Uraohjain+ -hankkeessa toteutetun digitaalisen Uraohjain-ohjausalustan avulla tarjotaan aikaan ja paikkaan sitomatonta tukea urasuunnitteluun Helsingin työllisyyspalveluiden asiakkaille, jotka pyrkivät ICT-, ohjelmistokehitys tai media-alalle.
Uraohjain+ -hanke ja siinä toteutettu Uraohjain-palvelu tarjoaa tukea ICT-, ohjelmistokehitys- ja media-alalle työllistymiseen. Hanketta toteuttavat Stadin ammattiopisto, Laurea- ja Metropolia ammattikorkeakoulut aikavälillä 1.3.2023-28.02.2025. Uraohjain-palvelussa pyritään edistämään Helsingin työllisyyspalveluiden ICT-, ohjelmistokehitys tai media-alalle pyrkivien asiakkaiden mahdollisuuksia työllistyä antamalla heille tukea urasuunnitteluun, työnhakemiseen ja osaamisen kehittämiseen. Uraohjain-palvelu koostuu ohjaustapaamisista, itsenäisistä opinnoista ja urasuunnittelua tukevista materiaaleista. Uraohjain-palvelussa on tarjottu kasvokkaisen ohjauksen lisäksi mahdollisuus aikaan ja paikkaan sitomattomaan omien urasuunnittelutaitojen kehittämiseen Uraohjain-ohjausalustan kautta, joka on toteutettu DigiCampus oppimisalustalla.
Kaikki hankkeessa osaamisen kehittämiseen tarjotut Laurean ja Metropolian opintojaksot ovat niin kutsuttuja non-stop opintojaksoja. Niissä on jatkuva sisäänotto ja opinnot voi suorittaa haluamaansa tahtiin. Opinnot eivät sisällä läsnäoloa vaativaa osallistumista vaan ne ovat täysin itsenäisesti suoritettavia. Uraohjaimessa tarjolla olevien opintojaksojen lisäksi tämä non-stop-ajattelu on laajennettu Uraohjain-ohjausalustaan, sillä kaikki työnhaun ja urasuunnittelun tieto- ja harjoitussisällöt ovat siellä jatkuvasti saatavilla. Näin jokainen osallistuja pystyy sovittamaan materiaaleihin tutustumisen ja tehtävien tekemisen heille sopivaan ajankohtaan, joka lisää joustavuutta palvelun hyödyntämisessä.
Moodle alustana
Moodle on avoimeen lähdekoodiin perustuva virtuaalinen oppimisympäristö, joka on laajasti käytössä oppilaitoksissa (Moodle 2024). Moodlen avulla voidaan luoda verkossa suoritettavia kursseja ja käyttää sitä verkossa toteutettavan opetuksen apuna. Uraohjain+-hankkeessa on käytössä Moodleen pohjautuva DigiCampus-alusta, joka on useiden suomalaisten korkeakoulujen yhteinen Moodle-alusta (DigiCampus-hanke 2021). DigiCampuksen kautta on tarjolla paljon erilaisia yhteistyössä toteutettuja kursseja eri korkeakoulujen toimesta, mutta se sisältää myös korkeakoulujen omia kursseja. Yhteistyönäkökulman takia DigiCampus valikoitui myös Uraohjain+ -hankkeen käyttöön. DigiCampus on molempien hankekonsortion korkeakoulujen Laurean ja Metropolian käytössä jo ennestään, joten osaamista ja tukea sen hyödyntämiseen on saatavilla. Oppimisalustan materiaalien siirtäminen ja hyödyntäminen on helppoa, sillä sisällöt on mahdollista kopioida helposti toiselle Moodle-oppimisalustalle tai luoda toteutus kurssipohjasta.
