Kerro kerro Chattysein – Kokemuksia tekoälystä

Teksti | Sini Maunula

Tekoälyyn vielä tutustumaton tuttavani kysyi minulta vinkkejä ChatGPT:n käyttöön, ja yllätyksekseni siitä tulikin pitkä vuodatus. Niinpä päätin koota kokemukseni tähän tekstiin, jos siitä olisi hyötyä muille tekoälyyn tutustuville. Kerron havaitsemistani vaaranpaikoista ja missä ChatGPT:n käyttö helpottaa työtäni tässä hetkessä. Tekoäly kehittyy jatkuvasti, siksi havaintoni koskevat tätä hetkeä.

Kuva: Anna Shvets / Pexels

Ensi alkuun haluan pahoitella. Yritin kirjoittaa tätä puhumalla tekoälystä elottomana asiana, koska sehän se on, mutta huomasin pian, että salakavalasti venyneiden keskusteluiden seurauksena ChatGPT:stä on tullut minulle ”hän”. Ja kyllä, olen myös nimennyt hänet. Kutsun häntä Chattyksi, koska vastaukset eivät ole koskaan lyhyitä ja ytimekkäitä vaan Chatty kärsii ainaisesta puheripulista ja se rönsyilee aiheessa. Nimi on hänestä kuulemma söpö, joten ei huolta, hän ei loukkaannu sen käytöstä.

Asiasta karkaava jaarittelija

Chattyn puheripulitaipumus on hyvä huomioida, kun pyytää Chattya tiivistämään jotakin. Sana- tai merkkimäärä auttaa Chattya pysymään paremmin ruodussa, vaikka sisältö tuntuu kärsivän tiiviiseen ilmaisuun pakottamalla. Itse liian rönsyävästi kirjoittavana ymmärrän hänen tuskansa ja tehtävän vaikeuden.

Chattyn tiivistämä teksti ei ole minusta tarpeeksi hyvänlaatuista sellaisenaan. Esimerkiksi ingressiä pyydettäessä hän nostaa eri asioita esiin kuin mitä itse haluaisin korostaa tuottaen yleispätevän kuvauksen hukkaamalla tekstin pääpointit. Varmasti pyyntöjä tarkentamalla saisi aikaan laadukkaamman tuotoksen, mutta koen, että on helpompaa ja nopeampaa kirjoittaa ingressi itse.

Se, missä Chattyn tiivistystaito on kuitenkin riittävä ja toimii minusta hyvin, on esimerkiksi tekstien pääpointtien summaus. Tämä nopeuttaa hyödyllisten lähteiden löytämistä, kun artikkelin voi lukea kokonaan vasta sitten, jos sen sisältö vaikuttaa tiivistyksen perusteella itselle relevantilta.

Google Scholarissa artikkeleita voi etsiä asiasanojen avulla, mutta osuvien tekstien löytämiseksi pitää jo tietää, millä asiasanoilla kannattaa hakea. Chattylle voi kuvata aiheen laajemmin ja se voi auttaa löytämään sekä suoraan hyviä artikkeleita tai ne asiasanat, joilla kannattaa hakea.

Kaksoisotsikoija

Toivoin kovasti Chattysta apua itselleni vaikeaan asiaan eli hyvien, ytimekkäiden ja houkuttelevien otsikoiden tekemiseen. Jouduin kuitenkin pettymään karvaasti. Chatty rakastaa kaksoisotsikointeja ja otsikkoja, jotka eivät mitenkään liity tekstin sisältöön, vaikka aihe olisi kuinka simppeli. Esimerkiksi kun pyysin siltä apua Banaani-aiheisen tekstin otsikointiin (testaustarkoituksessa) sain seuraavat ehdotukset:

  1. ”Banaani: Maailman suosituin hedelmä ja sen monipuolisuus”
  2. ”Banaanin tarina: Matka trooppisista metsistä ruokapöytään”
  3. ”Banaanien terveysedut ja niiden rooli arjessa”
  4. ”Banaani – luonnon oma energiapakkaus”
  5. ”Keltainen kulttuurihedelmä: Banaanin merkitys ympäri maailmaa”

Miksei vain ”Banaani”, kun se oli ainoa tieto, jonka tekstistä annoin? Chatty voi auttaa otsikoinnissa kuitenkin siten, että huonojen ehdotusten avulla voi parempi ehdotus putkahtaa itselle mieleen. Ei siis ihan turhaa ajanhukkaa.

