Vietä arvostava työviikko Japanissa!

Teksti | Virpi Lund

Arvostavat kohtaamiset Japanissa saavat ihastumaan ja vaikuttumaan. Hetkeen keskittyminen, vähäinen liike ja arjen yksinkertaisuus ja koruttomuus lumoavat kävijän.  Näin tapahtui opettajavaihdossa Japanissa. Japanissa voit kokea, miten tekojen takaa kumpuava asenne ja sydän tekevät tunnelmasta kauniin. Myös opetuksessa.

Keskellä kaunista luontoa sijaitsee kumppanikorkeakoulumme Tohoku Fukushi University (TFU)  Japanin Sendaissa. Se on kohtalaisen vaivattoman, joskin hieman pitkän matkan päässä. Lentomatka soljuu leväten voimia kooten ja yhdeksän tunnin kuluttua on sopivasti aamuvarhaisella Tokion työmatkaliikenteessä. Maan pinnalla matka kulkee nopeasti Shinkansen -luotijunalla Tokiosta Sendaihin (360 km) puolessatoista tunnissa. Hyvä aika ottaa päiväunet ja sitten onkin pirteänä perillä. Maasto ja luonto muuttuvat junamatkan aikana vuoristomaisen raikkaaksi verrattuna Tokion helteeseen. Japanissa liikutaan hyvällä sykkeellä eteenpäin. Asiakaspalvelu on kohteliasta ja nopeaa, jonot ovat aina pitkiä, mutta strukturoituja. Junapassivoucherin ostaminen jo Suomesta ja sen junalippuihin vaihtaminen heti perillä lentokentällä sekä kylttien seuraaminen varmistavat onnistuneen perille saapumisen. Meille oli annettu osoite, jossa tapaisimme ulkomaiset opettajakollegamme heti ensimmäisenä iltana ja viesti meni näin: ”Here is the address:”大石屋” 仙台市宮城野区名掛丁206-19ウエストハウス. And here is the place on a Google map”! Tapaaminen onnistui.

Kauneutta, harmonisuutta ja hiljaisuutta

Ruokaileminen Japanissa on sopiva ripaus kulttuuria, kauneutta ja erilaisia ruokia. Liha on kylmää, usein makeaa ja joskus raakaakin, mutta kaikki on erinomaisen hyvää. Tikuilla oppii syömään yllättävän nopeasti ja riisi, kasvikset, nuudelit ym. on helppo noukkia kulhosta reunoja apuna käyttäen. Ruokalajeja yhdellä aterialla on useita. Pienehköjen annoskulhojen sisältöjä sekoitellaan oman mielen mukaan. Kattauksen kauneus on huomionarvoista ja annokset tulevat pöytään sopivassa tahdissa. Osaavat taiteentuntijat, joilla on ”kuuleva silmä” (Eväsoja, 2018) pitävät yllä kauneutta kaikessa.

Japanilaiset eivät syö välipaloja, karkkia tai juo virvokkeita kuten me. Siksi ilmeisesti myöskään roskiksia ei liiemmälti ole. Eikä missään ole roskiakaan. Kaikki perustuu toisen ihmisen kunnioittamiseen ja arvostamiseen. Junissa ja metroissa ollaan hiljaa esim. näppäimistön ääntä ei saa kuulua, koska se häiritsee kanssamatkustajia. Puhumattakaan kännykkään puhumisesta! Pelaaminen on sallittua, mutta silloinkaan ei voi häiritä muita. Kaikesta tästä mainitaan kulkuneuvoissa. Keskellä Tokiota autoistakaan ei juurikaan kuulu mitään ääntä, saatikka että joku kaasuttelisi tai käyttäisi äänitorvea. Sellainen ei tule Japanissa kuuloonkaan!

Käytännöllisyyttä

Japanissa on paljon viisaita arjen käytäntöjä. Kenkien riisuminen ja sopivasti esille tuotuihin keveisiin lippareihin vaihtaminen sekä sukkasillaan kulkeminen on tapa, jota kaikki noudattavat. Sateenvarjoja ei päivisin kuljetella mukana, vaan ne jätetään kuivumaan ja noudetaan samasta paikasta pois lähdettäessä. Tätä varten on rakennusten sisäänmenojen yhteydessä erikseen rakennetut sateenvarjojen säilyttämiskehikot. Japanilaisella on aina mukanaan kotoa tuotu pieni pyyhe, joka on päivän aikana kätevä käsien pyyhkimiseen ja hien kuivaamiseen otsalta. Käsipapereita ei siis tarvita, nehän olisivat aivan turhaa roskaa! Kaikki toiletit ovat ilmaisia ja ne on varustettu sähköisillä nappuloilla toimivilla lämpimillä wc-pöntöillä. (Tästä asiasta voi lukea enemmän Väkevä-Harjula & Heikkinen, 2017, Japanilaisvessa sopisi palvelutaloomme!)
Ihan uskomatonta oli se, että kun ostimme lippuautomaatista vahingossa väärät metroliput, niin meitä neuvottiin vain syöttämään väärät lippumme takaisin sisään automaattiin ja painamaan ”return” –nappia, jolloin saimme samasta koneesta rahamme takaisin. Saakohan joku nyt ne meidän väärät lippumme vielä käyttöönsä? Joka tapauksessa tehokasta ja näppärää.

