Kuinka edistää ihmisten liikkumista ja viipyilyä erilaisissa kaupunkiympäristöissä? Miten yritykset voivat kehittää palveluitaan niin, että ne tukevat kaupunkilaisten aktiivista arkea? Muun muassa näihin haasteisiin haetaan ratkaisuja KauKo –hankkeessa.
Kuva: Pixabay
Hyvinvointia kaupunkilaisille yrittäjien avulla
Ympäristö vaikuttaa elintapoihimme, toimintaamme ja tottumuksiimme. Terveelliset elämäntavat ovat todennäköisempiä ympäristössä, joka mahdollistaa turvallisen ja mielekkään liikkumisen, tukee terveellisiä ruokavalintoja ja tarjoaa suopean sosiaalisen ilmapiirin. (Absetz & Hankonen, 2017.) Yrittäjät ovat huomioon otettava, innovatiivisia ratkaisuja luova toimijataho, kun mietitään kaupunkiympäristöjen kehittämistä ja kaupunkilaisten hyvinvoinnin kokonaisvaltaista tukemista.
KauKo – Kaupunkiympäristöt Kokeilualustoina hyvinvointi-innovaatioille -hanke on ottanut yhdeksi tehtäväkseen Uudenmaan alueella toimivien pk-yrittäjien liiketoiminnan tukemisen tarjoten heille konkreettisia työkaluja tuotteiden ja palveluiden kehittämiseen sekä erilaisia yhteistyön mahdollisuuksia esimerkiksi ammattikorkeakoulun tai alueellisten toimijoiden kanssa. Kartoittamalla yrittäjien tarpeet ja yritysten kehitysaikeet voidaan saavuttaa myös alueellista vaikuttavuutta kaupunkiympäristössä asuvien kansalaisten hyvinvointiin. Tässä artikkelissa kerromme yrittäjien kanssa työskentelystä ja ideoista, jotka tähtäävät tuotteiden ja palveluiden kautta kohti terveellisempää ja liikkuvampaa arkea.
Yrittäjien intensiivistä työskentelyä tuote- ja palveluideoiden kehittämisen parissa
Syksyllä 2024 KauKo –hanke järjesti kaksi yrittäjille suunnattua työpajaa, joissa Uudenmaan alueella toimivat yrittäjät pääsivät kokeilemaan ja kehittämään kaupunkilaisten hyvinvointia edistäviä tuotteita ja palveluita. Molemmat työpajat järjestettiin Laurean Leppävaaran kampuksella. Maksuttomissa työpajoissa yhteiskehitettiin kaupallistamisprosessin eri vaiheissa olevia yritysten ja yrittäjien tuote- ja palveluideoita valmiimmiksi kohdemarkkinoita ajatellen. Laurea-ammattikorkeakoulun tarjoaman palvelumuotoilutuen sekä laajemman tutkimus-, kehittämis- ja innovaatiotoiminnan avulla yrittäjät voivat suunnitella ja luoda uusia käytänteitä ja liiketoimintamahdollisuuksia sekä löytää täysin uudenlaisia yhteistyömahdollisuuksia. KauKo –hanke tarjoaa heille myös mahdollisuuden hakea rahoitusta vastikkeellisen kokeiluhakuohjelman kautta tai ryhtyä edistämään vastikkeettomasti suunnittelemiaan konsepteja.
Yrittäjät pohtivat Yhteistyön tarpeet ja mahdollisuudet -työpajassa kaupungissa asuville suunnattujen terveyttä ja liikkumista edistävien tuotteiden ja palveluiden tarpeellisuutta ja houkuttelevuutta ennakoinnin näkökulmasta. Sitran hyvinvointikäsitys laajenee -megatrendi (Dufva & Rekola 2023) valikoitui puhuttelevimmaksi suuntaukseksi tarkastella yrittäjien omien tuotteiden ja palveluiden kehitystarpeita. Työpajassa yrittäjät pääsivät kirkastamaan omia ideoitaan ja rakentamaan muun muassa sidosryhmäkarttaa, joka konkretisoi hyvinvointi-innovaatioiden käytäntöön viemistä. Sidosryhmäkartat täydentyivät yhteistyötahoilla kuten rahoittajatahoilla, teknologiakumppaneilla, viestintää ylläpitävillä tahoilla sekä järjestötoimijoilla. Sosiaali- ja terveysalan lait ja säädökset myös kirjattiin. Eräs osallistujista kertoi tarvitsevansa niin sanotusti pilottikumppanin ja ulkopuolista rahoitusta, jotta hänen yrityksensä kehittämä ihmisten hyvinvointia edistävä innovaatio pystyttäisiin toteuttamaan. Muun muassa nämä tahot hän kirjasi sidosryhmäkarttaansa. Yrittäjien välinen mahdollinen yhteistyö näkyi myös sidosryhmäkartoissa, ja yrittäjien keskinäistä verkostoitumista tapahtui spontaanisti jo työpajoissa.
