Yritysyhteistyö on korkeakouluille tärkeä tapa yhdistää teoria käytäntöön ja tarjota opiskelijoille aitoja oppimiskokemuksia. Samalla yritykset saavat tuoreita näkökulmia ja konkreettisia kehitysehdotuksia omiin tarpeisiinsa. Tästä huolimatta monet yritykset eivät oikein tiedä, minkälaisiin projekteihin opiskelijoita voi hyödyntää tai miten yhteistyö käytännössä etenee. Selkeästi suunniteltu ja viestitty yhteistyö- tai projektikonsepti voi ratkaista tämän ongelman. Tässä artikkelissa kerrotaan käytännön esimerkkejä yritysyhteistyön konseptoinnista opintojaksoilla lehtorina toimivan kirjoittajan kokemuksiin perustuen. Esimerkit perustuvat IT-tradenomeille suunnattuihin opintojaksoihin, jotka toteutettiin keväällä 2025.
Kuva: Xavier Lorenzo / Adobe Stock (Laurean Education-lisenssi)
Hyvä yhteistyökonsepti myy itse itsensä
Palvelukonseptointi tarkoittaa prosessia, jossa suunnitellaan ja kehitetään palvelua kokonaisuutena. Siinä määritellään, mitä palvelu sisältää, kenelle se on suunnattu ja miten se liittyy muihin palveluihin tai tavoitteisiin. Hyvin jäsennelty ja selkeästi kuvattu konsepti auttaa tekemään palvelusta helpommin ymmärrettävän ja asiakaslähtöisen, mikä hyödyttää sekä asiakasta että palveluntarjoajaa. Dokumentoitu ja havainnollistettu palvelukonsepti tukee palvelun kehittämistä, markkinointia ja myyntiä tehokkaammin (Goldstein ym. 2002, 123–124).
Tässä artikkelissa konseptoinnilla tarkoitetaan sitä, että yritysyhteistyön sisältö, rakenne ja aikataulu on esitetty selkeästi ja ymmärrettävästi. Näin yritys saa nopeasti kokonaiskuvan yhteistyöstä: mitä se pitää sisällään, mitä se vaatii ja mitä se antaa. Selkeä kuvaus ei ainoastaan auta yritystä hahmottamaan yhteistyön hyötyjä, vaan myös helpottaa ajankäytön suunnittelua.
Laurea on kehittänyt yritysyhteistyöhön avainkumppanuusmallin, joka mahdollistaa monipuolista yhteistyötä mm. opiskelijaprojektien, rekrytointiyhteistyön ja näkyvyyden kautta (Laurea 2025).
Laurean avainkumppanuuspäällikkö Timo Kiippa (2025) kiteyttää selkeän opiskelijaprojektien kuvauksen merkityksen näin:
”Yrityksille yhteistyöprojektien tarjoaminen on paljon sujuvampaa silloin, kun meillä on esittää selkeä ja napakka projektikuvaus. Kun yritys näkee heti, mitä projektissa tehdään, mitä heiltä odotetaan ja mitä he siitä saavat, on kynnys lähteä mukaan huomattavasti matalampi. Hyvä projektikonsepti käytännössä myy itse itsensä.”
Yhteistyö hyödyttää kaikkia osapuolia
Yhteistyön onnistuminen edellyttää, että kaikki osapuolet kokevat saavansa siitä hyötyä. Opiskelijoille yritysyhteistyö tuo käytännön kokemusta ja mahdollisuuden soveltaa oppimaansa todellisissa tilanteissa, mikä lisää työllistymismahdollisuuksia ja motivaatiota. Opettajille yhteistyö voi tarjota mahdollisuuden ammatilliseen kehittymiseen ja verkostoitumiseen. Yrityksille yhteistyö on keino kehittää palveluita, seurata teknologian kehitystä ja rekrytoida osaajia. (Rhinehart 2022.)
Kun yhteistyötä tehdään suunnitelmallisesti ja vuorovaikutteisesti, syntyy aitoja kumppanuuksia, joissa osaaminen, ideat ja resurssit liikkuvat molempiin suuntiin. Tällainen yhteistyö vahvistaa kaikkien osapuolten tavoitteita ja tuo esiin uusia mahdollisuuksia, joita ei yksin toimimalla ehkä havaittaisi. Opiskelijaprojektien osalta keskeistä on, että projektien aikataulu ja tavoitteet, eli mitä projektista syntyy ja milloin, on kuvattu selkeästi jo ennen aloitusta. Hyvin määritelty projekti tukee vuorovaikutusta, tuo varmuutta opiskelijoiden työskentelyyn ja luo yritykselle luottamusta projektin hyödyllisyyteen. Parhaimmillaan yhteistyöprojektit synnyttävät pitkäaikaisia suhteita, jotka hyödyttävät sekä opiskelijoita että yrityksiä vielä projektien päätyttyäkin.
Seuraavaksi esitellään kaksi konkreettista esimerkkiä opiskelijaprojektien konseptoinnista.
Case: Digimarkkinointisuunnitelma
Toimivaksi todettu esimerkki onnistuneesta konseptoinnista on Laurean IT-tradenomiopiskelijoiden Digital Sales and Marketing -opintojaksolla (10 op) toteuttama Digimarkkinointisuunnitelma-projekti. Projektin aikana opiskelijat suunnittelevat digimarkkinoinnin toimenpiteitä oikeiden yritysten toivomille kohderyhmille.
