Vaikuttavat verkostot -hankkeen Kick Off-tilaisuus kokosi Uudenmaan ruoan arvoverkoston toimijoita, tutkijoita ja hankkeita yhteistyöhön 

Teksti | Anne Turunen , Jatta Jännäri , Maria Kuula

Vaikuttavat Verkostot – yhdessä kestävää eurooppalaista TKI-yhteistyötä – hanke käynnistettiin lanseerauswebinaarilla syyskuussa 2024. Hanke edistää uusimaalaisten pk-yritysten kestävää kasvua ja alueen innovaatioekosysteemitoimijoiden verkostoitumista sekä eurooppalaisen tutkimus- ja kehittämisrahoituksen saantia alueelle. Laurean osahanke keskittyy ruoan arvoverkostoon. Joulukuussa 2024 järjestimme Kick Off-tilaisuuden Laurean Tikkurilan kampuksella. Avaustilaisuuksista muodostui kattava kuva ruoka-alan nykyhetkestä, haasteista ja tulevaisuuden mahdollisuuksista.

Kuva: Rutchaneewan (AI) / Adobe Stock (Laurean Education-lisenssi)

Vaikuttavat verkostot -hankkeen lanseerauswebinaari

Lanseerauswebinaariin pyysimme mukaan puhujia hankkeen painopistealoilta. Kasvuryhmän Growth Leader Irene Burmansson-Krohn kokosi aiheet yhteen omassa keynote –puheenvuorossaan ja herätteli meitä kestävän kasvun ja radikaalin uudistumisen tärkeydestä. Hän totesi, että “vähitellen kasvavien parannusten vauhti ei ole riittävä sillä nyt ja lähitulevaisuudessa tehdään valinnat, joista tulevat sukupolvet nauttivat tai kärsivät”. Hän korosti, että “kasvu tehdään itse, mutta ei yksin”. Kasvuryhmän tavoitteena on “luoda yli sukupolvien ja strategiakausien ulottuvaa kannattavaa yritystoimintaa, joka huomioi toiminnan riskit ja tuo ihmisille, ympäristölle ja yhteiskunnalle enemmän arvoa kuin ottaa”. Kasvuryhmä kiihdyttää yritysten kestävää kasvua, uudistumista ja kansainvälistymistä. Uudistumisen kyvykkyydet kasvavat mm. toimimalla yhteistyössä ekosysteemeissä, dataa ja teknologiaa hyödyntämällä ja satsaamalla tuotekehitykseen.

Guest Relations Manager Virpi Vidal Hotelli Haagasta kertoi kokemuksiaan aiheesta “Mitä hyötyä yritykselle on yhteistyöstä ammattikorkeakoulun kanssa”. Toimitusjohtaja Tomi Lantto puolestaan valaisi, miten lounasravintolaketju Antell on valjastanut tekoälyä yrityksen kilpailueduksi. Ruokalistojen suunnittelulla tekoälyn avulla on ruokahävikki saatu puolitettua. Kiinteistö- ja rakennusalan innovaatioekosysteemitoimijan KiraHubin Chief Operating Officer Vappu Idin aiheena oli “Innovaatioekosysteemit kestävän kehityksen ja digitalisaation vauhdittajina”. Webinaarin osallistujat saivat paljon mielenkiintoista tietoa toimintansa uudistamiseksi ja yhteistyön merkityksestä uudistumisessa.

Kestävän ruoan arvoverkosto

Joulukuun Kick Offissa keskityimme selvittämään, mitä ovat arvoverkostot vihreän siirtymän edistämiseksi ruoka-alalla. Laurean Anne Turunen kertoi, että arvoverkkotarkastelu on tarpeellinen työkalu, ja se myös sopii useimmille toimialoille. Yritys voi arvoverkosto -työkalun avulla arvioida, mistä arvo syntyy tulevaisuudessa. Samalla arvioidaan, tuoko yhteistyö verkoston sisällä merkitystä ja hyötyä yksittäisille verkoston toimijoille. On myös tärkeää miettiä, mikä on yhdessä aikaan saatu lisäarvo asiakkaalle, ja onko yrityksen verkostossa tarpeeksi osaamista. (Villman 2023, Lindgren 2021)

Arvoverkosto on arvoketjua kattavampi malli. Siinä huomioidaan kaikki mahdolliset keskeiset vaikuttajat, toimijat ja vuorovaikutukset, jotka ensisijaisesti ovat tekemisissä arvon luomisessa ja jakamisessa. Arvoverkosto mallina painottaa yhteistyötä, monimutkaisia suhteita ja arvoa luovien toimijoiden verkostoa. Jotta saadaan esille kaikki arvoverkostotyöskentelyn hyödyt, on ensin pohdittava, miksi tarkastelua tehdään. Voidaan yhdessä miettiä, haluammeko esimerkiksi nostaa esille resurssien, eurojen, näkyvyyden, välillisten vaikutusten tai toimitusketjujen läpinäkyvyyden näkökulmia. (Aspholm 2024, DF Green Oy 2017.)

