Pohjoismaiden ja Baltian eri alojen korkeakouluopiskelijat kokoontuivat elokuussa 2024 Riikaan, Latviaan opiskelemaan turvallisuutta ja riskienhallintaa. Kurssilla käsiteltiin monipuolisesti turvallisuuteen ja riskienhallintaan liittyviin elementteihin sekä niiden yhteiskunnallisia vaikutuksia. Laurean opiskelijat edustivat turvallisuuden ja riskienhallinnan sekä oikeudellisen osaamisen koulutuksia.
Kurssin taustaa
Vajaa kaksi viikkoa kestävä riskienhallinnan intensiivikurssi ”NORDPLUS Intensive Course Security Risk Management 2024” järjestettiin Riikassa, Latviassa. Kurssi sai toteutukseen Nordplus Higher Education Programme -tukea. Tuen avulla korkeakoulut Pohjoismaissa ja Baltiassa pystyvät muun muassa järjestämään yhteisiä koulutuksia ja muita tapahtumia. Koordinaattorina ja kurssin pitäjänä oli Turība University (Latvia), muita järjestämiseen osallistuneita olivat Laurea-ammattikorkeakoulun lisäksi Kazimieras Simonavičius University (Liettua), Tallinn University of Technology (Viro) ja Nord University (Norja). Opettajia ja oppilaita oli siis viidestä eri korkeakoulusta, kaikki eri maista. Oppilaita oli yhteensä 28, ja he edustivat myös eri koulutusaloja ja -linjoja. Tarkoitus olikin antaa erilaisia näkökulmia riskienhallintaan, jonka periaatteet eivät ole sidonnaisia mihinkään ammattiin tai koulutukseen.
Laureasta kurssille osallistui viisi opiskelijaa joko turvallisuuden ja riskienhallinnan tai oikeudellisen osaamisen koulutusohjelmista: Samuli, Aleksander, Ekaterina, Pauliina ja Tiia. Lisäksi turvallisuuden ja riskienhallinnan koulutusohjelman lehtori Kaci Bourdache kävi pitämässä pyynnöstä yhden luennon tapahtumaturvallisuudesta. Kurssin toteutuskieli oli englanti.
Kurssin järjestäjä Turība University
Biznesa augstskola Turība, eli Turiban yliopisto, sijaitsee Latvian pääkaupungissa Riikassa, noin viiden kilometrin päässä kaupungin keskustasta. Kampukselle pääseminen on helppoa, koska se sijaitsee junaradan vieressä. Yliopisto on perustettu vuonna 1993 ja se on Latvian suurin ja vanhin yksityinen yliopisto.
Opiskelijat majoittuivat maksutta yliopiston omassa hostellissa, jonka toiminnan pyörittämisestä vastaavat paikalliset restonomiopiskelijat. Jokaisessa hostellihuoneessa oli sängyt kahdelle tai neljälle opiskelijalle. Hostelli on parhaat päivänsä nähnyt, mutta oli kuitenkin toimiva ratkaisu kurssin ajaksi. Pidemmälle ajalle Samuli suosittelee hotellia, vaikka keskustasta.
Vaikka kampuksellakin oli ikää, se oli kuitenkin päivitetty nykypäivään ja jokaisesta huoneesta löytyi perustarvikkeet toimivan opetuksen toteuttamiselle. Henkilökunta oli ammattimaista ja osaavaa. Yliopiston päärakennuksessa sijaitsevan ruokalan ruoan laatu yllätti positiivisesti. Valikoima oli laaja, hinnat edulliset ja ruoat maistuivat herkullisilta. Aamiainen ja lounas katettiin yliopiston tarjoamin ruokailukortein, illallinenkin sisältyi kurssiin.
Ohjelma kurssilla
Kurssiin kuuluvat luennot käsittelivät energiaturvallisuutta, valtiollista korruptiota, makrotaloudellisia vaikutuksia turvallisuuteen, psykologiaa, kulttuurien ymmärtämistä, kriisitilanteiden hallintaa sekä oikeudellisten sääntelyn vaikutusta em. seikkoihin. Kurssilla järjestettiin myös runsaasti ekskursioita, joiden aikana tutustuttiin mm. Latvian kulttuuriin, Riian kaupunkiin ja sen julkiseen liikenteeseen sekä paikallisen poliisin toimintaan. Ekskursiot liittyivät ryhmätöihin, jotka esitettiin kurssin lopussa.
Kurssin ensimmäinen viikko koostui aamupäivän luennoista ja iltapäivän vierailuista. Toisella viikolla ohjelma painottui enemmän kampuksella tapahtuvaan opiskeluun. Heti ensimmäisenä päivänä opiskelijat jaettiin kansainvälisiin ryhmiin, missä jokaiselle ryhmälle annettiin oma loppuraportin aihe. Tämän vuoksi opiskelijat pystyivät hyödyntämään kurssin luennot ja vierailut jo heti alusta alkaen. Loppuraportin tarkoitus oli osoittaa intensiivikurssin aikana hankitut tiedot ja taidot.
Itsepuolustustunti ja Team building
Koulutukseen sisältyi myös fyysisen turvallisuuden opintoja. Eräänä iltapäivänä kurssilaiset pukeutuivat sisätossuihin ja urheiluvaatteisiin osallistuakseen itsepuolustuskoulutukseen. Tunti alkoi pienellä alkulämmittelyllä, jonka jälkeen harjoiteltiin erilaisia kiinniotto- ja irrottautumistekniikoita. Lisäksi käytiin läpi harjoituksia, joissa simuloitiin kohtaamisia teräaseiden, mailojen ja ampuma-aseen kanssa.
