Suoraan työhaastatteluun ilman työnhakua? – HarkkaFesteillä järjestettiin yli 20 työhaastattelua

Teksti | Esa Hukkanen , Olga Kymäläinen

Opiskelijoilla on tyypillinen ongelma: osaamista ja kiinnostusta on, mutta se ei näy CV:ssä ja hakemuksessa, joten rekryprosesseissa ei päästä edes haastatteluihin. Rekrypalvelujen Olga Kymäläinen ja urapalvelujen Esa Hukkanen tarttuivat toimeen ja poistivat yhtälöstä ongelman: jätetään hakuasiakirjat pois ja päästetään opiskelijat suoraan työhaastatteluun. Näin syntyi HarkkaFest, joka eräänä marraskuisena iltapäivänä vuonna 2023 tarjosi opiskelijoille yli 20 työhaastattelua, joista viisi johti työsopimuksiin asti.

harkkafestin maonosständi kampuksella.
Kuva: Ilkka Kurkela

Kuoppia nopean alun jälkeen

Idea HarkkaFestistä sai synnyttyään nopeasti tuen johdolta. Laurean rehtori Jouni Koski kommentoikin, että ”HarkkaFest on erinomainen esimerkki innovatiivisesta tapahtumasta, jossa yhdessä avainkumppaneiden kanssa luotiin korkeakouluopiskelijoiden työllistymiseen konkreettisia ratkaisuja. Tapahtuman vaikuttavuutta kuvaa hyvin se, että siinä luotiin opiskelijoille suora väylä työhaastatteluun.”

Suunnittelutyö aloitettiin maaliskuussa ja vappuun mennessä kasassa olivat konsepti, ennakkotyöpajat, yleisilme logoineen sekä yrityksille lähtevä markkinointiviesti. Idean tarkemman konseptoinnin ja projektin aloituksen jälkeen alkoi kuitenkin pian näkyä pienoisia vaaranmerkkejä. Juhannukseen mennessä ei ollut ilmoittautunut yrityksiä sillä tahdilla kuin toivottiin ja kesälomien päätyttyäkään yritysten ilmoittautuminen ei ollut lähtenyt vauhdikkaaseen kiitoon.

Tähän reagoitiin lisäämällä alkusyksystä viestintää ja avaamalla ilmoittautuminen myös muille organisaatioille kuin Laurean avainkumppaneille. Kohderyhmäksi valikoitui tradenomialat, eli liiketalous, tietojenkäsittely, turva ja oikeus. Turvan ja IT-alan opiskelijoille löytyi tapahtuman yhteyteen mahdollisuuksia harjoitteluihin Puolustusvoimien kautta, vaikka haastatteluja ei saatukaan järjestettyä samaan tilaisuuteen. Kiinnostuneista organisaatioista osa joutui viime metreillä harmillisesti perumaan osallistumisensa. Tapahtumapäivään saavuttaessa haastatteluaikoja oli sovittu neljän yrityksen kanssa.

Töitä viidelle Laurean opiskelijalle

Opiskelijoille suunnatun viestinnän myötä haastatteluajat alkoivat täyttyä ja lopulta yli 20 opiskelijaa kävi työhaastattelussa oman alansa harjoittelupaikkaan ilman CV:tä tai työhakemusta – ihan vain varaamalla ajan ja tulemalla paikalle. Varattujen haastattelujen lisäksi osallistuvien organisaatioiden kanssa pääsi keskustelemaan Leppävaaran aulan ständeillä ja myös muutama opiskelija pääsi haastatteluun viime hetkillä ilman ajanvarausta. Tapahtumaan kutsuttiin ständeille myös Laurean opiskeluhyvinvointipalvelut ja saipa tilaisuudessa myös CV:nsä päivitettyä uraohjaajan täsmävinkkien avulla.