Laurealainen Kohtaamistaide® ja japanilainen Clinical Art

Kohtaamistaide® Laureassa on saanut alkunsa Clinical Art- taidemenetelmästä, jota on kehitetty Japanissa jo vuodesta 1996. Nyt pääsimme mukaan 10 hengen Clinical Art -ryhmään Japanissa ja saimme osallistua taidetyöskentelyyn Genkijukussa, joka on TFU:n alainen alueen ikääntyneille hyvinvointipalveluja tuottava yksikkö. Siellä toimii Clinical Art-ryhmiä, jossa koulutetut Clinical Art -ohjaajat työskentelevät vastaavan professorin kanssa. Taidetyöskentelymme noudatti Kohtaamistaiteen vaiheistusta; toimintaan orientoituminen, taidetyöskentely sekä valmiiden teosten katselu ja arvostus. Tällä kertaa ohjaaja viritti ryhmämme kukkakaalin tarkasteluun ja sen kuvaamiseen. Hyvässä ohjauksessa kukkakaalit syntyivätkin!

Kohtaamistaide on tavoitteellista ja strukturoitua ryhmämuotoista taidetoimintaa, jonka lähtökohtana on moniaistinen kuvataiteen tekemisen prosessi ja periaatteena on se, että taiteen tekeminen kuuluu kaikille. Kohtaamistaide on syntynyt taidepainotteisten työmenetelmien täydennyskoulutuksen tarpeesta ja myönteisistä kohtaamisista, joita eri asiakasryhmissä kentällä on koettu. Se perustuu Laurea – ammattikorkeakoulun ja TFU:n yhteistyöhön vuodesta 2006 alkaen. Menetelmää levitetään sosiaali- ja terveydenhuoltoon kuten vanhustyöhön, lastensuojeluun, kehitysvammahuoltoon ja mielenterveystyöhön. Kohtaamistaidetta opetetaan Laureassa Tikkurilan ja Otaniemen toimipisteissä. Tokiossa olimme Japanin kohtaamistaiteen yhdistyksen, Japanin Clinical Art Associationin vieraina, jossa suunnittelimme yhteistyötä, vertailimme toistemme edistysaskelia ja puhuimme täydennyskoulutuksesta.

Kävimme myös Finnish Welbeing Centerissä (FWBC), joka on Laurean kumppani ja jossa työskentelee 10 henkilöä. Heidän tarkoituksenaan on edistää suomalaisten tuotteiden pääsyä Japanin ja Aasian markkinoille ja vastaavasti japanilaisten tuotteiden pääsyä Suomen ja Euroopan markkinoille. FWBC:n yhteydessä oli suomalaisittain rakennettu vanhainkoti, joka tuntuikin tutulta. Toiminnan ja päivän rakenteessa oli suomalaisille tuttuja aineksia huonekaluissa, kuntoutuksessa jne. Siellä asui myös koira, joka oli kaikkien vapaasti hellittävänä.

Erasmus+ Global Mobility opettajavaihto

Kumppanimme Tohoku Fukushi University (TFU) sijaitsee korkealla kukkulalla kauniin luonnon keskellä. Se on suurehko yksityinen yliopisto, jolla on käytännönläheinen opetussuunnitelma. Kampuksen ohjekirjassa (OPS) lukee päällä ”With You”. Lukuvuosi siellä maksaa noin 8000 euroa. Yliopisto on erikoistunut hyvinvoinnin tuottamiseen ja sillä on neljä tiedekuntaa: Faculty of General Welfare, Faculty of Comprehensive Management, Faculty of Education ja Faculty of Health Sciences. Lisätietoja TFU toiminnasta verkkosivuilta https://www.tfu.ac.jp/kokusai/s9n3gg000000c4g5.html

Vierailuumme kuului opetusta joka päivä ja kerroimme asiantuntijaosaamisestamme eli varhaiskasvatuksesta, suomalaisesta peruskoulujärjestelmästä, pisa-tuloksista, suomalaisesta päiväkoti- ja koulukulttuurista ja Kohtaamistaiteesta. Kertomukset vaimonkantokisoista, suojalkapallosta ja ilmakitaransoittokilpailuista olivat opiskelijoiden mieleen. Revontulet kiehtoivat ja Muumit ja Marimekko jaksoivat ihastuttaa. Suomalaista kansanlaulua toivottiin, mutta sen voivat laulaa seuraavat menijät.

