MiCare-hankkeen loppukonferenssissa pohdittiin maahanmuuttajien työllisyysnäkymiä hoito- ja hoiva-alalla Euroopassa

Teksti | Jaakko Tyni , Elina Pajakoski

Laurea on osallistunut Erasmus+ -rahoitteiseen MiCare-hankkeeseen vuosina 2020–2023. Hanke on pyrkinyt tukemaan maahanmuuttajanaisten ammatillista ja sosiaalista integraatiota hoiva-alalla sekä parantamaan ikäihmisten hoidon laatua työntekijöiden osaamista vahvistamalla. Hanke huipentui päätöskonferenssiin, joka järjestettiin 19.6.2023 Pariisissa, juuri ennen hankkeen virallista päätöstä. MiCare-hankkeeseen osallistuivat Laurean lisäksi koordinaattori IPERIA Ranskasta, UDD Ranskasta, Margotta Italiasta, Cesur Espanjasta ja WIAB Itävallasta.

kuvassa hankkeen toimijoita.
Kuvassa MiCare-toimijoista Marion Marty, Ariana Camacho, Elina Pajakoski, Jaakko Tyni, Vanesa Caparrós Pallarés, Heidemarie Müller-Riedlhuber ja Solène Jeannoël. (Kuva: Marie Aumont)

Euroopan kärsiessä hoitajapulasta on suuri tarve työllistää maahanmuuttajia hoito- ja hoiva-alalle. Valitettavasti maahanmuuttajataustaiset naiset kohtaavat erityisiä vaikeuksia työllistyäkseen, koska he usein hoitavat lapsia kotonaan, eivätkä pääse kehittämään kielitaitoaan työelämässä. MiCare-hankkeessa kehitetyssä koulutuksen työkalupakissa otetaan kuitenkin huomioon matala kielitaito ja digitaaliset taidot, ja opetus voidaan räätälöidä vastaamaan oppimisryhmän tarpeita.

Hankkeen loppukonferenssissa kuultiin monia mielenkiintoisia ja ajankohtaisia puheenvuoroja hanketta koskettavista aiheista, kuten maahanmuuttajien työllistymisestä ja koulutuksesta sekä kokemuksia muista samaa aihetta käsittelevistä hankkeista. Kaikki hankkeen toteuttajaorganisaatiot olivat edustettuina puhujissa joko omalla esityksellä tai yhteisessä paneelissa. Suomi oli hyvin edustettuna, Laurean lisäksi Länsi-Uudenmaan hyvinvointialue oli mukana Topias Suksen ja Mari Pyyn ajankohtaisilla esityksillä.

Aamupäivän laajemman näkökulman jälkeen iltapäivällä keskityttiin MiCare-hankkeen esittelyyn ja tuloksiin. Hankkeen koordinaattori Marion Marty IPERIAsta kertoi ensin yleisemmin hankkeen kulusta, jonka jälkeen WIABin Heidemarie Müller-Riedlhuber kertoi osaamisen viitekehyksen kehittämisestä. Hankkeessa kehitetty koulutuksen työkalupakki perustuu osaamisen viitekehykseen ja hankkeen tuotoksia hyödynnettiin aktiivisesti jo hankkeen aikana. Loppupaneelissa osallistujat Laureasta, UDD:sta, Cesurista ja Ranskan koulutuspilottien järjestäneestä organisaatiosta keskustelivat opetuksen työkalupaketista, onnistuneista koulutuspiloteista ja siitä mitä hankkeesta opittiin. Iltapäivässä erityisen hieno hetki oli, kun osa Ranskan pilottiin osallistuneista naisista sai todistuksena ja kukat konferenssin aikana.

Kaiken kaikkiaan hankkeen tulokset herättivät osallistujien kesken paljon kiinnostusta, ja hankkeen toimijat ovatkin jo miettineet uusia ideoita mahdolliseksi jatkohankkeeksi.

Lähteet:

URN http://urn.fi/URN:NBN:fi-fe2023062861199

Jaa sivu