Lopputuloksena avoimessakin haussa olleisiin paikkoihin palkattiin kaikkiaan viisi HarkkaFesteillä haastateltua Laurean opiskelijaa. Palautteet niin opiskelijoilta kuin rekrytoijilta olivat kiittäviä. Kehitysehdotuksina toivottiin useampia työpaikkoja ja vielä monialaisempaa valikoimaa, mikä oli odotettavaakin, kun ensimmäisellä kerralla rajattiin valikoima tietoisesti tradenomialoihin. Opiskelijat olivat tyytyväisiä uuteen konseptiin ja sen suomaan mahdollisuuteen päästä työhaastatteluun. Rekrytoijien kommenttien perusteella HarkkaFest oli perinteisempään rekrytointitapahtumaan nähden raskaampi, vaikkakin ennen kaikkea antoisampi.

Opiskelijat saivat kehuja valmistautuneisuudestaan

Emme oikeasti päästäneet opiskelijoita ”suoraan haastatteluun”, vaikka se olikin koko tapahtuman ydin. Annoimme heille nimittäin mahdollisuuden valmistautua ennakkotyöpajoissa, joissa perehdyttiin muun muassa osaamisen tunnistamiseen ja itsensä esittelyyn. Urapalvelujen Esa Hukkanen fasilitoi suurimman osan työpajoista, minkä lisäksi markkinoinnin ja viestinnän lehtori Tiina Leppäniemi valmisteli opiskelijat esiintymisen ja esittäytymisen saloihin. Tapahtuman jälkeisellä viikolla järjestettiin vielä työnhaun työpajoja jatkoon päässeille – ja toki kaikille muillekin aiheista kiinnostuneille.

Mukana olleet yritykset kehuivat opiskelijoiden valmistautuneisuutta ¬– samoin kuin talven UraFestiin osallistuneet yritykset. Pidämmekin tärkeänä, että kun opiskelijoille suunnitellaan tapahtumia, edetään opiskelijoiden tarpeista lähtien. Vaikka HarkkaFestiä ei kehitetty erillisen palvelumuotoiluprosessin tuloksena, oli prosessi vahvasti opiskelijalähtöinen. Se huomioi opiskelijoiden aiemmin tunnistetut haasteet ja ratkoi niitä tarjoten arvokkaita kokemuksia useille opiskelijoille. Aika näyttää, missä muodossa HarkkaFest ja opiskelijoiden auttaminen työhaastatteluihin pääsemisessä toteutuu tulevaisuudessa, mutta tulokset tästä ensimmäisestä kokeilusta olivat erinomaiset.
Laurean markkinoinnin Venla Korhonen harjoittelijoidensa kanssa takasivat tapahtumalle hyvän näkyvyyden niin ennakkoon kuin myös tapahtuman aikana. Ennakkoviestintä Laurean some-kanavissa oli kattavaa ja tapahtuman aikana osallistujaorganisaatioiden edustajien videohaastatteluilla tarjottiin työnhaun vinkkejä kaikille opiskelijoille.

Ei pelkkä opiskelijatapahtuma

HarkkaFest veti paikalle Leppävaaraan myös henkilökuntaa. Etenkin avainkumppanipäälliköt ja TKI-ammattilaiset olivat aktiivisina mukana keskustelemassa organisaatioiden, opiskelijoiden ja muun henkilökunnan kanssa. TKI-asiantuntija Raija Kaljunen kutsui paikalle myös Get Work Vantaa -hankkeen tiimoilta hankkeen työryhmää.

Tapahtuma oli myös Laurean sisäisesti hyvin yhteisöllinen, kun paikalle tuli useita Laurean omia sidosryhmiä. Ennen tapahtumaa kaikki osallistujatahot kutsuttiin Leppävaaran Flow-ravintolaan verkostoitumislounaalle. Laurean avainkumppanit ja muut osallistujaorganisaatiot sekä opiskelijahyvinvointitoimijat, avainkumppanipäälliköt, urapalvelut, rekrypalvelut sekä markkinoinnin asiantuntijat ja harjoittelijat kokoontuivat tutustumaan ja nauttimaan Flow’n herkuista.

Vaikka tapahtuma järjestettiin opiskelijoille, se toi yhteen myös muita Laurean sidosryhmiä ja henkilökuntaa. Niin suunnitellut kuin suunnittelemattomatkin tapaamiset tapahtuman aikana loivat uusia kontakteja ja ajatuksia toimintojen kehittämisestä – kuten tällaisissa tapahtumissa luonnollisesti käykin.

URN http://urn.fi/URN:NBN:fi-fe202402147162

Jaa sivu