Metropolia, Laurea-, ja Haaga-Helia-ammattikorkeakoulujen järjestämä 3AMK-tulevaisuusviikko tarjosi opiskelijoille mahdollisuuden soveltaa strategista ennakointia ja luoda tulevaisuuskuvia 3AMK-liittoumasta vuonna 2040. Intensiivitoteutuksen teemana oli tulevaisuus-, systeemi- ja muotoiluajattelujen hyödyntäminen kehittämistyössä.
Kuva: Who is Danny / Adobe Stock (Laurean Education-lisenssi)
Kohti yksilön, yhteisön ja yhteiskunnan toivottavia tulevaisuuksia -opintojakso oli osa Laurean, Haaga-Helian ja Metropolian 3AMK-liittouman tulevaisuusviikkoa. Opintojakso järjestettiin nykyisessä muodossaan marraskuussa 2024 viidennen kerran. Liittouma on tehnyt yhteistyötä muun muassa oppimis- ja TKI-toiminnassa, joissa on yhdistetty oppilaitosten erityisosaamisia. (3AMK 2023.) 3AMK-oppimistoiminta on tarjonnut korkeakoulujen opiskelijoille räätälöityjä tai kehitteillä olevia opetussisältöjä, joita ei ole ollut mahdollista tai tarkoituksenmukaista tarjota vain yhden korkeakoulun voimin rajatulle opiskelijajoukolle.
Ennakoinnin opettaminen osana 3AMK-yhteistyötä on perusteltu valinta työelämärelevanttiuden kannalta. Ammattikorkeakoulujen rehtoriverkosto suosittelee ennakoivaa kehittämistä kaikkien ammattikorkeakoulututkintojen yhteiseksi kompetenssiksi (Arene 2022). Ennakointikykyä voi tarkastella työelämätaitona, jonka merkitys korostuu keskinäisriippuvaisessa ja jatkuvan muutoksen toimintaympäristössä (muun muassa Rohrbeck & Kum 2018; Sitra 2018; Wilenius & Pouru 2020).
Ammattikorkeakoulut ovat tarttuneet monin tavoin ennakointiosaamisen kehittämiseen. Laurean uudessa strategiassa ennakointiosaaminen nimetään yhdeksi korkeakoulun keskeisistä työelämäosaamisista (Laurea 2024). 3AMK-yhteistyön kautta Laurea onkin kyennyt kehittämään ennakoinnin sekä laajemmin toisiaan tukevien tulevaisuus-, systeemi- ja muotoiluajatteluiden teorioita ja työkaluja (mm. Hario 2022; 2023; 2024; Williams 2021). Metropolia puolestaan toteutti vuosina 2022—2023 korkeakoulun strategisen ennakointikyvykkyyden kehittämishankkeen, jossa ennakointiosaaminen nostettiin yhdeksi kyvykkyyden ydintekijäksi (Unkari-Virtanen 2024).
Tulevaisuus-, systeemi- ja muotoiluajatteluiden hyödyntäminen
Tulevaisuusajattelu on yksinkertaistettuna taito kuvitella vaihtoehtoisia tulevaisuuksia sekä toimia toivotun tulevaisuuden tavoittamiseksi. Tulevaisuudentutkimus on kiinnostunut mahdollisista, todennäköisistä ja toivottavista tulevaisuuksista. Ennakointi on tulevaisuusajattelun ja tulevaisuudentutkimuksen tieteen soveltamista. Ennakointiprosessissa luodaan tulevaisuustietoa vaihtoehtoisista tulevaisuuksista. Strategisessa ennakoinnissa luodun tulevaisuustiedon pohjalta yksilöt, yhteisöt ja yritykset voivat luoda polkuja nimenomaan toivottaviin tulevaisuuksiin. (Gordon, Rohrbeck & Schwarz 2019.)
Yksilön tai yhteisön ennakointitoiminta ei tapahdu tyhjiössä. Systeemiajattelu mahdollistaa laajojen yhteiskunnallisten muutosten ja sen toimijoiden välisen vuorovaikutuksen kartoittamisen. Yhteiskuntaa voi tarkastella kompleksisena sosiaalisena systeeminä, joka muotoutuu alati uudelleen sen jäsenten vuorovaikutuksen seurauksena. Sen keskinäisriippuvaisia vuorovaikutussuhteita on vaikea hahmottaa eivätkä muutokset tapahdu systeemissä lineaarisesti. Jotta yksilön, yhteisön tai koko yhteiskunnan vaihtoehtoisia tulevaisuuksia voi ennakoida, saatikka luoda polkuja niihin, on systeemiä ja sen potentiaalisia muutoksia kyettävä kartoittamaan systeemiteoriaa soveltaen. (Irwin, Tonkinwise & Kossoff 2022.)
