Viisi PIONEER-allianssiin kuuluvaa eurooppalaista korkeakoulua osallistuu Horisontti Eurooppa -ohjelmasta rahoitettuun InCITIES-hankkeeseen vuosina 2022-2025. Hankkeessa kehitetään muun muassa kumppanikorkeakouluille yhteinen visio siitä, miten ne tekevät tutkimusyhteistyötä tulevina vuosina ja mihin temaattisiin painopisteisiin tutkimustoiminnassa keskitytään. Näitä asioita on tarkoitus kuvata ja konkretisoida hankekumppaneiden tutkimuksen tiekartassa, joka valmistuu vuoden 2024 loppuun mennessä. Ensivaiheessa se viitoittaa tutkimusyhteistyötä vuoteen 2030 asti.
Kuva: Startup Stock Photos / Pexels
Tutkimuksen tiekartalla InCITIES-hankekumppanit tarkoittavat strategista etenemissuunnitelmaa, jossa määritellään yhteiset prioriteetit ja tavoitteet, odotetut ja/tai halutut tulokset, aikataulut, vaiheet ja välietapit sekä resurssit tavoitetilan saavuttamiseksi. Samoin on tärkeää tunnistaa riskit, esteet ja haasteet, jotka voivat vaikeuttaa tutkimustoiminnan tavoitteiden mukaista toimeenpanoa.
Hyvin jäsennelty tutkimuksen tiekartta on parhaimmillaan kompassi, joka ohjaa InCITIES-partnereita kohti tavoitteita ja jolla varmistetaan se, että jokainen toimenpide on tarkoituksenmukainen ja linjassa yhteisesti sovittujen päämäärien kanssa. Tiekartta toimii InCITIES-partnereille ja niiden sidosryhmille viestintävälineenä, joka ilmaisee ja perustelee asetetut tavoitteet ja niiden saavuttamisen taustalla olevan strategisen ajattelun.
Ranskalaispartneri Gustave Eiffelin yliopisto johtaa tutkimuksen tiekarttavalmistelua, jota se tekee läheisessä yhteistyössä Laurean kanssa. Muut kolme InCITIES-partneria – UNIZA (Slovakia), ISCTE (Portugal) ja TH Köln (Saksa) – osallistuvat tiekarttaprosessiin muun muassa tuottamalla siihen tietoa omista tutkimushankkeistaan ja -suunnitelmistaan sekä kommentoimalla tiekarttaluonnosta syksyn 2024 aikana.
Yhteisten tutkimusteemojen tunnistaminen
InCITIES-hankekumppanit noudattavat avoimen tieteen ja tutkimuksen periaatteita (Euroopan komissio 2024). Avoimuudella edistetään tutkimustoiminnan ja sen tulosten yhteiskunnallista vaikuttavuutta sekä parannetaan tutkimuksen tuottaman tiedon hallintaa, johtamista ja laajempaa hyödyntämistä osallistuvissa korkeakouluissa ja niiden alueellisissa ekosysteemeissä. Eettiset näkökohdat huomioon ottamalla InCITIES-kumppanit varmistavat tekevänsä tutkimusta hyvän tieteellisen käytännön mukaisesti (engl. research integrity) (All European Academies ALLEA 2023).
Tutkimustoiminnan fokusointia palvelee se, että InCITIES-partnerit kokoavat tietoa kaupunkien, yritysten, julkishallinnon, kolmannen sektorin ja kansalaisten tarpeista sekä käyvät vuoropuhelua näiden toimijoiden kanssa eri foorumeilla ja kanavissa. Monialainen yhteistyö ja tieteidenvälinen tutkimus ovat InCITIES-partnereille keinoja vastata yhteiskunnasta esiin nouseviin tiedontarpeisiin ja uusiin kehittämiskohteisiin.
