Lokakuun 2024 alussa järjestetyt Hyvä ikä -messut tarjosivat erinomaisen mahdollisuuden Laurean vanhustyön hankkeille yhdistää voimansa. Yhteensä kuusi eri vanhustyön hanketta osallistui messuille yhteisellä osastolla, mikä osoittautui sekä taloudellisesti että toiminnallisesti arvokkaaksi ratkaisuksi.
Harvalla hankkeella on varattuna isoa budjettia viestintään ja erilaisiin tapahtumiin osallistumiselle. Kahden päivän messuosaston hinta voi nousta helposti tuhansiin euroihin, mikä on iso summa yhdelle hankkeelle. Yhteinen osasto mahdollisti kustannusten jakamisen, mikä vähensi kunkin hankkeen osalta messuosallistumiseen tarvittavaa budjettia ja siten madalsi kynnystä osallistua.
Yhteisen osaston järjestelyt kevensivät hankkeiden työtaakkaa merkittävästi. Kun jokainen taho toi mukanaan omat resurssinsa, pystyttiin messuosaston toteutustyötä jakamaan tasapuolisemmin. Tämä vähensi yksittäisten hankkeiden järjestelykustannuksia ja säästi aikaa, kun jokaisen ei tarvinnut erikseen miettiä messuosaston järjestelyihin liittyviä asioita yksinään.
Yhteinen osasto tarjosi hankkeille mahdollisuuden olla esillä isossa alan messutapahtumassa, houkuttelevamman kokonaisuuden ja suuremman yleisön kiinnostuksen. Useamman hankkeen esittely samalla osastolla tuo kävijöillekin kattavammin näkyviin sen, miten erilaisia TKI-hankkeita vanhustyön kentällä tehdään ja millaista aluekehitystyötä Laurea-ammattikorkeakoulu tekee opetuksen lisäksi. Lisäksi hankkeissa mukana olevat Laurean avainkumppanit saavat näkyvyyttä ja Laurean avainkumppanitoiminnan yksi muoto eli TKI-hankeyhteistyö konkretisoituu.
Helsingin Messukeskuksessa järjestetyissä Hyvä ikä ja Fysioterapia & Kuntoutus -tapahtumissa sekä Sairaanhoitajapäivillä vieraili kahden päivän aikana yhteensä yli 7400 kävijää. Hankkeiden yhteisellä osastolla laskettiin käyneen yli 250 messuvierasta, jotka tutustuivat yhteen tai useampaan hankkeeseen.
Messut eivät kuitenkaan ole vain paikka esitellä hankkeen toimintaa ja tuloksia. Ne ovat myös erinomainen tilaisuus verkostoitumiseen ja uuden oppimiseen. Kun hankkeet esittelivät toimintaansa rinnakkain, mahdollisuudet luoda uusia kumppanuuksia ja löytää uusia yhteistyömuotoja kasvoivat huomattavasti. Messukävijät saivat samalla kertaa tuhdin tietopaketin erilaisista hankkeista. Lisäksi useamman toimijan läsnäolo mahdollisti sen, että jokainen pystyi välillä itsekin kiertelemään messuilla ja kuuntelemaan esityksiä tai katsomaan työnäytöksiä, jolloin oma osaaminen kehittyi.
Yhteinen messuosasto edisti myös hankkeiden välistä synergiaa. Se auttoi osallistujia ymmärtämään paremmin toistensa tavoitteita ja mahdollistaa yhteistyön jatkumisen messujen jälkeenkin. Messujen aikana ideoitiin niin hankkeiden kuin hanketoimijoiden välisiä uusia yhteyksiä, hankeideoita ja yhteistyön muotoja. Tämä voi pitkällä aikavälillä johtaa uusiin innovaatioihin ja yhteishankkeisiin, jotka hyödyttävät kaikkia osapuolia.
Hyvä ikä -messuilla toteutettu Laurean vanhustyön hankkeiden yhteinen messuosasto on loistava esimerkki siitä, miten hankkeiden välinen yhteistyö voi tuoda merkittävää lisäarvoa. Se ei ainoastaan helpottanut järjestelyjä ja parantanut näkyvyyttä, vaan tarjosi myös tärkeitä synergiaetuja, kuitenkin kohtuullisella budjetilla. Yhdessä toimiminen on usein arvokkaampaa kuin yksin puurtaminen, sillä nyt hankkeet saavuttivat enemmän näkyvyyttä ja kiinnostusta kuin yksin toimien olisi ollut mahdollista. Tällaista hankkeiden välistä yhteistyötä kannattaa toteuttaa myös tulevissa tapahtumissa.
Messuilla olivat mukana