Ruoan arvoverkostoon voi ajatella kuuluvaksi esim.:

  1. Alkutuottajat: Viljelijät, kalastajat ja muut raaka-aineiden tuottajat.
  2. Jalostajat ja elintarviketeollisuus: Yhtiöt, jotka jalostavat ja tuottavat elintarvikkeita.
  3. Jakelijat ja logistiikkapalvelut: Kuljetusyritykset, tukku- ja vähittäiskauppiaat.
  4. Ravintolat ja HoReCa-sektori: Hotellit, ravintolat ja catering-yritykset.
  5. Kuluttajat ja yhteisöt: Loppukäyttäjät, joiden valinnat vaikuttavat koko arvoverkoston toimintaan.
  6. Sidosryhmät ja asiantuntijat: Sertifiointielimet, tutkimuslaitokset, sääntelyviranomaiset ja NGO:t, jotka vaikuttavat standardeihin ja innovaatioihin.
  7. Jätehuolto ja kiertotalous: Yritykset ja organisaatiot, jotka käsittelevät ruokajätettä ja kierrätystä.
  8. Muut arvoketjun toimijat: pakkausteollisuus, elintarvikkeiden lisäaineiden tuottajat yms. (Villman 2023, European Commission 2024, GS1 Finland Oy 2025)
Kick-off tilaisuuden tunnelmia Laurean Tikkurilan kampuksella ja paikalla on noin 30 osallistujaa.]
Kick Off –tunnelmia Laurean Tikkurilan kampuksella.  Kuva: Maria Kuula 

Ruoka-alan kestävyysmurroksesta kohti uusia innovaatioita ja ratkaisuja 

Viikki Food Design Factory Manager Laura Forsman piti tilaisuudessa keynote-puheenvuoron kysyen ”Mistä innovaatiot ruokajärjestelmän kestävyysmuotoiluun”? Nykyinen ruokajärjestelmä ei ole kestävä ja se edellyttää isoja muutoksia. Ruokajärjestelmän kestävyysmurros vaatii Forsmanin mukaan enemmän ja nopeammin tiedeperusteisia innovaatioita, jotka edellyttävät syvää ymmärrystä ruokajärjestelmästä ja luovat kokonaan uusia arvoketjuja ja liiketoimintamalleja. Kokonaisvaltainen, kestävä ruokajärjestelmä on aiempaa paikallisempi, digitaalisempi ja se perustuu kiertotalouden malleille. Forsman esitteli puheessaan uutta ruokajärjestelmää kestävyysmuotoilevia startup-yrityksiä ja -yhteisöjä. Esimerkiksi Helsingin yliopiston Viikin kampuksen Food SysteemiCity-ohjelma kokoaa eri toimijoita yhteiskehittämään kestäviä ruokainnovaatioita urbaanissa ympäristössä.

Uudenmaan uudistava ruokajärjestelmä 

Uudenmaan liiton Iida Honkanen esitteli tuoretta Uudenmaan uudistavan ruokajärjestelmän visiota ja tavoitteita. Tavoitteena on, että Uudenmaan alue ja koko Etelä-Suomi kehittyy innovatiiviseksi ja kestäväksi elintarviketuottajaksi sekä jakelijaksi ja toteuttaa Euroopan Unionin Food 2030 Agendaa. Uudistavan ruokajärjestelmän visiona on, ”vahvistaa ruokaturvaa, omavaraisuutta, sekä koko ruoka- ja elintarvikeketjun kilpailukykyä uusien innovaatioiden avulla ja samalla tukea ilmastonmuutoksen hillintää, luonnon monimuotoisuuden vahvistumista sekä vesien hyvää tilaa”. Uudenmaan uudistavassa ruokajärjestelmässä on 11 toimenpidettä neljällä eri toimenpidealueella liittyen ravinteiden ja sivuvirtojen kiertoon, maaperän hiilensidontaan, kasvis- ja kalapainotteiseen ruokajärjestelmään sekä ruokahävikin ja pakkauksiin käyttävien luonnonmateriaalien vähentämiseen liittyen. Lisäksi kaikki toimenpidealueet läpileikkaavana teemana on innovaatiotoiminnan tukeminen.