Yrittäjiä ohjattiin käyttämään Business Model Canvas –työkalua soveltuvin osin oman liiketoimintamallinsa selkeyttämiseen. Business Model Canvas ottaa huomioon yrityksen yksilöllisen asiakas- ja palvelulogiikan. Business Model Canvas -työkalun kehitti Alexander Osterwalder osana väitöskirjaansa Lausannen yliopistossa vuonna 2004 (Osterwalder, 2004). Business Model Canvas on visuaalinen malli, joka auttaa yrityksiä kuvaamaan, suunnittelemaan ja kehittämään liiketoimintamallejaan yhdeksän keskeisen elementin avulla. Työkalun avulla yrittäjän on myös helpompi kertoa palveluideastaan niin yrityksen sisällä kuin esimerkiksi potentiaalisille rahoittajille.
Työpaja työskentelyä ja sparrausta. Kuva: Kati Nykänen / Laurea-ammattikorkeakoulu
Erilaiset yhteistyömahdollisuudet, kuten korkeakoulun kautta opiskelijayhteistyönä tuotetut markkinakatsaukset ja muut toimeksiannot, olivat myös ensimmäistä kertaa esillä tässä työpajassa. Yrittäjät olivat kiinnostuneita kuulemaan erityisesti erilaista rahoitusmahdollisuuksista. Nämä toiveet huomioitiin seuraavan Tuote- ja palvelukonseptisuunnitelma -työpajan sisällössä. Eräs osallistujista kertoi yrityksensä kartoittavan tällä hetkellä sopivaa ja kohtuuhintaista digitaalista alustaa, joka mahdollistaisi heidän terveysvalmennus-palveluiden toteuttamisen asiakaskunnalleen. Digitaalisten alustojen ja palveluiden kehittäminen voisi onnistua yhteistyössä Laurea-ammattikorkeakoulun kanssa esimerkiksi opiskelijoiden toteuttamana projektitoimeksiantona.
Tuote- ja palvelukonseptisuunnitelma -työpajassa yrittäjille esiteltiin, mitä hyötyjä ketterä kokeileminen ja konseptointi voi tuoda pk-yrittäjän arkeen ja kuinka he voivat tehdä onnistuneen markkinalanseerauksen. Onnistunutta lanseerausta lähdettiin pohjustamaan fiktiivisen mainoksen avulla. Tämän menetelmän avulla voi testata onko tuotteelle tai palvelulle kysyntää. Siihen kirjataan palvelun ydin hyvin tiivistettynä ja markkinoinnillinen kulma mielessä. Siinä myös tiivistetään mitä tulisi ensimmäiseen sosiaalisen median julkaisuun. Menetelmä auttaa kirkastamaan ja tiivistämään palvelukuvauksen.
Työpajassa kerrottiin myös yrittäjien mahdollisuudesta saada erillistä palvelumuotoilutukea vastamuodostettujen hyvinvointi-innovaatioidensa kehittämiseen tai jo olemassa olevien jatkokehittämiseen. Tässä työpajassa tuotiin uudelleen esiin erilaisia yhteistyömahdollisuuksia Laurea-ammattikorkeakoulun kanssa. Keskustelua syntyi juuri toimintansa aloittaneesta LaureaLiike-oppimisympäristöstä, joka mahdollistaa fysioterapeuttiopiskelijoiden ja työelämän sujuvan yhteistyön opintojaksoilla, hankkeissa sekä työelämäharjoitteluissa. LaureaLiike tarjoaa yksityishenkilöille, yrityksille ja yhdistyksille luvanvaraisia fysioterapia- ja hyvinvointipalveluita. KauKo-hankkeen puitteissa LaureaLiike tarjoaa yrityksille ympäristön, jossa on mahdollista päästä kehittämään, kokeilemaan ja testaamaan hyvinvointia edistäviä palveluita ja tuotteita.
Kuva: Markus Teittinen / Laurea-ammattikorkeakoulu
Tuotosten ja yhteisen työskentelyn merkitys
Yrittäjät kokivat hyötyvänsä työpajoista ja kuvailivat niiden olleen työntäyteisiä. “Työpajoissa olleet tehtävät pistivät vielä tarkemmin miettimään konseptiamme, joka tähtää työikäisten terveysliikunnan kehittämiseen. Konseptimme sisältö sekä sen koko kehittämisprosessi selkeytyi”, kertoi eräs osallistujista. Yrittäjät kokivat muiden hyvinvointi- ja terveysalan asiantuntijoiden kanssa käydyt yhteiset keskustelut antoisina.
Työpajassa syntyi Business Model Canvasin avulla selkeämpi kuva kokonaisuudesta mitä palvelun toteutus vaatii. Yksi osallistuja kuvasi hyvin, kuinka hänen kehitteillänsä oleva palvelu säästää aikaa työntekijöiltä, tuo läpinäkyvyyttä päivittäiseen tekemiseen ja kuinka arvoa syntyy muille tahoille. Osallistuja koki menetelmän todella hyödylliseksi.
Mitä yrittäjille tarjotaan seuraavaksi KauKo -hankkeessa?
