Tulevaisuusmuotoilun ABC – osaamistarpeiden ennakointitieto käyttöön -hankkeen lopputapahtuma Tulevaisuusmuotoilun aamukahvit järjestettiin Laurean Tikkurilan kampuksella perjantaina 21.3.2025. Tilaisuuden tavoitteena oli jakaa tietoa hankkeesta ja lanseerata hankkeen aikana tuotettu tulevaisuudenosaaminen.fi verkkosivu. Verkkosivustolle on koottuna laajasti kaikki hankkeen aikana tuotetut materiaalit laajasti koulutuksentarjoajien hyödynnettäväksi. Lisäksi tilaisuudessa saimme kuulla asiantuntijapuheenvuoron, kun Taito Unitedin Daniel-José Hänninen saapui puhujavieraaksemme. Tilaisuuden lopuksi oli vielä asiantuntijoiden paneelikeskustelu.
Kuva: ipopba / Adobe Stock (Laurean Education-lisenssi)
Tapahtuma alkoi lyhyellä hanke-esittelyllä, jossa kerrottiin hankkeen tavoitteet ja esiteltiin hankkeessa syntyneet tulokset. Live-säätiön Aino Piispanen esitteli uudet tulevaisuuden osaaminen.fi verkkosivut, joille on koostettu Uudenmaan alueella osaamistarpeiden ennakointitietoa säännöllisesti tuottavat ja päivittyvät tietolähteet. Lisäksi sivustolla on tuotu ennakoinnin käsitteistöä helpottamaan ennakoinnin ymmärrystä. Ennakointitietoa on hyvin saatavilla, mutta sen löydettävyys ja varsinkin hyödynnettävyys on ollut vähäistä. Tämän vuoksi sivustolle on tuotu ennakointitiedon tulkitsemiseksi ja hyödyntämiseksi yhteensä seitsemän työkalua, joiden avulla tietoa on helpompi käsitellä hyödynnettävään muotoon. Työkalujen on ajateltu kattavan koko tulevaisuusmuotoilun prosessin, mutta ne ovat helposti hyödynnettävissä myös yksittäisinä työkaluina organisaation tarpeen mukaan.
Asiantuntijapuheenvuoro – ennakointitiedon hyödyntäminen tulevaisuuden ratkaisujen muotoilussa
Tilaisuuden vieraspuhujana oli Daniel- José Hänninen, jolla on pitkä kokemus ennakoinnin ja tulevaisuusmuotoilun parissa. Nykyään hän työskentelee strategisen muotoilun johtajana Taito United -yrityksessä. Hänninen kertoi esityksessään ennakointitiedon hyödyntämisestä tulevaisuuden ratkaisujen muotoilussa. Tulevaisuuden tutkimuson tulevaisuuteen vaikuttavien tekijöiden tunnistamista, vaihtoehtoisten tulevaisuuksien kartoittamista ja tulevaisuuksien tietoista muovaamista. Hänninen kertoi, että organisaatioilla on usein haasteita etenkin tulevaisuuden muovaamisen kohdalla. Haasteena on, että ennakointi jää liian abstraktille tasolle eikä sitä saada konkreettisen toiminnan tasolle. Ratkaisuksi tähän haasteeseen Hänninen ehdotti muotoiluajattelun yhdistämistä ennakointiin, jolloin epämääräisistä asioista saadaan muotoiltua konkreettisempia ratkaisuja.
Muotoiluajattelu on iteratiivinen ja kokeileva tapa ratkaista monimutkaisia haasteita ja sen taustalla on pyrkimys luoda houkuttelevia, kestäviä sekä toteuttamiskelpoisia ratkaisuja. Muotoiluajattelua voi soveltaa monenlaisiin kohteisiin eli sitä voi hyödyntää hyvin myös tulevaisuuden koulutusratkaisujen muotoiluissa. Tulevaisuuden ratkaisujen muotoiluun Hänninen antoi vinkiksi, että tulevaisuuden ennakointi kannattaa ottaa systemaattisesti osaksi organisaation arkea ja ottaa se mukaan eri tasoiseen kehitystyöhön. Kehitystyöhän kannattaa osallistaa asiakkaat ja muut mahdolliset sidosryhmät. Tulevaisuudesta kannattaa pyrkiä tekemään näkyvää ja tuntuvaa. Kannattaa ideoita, kokeilla ja iteroida rohkeasti.