Ruoka-alan mahdollisuudet ja haasteet  

Kestävät ratkaisut ja uudet innovaatiot edellyttävät yhteistyötä ja rahoitusmahdollisuuksia. Vaikuttavat verkostot-hankkeen tavoitteena on parantaa TKI-rahoitukseen liittyvää tietoisuutta ja osaamista, vahvistaa EU-rahoitusinstrumenttien ja kumppanuuksien tuntemusta ja aktivoida erityisesti pk-yrityksiä niiden parempaan hyödyntämiseen. Hankkeen asiantuntija Maria Kuula johdatteli lyhyesti uudistumisen rahoitusmahdollisuuksiin ruoka-alan arvoverkoston toimijoille.

Tilaisuudessa järjestettiin mielenkiintoinen paneelikeskustelu aiheesta: “Ruoka-alan mahdollisuudet ja haasteet vihreän siirtymän ja kansainvälistymisen edistämisessä”. Puheenjohtajana toimi Laurean tutkimusohjelmajohtaja Markku Anttonen, ja panelisteina Elintarviketeollisuusliiton johtaja Marleena Tanhuanpää, Helsingin yliopiston Food Design Factory Manager Laura Forsman ja Laurean projektiasiantuntija Tero Hokkanen.  

Panelistit keskustelivat mm. siitä, onko meillä jo kaikki tieto vihreän siirtymän edistämiseen ruoan arvoverkostossa, ja mitä haasteita vielä on edessä. Haasteena voi olla resurssien puute, esim. aika ja raha, ainakin pienillä yrityksillä. Aiheena oli myös TKI –toiminta. Valtio odottaa sen luovan kasvua, ja panelistit käsittelivät sitä, mitä esteitä yritykset voivat kohdata omassa TKI –toiminnassaan. Kaikille yrityksille ei ole luontaista hakeutua esim. hankkeisiin, jotka voivat edesauttaa muutosta. Yritykset tarvitsevatkin tukea TKI-toimintansa käynnistämiseen ja kehittämiseen. Keskustelussa todettiin, että Vaikuttavat verkostot-hankkeen tyyppiselle innovaatiotoimijoiden yhteistyölle ja yrityksien tukemiselle TKI-toiminnassa on tilausta. 

Tilaisuuteen oli kutsuttu myös esittelyt Uudenmaan alueen muista ruoka-alan hankkeista. Kick Offissa kertoivat kuulumisiaan Maasta elinvoimaa -hankkeen Tero Hokkanen, SecureFood –hankkeen Clarissa Bingham, Urban & Local –hankkeen Roosa Halonen, Mia Blanc ja Heidi Hovi-Sippola sekä Food Waste Ecosystem -hankkeen Veera Peltomaa. Hankkeet kertoivat myös yrityksille suunnatuista yhteistyömahdollisuuksista.

Vaikuttavat verkostot –hanke edistää TKI-yhteistyötä 

Yhteistyö jatkuu. Toteutamme keväällä 2025 ruoka-alalla toimiville pk-yrityksille suunnatun kyselyn, jossa kartoitamme yritysten tiedollisia ja teknologisia tarpeita toimintamallien kokeilemiseen ja kehittämiseen. Hankkeessa järjestetään myös tilaisuuksia TKI-yhteistyö- ja –rahoitusmahdollisuuksiin liittyen. Seuraa hanketta sivuiltamme Vaikuttavat verkostot – yhdessä kestävää eurooppalaista TKI-yhteistyötä – Laurea-ammattikorkeakoulu ja tule mukaan hankkeen tapahtumiin ja työpajoihin! Lisätietoa hankkeesta saat kirjoittajilta. 

Laurean koordinoima Vaikuttavat verkostot – yhdessä kestävää eurooppalaista TKI-työtä – hanke edistää uusimaalaisten ruoka-alan, ruokamatkailualan sekä kiinteistö- ja rakennusalalla toimivien pk-yritysten ja muiden alueen innovaatioekosysteemitoimijoiden verkostoitumista ja eurooppalaisen T&K-rahoituksen saantia alueelle. Hankkeen kohderyhmänä ovat pk-yritykset, joille yhteistyössä pyrimme löytämään yrityslähtöisiä keinoja osallistua TKI-toimintaan ja verkostoitua kansainvälisiä kumppanuuksia hyödyntäen. Hanketta toteuttavat yhteistyössä Laurea-, Metropolia ja Haaga-Helia ammattikorkeakoulut. Laurean osahanke keskittyy ruoan arvoverkostoon. 

Lähteet

Tutustu

URN http://urn.fi/URN:NBN:fi-fe2025031117014

Jaa sivu