InCITIES-hankkeessa partnerikorkeakoulut ovat tehneet kehittämistyötään seuraavien tutkimusteemojen parissa:
- kaupunkisiirtymän kyseenalaistaminen
- luonto kaupungissa
- energia kaupungissa
- haavoittuvuus, osallisuus ja terveys kaupungissa
- liikkuvuus
- digitaalinen siirtymä ja
- kestävät ja selviytymiskykyiset kaupungit
Koska InCITIES-kumppanikorkeakoulut eroavat toisistaan monessa suhteessa, on niillä sen vuoksi poikkeavat painotukset omassa opetus- ja TKI-toiminnassaan. Siksi tutkimuksen tiekartan kannalta haasteena ainakin jossain määrin on tunnistaa kaikkia partnereita yhdistävät tutkimusteemat ja -painopisteet. Samoin tiekarttavalmisteluprosessissa on noussut esiin kriittinen kysymys siitä, onko realismia ottaa mukaan kaikki hankkeen edellä mainitut teemaa vai valitaanko vain jotkin teemat, joihin tutkimusta tulevaisuudessa keskitetään. Lisäksi InCITIES-partnerit pohtivat sitä, olisiko perusteltua sisällyttää tutkimuksen tiekarttaan myös niiden viiden PIONEER-allianssiin kuuluvan, mutta ei InCITIES-hankkeeseen osallistuvan korkeakoulun tulevaisuuden tutkimustarpeet ja -painotukset (s.o. Huelva, Espanja; Avans, Hollanti; Iuav, Italia; BFH, Sveitsi; TBU, Tsekki).
Tiekartan konkretisointi syksyn 2024 aikana
Kun keskeiset tutkimusalueet/teemat on tunnistettu ja niistä on päästy yhteisymmärrykseen, on InCITIES-partnereiden tavoitteena linjata strategisesti ja yhteiskunnallisesti merkittäviä tutkimuskysymyksiä, joihin kussakin teemassa keskitytään. Jokaiselle tutkimuskysymykselle tai -alueelle ilmaistaan selkeät päämäärät ja tavoitteet. Samalla määritellään tutkimuksen odotetut tulokset tai vaikutukset. Lisäksi otetaan huomioon haasteet ja esteet, joita tutkijat ja tutkimustiimit todennäköisesti kohtaavat matkallaan määriteltyihin tavoitteisiin. Kyseeseen voivat tulla teknologiset rajoitukset, pullonkaulat taloudellisten tai muiden resurssien kohdalla, eettiset näkökohdat sekä yhteiskunnalliset ja sääntelyyn liittyvät esteet. InCITIES-partnerit pitävät näiden haasteiden tunnistamista ja niihin vastaamista on olennaisen tärkeänä tutkimuksen tiekartan onnistuneen toimeenpanon kannalta.
Toteuttamiskelpoisen tiekartan näkökulmasta InCITIES-partnerit hahmottelevat myös tutkimuksen tekemiseen tarvittavat resurssit, kuten rahoitus, infrastruktuuri, asiantuntemus ja yhteistyö. Tähän sisältyy ennen kaikkea rahoitusinstrumenttien/ohjelmien määrittäminen, temaattisesta yhteistyöstä ja työnjaosta sopiminen sekä käytettävissä olevien tilojen, teknologioiden ja tietotaidon varmistaminen. Jotta tutkimustoiminta etenee suunnitellusti, laativat InCITIES-kumppanit mahdollisimman selkeän aikataulun ja siihen välietapit vuosiksi 2025-2030. Kokonaisaikataulu halutaan kuitenkin pitää riittävän joustavana, jotta se mahdollistaa odottamattomien tilanteiden ja olosuhteiden ennakoinnin ja niihin reagoimisen sekä siitä seuraavat toiminnan sopeutukset ja tarvittaessa prioriteettien mukautukset.