Tulevaisuudentutkimus tavoittelee toivottavia tulevaisuuksia. Sitä soveltavan ennakoinnin tehtävänä on tuottaa tietoa ja mahdollistaa sellaisten päätösten tekeminen, jotka todennäköisesti johtavat yksilön, yhteisön ja yhteiskunnan hyvään. Tulevaisuus on kuitenkin tehtävä, tai muotoiltava. Muotoiluajattelu ja sitä soveltava palvelumuotoilu hyödyntävät tulevaisuustietoa toivottavien tulevaisuuksien luomiseksi muun muassa strategioiden, rajatumpien suunnitelmien, kokeiluiden tai palveluiden keinoin. (Gordon, Rohrbeck & Schwarz 2019.)
Opintojakso rakentui yksilö-, yhteisö- ja systeeminäkökulmista
Viiden opintopisteen laajuisen Kohti yksilön, yhteisön ja yhteiskunnan toivottavia tulevaisuuksia -opintojakson tavoitteena oli valtaistaa opiskelijat pohtimaan henkilökohtaisten, yhteisöjen ja yhteiskunnan toivottavien tulevaisuuksien suhdetta ja rakentamaan niihin tulevaisuuspolkuja. Opintojakso hyödynsi ja sovelsi tulevaisuus-, systeemi- ja muotoiluajatteluja sekä pedagogisena lähestymistapana toiminnallisia menetelmiä.
Opintojakso jakaantui nimensä mukaisesti kolmeen toisiinsa nivoutuneeseen osaan. Ensimmäisessä osassa keskityttiin tulevaisuusajattelun ja tulevaisuustaitojen merkitykseen yksilölle. Toisessa osassa hyödynnettiin strategista ennakointia yhteisön, tapausesimerkissä 3AMK -liittouman, näkökulmasta. Kolmannessa osuudessa näkökulmaa laajennettiin systeemiseksi yhteiskunnalliseen ja globaaliin kontekstiin, sekä muotoiltiin toimenpiteitä tavoittamaan toivottavat tulevaisuudet.
Opintojaksotehtävät koostuivat ennakkotehtävästä, soveltavasta ryhmätyötoimeksiannosta sekä yksilöreflektiosta. Ennakkotehtävässä opiskelijat tutustuivat tulevaisuus-, systeemi- ja muotoiluajatteluiden teoriaan ja soveltamiseen. Ennakoinnin toimeksianto noudatteli 3P-mallin strategista ennakointiprosessia (Rohrbeck & Kum 2018). Ennakointiprosessia täydennettiin hyödyntäen Laurean ja Suomen ympäristöopiston Circular Economy Go -hankkeessa luotuja systeemiajattelun työkaluja (CEGO 2023). Yksilötyössä reflektoitiin opitun hyödynnettävyyttä arki- ja työelämässä. Lisäksi opiskelijat vertaisarvioivat toisen opiskelijan yksilötyön.
3AMK -liittouman toivottavat tulevaisuudet 2040
Opintojakson soveltavana toimeksiantona visioitiin 3AMK-liitouman toimintaa vuonna 2040. Strateginen ennakointiprosessi noudatti Rohrbeckin ja Kumin (2018) 3P-mallia, kuten kuvassa yksi on esitetty.
- Ennakoinnin ensimmäisessä monitorointivaiheessa (1. Perceive: Scanning) opiskelijat tutustuivat valmiiksi kerättyihin syötteisiin, jotka käsittelivät liittouman toimintaympäristössä vaikuttavia muutosilmiöitä.
- Toisessa vaiheessa (2. Prospect a: Sensemaking) opiskelijat jäsensivät, luokittelivat ja arvottivat näitä muutosilmiöitä.