Salmiakki ei uponnut, mutta suklaa maistui. Opiskelijat käyttäytyivät luokissa hillitysti, he olivat valmistelleet meille kysymyksiä ja tutustuneet etukäteen lähettämäämme aineistoon. Eräälle tunnille ilmestyi tuttu vaihto-opiskelija Laureasta! Englantia ei kovin hyvin osata, mutta sen puhumista toivotaan. Tulkin avulla selviää hyvin. Opiskelijat ja opettajat olivat kiinnostuneita suomalaisesta perhepolitiikasta. Taitaa olla niin, että syntyvyyden toivotaan siellä(kin) nousevan lähivuosina. Siksi suomalaista neuvola-toimintaa pyritään siirtämään Japaniin.

Vierailumme päättyi arvostavaan ja vieraanvaraiseen meille järjestettyyn yksityiseen teeseremoniaan, jossa saimme oppia seremonian järjestämisestä. Matcha-tee on hieno makuelämys, jonka terveysvaikutuksiin olisin valmis uskomaan. Seremonia itsessään on hyvin meditoiva, yksinkertaisen kaunis ja moni asia siinä kuljettaa meitä kohti henkisesti ja fyysisesti terveempää elämää.  Teetaide ilmentää fyysisen puhdistumisen lisäksi sydämen puhdistumista. Teehuoneeseen noustaan askel askelmalta, kivi kiveltä, ja koko matkan ajan maalliset huolet ja murheet jäävät meistä pois (Eväsoja, 2018). Tässä kohdassa opittiin keskittymään hetkeen! Tuntuu siltä, että japanilaiset ovat hyvin terveitä, onhan heidän odotettu elinikänsäkin korkea.

Japani toivottaa suomalaiset opiskelijat tervetulleiksi

Suomi maana tunnettiin hyvin ja huomasimme, että japanilaiset ovat jossain määrin Suomi-faneja, koska suomen kieltä oli esillä milloin missäkin. Suomalaisia opettajia ja koulujärjestelmää arvostetaan ja Suomi-tuliaiset otettiin kiitollisena vastaan. Japanissa opettajaa pidetään suunnannäyttäjänä ja rinnalla kulkijana, mutta kaikki tieto tulee kuitenkin löytää itse. Todellinen tieto on jo meissä, sydämissämme, josta se tulee löytää ja ottaa käyttöön (Eväsoja, 2018). Saimme erinomaisen kuvan Japanista sekä sen kulttuurista. Japani on siisti, turvallinen ja vieraanvarainen maa. Vieraan vastaanottaminen ja tutustuminen alkavat käyntikorttien luovutusseremonialla, johon paneudutaan. Siinä on tarkat rituaalit, mutta opastuksen avulla sen oppii. Sen jälkeen muistaa tapaamansa henkilön. Ja osaa kunnioittaa! Matkaa aloittaessasi muista aina Shoshin (Eväsoja, 2018)! Matkalla olleet Johanna-sensei Holmikari ja Virpi-sensei Lund toivottavat hyvää matkaa!

Lähteinä ja taustamateriaalina käytetty:
  • Eväsoja, M. (2011). Itämainen estetiikka.
  • Eväsoja, M. (2017). Melkein Geisha. Hurmaava ja hullu Japani. Eväsoja, M. (2018). Shoshin. Aloittelijan mieli.
  • Pusa, T. (2014). Kohtaamistaide -Käsikirja ohjaajalle. Artikkelit.
  • Väkevä-Harjula, I. & Heikkinen, S. (2017). Japanilaisvessa sopisi palvelutaloomme! Aamuposti, Keskisuomalainen Oyj. URN:NBN:fi:amk-2017090414765
  • With You. Tohoku Fukushi University Campus Guidebook.
  • TFU verkkosivut https://www.tfu.ac.jp/kokusai/s9n3gg000000c4g5.html
URN http://urn.fi/URN:NBN:fi-fe2019101833738

Jaa sivu