Pienryhmien yhteishengen kehittämiseksi koulu järjesti myös ”team building” -tapahtuman. Oppilaat jaettiin omiin ryhmiin ja jokaiselle ryhmälle valittiin tiimijohtaja. Ryhmät suorittivat vuorollaan tehtäviä kampuksen ruohokentällä. Tehtäviin sisältyi esimerkiksi veitsien heittoa, juoksua toisiinsa sidottuina, paarien rakentaminen takeista ja joukkueen jäsenen kantaminen paareilla, kuvitteellisen joen ylitys köyden avulla sekä valjaisiin pukeutuneena vaijerilla roikkuen paikasta A paikkaan B. Lisäksi tehtävänä oli deaktivoidun AK-47-rynnäkkökiväärin purkaminen ja toimintakuntoon laittaminen.
Kansainvälinen ilta
Yliopisto järjesti kansainvälisen illan, johon osallistui usealta eri kesäkurssilta opiskelijoita useasta eri maasta. Jokaista oli kehotettu tuomaan jotain kotimaastaan. Monet opiskelijat olivat tuoneet kotimaansa herkkuja tarjottavaksi. Illan aikana oli vielä pieni leikkimielinen tietovisa, jossa opittiin kunkin maan kulttuurista. Ilta rikkoi kulttuurillisia rajoja ja antoi mahdollisuuden tutustua myös muihin kesäkurssilaisiin, kertoo Pauliina. Tämä mahdollisti rennomman ympäristön, jossa oli helpompi luoda uusia kontakteja.
Kulttuurillisessa illassa oli myös vahvasti kilpailuhenkeä ilmassa pienten kisojen muodossa. Tämä taistelu käytiin selvästi saksalaisten, suomalaisten ja norjalaisten välillä. Kukin maa pyrki osoittamaan kulttuurillista paremmuuttaan kotimaisilla herkuilla, pääosin suklaalla. Taistelu oli siis todella tiukkaa, mutta Pauliina ja Aleksander olivat turvallisuusalan ammattilaisina tehneet myös vedenpitävän suunnitelman, jotta voitto olisi taattu. Suomen ryhmän esittelyn aikana Pauliina ja Aleksander lauloivat taustalla Eino Leinon runoon pohjautuvaa Lapin kesä -kappaletta, joka riitti viemään Suomen voittoon!
Vapaa-aika
Vapaa-aikaa ei jäänyt kovin paljon. Kahden viikon aikana oli saapumis- ja lähtöpäivän lisäksi vain yksi kokonainen vapaapäivä – kaksi, jos ei osallistunut vapaaehtoiselle päiväretkelle, mutta kohde oli mielenkiintoinen Rundalen linne, jonne oli järjestetty bussikuljetus. Paikan historia oli todella mielenkiintoinen ja sitä ympäröivä puisto on ottanut aikoinaan mallia Versaillen palatsista.
Mitä kurssista jäi käteen?
Ekaterinan mukaan kurssin ohjelma oli erittäin tehokas ja runsas. Jokaisen luennon piti eri luennoitsija, ja ne osoittautuivat erittäin mielenkiintoisiksi. Ekaterina, joka opiskelee liiketaloutta ja juridiikkaa, uskoo, että alasta riippumatta jokaisella opiskelijalla oli tilaisuus oppia jotakin uutta, sillä luennot olivat hyvin persoonallisia ja toivat tuoretta näkökulmaa jo tuttuihin aiheisiin.
Aleksander koki, että kurssin ohjelma oli erittäin monipuolinen ja yhdisti turvallisuuteen useita erilaisia tekijöitä ja kokonaisuuksia, joita tavallinen ihminen ei arkipäivässään huomaa tai tule ajatelleeksi.
Vaikka kaikki kurssin ohjelmat eivät olleet täysin viimeisteltyjä, Aleksanderin mielestä ne muodostivat rakenteellisen kokonaisuuden, mikä on lopulta turvallisuuden ydin. Kurssin sisältö havainnollisti, kuinka merkittäviä pienet asiat voivat olla osana suurempaa kokonaisuutta, ja miten yksilöiden subjektiivinen näkemys puutteellisen tiedon pohjalta voi johtaa radikaaliin toimintaan, joka puolestaan voi vaikuttaa esimerkiksi polttoaineen hintoihin.
Kurssi antoi ymmärryksen turvallisuuden moninaisuudesta ja miten ne vaikuttavat meidän jokapäiväiseen elämäämme. Vaikka kurssilla keskityttiin siihen, miten turvallisuus tapahtuu Latviassa, tuli kuitenkin huomattua yhtäläisyyksiä Suomeen, kuten huoli sodan uhasta, kyberhyökkäyksistä ja vieraan vallan vaikuttamisyrityksistä esimerkiksi sosiaalisessa mediassa. Oli myös kiinnostavaa kuulla, miten asiat toimivat muissa maissa. Tämä matka kokonaisuudessaan antoi paljon uusia kokemuksia ja näkemyksiä, joita voi varmasti hyödyntää oman tulevaisuuden suunnittelussa. Melkein jokaisesta turvallisuuden osa-alueesta avautui jonkinlainen käsitys.