Oletko koskaan löytänyt itsesi katsomasta lyhyttä opetusvideota, ehkä oppiaksesi jonkin uuden keittiöniksin tai digitaalisen taidon? Oletko koskaan kuunnellut lyhyttä motivaatiopuhetta, joka on antanut sinulle uutta näkökulmaa päivääsi? Tai kuinka monesti olet kuunnellut podcastia lenkillä ja yllättänyt itsesi oppimassa jotain uutta ja kiinnostavaa? Ehkä et ole vielä pysähtynyt miettimään, miten tämä lyhyiden oppimiskokemusten trendi on integroitunut elämääsi, mutta se on todennäköisesti jo osa päivittäistä rutiiniasi.
Mikro-oppiminen on kaikkialla ympärillämme, ja se on muuttamassa tapaa, jolla opimme, päivittäin ja huomaamattamme. Se sopii kiireiseen elämäntyylimme ja tarjoaa välitöntä arvoa. Olemme siirtyneet nopeasti muuttuvaan maailmaan, jossa tiedon määrä kasvaa eksponentiaalisesti ja aika on arvokasta. Mikro-oppiminen on moderni opetusmetodi, joka vastaa nykypäivän haasteisiin tarjoamalla lyhyitä oppimiskokemuksia.
Mikro-oppiminen keskittyy tiivistetyn tiedon tarjoamiseen pienissä, hallittavissa olevissa osissa, jotka on suunniteltu nopeaksi ja tehokkaaksi tavaksi oppia uutta. Sen ydinajatus on kattaa yksi aihe tai taito kerrallaan. Tämä tiivistetty lähestymistapa auttaa oppijoita keskittymään tärkeimpään tietoon ilman ylimääräistä kuormitusta. Toinen merkittävä piirre mikro-oppimisessa on sen joustavuus. Oppijat voivat edetä omassa tahdissaan, mikä tekee oppimisesta henkilökohtaisemman ja tarjoaa omatahtisen oppimisen kokemuksen.
Suurin osa mikro-oppimisesta tapahtuu verkossa, mikä mahdollistaa oppimisen joustavasti missä ja milloin tahansa. Mikro-oppimisen sisällöt ovat lyhyitä, yleensä muutamista minuuteista kymmeniin tunteihin. Tämän lyhyen keston takia ne on helppo yhdistää kiireiseen aikatauluun, ja oppija voi oppia uusia asioita ilman pitkäaikaista sitoutumista. Vaikka mikro-oppiminen keskittyy lyhyisiin oppimiskokemuksiin, se voi muodostaa osan laajemmasta osaamiskokonaisuudesta.
Mikro-oppimisen avulla opittu tieto on usein nopeasti sovellettavissa, mikä tekee oppimisesta käytännönläheistä ja välittömästi hyödyllistä. Tämä on erittäin arvokasta työelämässä, jossa nopea tiedon soveltaminen voi olla kriittistä.
Tutustu videoon mikro-oppimisesta
Käytännön vinkkejä mikro-oppimisen hyödyntämiseen arjessasi:
- Varaa päivittäin lyhyt aika, esimerkiksi 5–10 minuuttia, mikro-oppimiselle. Tämä voi olla esimerkiksi aamulla ensimmäisenä tai työmatkan aikana junassa tai bussissa.
- Käytä erilaisia teknologisia työkaluja, kuten mobiilisovelluksia, podcasteja, lyhyitä videoita tai interaktiivisia pelejä, jotka tekevät oppimisesta mielenkiintoista ja saavutettavaa.
- Hyödynnä odottamatonta vapaata aikaa, kuten jonottamista tai odotusta lääkärin vastaanotolla, oppiaksesi jotain uutta. Voit helposti odottaessasi ottaa älypuhelimesi ja etsiä sieltä mikro-oppimista kuunneltavaksi, katsottavaksi tai luettavaksi.
- Yhdistä mikro-oppiminen osaksi päivittäisiä rutiinejasi. Voit esimerkiksi katsella tutoriaalivideon juodessasi aamukahvia tai kuunnella opetuspodcastia tehdessäsi kotitöitä.
- Voit myös asettaa tavoitteet osaamisesi kehittymiselle esimerkiksi miten opit uuden digitaalisen taidon tai kuinka johdat itseäsi paremmin. Selkeät tavoitteet auttavat sinua pysymään keskittyneenä ja motivoituneena. Tavoitteiden avulla voit pysyä ajan tasalla, kehittää uusia taitoja ja sopeutua nopeasti muuttuvaan maailmaan.
- Jaa oppimaasi kollegoiden tai ystävien kanssa. Tämä ei ainoastaan vahvista omaa oppimistasi, vaan auttaa myös muita ja luo yhteisöllisyyttä.
Jos et ole vielä tutustunut Laurean mikrokursseihin, etsi sinulle sopiva mikrokurssi täältä.
Lisäksi voit löytää muiden ammattikorkeakoulujen tuottamia lyhyitä inspiraatioita ja mikrokursseja valtakunnalliselta alustalta, jotka tuotettiin REACT-hankkeessa.
Yritysten muutoskyvykkyys, vihreä siirtymä ja digitalisaatio -hankekokonaisuus rahoitetaan Euroopan sosiaalirahaston REACT-EU-rahoituksella osana Euroopan unionin Covid-19-pandemian johdosta toteuttamia toimia.