YK:n kestävän kehityksen tavoitteet (Sustainable Development Goals, SDG) muodostavat laajan globaalin toimintakehyksen, joka tähtää muun muassa köyhyyden poistamiseen, ympäristön suojeluun ja hyvinvoinnin edistämiseen vuoteen 2030 mennessä. Nämä 17 tavoitetta ovat tärkeitä myös yrityksille, sillä ne tarjoavat mahdollisuuksia liiketoiminnan kehittämiseen vastuullisuuden ja kestävyyden näkökulmasta. Yritykset, jotka pystyvät integroimaan kestävän kehityksen periaatteet strategioihinsa, voivat saavuttaa kilpailuetua sekä lisätä asiakasluottamusta ja markkina-arvoaan. (GRI ym. 2015.)
VALIOT – Vastuullisuus- ja liiketoimintaosaamisen vahvistaminen pk- ja startup-yritysten henkilöstölle -hankkeessa (2023-2025) kehitetään pk- ja startup-yritysten vastuullisuusosaamista ja tarjotaan konkreettisia ratkaisuja tämän vision saavuttamiseksi. Hanke järjestää koulutuksia yritysvastuun eri kokonaisuuksiin ja samalla hyödyntää SDG-arviointityökalua, joka mahdollistaa yrityksille oman toiminnan vaikutusten arvioinnin suhteessa YK:n kestävän kehityksen tavoitteisiin. Tämä työkalu auttaa organisaatioita tunnistamaan, miten ne voivat parantaa vastuullisuusstrategioitaan ja edistää kestävää kehitystä laajemmin. Hankkeen kurssit ovat vastuullinen liiketoiminta, vastuullinen rekrytointi ja vastuullinen kaupallistaminen ja myynti. (Laurea 2024.)
SDG-arviointi VALIOT-hankkeessa
VALIOT-hankkeessa toteutettu SDG-arviointi tehtiin osana hankkeen strategista suunnittelua. Arvioinnissa hyödynnettiin SDG Impact Assessment Tool -työkalua, joka tarjoaa systemaattisen lähestymistavan arvioida hankkeen vaikutuksia (Wexsus 2024). Työkalu mahdollistaa sekä suorien että epäsuorien vaikutusten tunnistamisen, mikä auttaa kohdentamaan hankkeen toimenpiteitä tehokkaasti. Työkaluun pääset tästä.
Arvioinnin tulokset osoittivat, että VALIOT-hankkeella voi olla merkittäviä vaikutuksia seuraaviin SDG-tavoitteisiin: kestävä kulutus ja tuotanto (SDG 12) sekä kumppanuus tavoitteiden saavuttamiseksi (SDG 17). Hankkeessa löydettiin suoria positiivisia vaikutuksia vastuullisten kulutus- ja tuotantotapojen kehittämisessä sekä vahvojen kumppanuuksien luomisessa, mikä edistää kestävän kehityksen tavoitteiden saavuttamista. Epäsuoria positiivisia vaikutuksia havaittiin esimerkiksi sukupuolten tasa-arvon (SDG 5) ja ilmastotekojen (SDG 13) osalta. Vaikka hankkeen suorat vaikutukset näihin tavoitteisiin ovat rajallisia, hankkeen koulutustoimet lisäävät tietoisuutta ja valmiuksia edistää vastuullisuutta ja ilmastoystävällisiä käytäntöjä osallistuvissa yrityksissä.
Työkalun hyödyntäminen kestävän kehityksen strategioissa
VALIOT-hankkeen arviointi tarjosi myös arvokasta tietoa siitä, miten SDG Impact Assessment Tool voi toimia tehokkaana työkaluna organisaatioille vastuullisuusstrategioiden kehittämisessä. Yritykset voivat hyödyntää tätä työkalua tunnistaakseen strategiset alueet, joilla ne voivat parhaiten edistää kestävän kehityksen tavoitteita ja parantaa kilpailukykyään. Työkalu auttaa yrityksiä analysoimaan nykyisiä toimiaan, havaitsemaan parannusmahdollisuuksia ja kohdentamaan resurssejaan kestävän kehityksen kannalta vaikuttavimpiin toimiin. Lisäksi työkalu voi toimia tärkeänä osana yritysten kestävän kehityksen raportointia, mikä lisää organisaatioiden uskottavuutta ja luottamusta markkinoilla. (Wexsus 2024.)
Arviointityökalun käyttö VALIOT-hankkeessa on osoittanut hankkeen koulutusten potentiaalin kehittää yritysten liiketoimintaosaamista, tukea jatkuvaa oppimista ja vahvistaa yhdenvertaisia mahdollisuuksia. Näiden tavoitteiden saavuttaminen on keskeistä, sillä yritykset kohtaavat yhä suurempia paineita sidosryhmiltä integroida vastuullisuus osaksi liiketoimintaansa. VALIOT -hankkeen sivuille pääset tästä.
Kirjoittajat:
- Ninni Andelin toimii LAB-ammattikorkeakoulussa projektipäällikkönä ja TKI-asiantuntijana VALIOT – Vastuullisuus- ja liiketoimintaosaamisen vahvistaminen pk- ja startup-yritysten henkilöstölle -hankkeessa.
- Jaakko Grönmark toimii Laurea-ammattikorkeakoulussa projektityöntekijänä ja projektipäällikkönä VALIOT – Vastuullisuus- ja liiketoimintaosaamisen vahvistaminen pk- ja startup-yritysten henkilöstölle -hankkeessa.
Lähteet