Vinkkejä tutkijavaihtoa suunnitteleville – kokemuksia Taylor´s Universitystä Kuala Lumpurissa

Teksti | Heidi Vähänikkilä

Lehtorityön ohella suorittamani tohtoriopinnot Estonian Business Schoolissa (EBS) ovat tulleet loppusuoralle. Väitöstilaisuus siintää mahdollisesti vuoden 2025 puolella, ydinpintojen suorittamisen jälkeen on ollut aika syventyä oman tutkimuksen tekemiseen. Ajatus oman tutkimukseni aktiivisestä edistämisestä ja tutkijavaihtoon lähdöstä sai alkunsa syksyllä 2022, kokonaisuudessaan valmistautuminen ja erilaiset järjestelyt veivät reilun vuoden. Vaihto toteutui lopulta ajalla 17.7.2023-19.1.2024. Oman epävarmuutensa projektin alkuun toivat edelleen korona-ajan rajoitukset, jotka kohdemaassa Malesiassa olivat hyvin tiukat edelleen vuoden 2022 lopulla. Kokonaisuudessaan vaihtoprojekti oli hyvin opettavainen ja antoisa, toivottavasti kokemukseni rohkaisevat ja inspiroivat samanlaisia vaihtosuunnitelmia pohtineita kollegoita!

Taylor´s University virallinen kampuskuva (Taylor´s 2024)

Sopivan kohdeyliopiston löytäminen ja järjestelyt ennen lähtöä

Laurealla on kansainvälisesti yli 200 kumppania, korkeakouluja, tutkimuslaitoksia, yrityksiä ja muita organisaatiota (Laurea 2024). Myös EBS:llä on lukuisia yhteistyökouluja, aluksi tarkastelin mahdollisuuksia vaihtoon lähtemiseen kummankin instituutin kautta. Sopivaa kohdetta ei kuitenkaan löytynyt näin, loppujen lopuksi onnekkaiden sattumusten ja pitkällisen tutkimustyön kautta päädyin yhteyteen Aasiassa arvostetun Taylor´s Universityn edustajan kanssa. Taylor´s Universityssä on erittäin vahva Hospitality Management -ohjelma, tohtoriohjelmatasolle asti (Taylor´s 2024). Keskusteluiden pohjalta löysimme nopeasti yhteisen tahtotilan vaihdon toteuttamisesta ja aloimme edistämään paperitöitä. Aiemmin tohtoriohjelmassa heillä ei ollut vierailevia tutkijoita, olin otettu heidän avoimuudestaan ja halustaan lähteä tekemään kanssani yhteistyötä.

Aloitin käytännönjärjestelyt joulukuussa 2022 saatuani tiedon Liikesivistysrahaston apurahasta, joka mahdollisti ulkomaille lähdön. Liikesivistysrahasto tukee kauppatieteellistä tutkimusta myöntämällä apurahoja – näin tuetaan korkeatasoista kauppatieteellistä tutkimusta, joka edistää Suomen kilpailukykyä nyt ja tulevaisuudessa (Liikesivistysrahasto 2024). Vuonna 2023 apurahan sai 17,7 % hakijoista – jopa enemmän kuin taloudellisesta tuesta, olin otettu siitä, että arvovaltainen raati oli katsonut tutkimukseni tähän kategoriaan luokiteltavaksi. Tutkimukseni aihe ” Market disruption: Rapid changes fuelling sustainable business model innovation in the Hospitality Field” tähtää nimenomaan alamme yritysten kilpailukyvyn edistämiseen. Tutkimukseni validointi omien ohjaajieni lisäksi ”ulkopuoliselta” taholta toi uutta energiaa tutkimuksen edistämiseen.