Uraohjain-palvelussa DigiCampusta ei hyödynnetä kurssien rakentamiseen, vaan sen avulla on luotu ohjausalusta, jossa palvelun asiakkaat saavat keskitettynä palveluna ajankohtaista tietoa ja tukea. Uraohjain-alusta toimii keskitettynä paikkana, johon asiakkaat ilmoittautuvat, jakavat työnhakuun liittyviä dokumentteja ohjaajille ja jossa ohjaajat kommentoivat heidän dokumenttejaan. Uraohjain-alustalle on myös koottu teemoittain erilaisia työnhakuun ja urasuunnitteluun liittyviä materiaaleja, joita palvelun asiakkaat voivat hyödyntää heille sopivalla tavalla. Alustalla on otettu myös huomioon kansainväliset asiakkaat, sillä kaikesta sisällöstä löytyy myös englanninkieliset versiot. Alustan kautta voi myös varata lisäohjauksen palvelun uraohjaajalta.
Uraohjain-alusta koostuu viidestä osiosta: Orientaatio ja info, Osaamisen tunnistaminen ja sanoittaminen, Uratavoitteet ja urasuunnittelu, Markkinoi osaamistasi sekä mahdollisuudesta varata aika välikeskusteluun. Orientaatio ja info -osio sisältää kaiken tärkeän tiedon palvelustamme.
Orientaatio-moduuli
Orientaatio-osion alussa kuvataan Thinglink-elementin avulla Uraohjain-jaksoon liittyvät tapaamiset ja kuvaillaan tarkemmin niiden sisältöä ja tarkoitusta. Orientaatio-osiossa on myös ura- ja opinto-ohjausta varten palautuskansio, johon asiakkaat voivat jakaa työnhakudokumentit ja oman alustavan opinto- ja urasuunnitelman. Näiden tietojen jakaminen on edellytys ura- ja opinto-ohjaukseen osallistumiseksi. Ohjaajat käyvät läpi dokumentit, jotka asiakkaat ovat jakaneet, ja valmistautuvat niiden pohjalta ohjauskeskusteluihin. Näin asiakkaiden ura- ja opinto-ohjaajat osaavat ohjeistaa asiakkaita oikealla tavalla. Seuraavista toimista ja toimenpiteistä sovitaan ohjauskeskustelun lopussa, ja ohjaajat kirjoittavat tapaamisen yhteenvedon DigiCampukseen. Yhteenvedossa voi esimerkiksi olla kommentteja ja ohjeita urasuunnitteluun liittyen sekä sopivia opintoja Laurean tai Metropolian opintotarjonnasta, jotka voisivat edistää asiakkaan osaamisen kehittymistä. Ohjaustapaamisen lopussa esitellään myös DigiCampuksen ohjausalustaa asiakkaalle tarkemmin ja annetaan vinkkejä mihin sisältöihin hänen kannattaa perehtyä.
Orientaatio-osiossa löytyy myös ohjeita palveluun liittyen. Asiakkaille tarjotaan esimerkiksi ohjeet ja valmis viestipohja opintojen aloittamisilmoitukseen, jonka asiakas sitten lähettää omalle työllisyyspalveluiden asiantuntijalleen. Tämä lisäksi löytyy ohjeet Urasuunnittelu-moduulien tekemiseen sekä siihen kuinka varsinainen ilmoittautuminen opintojaksoille Laureassa ja Metropoliassa tapahtuu. Tämän lisäksi DigiCampuksen ilmoitusten kautta jaetaan palveluun osallistuville tietoa ajankohtaisista työpajoista tai tapahtumista. Tämän lisäksi ilmoituksissa jaetaan tietoa yritysyhteistyökumppaneiden avoinna olevista työpaikkailmoituksista.
