimpien tehtäväalueiden eli missioiden mukaisille esittelylavoille.
Luennot ja paneelikeskustelut käsittelivät muun muassa:
- terveempää elämää ruoan avulla (Healthier Lifes Through Food),
- hiilineutraalia ruokajärjestelmää (Net Zero Foodsystem) sekä
- oikeudenmukaiseen ja häiriönsietokykyiseen elintarvikejärjestelmään kohdistuvien riskien vähentämistä (Reducing Risk for a Fair and Resilient Food System).
Lisäksi mukana oli laaja startupien ”kylä”, jossa tuoreet yritykset tarjoilivat makupaloja uusimmista innovaatioista. Tilaisuuden aikana sai monipuolisen kuvan ruoka-alan muutoshaasteista, tietoa tuoreimmista tutkimustuloksista sekä uusista innovaatioista.
Uudistava kiertotalous vastauksena ruoka-alan haasteisiin
Ruoka on elintärkeää meille kaikille. Nykyinen tapa tuottaa ja kuluttaa ruokaa aiheuttaa kuitenkin monenlaisia ongelmia. Ruokajärjestelmä tuottaa noin kolmasosan globaaleista kasvihuonekaasupäästöistä. Se vastaa myös noin 50 % ihmisen tuottamasta paineesta biodiversiteetin heikkenemisessä. Lisäksi noin 30 % kaikesta tuotetusta ruoasta menee hukkaan ja päätyy jätteeksi. Lisäksi teollisesti pitkälle käsitellyt elintarvikkeet eli niin sanotut ultraprosessoidut ruoat aiheuttavan terveyshaittoja. Näitä näkökulmia Ellen Mc. Arthur Foundationin (EMF) Reniera O’Donnell nosti esille tilaisuuden avauspuheenvuorossa.
O’Donnell korosti uudistavan kiertotalouden merkitystä ja mahdollisuuksia. Hän esitteli vuonna 2023 säätiön käynnistämän Big Food Redesign – haasteen tuloksia. Haasteen tavoitteena oli edistää sellaisten elintarvikkeiden kehitystä, joiden suunnitteluvaiheessa on jo huomioitu kiertotalouden mahdollisuudet ja vaikutukset luonnon monimuotoisuuteen. Oli ilo nähdä haasteen aikana syntyneitä tuloksia.
Ajatuksia herättävää oli erityisesti se, kuinka suuri merkitys tuotteiden suunnitteluvaiheella on. ”Ajattelemalla uudelleen tuotteita ja niiden sisältämiä ainesosia voidaan vaikuttaa koko ketjuun, aina maaseudun maisemiin ja luonnon ekosysteemeihin asti.”
O’Donnell haastoi meitä kysymään itseltämme, pystymmekö ”kuvittelemaan ruokajärjestelmää, jossa jokainen kuluttajan tekemä valinta on luonnon kannalta hyvä. Jokainen murolaatikko, valmisateria, jauhopussi, kylmä juoma, suklaapatukka ja kaikki tuoreet hedelmämme ja vihanneksemme parantavat aktiivisesti maaperän terveyttä, rakentavat biologista monimuotoisuutta ja edistävät ilmastonmuutoksen torjuntaa.” Heidän haastekilpailuunsa osallistuneet innovaattorit olivat siihen kyenneet. Innostus tarttuu. Tarvitsemme positiivisia esimerkkejä.
Terveen ikääntymisen tukeminen ruokavaliolla ja ravinnolla
Tämä aihe on erittäin mielenkiintoinen ammatillisesti, mutta myös henkilökohtaisesti, ja sitä käsiteltiin seminaarin Healthier Lives Through Food -lavalla. Ei siis ihme, että Lorena Savanin vetämä seminaarisessio ’Empowering healthy ageing through food and nutrition’ kokosi tuolit täyteen kuuntelijoita.
