Laurea on mukana InCITIES -hankkeessa, joka on PIONEER-allianssin taustahanke. InCITIES -hankkeessa on tehty yhteinen julkilausuma liittyen konsortion korkeakoulujen yhteisiin DEI-tavoitteisiin (diversity, equity / equality, incluision). Avaamme tässä artikkelissa DEI-kehittämistyötä Laureassa.
Kuva: MOTOKO Stock / Adobe Stock (Laurean Education-lisenssi)
DEI-asioiden ajankohtaisuus
Julkisuudessa on viime aikoina tullut useammassa eri yhteydessä niin kotimaassa kuin ulkomailla esille, kuinka yhdenvertaisuus, moninaisuus ja osallisuus voivat nostattaa suuria tunteita ja niiden mukaisia reaktioita. Kotimaassa on kohistu Ylen DEI-koulutuksesta (Kartastenpää 2024) ja erityisesti Yhdysvalloissa on presidentti Trumpin hallinnon toimesta lähdetty poistamaan hallinnosta jo vakiintuneita DEI-aloitteita, kuten henkilöstön koulutuksia (Hussein 2025; HS 2025; Peltonen ja Uusitalo 2024).
Monessa maassa yhdenvertaisuuden, moninaisuuden ja osallisuuden arvot ovat vakiinnuttaneet asemansa muun muassa kansalaisoikeusliikkeiden pitkän työn tuloksena ja ne ovat myös monissa organisaatioissa työelämässä julkilausuttuja yhteisiä arvoja – näin myös Laureassa. Osana InCITIES-hankkeen toimintaa on tehty viiden eurooppalaisen korkeakoulun yhteinen julkilausuma konsortion yhteisistä DEI/EDI-tavoitteista (equality / equity, diversity, inclusion), johon Laureassakin on rehtorin allekirjoituksella sitouduttu (InCITIES 2025).
Yhteisillä eurooppalaisilla yhdenvertaisuuden, moninaisuuden ja osallisuuden arvoilla on merkitystä korkeakoulumme arjessa, kun luomme pohjaa yhteistyön tiivistymiselle sekä henkilöstön ja opiskelijoiden sujuvalle liikkuvuudelle. Käytännössä tällä tarkoitetaan sujuvaa ja turvallista opiskelijavaihtoa, henkilöstövaihtoa sekä monenlaista hankeyhteistyötä; tietoa siitä, että voi luottaa vastaanottavan organisaation tai hankepartnerin puhuvan niin sanotusti samaa yhdenvertaisuuskieltä ja -ymmärrystä esimerkiksi lähidemokratiasta, sukupuolten asemasta tai iästä.
Julkilausuma kokoaa yhteen tavoitetilan johtamisen, oppimisen, opettamisen, tutkimuksen, organisaatiokulttuurin näkökulmista ja tarjoaa siten vahvan pohjan ja suuntaviivat arvojen todeksi elämiseksi työyhteisössä, esihenkilötyössä, opetussuunnitelmissa, opiskelijapalveluissa ja tilasuunnittelussa. Julkilausuman purkaminen käytännön teoiksi lähtee liikkeelle organisaation johdon tahtotilasta johdettuna jokaisen yksilön työnkuvaan, toimintaan osana yhteisöä ja osana keskinäistä kanssakäymistä. Parhaillaan tämä näkyy esimerkiksi tekeillä olevassa opetussuunnitelmauudistustyössä.
Tehty DEI-työ InCITIES-konsortiossa
Osana InCITIES-hanketta on ensin selvitetty viiden partneriorganisaation tilaa DEI-asioiden osalta, tämä on perustunut dokumenttianalyysiin ja keskeisten toimijoiden tiedonantoihin. Hankkeessa ei ole selvitetty niinkään ihmisten kokemuksia tai käsityksiä, vaan organisaation sen hetkistä tilaa on tarkasteltu olemassa olevien käytänteiden osalta: miten yhdenvertaisuutta hoidetaan, edistetään ja mitataan. Tehtyyn selvitykseen perustuen, on dialogissa laadittu yhteinen julkilausuma. Yhteinen ajatteluprosessi siitä, mitä erilaisina organisaatioina voimme DEI-asioista lausua ei ollut nopea, vaan vaati monenlaisia keskusteluita kansainvälisessä yhteistyössä, toisten erilaisen ajattelun ymmärtämistä ja pyrkimystä dialogiin eri toimijoiden kanssa – opiskelijoiden, henkilöstön, johdon ja sidosryhmien.