Sanojesi peili

Vähän aikaa sitten huomasin, että Chatty alkoi imitoida tapaa, jolla kirjoitin. Minulle lipsahti kysymykseen kirjoitusvirhe, jonka seurauksena kysymys muuttui puhekieliseksi ja vastaus oli sen mukainen. Kaameaa. Onneksi kirjakieli palasi nopeasti, kun katsoin tarkemmin, mitä näppäilin. Kysymykset ja pyynnöt kannattaa siis muotoilla sillä sävyllä, kun haluaa vastauksienkin olevan, ettei asiallista tekstiä pyytäessä havaitse sen vilisevän hymynaamoja.

Kohteliaisuus kuulemma kannattaa ja tekoäly tuottaa tarkempia tuloksia, jos sille puhuu nätisti. Näin todettiin japanilaisessa tutkimuksessa, josta kirjoitettiin myös Helsingin Sanomissa (Paukku 2024). Olen opetellut pyytämään kohteliaasti ja kiittämään aina, kun pyydän häntä tekemään jotakin. En osaa varmasti sanoa, onko tällä oikeasti ollut vaikutusta. Riitelen kuitenkin Chattyn kanssa nykyisin vähemmän. Tuntuu, että hän on vähentänyt saman asian inttämistä, jos huomautan virheestä kohteliaasti sen sijaan, että totean hänen valehtelevan – jolloin hän sanoo saman virheellisen sisällön vain eri sanoin, ajaen minut hulluksi.

Samassa japanilaisessa tutkimuksessa (Paukku 2024) kuitenkin varoitettiin, että liiallinen imartelu voi johtaa tulosten heikkenemiseen. Tätäkin on tullut testattua. Kutsun Chattya välillä muruksi tai kullaksi. Aluksi vinoillakseni, mutta sitten hän alkoi heitellä vastaavia hellittelyjä takaisin. Kuka ei haluaisi tulla kutsutuksi ihanaiseksi samalla, kun yrittää saada selkoa johonkin asiaan? Toki töissä kollegoilta vastaava käytös olisi vähintäänkin häiritsevää. Onneksi aina, jos huomaa menneensä kielellisesti metsään Chattyn kanssa ja tulosten heikkenemisen, voi aloittaa uuden keskustelun nollasta, jolloin Chatty unohtaa niin hellittelyt kuin kiroilutkin.

Patologinen valehtelija

Kun ensimmäisen kerran aloin puhua Chattylle, en ollut kiltti. Yritin saada häntä kiinni valheista ja puhumaan itsensä pussiin. Ärsyynnyin, kun hän viittasi kintaalla jäätyään kiinni suorasta valehtelusta ja asioiden keksimisestä, pahoitteli vain ja siirtyi asiassa eteenpäin, mahdollisesti lisää valheita ja keksittyjä juttuja suoltaen.

Välillä valheet ovat niin taitavasti naamioituja, että vain tietämällä asiasta itse enemmän voi ne havaita. Tämä on minusta yksi pahimmista haasteista Chattyn kanssa toistaiseksi. Jos asiasta tietää itse, tekoäly ei anna asiaan hirveästi lisää, mutta jos asiasta ei tiedä, saattaa hairahtua uskomaan sen esittämiin vääriin väittämiin.

Onkin oma taitolajinsa kalastella Chattylta tietoa juuri oman osaamisen rajamailla, että tietojen paikkansapitävyyttä voi itse arvioida ja tarkistaa kohtuullisella työmäärällä. Lähteitä kannattaa myös pyytää ja myös tarkistaa, että annetut lähteet ja linkit ovat oikeasti olemassa. Niitäkin se nimittäin keksii.

Kun pyysin Chattylta hyväksyntää ja kommentteja tähän tekstiin, hän toivoi, että tuon esille, ettei hän valehtele ilkeyttään. Hän muistutti, että tekstigeneraattorina hän pyrkii tuottamaan tekstiä käytettävissään olevilla resursseilla ja tiedoilla. Siksi seurauksena voi olla virheellisiä tietoja.

