Ammattikorkeakoululain (4 §) mukaan korkeakoulun tehtävänä on antaa työelämän ja sen kehittämisen vaatimuksiin korkeakouluopetusta ammatillisiin asiantuntijatehtäviin. Ammattikorkeakoulun tehtävänä on lisäksi harjoittaa ammattikorkeakouluopetusta palvelevaa sekä työelämää ja aluekehitystä edistävää ja alueen elinkeinorakennetta uudistavaa soveltavaa tutkimustoimintaa, kehittämis- ja innovaatiotoimintaa. Ammattikorkeakoululaki korostaa näin korkeakoulun vaadetta aktiiviseen työelämäyhteistyöhön. Laurea-ammattikorkeakoulu on jo yli kahden vuosikymmenen ajan toteuttanut opetuksessaan kehittämispohjaisen oppimisen eli Learning by Developing (LbD) -toimintamallia. LbD-mallissa lähtökohtana on aina aito työelämän kehittämistyöhön tai Laurean tutkimus, kehittämis- ja innovaatiohankkeeseen (TKI) liittyvä kehittämistehtävä. Pedagoginen toimintamalli on tuonut työelämäyhteistyön ja työelämän organisaatiot osaksi oppimista ja korkeakoulun opetusta korkeakoululle asetetun tehtävän mukaisesti. Korkeakoululla on siten toiminta-alueellaan laaja yhteistyöyritysten ja -organisaatioiden verkosto, jonka kokemuksia ja tyytyväisyyttä korkeakoulu on selvittänyt säännöllisesti sidosryhmätutkimuksella.
Kun korkeakoulu on toteuttanut sidosryhmätutkimuksen vuosittain jo yli vuosikymmenen ajan ja sidosryhmäkyselyn tulokset vuodelta 2024 ovat valmistuneet, ovat tulokset vakiintuneet hyvälle tasolle. Sidosryhmäkyselyyn vastasi tällä kertaa 230 korkeakoulun kumppanien edustajaa, joista 40 % oli avainkumppaneita. Kysely toteutettiin puhelin- ja verkkokyselynä loppuvuonna 2024 ja sen tekninen toteuttaja oli Innolink Research. Yleisesti ottaen korkeakoulun kumppanit olivat varsin tyytyväisiä korkeakoulun toimintaan. Laurean kokonaisarvosana oli hyvällä tasolla 4,1 (2023: 4,0), eikä tälläkään tutkimuskerralla ollut yhtään erittäin tyytymätöntä vastaajaa. Kyselyyn vastanneista 79 % oli valmis suosittelemaan korkeakoulua lämpimästi tai oli jo suositellut sitä (2023: 78 %). Kun tähän lisätään varauksin suosittelijat, päästään jo sataan prosenttiin, sillä vastaajissa ei ollut yhtään ’en suosittelisi’ -vastausta. Laureaan tyytyväisiä oli edelleen 94 % vastaajista, kuten edellisenäkin vuonna. Erittäin tyytymättömiä vastaajia ei ollut lainkaan.
Viimeisten viiden vuoden aikana korkeakoulu on pyrkinyt entisestään tiivistämään työelämäyhteistyötä yhä systemaattisempaan suuntaan Laurean avainkumppanuusmallilla. Avainkumppanuuden kautta korkeakoulu tarjoaa kumppaneilleen systemaattisen ja laaja-alaisen yhteistyön, jonka avulla kumppani voi kehittää liiketoimintaansa sekä tutkimus-, kehitys- ja innovaatiotoimintaansa yhdessä Laurean kanssa. Avainkumppanuus takaa korkeakoulun kumppaneille vastikkeellisen (2.500 EUR / vuosi) yhteistyöpaketin, jonka ytimessä on kumppanimme tarpeisiin perustuva vuosisuunnitelma, joka rakennetaan yhdessä kumppanin ja Laurean kanssa. Avainkumppaneita, joiden esittelyt ovat korkeakoulun verkkosivuilla, on yhteensä yli 100. Avainkumppanit edustavat laajasti eri toimialoja kuten myös ammattikorkeakoulun erilaiset ammattikorkeakoulututkinnot ja ylemmät ammattikorkeakoulututkinnot.
Vuoden 2024 sidosryhmätutkimuksessa aiempien vuosien tapaan yhteistyön syvyys on yhteydessä tyytyväisyyteen ja Laurean toiminnan arviointiin muutenkin. Laurean toimintaa paremmin tuntevat vastaajat arvioivat Laureaa ja yhteistyön onnistumista positiivisemmin, ja avainkumppanit muita kumppaneita paremmin. Kyselyyn sisältyy nykyään Laurean avainkumppaneille suunnattu osio, jolla seurataan avainkumppanien odotuksia, kokemuksia ja tyytyväisyyttä avainkumppaniohjelmaan liittyen. Kyselyyn vastasi 92 avainkumppaniorganisaation edustajaa. Avainkumppanivastaajien osuus kyselyn näytteessä on kasvanut vuosi vuodelta heijastaen avainkumppanien määrän kasvua.
Avainkumppaneiden palaute on entiseen tapaan hyvällä tasolla ja systemaattisesti Laurean muita kumppaneita korkeammalla. Tyytyväisyys avainkumppaniohjelmaan oli 4,1 (2023: 4,0). Avainkumppanuuden erittäin tai melko hyödylliseksi arvioi 64 % vastaajista (2023: 69 %), erittäin hyödylliseksi kokeneiden osuuden kasvaessa kolme prosenttiyksikköä.
Laurea-ammattikorkeakoulun 2035-strategian mukaisesti korkeakoulun missiona on luoda kestävää tulevaisuutta yhdessä työelämän kanssa ja sen visiona on olla kansainvälisesti kilpailukykyinen työelämäkorkeakoulu vuonna 2035. Työelämäyhteistyön vahvistaminen on siten yhä korkeakoulun kunnianhimoinen tavoite ammattikorkeakouluille asetetun tehtävän mukaisesti. Tätä tahtotilaa kohti korkeakoulu etenee tavoitteellisesti hyödyntäen avainkumppanuusmalliaan ja oppimalla aktiivisesti saamastaan palautteesta. Korkeakoulun strategiassa tämä on kirjattu kriittiseksi muutostarpeeksi, jolloin tulevaisuus vaatii systemaattisen ja vastikkeellisen yritysyhteistyön tiivistämistä. Tavoitteena on lisätä ja monipuolistaa yhä yritysten kanssa tehtävää ja yritysten rahoittamaa tutkimus-, kehittämis- ja innovaatiotoimintaa. Samalla kasvatamme yritysten kanssa tehtävää yhteistyötä sekä kumppanien tarpeisiin vastaamiseksi että yhteiskunnan viheliäisten ongelmien ratkaisemiseksi. Lisäksi kehitämme edelleen avainkumppanuuksia ratkaisuna opiskelijoiden, yritysten sekä yhteiskunnan tarpeisiin.
Toimitko yrityksessä, joka ei ole vielä korkeakoulumme avainkumppani, mutta mielestäsi sen pitäisi olla? Kerro siitä meille Laureassa! Ehkä voimme jatkossa luoda kestävää tulevaisuutta yhdessä tämän yrityksen kanssa?