Julkilausumassa on kahdeksan eri alaotsikkoa, tai asiakokonaisuutta, joihin DEI suunnitelma erityisesti kohdentuu:
- johdon sitoutuminen
- inklusiivinen oppimis- ja työkulttuuri
- inklusiivinen ympäristö ja luottamukselliset kohtaamispaikat
- läpinäkyvä ja säännöllinen seuranta
- DEI/EDI-asioiden integrointi opetussuunnitelmaan ja tutkimuskäytäntöihin
- rekrytointi, valintaprosessit ja urakehitys
- yhteisöllisyys
- viestintä ja jatkuva kehittäminen
Mitä teemme seuraavaksi Laureassa
InCITIES-hankkeessa on tehty opintoyhteistyötä esimerkiksi sosiaalialan vaikuttaminen -opintojakson kanssa. Opiskelijat ovat kirjoittaneet blogitekstejä DEI-teemoista. Opiskelijoiden blogeja on luettavissa suomeksi täältä Yhteisellä asialla – InCITIES -hanke – Laurea Showcase ja englanniksi täältä A Joint Interest – InCITIES Project – Laurea Showcase . Opiskelijoiden blogitekstit ja opintojaksoyhteistyö on ollut hankkeelle erittäin merkityksellistä, sillä opiskelijoiden ääntä on ollut paikoin vaikea tavoittaa hankkeen aikana. Tämä on ollut tärkeä osa opiskelijalähtöistä viestintäkampanjaa ja hyödynnämme niitä edelleen muun muassa sosiaalisessa mediassa.
Laureassa on parhaillaan käynnissä yhdenvertaisuussuunnitelman päivitys ja opetussuunnitelman uudistaminen. DEI-asioiden kehittäminen jatkuu Laureassa erityisesti viestintäkampanjan ja osaamisen kehittämisen kautta tänä vuonna julkaistavan verkkokurssin kautta. Osana hanketta on valmistumassa myös muutama opinnäytetyö. Huhtikuussa järjestämme osana hanketta koko henkilöstölle yhdenvertaisuusaamun, jossa on puhujana muun muassa väestötutkija Shadia Rask sekä laurealaisia toimijoita.
InCITIES hanke päättyy lokakuussa 2025. Työ yhdenvertaisuuden, moninaisuuden ja osallisuuden edistämiseksi kuitenkin jatkuu erityisesti PIONEER-allianssissa, ja toivottavasti myös jokaisen laurealaisen asenteissa ja yhdessä ajattelussa.
Mikä hanke?
InCITIES – hankkeen (Trailblazing Inclusive, Sustainable and Resilient Cities) tavoitteena on kehittää eurooppalaisten korkeakoulujen ja niitä ympäröivien ekosysteemien yhteistyötä, joka keskittyy osallisuuden, kestävyyden ja joustavuuden tarpeisiin. Laurea vastaa hankkeessa muun muassa työpaketista, joka liittyy korkeakoulujen henkilöstön ja opiskelijoiden tasa-arvo-, yhdenvertaisuus-, ja inklusiivisuustyö yhtenäistämiseen ja tähän liittyvän osaamisen kehittämiseen ja muutoksen johtamiseen. Hanke on Euroopan Unionin Horisontti Eurooppa -ohjelman rahoittama. Kirjoittajat työskentelevät hankkeessa työpaketin johtajana ja projektitutkijana: WP4 Actions Towards Equality, Diversity & Inclusion.
Lähteet