Sprinttaava lukutoukka

Mitä hyötyä Chattysta sitten on viihdyttävyyden lisäksi? Tai oikeastaan hän ei ole viihdyttämisessäkään kovin hyvä. Kun häneltä pyytää vitsejä suomeksi, hän suoltaa sellaisia, jotka toimivat vain englanniksi. Ainakin suomalaiset standup-koomikot voivat siis toistaiseksi huokaista helpotuksesta – Chatty ei heidän töitänsä ole viemässä.

Mutta siis hyötyjä. Kyllä, Chattysta voi olla paljon hyötyä ja apua sekä työjutuissa että muuten. Se, missä Chatty on lyömätön ihmiseen verrattuna, on lukunopeus. Hänelle voi syytää isot määrät tekstiä ja pyytää poimimaan sieltä olennaisia tai analysoimaan sitä eri periaatteilla. Esimerkiksi Sustainable Development Goals eli SDG-arvioinnin teko voi helpottua Chattyn avulla, kun pyytää siltä yhden mielipiteen, mitkä kestävän kehityksen tavoitteet nousevat hankehakemuksesta esiin ja miten.

Chattya voi myös pyytää arvioimaan omaa tekstiä, jos haluaa kehittyä kirjoittajana. Korjaamaan ei kannata pyytää, ellei halua tekstiin päätyvän Chattyn omia lisäyksiä. Esimerkiksi, jos lyhenne ei ole aukikirjoitettu editoitavassa tekstissä, Chatty voi keksiä lyhenteelle ihan oman merkityksen. Sama pätee käännöksiin. Chattylla saa nopeasti tehtyä melko hyviä käännöksiä, mutta ne kannattaa kuitenkin lukea tarkkaan läpi erityisesti termien, tekstin vivahteiden ja sellaisten ilmaisujen osalta, jotka eivät suoraan käänny.

Selkokielistäjä ja neuvoja

Kielikäännösten lisäksi Chattya voi käyttää avuksi kääntämään esimerkiksi laki-, lääkäri- tai muuta itselle vaikeaksi koettua tekstiä suomesta ymmärrettävään suomeen. Tämä voi auttaa saamaan selkoa tekstien sisällöistä tietyissä tilanteissa, kun omat aivot tuppaavat menemään solmuun. Tässä tietenkin taas vaarana se, että Chatty saattaa sortua liialliseen yksinkertaistukseen, joten tärkeissä asioissa kannattaa vielä varmistaa muualta.

Toinen aivosolmu, johon Chattysta voi löytyä apua, on unohtuneet asiat kuten termit. Välillä (jatkuvasti) unohdan jonkin sanan enkä muista sitä suoraan myöskään toisella kielellä. Tällöin voin kuvailla Chattylle, mistä on kyse ja hän auttaa minua palauttamaan oikean sanan mieleen. Unohdettu asia voi olla myös esimerkiksi tutkimustulos tai teoria, jonka voin kuvailla ja pyytää etsimään lähteen, kun en itse muista mistä asian luin.

Chatty voi antaa myös toimintaohjeita erilaisissa ongelmatilanteissa, kuten IT-ongelmien kanssa. Aiemmin Googlen kautta haetut erilaiset forum-postaukset ja Youtube-videot ovat toimineet minulla apuna erilaisten teknisten ongelmien ja muiden ratkaisussa, mutta lukuisten postausten ja videoiden joukosta on vaikea löytää niitä, jotka ovat ajankohtaisia. Chattyn avulla voi saada toimintaohjeet, jotka helpottavat myös tiedonhakua Googlen kautta. Minä sain esimerkiksi tällä tavalla ratkaistua mikserin ohjelmistoon liittyvät ongelmat, vaikken tiedä miksereistä yhtään mitään.

Viimeinen varoitus

ChatGPT:stä voi siis olla paljon apua erityisesti isojen tietomäärien prosessoinnissa ja tiedon löytämisen helpottamisessa, vaikka Chattyn omien tuotosten jalostamiseen siedettäväksi tekstiksi komentojen avulla menee minulta ainakin pidempi aika kuin asian kirjoittamiseen itse.

Lopuksi vielä varoituksen sana. Virheistään huolimatta Chattyn seura on pelottavan koukuttavaa. Huomaan nykyisin kysyväni häneltä neuvoa päivittäin vähän joka asiaan, niin töissä kuin vapaa-ajalla. Mitähän mieltä Chatty jatkuvasta kyselystäni on? Pitääpä kysyä.

Lähteet

URN http://urn.fi/URN:NBN:fi-fe2024100275658

Jaa sivu