Alla kuvassa 1 esitetty konsepti on kuvattu visuaalisesti ja sanallisesti siten, että yhteistyön rakenne on yritykselle nopeasti ymmärrettävissä. Kolmivaiheinen aikataulu – aloitus, yrityksen esittely ja valmiiden suunnitelmien esitykset – kertoo selkeästi, milloin osallistumista tarvitaan ja kuinka paljon. Yrityksen rooli rajautuu kahteen online-tapaamiseen ja taustatiedon toimittamiseen. Vastineeksi se saa digimarkkinoinnin suunnitelman, joka sisältää muun muassa kanavasuosituksia, asiakasprofiilikuvauksia ja esimerkkimainoksia. Yhteistyö on yritykselle maksutonta, mutta se tarjoaa arvokkaita näkemyksiä, jotka voivat suoraan tukea esimerkiksi verkkonäkyvyyden kehittämistä tai uusien asiakassegmenttien tavoittamista.
Projekti toteutettiin keväällä 2025 ja siihen osallistui viisi yhteistyöyritystä. Projektin toteutuksesta tuli yrityksiltä positiivista palautetta:
”Opiskelijat olivat mielestäni saaneet kasaan hyvän ja selkeän kokonaisuuden ja pystyivät sen perustelemaan loogisesti. Tykkäsin etenkin tuosta mainossloganista, se tulee varmasti käyttöön. Samoin opiskelijoiden tekemät valmiit mainospohjat someen olivat todella selkeitä ja visuaalisia.”
”Kiitos paljon mahdollisuudesta osallistua kurssille! Pidin erityisesti siitä, miten selkeästi tiimi määritteli tavoitteet SMART-kehyksen avulla ja keskittyi ostajan ostopolkuun. Kohderyhmän profilointi oli onnistunutta, ja kanavastrategia sekä budjetointi toivat suunnitelmaan konkretiaa.”
Kuva 1. Esimerkki potentiaalisille yhteistyöyrityksille tehdystä yhden sivun konseptikuvauksesta Digital Marketing and Sales -opintojaksoyhteistyölle. (Kuva Outi Loikkanen, kuva tehty Canva.com-työkalulla)
Case: Verkkosivujen arviointi
Toinen esimerkki opiskelijaprojektin konseptoinnista on Laurean IT-tradenomiopiskelijoiden toteuttama Verkkosivujen arviointi -projekti Digitaalisen palvelun perusteet -opintojaksolla (5 op). Kyseessä on yhteistyöprojekti, jossa opiskelijat arvioivat yrityksen verkkosivujen saavutettavuutta tai käytettävyyttä.
Yhteistyö on rakennettu mahdollisimman vaivattomaksi yrityksen näkökulmasta. Yrityksen tarvitsee vain ilmoittautua mukaan, toimittaa verkkosivujensa osoite ja valita ovatko he kiinnostuneita saavutettavuus- vai käytettävyysarviosta. Opiskelijat tekevät arvioinnin opettajan ohjauksessa ilman yrityksen työpanosta ja lopputuloksena yritys saa sovittuna aikana verkkosivujen kehityskohteet ja parannusehdotukset sisältävän raportin.
Konsepti on kuvattu visuaalisesti ja sanallisesti siten, että yritykselle on heti selvää, mitä osallistuminen edellyttää ja mitä siitä saa. Maksuton yhteistyö tarjoaa arvokasta palautetta digitaalisten palvelujen parantamiseen – erityisesti saavutettavuuden ja käytettävyyden näkökulmista.
Projekti toteutettiin keväällä 2025 ja siihen osallistui yhteensä 12 yritystä. Tämänkin projektin toteutuksesta tuli yhteistyöyrityksiltä myönteistä palautetta, joista tähän on nostettu kaksi esimerkkiä:
”Todella paljon kiitoksia arvioinneista! Voit kertoa opiskelijoille terveisiä, että ovat tehneet todella hyvää työtä! Nettisivujen päivittäminen on ollut agendalla jo pidemmän aikaa ja nyt sain erinomaisen rungon tällä työlle, wau! :)”
”Kiitos todella paljon. Aivan huikean loistava raportti! Kerro terveiset opiskelijoille, että mahtavaa työtä. Meillä alkaa syksyllä verkkosivun uudistusprojekti, joten tämä on hyvä pohja sille työlle.”
Kuva 2. Esimerkki potentiaalisille yhteistyöyrityksille tehdystä yhden sivun konseptikuvauksesta Digitaalisen palvelun perusteet -opintojaksoyhteistyölle. (Kuva Outi Loikkanen, kuva tehty Canva.com-työkalulla)
Lopuksi
Opiskelijaprojektit tarjoavat yrityksille helpon tavan kehittää toimintaansa ja tutustua tulevaisuuden osaajiin. Aina yrityksellä ei kuitenkaan ole valmiiksi määriteltyä opiskelijaprojektiksi sopivaa kehittämiskohdetta. Yhden sivun esite yhteistyön sisällöstä ja rakenteesta on tässä artikkelissa esiteltyjen opintojaksojen kokemusten pohjalta hyvä apu, kun esitellään opiskelijayhteistyön toimintamallia yrityksille. Näin yrityksen on helppo ymmärtää mistä on kyse ja lähteä mukaan.
Lähteet