- Kolmannessa vaiheessa (2. Prospect b: Futuring) pienryhmät ennakoivat kerätyistä aineistoista tulkittujen muutosilmiöiden jatkuvuuksia tulevaisuustiedoksi. Tämä tieto muotoiltiin tulevaisuuskuviksi, jotka käsittelivät 3AMK-liittouman toimintaa asiakkaiden, liittouman sisäisen yhteistyön ja yhteiskunnan tasoilla vuonna 2040.
- Viimeisessä vaiheessa tulevaisuustietoa hyödynnettiin kartoitettaessa toimenpiteitä vaikuttavuuden lisäämiseksi 3AMK -ekosysteemissä (3. Probe).
Kuva 1 Opintojaksolla sovellettu 3P -malli (Rohrbeck & Kum 2018) suhteessa geneeriseen ja Voroksen (2023) strategisen ennakoinnin malliin sekä ennakointitoimeksiannon työvaiheisiin (tekijä Pasi Hario).
Ennakointiprosessia täydennettiin ja tulevaisuustietoa hyödynnettiin Circular Economy Go -hankkeen kehittämillä systeemiajattelua havainnollistavilla työstöpohjilla (CEGO 2023). Näiden työkalujen avulla laajennettiin ymmärrystä liittouman toimintaympäristön muista toimijoista sekä vaihtoehtoisten tulevaisuuskuvien laajemmista yhteiskunnallisista ja globaaleista vaikutuksista.
Lopputuotokset ja reflektoinnit olivat korkeatasoisia. Opiskelijat olivat soveltaneet moniongelmaisia ilmiöitä ja ennakoinnin työkaluja työhönsä ja toimialaansa. Teorioita ja käsitteitä oli integroitu sosiaaliseen todellisuuteen. Tärkeintä oli huomata myös heidän tulevaisuushavahtumisensa ja ennen kaikkea myönteisen huomisuskon muodostuminen nykyisessä riskiyhteiskunnassa.
Yhteenveto ja opiskelijapalaute
3AMK-yhteistyössä toteutettu intensiiviopintojakso oli suunnattu ylempää ammattikorkeakoulututkintoa suorittaville opiskelijoille. Opintojaksolla käsiteltiin tulevaisuus-, systeemi- ja muotoiluajattelun hyödynnettävyyttä yksilön, yhteisön ja yhteiskunnan näkökulmista. Opintojakson aikana opiskelijat sovelsivat teoriaa sekä yksilö- että ryhmätöissä. Strategisen ennakointiprosessin osana opiskelijaryhmät ennakoivat 3AMK-liittouman tulevaisuuksia vuoteen 2040 käyttäen Rohrbeckin ja Kumin (2018) kehittämää 3P-mallia. Uutena kokeiluna ennakointia ja palvelumuotoilua yhdistävään malliin lisättiin CEGO-hankkeen (2023) tuottamia systeemiajatteluun perustuvia työstöpohjia. Näiden avulla opiskelijaryhmät pystyivät paremmin kartoittamaan liittouman suhdetta muihin kansallisiin ja kansainvälisiin toimijoihin vaihtoehtoisissa tulevaisuuskuvissa.
Opintojaksopalautteen yhteydessä kerätyn NPS-arvon (Net Promoter Score) perusteella (NPS = 85,71) osallistujat olivat erittäin tyytyväisiä opintojakson sisältöihin (n=14 opintojakson aloittaneista 15 opiskelijasta). Tulosten mukaan yli 70 % opiskelijoista suosittelisi koulutusta ystävälleen tai kollegalleen. Avoimessa palautteessa opintojakson koettiin tarjoavan tasapainoisen yhdistelmän teoreettista opetusta, ryhmätyöskentelyä, käytännön harjoituksia sekä intensiivistä syventymistä, mikä edisti oppimista ja ajattelun laajentamista. Opettajajohtoista opetusta rytmittäneet osallistavat keskustelut mahdollistivat vertaisoppimisen heterogeenisessä ryhmässä. Lisäksi opintojakson sisältö ja työkalut koettiin käytännöllisiksi ja helposti hyödynnettäviksi työelämässä.
Avoimessa palautteessa osallistujat myös painottivat tulevaisuusajattelun merkitystä tulevaisuuden työelämätaitona ja opettamisen merkitystä osana ammattikorkeakoulujen oppimistoimintaa. Yhteistyönä toteutettu opintojakso tarjosi opiskelijoiden mukaan poikkitieteellistä ja monialaista näkökulmaa, jota he pitivät olennaisena tulevaisuuden työelämäosaamisessa. Erityisesti opiskelijoita puhutteli yksilön rooli ja oma toimijuus toivottavien tulevaisuuksien rakentamisessa.