Tutkimustoiminnan edistymisen arviointia varten määritellään keskeisiä tulosindikaattoreita, joita InCITIES-kumppanit säännöllisesti seuraavat. Lisäksi tiekarttaan sisällytetään tutkimustoiminnan pidemmän aikavälin kestävyyden ja vaikutusten arviointi. Siihen liittyy ennen kaikkea se, miten voidaan tunnistaa sopivia strategioita tutkimustulosten muuntamiseksi käytännön sovelluksiksi, niiden käyttöönoton ja/tai kaupallistamisen edistämiseksi sekä niiden yhteiskunnallisten, taloudellisten tai ympäristövaikutusten maksimoimiseksi. Jotta tutkimustoiminta voi olla pitkäkestoisesti vaikuttavaa, pitää sen ajallinen jatkuvuus valitulla tutkimusalueella varmistaa.
Osana tiekarttaa InCITIES-hankkeessa tehdään suunnitelma tutkimustoiminnan sekä sen tulosten tehokkaasta ja tarkoituksenmukaisesta tiedottamisesta avainsidosryhmille, kuten poliittisille päättäjille, tutkijoille ja suurelle yleisölle. Käytännössä se tarkoittaa tutkimuspapereiden julkaisemista, konferenssien järjestämistä, osallistumista julkiseen tiedottamiseen ja erilaisten viestintäkanavien ja -alustojen hyödyntämistä sekä InCITIES-partnereiden ekosysteemien aktiivista osallistamista saavutetuista tuloksista keskustelemiseen.
Yhteiseurooppalaisen tutkimustoiminnan merkitys
Monitieteinen ja tieteidenvälinen eurooppalainen tutkimusyhteistyö palvelee kaikkia siihen osallistuvia InCITIES-hankekumppaneita ja PIONEER-allianssiin kuuluvia korkeakouluja. Kun ammattikorkeakoulut ja tiedeyliopistot eri puolilta Eurooppaa yhdessä ratkovat ja tutkivat ongelmia, jotka koskettavat niitä kaikkia, syntyy lopputuloksena yleensä jotain sellaista, mitä kukaan niistä ei yksin omin voimin kykenisi saamaan aikaiseksi. Jotta eurooppalainen tutkimusyhteistyö olisi mahdollisimman vaikuttavaa ja hyödyllistä yhteiskunnallisesti sekä lisäisi kykyämme kantaa vastuuta globaalien haasteiden ratkaisemisessa, tarvitaan yhteisiä suuntalinjoja ja keskinäistä sopimista siitä, mihin tutkimuskysymyksiin/alueisiin ensisijaisesti keskitytään. Siksi InCITIES-partnerit pitävät paraikaa työn alla olevaa tutkimuksen tiekarttaa erittäin tärkeänä välineenä maiden rajat ylittävän tutkimustoiminnan koordinaation ja koheesion vahvistamiseksi.
Taustatiedoksi
InCITIES-hankkeen päämääränä on aikaansaada korkeakoulujen ja niitä ympäröivän ekosysteemin muutos, joka vahvistaa kaupunkien rakenteellista, sosiokulttuurista, taloudellista, poliittista ja institutionaalista kestävyyttä ja resilienssiä sekä kansalaisten osallisuutta.
PIONEER-allianssi on kymmenen eurooppalaisen korkeakoulun yhteenliittymä, joka edistää tulevaisuuden kaupunkien kestävää kehitystä opetuksen, TKI-toiminnan ja ekosysteemiyhteistyön sekä opiskelija- ja asiantuntijaliikkuvuuden avulla vuosina 2025-2028. Euroopan komissio rahoittaa PIONEER-allianssia Erasmus+ -ohjelmasta EU:n Eurooppa yliopisto -aloitteen alla.
Kirjoittajatiedot
FT, KTM Mika Launikari toimii tutkimusasiantuntijana Laurean InCITIES-hanketiimissä ja osallistuu InCITIES-hankkeen tutkimuksen tiekartan valmisteluun.
Lähteet