Käytännönjärjestelyissä tärkeimmässä roolissa olivat taustatyöt, joista merkittävimpänä mahdollisuus saada opintovapaata Laureasta. Prosessi opintovapaan sopimiseksi oli hyvin selkeä, työnantajan ymmärtäväisyys oli erittäin tärkeässä roolissa vaihdon mahdollistamiseksi. Kun tämä oli hoidettu, siirryimme valmistelemaan EBS:n ja Taylor´s Univeristyn välisiä sopimuksia. Memorandum of Understanding -dokumentissa määriteltiin kummankin osapuolen vastuut. Taylor´s University lupautui tarjoamaan minulle vastikkeetta työskentelytilan ja pääsyn heidän kontakteihinsa, jotta tutkimukseni teko mahdollistuisi. Sopimuksen jälkeen opiskelijastatuksen saaminen ja opiskelijaviisumin saaminen vaati sähköiseen EMGS-järjestelmään (Education Malaysia Global Services) kutsukirjeen, CV:n, passitietojen yms. virallisten dokumenttien tallentamisen. Prosessi oli kohtalaisen sujuva ja sitä oli helppoa seurata netin kautta, pieniä tarkennuksia dokumentteihin piti tehdä alkuperäisen tallennuksen jälkeen – yksityiskohtien kanssa tulee olla hyvinkin tarkkana. Virallisen vahvistuksen tultua keväällä 2023 pääsimme varaamaan lentoja ja vuokra-asuntoa. Mukaan Malesiaan lähti mukaan perheeni, mieheni ja vaihdon aikana kuudesluokkalainen tyttäremme.

Tutkimuksen edistäminen ja työskentely Malesiassa

Saavuimme Kuala Lumpuriin 17.7.2023, ehdin sopeutua uuteen ympäristöön viikon verran ennen ensimmäistä tapaamista yliopistolla. Löysimme vuokra-asunnon noin puolen tunnin matkan päässä yliopistolta juuri valmistuneesta kerrostalosta. Kuala Lumpur kehittyy vauhdilla, uusia 40-kerroksiksia taloja nousee tiuhaan. Iltaisin 32. kerroksen ikkunasta ulos katsoessa usein mietin, miten erilainen ympäristö on verrattuna Kirkkonummen metsiin. Matka yliopistolle taittui GRAB-taksilla kätevästi. Elämä sitoutui monissa yhteyksissä kyseiseen alustaan – ravintolaruoat, ruokaostokset, kukat ja lääkkeet apteekista tilattiin sen kautta.

International Week -esitys kampuksella (Vähänikkilä 2023)

Työskentelyni yliopistolla oli hyvin vapaata, tapasin paikallista ohjaajaani noin kolmen viikon välein. Taylor´sissa oli koko ylipiston kuudes kerros varattu tutkimustyöhön, tutkijahuoneessa aloin pikkuhiljaa tutustua muihin väitöstutkimuksen tekijöihin. Ilmapiiri oli hyvin kansainvälinen, suurin osa tutkijakollegoistani oli kiinalaisia. Lisäksi ystävystyin malesialaisen, egyptiläisen ja intialaisen tutkijakollegan kanssa. Erityisesti tutkijapolun haasteet yhdistivät hyvin meidät, vaikkakin meillä oli hyvinkin erilaiset tutkimusaiheet. Usein tutkijan roolia kuvataan yksinäiseksi, vertaistuki on ehdottoman tärkeää. Ystävieni joukossa koin olevani onnekas, koska pääsin joka ilta ”kotiin” perheeni luokse. Tutkijakollegat olivat usein Malesiassa useamman kuukauden ilman perheitään ja kotona he pääsivät vierailemaan lyhyesti lähinnä juhlakausina.

Luonteelleni on ominaista jollain asteella tekemisen tehokkuus ja vauhdikkuus, Malesiassa opin pikkuhiljaa luovuttamaan kontrollista ajan suhteen tietyllä tavalla. Olin ennen lähtöä suunnitellut datan keräämiseen tietyn aikajanan (elo-marraskuu), tosiasiassa tämä ei toteutunut suunnitellusti, vaan keräsin aineistoa aktiivisimmin ajalla syys-tammikuu. Tavoitteeni oli alun perin tehdä noin 20 asiantuntijahaastattelua ja kirjoittaa samalla artikkelia. Matkalla ajatus vaihtui ja tavoitteeksi tuli kirjoittamisen lisäksi noin 15 haastattelua ja lisäksi päätin toteuttaa myös kyselyn täydentämään aineistoani. Onnistuin tavoitteissani hyvin, sain tehtyä 15 haastattelua ja kyselyyn tuli vastauksia 82 kappaletta. Viimeisimmän haastattelun tein kotiinlähtöä edeltävänä iltana ja kyselyyn tuli vastauksia vielä palattuamme kotiin tammikuun 2024 lopussa. Tämä aikataulu on ollut hieman haasteellista datan analysoinnin osalta, heti kotiin palattua arki on vienyt mukanaan. Onneksi kesän lähestyessä työkalenteri kevenee pian ja pääsen jälleen jatkamaan analysointia!