Lähteet
- 3AMK 2023. Mikä on 3AMK?, https://www.3amk.fi/mika-on-3amk/. Vierailtu 12.12.2024.
- Arene 2022. Suositus ammattikorkeakoulujen yhteisistä kompetensseista ja niiden soveltamisesta 2022. Ammattikorkeakoulujen rehtorineuvosto Arene ry. Tammikuu 2022. https://www.arene.fi/wp-content/uploads/Raportit/2022/Kompetenssit/Suositus%20ammattikorkeakoulujen%20yhteisiksi%20kompetensseiksi.pdf?_t=1642539572. Vierailtu 15.12.2024.
- CEGO 2023. Ekosysteemin mahdollisuudet -kanvas. https://cego.fi/ekosysteemin-mahdollisuudet-kanvas/. Vierailtu 16.12.2024.
- Gordon, A., Rohrbeck, R., & Schwarz, J. O. 2019. Escaping the” faster horses” trap: bridging strategic foresight and design-based innovation. Technology innovation management review, 9(8), 30-42.
- Hario, P. 2023. Muutosmuotoilu haastaa viheliäiset ongelmat, Laurea Journal, https://journal.laurea.fi/muutosmuotoilu-haastaa-viheliaiset-ongelmat/#df25ce62. Vierailtu 14.12.2024.
- Hario, P. 2022. Opiskelijapalaute lähtökohtana opetuksen kehittämisessä: 3AMK -intensiivitoteutus Tulevaisuuden osaajat, Laurea Journal. https://journal.laurea.fi/wp-content/uploads/sites/14/2022/08/opiskelijapalaute-lahtokohtana-opetuksen-kehittamisessa-3amk-intensiivitoteutus-tulevaisuuden-osaajat.pdf. Vierailtu 14.12.2024.
- Hario, P. 2024. 3AMK -yhteistyö on erinomainen alusta ennakointiopinnoille. https://journal.laurea.fi/3amk-yhteistyo-on-erinomainen-alusta-ennakointiopinnoille/#91c9c42f. Vierailtu 16.12.2024.
- Irwin, T., Tonkinwise, C., & Kossoff, G. 2022. Transition design: An educational framework for advancing the study and design of sustainable transitions. Cuadernos del Centro de Estudios en Diseño y Comunicación. Ensayos, (105), 31-72.
- Laurea 2024. Laurean strategia 2030. https://www.laurea.fi/globalassets/koulutus/documents/strategia-2030-saavutettava-aukeamittain.pdf. Vierailtu 16.12.2024.
- Koski, J. 2024. Rehtorin tiedote 10/2024.
- Rohrbeck, R. & Kum, M. E. 2018. Corporate Foresight and its Impact on Firm Performance: A Longitudinal Analysis. Technological Forecasting and Social Change, 129 (January), 105–116.
- Sitra 2018. Pouru, L. ja Tähkäpää, O. Me kaikki tarvitsemme tulevaisuuslukutaitoa. https://www.sitra.fi/blogit/kaikki-tarvitsemme-tulevaisuuslukutaitoa/. Vierailtu 3.8.2024.
- Unkari-Virtanen, L. (toim.) 2024. Tulevaisuuden kudelmia. Ennakointikyvykkyyden kehittäminen Metropolia Ammattikorkeakouussa. TAITO-sarja 128. Metropolia Ammattikorkeakoulu. https://urn.fi/URN:ISBN:978-952-328-412-8
- Voros, J. 2003. A generic foresight process framework. Foresight, 5(3), 10-21.
- Wilenius, M. & Pouru, L. 2020. Developing futures literacy as a tool to navigate in an uncertain world. Teoksessa: Humanist Futures: Perspectives from UNESCO Chairs and UNITWIN Networks on the futures of education. Paris, UNESCO. 207-211.
- Williams, P. 2021. Tulevaisuuden äärellä tänään –ajatuksia 3AMK tulevaisuusviikolta. https://journal.laurea.fi/tulevaisuuden-aarella-tanaan-ajatuksia-3amk-tulevaisuusviikolta/#df25ce62. Viitattu 15.12.2024.