Urasuunnittelun moduulit
Tehtävissä on hyödynnetty H5P-elementtejä elävöittämään sisältöä. H5P on avoimeen lähdekoodiin ja HTML5 pohjautuva työkalu, jonka avulla voidaan rikastaa verkkosivuja ja oppimisympäristöjä erilaisilla interaktiivisilla elementeillä (H5P Group 2024). Elementtien tyypit voidaan jakaa karkeasti kolmeen kategoriaan: tiedon esittämiseen ja visualisointiin, arvioitaviin tehtäviin ja pelillisiin elementteihin. Saatavilla on myös monisisältöisiä elementtejä kuten interaktiivinen video ja kurssiesitys, joihin voi upottaa muita elementtityyppejä kuten kysymystehtäviä (Quiz) ja aukkotehtäviä (Fill the blanks).
Jokainen osio alkaa oman osaamisen arvioinnista, jotka on toteutettu monivalinta-H5P:n (Multiple choice) avulla. Näiden kyselyjen avulla on tarkoitus luoda asiakkaalle kuva omasta lähtötasostaan ja niistä teemoista, joihin hänen on tarpeen keskittyä kyseisessä moduulissa. Ajatuksena ei ole, että kaikki asiakkaat tekisivät kaikki tehtävät, jotka löytyvät ohjausalustalta, vaan näiden alkuarviointien avulla asiakas pystyy valitsemaan oikea-aikaisesti hänelle oleellisimmat tehtävät, jotka hyödyttävät häntä eniten ja edistävät hänen työllistymistään.
Osa tehtävistä on sellaisia, että asiakkaat voivat tehdä ne itsenäisesti omalla valitsemallaan tavalla, kun taas toiset tehtävistä ohjaa asiakkaan toiseen palveluun kuten esimerkiksi työllisyyspalveluiden ForeAmmatti-osaamiskartoitukseen. Osassa tehtävistä ohjataan asiakkaita tarkastelemaan sivustoja ja aineistoja, jotta he voivat saada realistisen kuvan työelämän tilanteesta tällä hetkellä. Esimerkiksi Työvoimabarometri on yksi tällainen sivusto. H5P:n avulla on esimerkiksi pystytty myös tekemään vertailukuva, jossa on vertailtu heikkoa ja hyvää työhakemuskirjettä, havainnollistaen käytännössä niiden eroja. Sen lisäksi H5P:n avulla on luotu erilaisia tarkistuslistoja, joiden avulla asiakkaat voivat tarkastaa omien työnhakudokumenttiensa tai LinkedIn-profiilin laadun. Tarkistuslistat antavat puuttuvista valinnoista palautetta ja kertoo miksi puuttuvien asioiden olisi tärkeä löytyä omista työnhakuun liittyvistä dokumenteista. Alustalla on myös hyödynnetty Thinglink- ja H5P-elementtejä tuomaan visuaalisuutta alustalle. Näiden avulla on helppo jakaa asiakkaille selkeä kokonaiskatsaus johonkin tiettyyn aiheeseen visuaalisesti kiinnostavalla tavalla.
Tekoälyä ja siihen pohjautuvia ratkaisuja ei voi jättää huomioimatta. Kielimalleihin perustuvia tekoälyratkaisuja on jo olemassa useita kuten OpenAI:n ChatGpt, Googlen Gemini ja Microsoftin Copilot. Tämän takia tekoäly on otettu huomioon myös ohjausalustalla. Erityisesti työnhakudokumentteja ja työnhakua koskevassa moduulissa on annettu runsaasti esimerkkejä siitä, miten nykyisiä kielimalleihin pohjautuvia tekoälysovelluksia voi hyödyntää omassa työnhaussa.
Lopuksi
Kokonaisuudessaan kurssialustasta on pyritty tekemään asiakkaille selkeä ja informatiivinen kokonaisuus ja pyritty lisäämään erilaisia interaktiivisia elementtejä, jotta siihen olisi kiinnostava perehtyä. Olemme pyrkineet palastelemaan aiheet ja tehtävät sopivan kokoisiksi sekä luomaan tiiviin tarjonnan, joka tukee asiakkaan omaa urasuunnittelua. Sujuvuus onkin tärkeää, kun pyritään luomaan itsenäisesti hyödynnettävää ohjausalustaa.
Lähteet