Kuten jo aiemmin on todettu, KauKo –hankkeessa kokeillaan arjen liikkumista ja liikkeelle lähtöä edistäviä ratkaisuja yhdessä kaupungin yksiköiden, kaupunkilaisten ja yritysten kanssa. Vastikkeelliset kokeilut toteutetaan Helsingin Malmin ja Malminkartanon kaupunginosissa ensi vuonna, ja haku niihin on jo tämän vuoden osalta päättynyt. KauKo- hankkeen jatkuva avoin kokeiluhaku – HEVi – Helsinki+Espoo+Vantaa Innovations vastikkeettomien kokeilujen osalta on auki hankkeen toimintakauden ajan. Nämä kokeilut eivät ole sidonnaisia tiettyihin kaupunkeihin tai kaupunginosiin, vaan yritys voi itse ehdottaa kokeilukohdetta ja paikkaa Uudenmaan alueelta. Vastikkeettomissa kokeiluissa kaupunki ei maksa yrityksille tuotekehitystukea. Kokeiluissa kaupunki kuitenkin tarjoaa yrityksille ajallista tukea, kaupungin toimialojen asiantuntijoiden tukea, aitoa kokeilua oikeassa toimintaympäristössä ja referenssin kaupungin kanssa yhteistyössä toimimisesta. Kokeilut voivat liittyä kaupunkitiloihin ja –rakenteisiin, liikkumiseen ja viipyilyyn kannustaviin ratkaisuihin, viihtyisiin ja turvallisiin ulkoilureitteihin tai korkeakoulutilojen hyödyntämiseen.
KauKo –hanke järjestää kevättalvella 2025 myös kaksi yrittäjille suunnattua tilaisuutta, joissa he saavat tarvitsemaansa tietoa, tukea ja intoa liiketoimintansa kehittämiseen. Tilaisuuksissa asiantuntijoiden teemapuheenvuorot tuovat uusia ja laajempia näkökulmia yrittäjien arkeen kannustaen yrittäjiä yhteensovittamaan omia palveluitaan ja tuotteitaan jatkossa uudenlaisillekin kohderyhmille. Tilaisuuksissa yrittäjille tarjotaan tuote- ja liiketoimintakehityksen tukea palvelumuotoilun työkaluja hyödyntäen. Yhteiset keskustelut ja ryhmäsparraukset asiantuntijoiden kanssa vahvistavat yrittäjien osaamista, uskoa ja tahtoa omaa ja yhteiskunnallisestikin vaikuttavaa tekemistään kohtaan. Valmennuksen ja sparrauksen ohessa yrittäjät pääsevät myös verkostoitumaan, mikä voi kirkastaa ja vahvistaa heidän liikeideaansa tai siivittää heidän liiketoimintaansa jopa täysin uusiin suuntiin. Tilaisuuksissa on myös rahoitusinfo –osuudet, joita yrittäjät ovat aiemmissa työpajoissa toivoneet. Lisäksi yrittäjille tarjotaan muita jo esille tulleita yhteistyömahdollisuuksia Laurea-ammattikorkeakoulun kanssa.
KauKo – Kaupunkiympäristöt Kokeilualustana hyvinvointi-innovaatioille –hanke on lokakuussa 2023 käynnistynyt kaksivuotinen hanke, joka keskittyy innovatiivisiin kaupunkiympäristöjen ratkaisuihin, joilla pyritään edistämään kansalaisten terveyttä ja hyvinvointia. Hanke on osa pääkaupunkiseudun läpileikkaavaa HEVi-ohjelmaa. EAKR-hankkeen toteuttajia ovat Helsingin kaupunki, Forum Virium Helsinki ja Laurea-ammattikorkeakoulu ja sitä rahoittaa Uudenmaan liitto.
Kirjoittajatiedot
Laura Rinta-Jouppi, farmaseutti, muotoilija, MBA, palvelu- ja liiketoimintamuotoilija, Laurea ammattikorkeakoulu. Rinta-Jouppi toimii palvelu- ja liiketoimintamuotoilun asiantuntijana KauKo-hankkeessa.
Jenna Pennanen, ft YAMK, työkykykoordinaattori, projektiasiantuntija ja työhyvinvointimuotoilija, Laurea-ammattikorkeakoulu. Pennanen toimii hyvinvoinnin asiantuntijana ja muotoilijana KauKo-hankkeessa.
Laura Kaarna, ft AMK, TtM, fysioterapian lehtori, Laurea-ammattikorkeakoulu. Kaarna toimii fyysisen aktiivisuuden ja hyvinvoinnin asiantuntijana KauKo-hankkeessa.
Kati Nykänen, ft AMK, TtM, fysioterapian lehtori ja tutkintovastaava, Laurea-ammattikorkeakoulu. Nykänen toimii fyysisen aktiivisuuden ja hyvinvoinnin asiantuntijana KauKo-hankkeessa.
Lähteet
- Absetz, P. & Hankonen, N. 2017. Miten auttaa potilaita omaksumaan ja ylläpitämään terveellisiä elintapoja? Duodecim : lääketieteellinen aikakauskirja,10, pp. 1015-1021.
- Business Model Canvas, Osterwalder, 2004.
- Dufva, M. & Rekola, S. 2023. Megatrendit 2023. Sitra. Helsinki.