Paneelikeskustelu – Miten kehittää tulevaisuuslähtöisiä koulutusratkaisuja?
Tilaisuuden lopussa oli paneelikeskustelu aiheesta ”Miten kehittää tulevaisuuslähtöisiä koulutusratkaisuja”. Paneelin osallistujajoukko koostui monipuolisesti eri sidosryhmistä ja mukana olivat: Touko Apajalahti Teknologiateollisuus ry:stä, Minna Herno Helsingin yliopistosta, Mari Oksanen AMI-säätiöstä ja Krista Pahkin Laurea-ammattikorkeakoulusta. Paneelin vetäjänä toimi Live-säätiön Pia Törnwall. Paneelissa keskusteltiin muun muassa ennakoinnin soveltamisesta kussakin organisaatiossa, ennakointityön tuottamista tuloksista sekä näkemyksistä liittyen tulevaisuuslähtöiseen koulutuksen kehittämistyöhön.
Teknologiateollisuus ry:ssä ennakointityötä toteutetaan esimerkiksi Osaamispulssin kautta, joka kokoaa ennakointietoa tulevaisuuden osaamistarpeista. Helsingin yliopistosta ennakointia on hyödynnetty esimerkiksi visiotyössä. AMI-säätiö kerää omassa organisaatiossaan heikkoja signaaleja, joita pohditaan säännöllisesti yhdessä. Lisäksi AMI-säätiö rahoittaa ennakointiin liittyviä hankkeita. Laureassa ennakointia toteutetaan muun muassa erilaisten hankkeiden sekä työelämäyhteistyön kautta. Käytännön esimerkeiksi ennakointityön tulosten soveltamisesta mainittiin muun muassa skenaarioiden rakentaminen ja niiden hyödyntäminen eri yhteyksissä. Lisäksi ennakointia oli hyödynnetty esimerkiksi jatkuvan oppimisen tarjonnan kehittämisessä sekä viestinnässä sidosryhmien kanssa.
Paneelin lopussa pohdittiin jatkoevästyksiä tulevaisuuslähtöiseen koulutuksen kehittämistyöhön. Tärkeiksi seikoiksi nähtiin muun muassa yhteiskehittäminen yhdessä eri organisaatioiden kesken, mutta myös organisaatioiden sisällä. Tarvetta nähtiin myös ideoiden jatkokehittämiselle, jotta ennakoinnissa nousseet ideat saadaan konkreettisemmalle tasolle. Tulevaisuudenmuotoilun ABC -hankkeessa päästiin toteuttamaan systemaattista yhteiskehittämistä ja vastaavalle yhteistoiminnalle olisi tarvetta jatkossakin.
Lisätietoja Tulevaisuusmuotoilun ABC -hankkeesta
Tulevaisuusmuotoilun ABC – osaamistarpeiden ennakointitieto käyttöön -hankkeen tavoitteena oli kehittää pääkaupunkiseudun ja koko Uudenmaan koulutustarjontaa vahvistamalla alueen koulutuksen tarjoajien henkilöstön ennakointiosaamista. Ennakointitiedon avulla koulutusorganisaatiot voivat luoda tilannekuvaa tulevaisuuden osaamistarpeista ja mahdollisista osaamiskapeikoista ja näin ollen tarjota entistä kestävämpiä koulutustuotteita ja ratkaisuja. Hankkeen toteuttivat Laurea-ammattikorkeakoulu ja Live-säätiö ja hankkeen rahoittajana toimi Ami-säätiö. Hankkeen toimintakausi oli 01/2024–03/2025. Lisätietoa tulevaisuudenosaaminen.fi.