Lorena on vastuussa EIT Foodin (South) mission ”Healthier Lives Through Food” kokonaisstrategian, tavoitteiden ja toteutuksen valvonnasta ja ohjaamisesta, joten hänellä on laaja tietämys aiheesta. Tämä sessio tarjosi tilaisuuden ymmärtää, kuinka ravitsemus voi tukea terveen ikääntymisen mallia, ja kuinka tiede ja teknologia voivat parantaa elämänlaatua ikääntyessä. Muina puhujina olivat Annemarie Oosting (Ravitsemuksen kehittämispäällikkö Cargill Food Solutions ja EIT Food Healthy Ageing Think & Do Tankin puheenjohtaja), Begona Pérez-Villarreal (Etelä-Euroopan EIT Foodin johtaja), Matteo Cesari (WHO:n Ikääntyminen ja terveys -yksikön johtaja) sekä Tiphaine Vanhaecke (Terveysvaikutteisten ohjelmien päätutkija, Danone).
Ikääntyessä terveyden ylläpitäminen on keskeistä, jotta voidaan varmistaa korkea elämänlaatu, itsenäisyys ja elinvoimaisuus. Yksi tehokkaimmista tavoista tukea tervettä ikääntymistä ovat ruokavalio ja ravinto. Hyvin tasapainotettu ruokavalio voi auttaa ehkäisemään tai hallitsemaan kroonisia sairauksia, säilyttämään liikkuvuuden, tukemaan kognitiivisia toimintoja ja parantamaan yleistä hyvinvointia. Ikääntyessä aineenvaihdunta hidastuu luonnollisesti, ja kehon kyky imeä tiettyjä ravintoaineita voi heikentyä. Siksi on tärkeää keskittyä ravintotiheisiin ruokiin – eli ruokiin, jotka tarjoavat paljon vitamiineja, kivennäisaineita ja muita hyödyllisiä ravintoaineita suhteessa niiden kaloripitoisuuteen.
Matteo Cesari näytti tilastoja siitä, miten ultraprosessoidun ruoan vaikutus terveyteen on noussut maailmassa 20–30 %. Cesari ei paljon sanoja säästellyt soimatessaan ultraprosessoidun ruoan kiihtyvää juoksua kohti kuluttajien ruokapöytää, ja korostaessaan itsetehdyn ja laadukkaita raaka-aineita sisältävän ruoan positiivista merkitystä terveyteen. Tiphaine Vanhaecke puolestaan kyseli osallistujilta, uskommeko, että vanheneminen on meillä hallinnassa, ja olemmeko ajatelleet, olisiko aika pysähtyä miettimään omaa ravitsemustaan kokonaisvaltaisesti ja tulevaisuusorientoidusti.
Sessio kieltämättä jätti paljon mietittävää myös omissa kulutustottumuksissa, ja kuinka voimme itse vaikuttaa oikeanlaisilla ruoka- ja ravitsemisvalinnoilla ikääntymiseemme ja luonnollisesti jokapäiväiseen hyvinvointiimme.
EIT Food osana eurooppalaista innovaatioyhteisöä
EIT Food on osaamis- ja innovaatioyhteisö, jota tukee Euroopan innovaatio- ja teknologiainstituutti (EIT). EIT Food pyrkii muuttamaan tapaa, jolla tuotamme, jakelemme ja kulutamme elintarvikkeita kaikkialla Euroopassa. Toiminta saa rahoitusta EU:n Horisontti Eurooppa -ohjelmasta sekä EU-jäsenvaltioilta ja toimintaan osallistuvilta organisaatioilta. EIT:llä on tärkeä rooli innovaatioekosysteemien vahvistamisessa kaikkialla Euroopassa edistämällä tutkimuksen, innovoinnin ja koulutuksen integroitumista. (“Euroopan Innovaatio- ja teknologiainstituutti (EIT)”)
Ratkaisujen etsiminen monitahoisiin ongelmiin edellyttää monialaista ja monitoimijaista yhteistyötä. Haasteet ratkaistaan parhaiten yritysten-, koulutus- ja tutkimuskumppaneiden, julkisen sektorin toimijoiden ja kansalaisten yhteistyönä.
