Stop Huumeille ry yhteistyökumppanina vankilasta korkeakouluun

Teksti | Janika Lindström

Toimin aikaisemmin sosiaalityöntekijänä Helsingin vankilassa. Tein yhteistyötä Stop Huumeille -yhdistyksen kanssa. Järjestö vieraili päihteettömällä yhteisökuntoutusosastolla Sörkka-yhteisössä ja järjesti vangeille erilaisia aktiviteetteja laitoksen ulkopuolella. Myös vankien sekä Stopin väen ystävyysotteluita nähtiin Helsingin vankilan liikuntasalissa. Vangeille Stoppi oli mieleinen yhteistyökumppani, jonka kanssa pääsi melomaan, hohtokeilaamaan sekä tekemään erilaisia asioita päihteettömyyden löytäneiden vertaisten kanssa. Stop Huumeille ry tarjosi myös valvotussa koevapaudessa oleville vangeille mahdollisuuksia työkokeiluun.

kuvituskuva.
Karolina Grabowska / Pexels

Nämä järjestötoimijoiden ja vankien keskinäiset kohtaamiset olivat merkityksellisiä ja Stopista muodostui monille vangeille päihteetön olohuone, josta he löysivät vertaisiaan sekä uudenlaista päihteetöntä ja rikoksetonta tekemistä vankeuden jälkeen. Kun järjestön toiminta konkretisoitui vangeille toiminnan kautta, niin kynnys hakeutua toimintaan mukaan madaltui. Harva vanki uskaltautuu pelkän esitteen perusteella lähteä tutustumaan kansalaisjärjestön palvelutarjontaan.

Nykyisin toimin lehtorina rikosseuraamusalan koulutuksessa Laurea-ammattikorkeakoulussa. Yhteistyömme Stop Huumeille ry:n kanssa jatkuu. Stoppi tarjoaa korkeakouluopiskelijoille harjoittelupaikkoja ja tilaa opinnäytetöitä. Stop Huumeille ry on myös työllistänyt Keijo-kokemusasiantuntijakoulutuksen käyneitä. Osa kokemusasiantuntijoista on myös hankkinut Stop Huumeille ry:n Fattaluuta-koulutuksen ja saanut valmiuksia tehdä vertaispalveluohjausta ja toimia vertaisten apuna palveluissa.

Stop Huumeille ry on järjestänyt myös Laurea-ammattikorkeakoulun kanssa Vankimessut-tapahtumia. Yhteistyö on ollut Stopin kanssa arvokasta. Kun Stoppi tulee paikalle, niin mukana on aina toistakymmentä vertaista Stopin punaisissa paidoissa. Kaikki toiminta ja aktiviteetit, joita Stoppi ihmisille tarjoaa päihteettömyyden tueksi, osoittaa miten paljon he arvostavat toimintansa piirissä olevia ihmisiä. Heillä on tarjolla vain parasta. Toiminta on myös maksutonta, mikä tukee toimintaan osallistuvien yhdenvertaisuutta.

Korkeakoululle järjestöt ovat tärkeitä työelämäkumppaneita. Ne tarjoavat oivallisia oppimisympäristöjä opiskelijoille, joissa on mahdollista opetella ammatillista vuorovaikutusta sekä osallistua järjestön toiminnan kehittämiseen. Yhteistyössä molemmat osapuolet hyötyvät toistensa tarjoamista mahdollisuuksista. Stop Huumeille ry tarjoaa oppimisympäristön, jossa opiskelijoilla on mahdollisuus toimia parityössä vertaisohjaajien kanssa. Lisäksi Stoppi tarjoaa tuleville ammattilaisille mahdollisuuden omaksua arvoja, joissa päihdekuntoutujat nähdään arvokkaina ja heidän yhteiskunnallista osallisuuttaan sekä hyvinvointiaan tuetaan monin eri tavoin.

Stop Huumeille ry täyttää 22 vuotta. Vertaistukeen ja päivätoimintaan keskittynyttä yhdistystä tarvitaan myös tulevaisuudessa. Siellä kohdataan ihminen ihmisenä.

Lisätietoja:

Stop Huumeille ry:n verkkosivut

URN http://urn.fi/URN:NBN:fi-fe2022081755593

Jaa sivu