Vaikka sain Malesiassa yliopiston kontaktit käyttööni, tehokkain kontaktoimisväylä malesialaisten alamme asiantuntijoiden tavoittamiseen oli maksullinen LinkedIn-profiili. Sen kautta sain lähemmäs 500 kontaktia, joiden kanssa olen jollain tasolla ollut vaihtoni aikana ja sen jälkeen yhteydessä. Arvostan suuresti malesialaisten halukkuutta auttaa tutkimukseni edistymistä.

Vaihtokokemukset restonomikoulutuksen lehtorin näkökulmasta

Vaihtoni on herättänyt mielenkiintoa Laureassa, minulta on kysytty usein, miksi juuri Malesia valikoitui kohdemaaksi. Suoraa vastausta minulla ei ole kysymykseen – yksi syy on se, että halusin lähteä kokemaan jotain täysin uutta. Ja tähän toiveeseeni valikoitunut kohde oli erinomainen! Lisäksi tutkimukseni näkökulmasta Malesia on mielenkiintoinen markkina, sillä maasta löytyy niin multikansallisia toimijoita kuin pieniä, innovatiivisia ja ketteriä toimijoita. Kiehtovaksi maan tekee se, miten erilaiset kulttuuritaustat vaikuttavat yritysten ja työntekijöiden toimintaan. Olen tehnyt vastaavan kyselyn ja haastatteluita aiemmin Suomessa, vertaileva tutkimus toivottavasti paljastaa mahdollisuuksia löytää kummastakin maasta parhaita käytäntöjä, toimintamalleja sekä uusia näkökulmia liiketoiminnan kehittämiseen

Tunnelmakuva kampukselta (Vähänikkilä 2023)

Lisäksi, vaikka opetusvelvollisuutta ei minulla ollut, pääsin tutkijavaihdon aikana tuomaan esiin hyvin myös Laurean restonomikoulutusta keskusteluissa opettajakuntaan kuuluvien professoreiden kanssa. Lisäksi osallistuin marraskuussa 2023 Taylor´sin tutkimusosaston järjestämään Post Graduate Research Colloquimiin, jossa esittelin vielä vuoden 2024 loppuun asti Laureassa jatkuvaa Limelight-hankettamme. Hankkeemme puitteissa on mm. aloitettu Laureassa Event LivingLab -toiminta. LivingLab-toimintamalli oli Malesiassa vielä suht uutta ja kuulijakunta oli hyvin kiinnostuneita tekemisestämme!

Matkailu- ja ravitsemisalan lehtorin näkökulmasta kohdemaa oli myös hyvä, sillä vapaus oman tutkimuksen edistämisessä mahdollisti myös matkustamisen ketterästi. Kuusi kuukautta, kuusi maata. Malesia, Indonesia, Singapore, Thaimaa, Australia ja Uusi-Seelanti… Vaikka matkat olivat kestoltaan lyhyitä, palasimme kotiin monta kokemusta rikkaampina ja nämä kokemukset auttavat minua suoraan myös työssäni. Työikää on kuitenkin jäljellä reilut 8000 päivää. Tavoitteena tämän kansainvälisen kokemuksen myötä on jatkossakin hypätä uuteen rohkeasti! Tutkimusmatkani jatkoa voi seurata osoitteessa www.heidivah.com.

Lähteet

URN http://urn.fi/URN:NBN:fi-fe2024050828096

Jaa sivu