EIT Foodin innovaatioyhteisöön on mahdollista liittyä myös jäseneksi. Jäsenyys on kolmiportainen. Suomesta korkeimman tason strategisena jäsenenä mukana on Helsingin yliopisto. Lisäksi toiminnassa ovat mukana suomesta mm. VTT ja ammattikorkeakouluista Jamk. Mukana on myös yrityksiä. EIT Food tarjoaa myös rahoitusta EIT Food Impact Funding-ohjelman kautta. Rahoitusta on avointa kaikille alan innovaatiotoimijoille.
Matkatuliaiset
Tilaisuuden anti kokonaisuudessaan oli todella monipuolinen. Parissa päivässä saimme kootusti kuvaa ajankohtaisesta keskustelusta, uusimmista ratkaisuista ja uusia ajattelumalleja. Tilaisuudessa tarjottiin myös monipuolisia mahdollisuuksia verkostoitumiseen.
Ruokasysteemin muutostarve koskettaa meitä kaikkia ja ulottuu kestävyys- ja biodiversiteettikysymysten lisäksi myös omavaraisuuteemme ja huoltovarmuuteen. Ruokajärjestelmän uudistumisessa tulee huomioida useita eri näkökohtia ja soveltaa usean eri tieteenalan tutkimustietoa. Verkostoituminen auttaa sekä uusimman tietämyksen jakamisessa, mutta pidemmällä aikavälillä myös kansainvälisten TKI-rahoitusmahdollisuuksien hyödyntämisessä. Ilman yhteistyötä ja rahoitusta uusinta tietoa ja ideoita ei ole mahdollista viedä käytäntöön.
Vaikuttavat verkostot yhdessä kestävää eurooppalaista TKI-yhteistyötä – hankkeen yhtenä keskeisenä tavoitteena on löytää uusmaalaisia yrityksiä parhaiten palvelevat keinot, joilla yritykset pääsevät aiempaa paremmin mukaan TKI-toimintaan, erityisesti verkostoitumista ja kansainvälisiä kumppanuuksia hyödyntäen. Laurean osahankkeessa keskitytään ruoan arvoverkoston toimijoihin.
EIT-Foodin missiot ja tilaisuuden puheenvuorot nivoutuvat Horisontti Eurooppa-ohjelman avulla edistettäviin tavoitteisiin. Verkostoitumalla on mahdollista päästä mukaan keskusteluihin ja konsortioihin. Tämä on yksi tapa päästä mukaan eurooppalaiseen yhteistyöhön, saada uutta osaamista ja löytää uusia yhteistyökumppaneita. EIT Food voi ruoka-alan ja ruoan arvoverkoston toimijoille tarjota myös väylän päästä mukaan yhteishankkeisiin hyötymään esimerkiksi Horisontti Eurooppa –ohjelman mittavista rahoituksista.
Lisätietoja: Vaikuttavat verkostot – yhdessä kestävää eurooppalaista TKI-yhteistyötä – Laurea-ammattikorkeakoulu
Vaikuttavat verkostot – yhdessä kestävää eurooppalaista TKI-yhteistyötä -hanke edistää uusmaalaisten ruoka- ja ravitsemisalan, matkailualan ja KiRa-alalla toimivien pk-yritysten ja muiden alueen innovaatioekosysteemitoimijoiden verkostoitumista sekä eurooppalaisen T&K-rahoituksen saantia ja tuottaa näin innovaatioita kasvuun ja kansainvälistymiseen. Yhteisenä tavoitteena on madaltaa kynnystä hakemusten tekemiseen, ja aktivoida yrityksiä myös kansainvälisen TKI-rahoituksen hakuun.
Lähteet