Tarinateatteri luo merkityksellisiä kohtaamisia

Teksti | Anu Hagman

Laurea on mukana Erasmus+ Creation POP- hankkeessa, jonka tavoitteena on lyhyesti ja ytimekkäästi ilmaistuna saattaa yhteen eri-ikäisiä ihmisiä luovien menetelmien, erityisesti draamatyöskentelyn kautta. Meillä ihmisillä on luontainen tarve jakaa tarinoitamme, tulla kuulluksi ja toisaalta myös liittyä toisten kokemuksiin tarinoiden kautta. Hankkeesta voit lukea halutessasi lisää täältä: Creation-POP | (creationpop.eu)

kuva työpajan osallistujista.
Tunnelmia ”Tarinoita selviytymisestä” työpajan jälkeen. Kuva: Piia Tiilikallio

Olemme järjestäneet kevätkaudella 2023 kolme työpajaa tähän tavoitteeseen liittyen. Ensimmäisessä työpajassa isovanhemmat pääsivät seikkailemaan lastenlastensa kanssa pedagogisen draaman opiskelijoiden suunnittelemaan ja toteuttamaan satuseikkailuun ”Keijusalon karnevaalit”.

Laurean nykyisistä ja entisistä opiskelijoista koostuvan tarinateatteriryhmän kanssa olemme järjestäneet kaksi työpajaa ”Tarinoita rakkaudesta” ja ”Tarinoita selviytymisestä”, joihin olemme saaneet +60- vuotiaita osallistujia mm. yhteistyökumppaneiden ja eläkeläisjärjestöjen kautta – ja mukana on ollut myös Laurean omia opiskelijoita.

Mitä opimme työpajoista?

Kohtaamiselle on suuri tarve, me tarvitsemme tiloja ja mahdollisuuksia jakaa ihmisenä olemisen iloja ja suruja ja pysähtyä hetkeksi omien ja toistemme kokemusten äärelle. Ihmisten kokemukset elämästä ja sen haasteista eivät ikäeroista huolimatta ole kovin erilaisia. Kaikki me kipuilemme, kaikilla meillä on omat haasteemme – mutta myös voimavaramme. Ehkä meidän pitäisi oppia enemmän jakamaan myös tarinoita näistä elämään liittyvistä repaleisuuksista sosiaalisen median kiiltokuvatarinoiden sijaan?
Elämän haasteista selviytymisestä tarinoista nousi tärkeänä teemana esiin mm. sitkeys – se, että ei anneta ensimmäisen, toisen tai edes kymmenennenkään vastoinkäymisen lannistaa, vaan jatketaan kipuamista sinne, minne alun perin oli tarkoituskin.

Toisaalta; jossain kohtaa on viisautta antaa periksi. Väkisin puristamalla – vaikka hiekkaa kämmeneen- ei välttämättä saa, mitä tarvitsee tai haluaa. Apua saa, kun osaa ja uskaltaa pyytää. Meidän yksinpärjäämisen kulttuuri on välillä liian vahvaa, kuin Jukolan Jussit voimasanoja hokien puristetaan lapionvartta vain kovempaa. Joskus vaikeinta on myöntää itselleen se, että nyt ei yksin pärjää. Mutta auttavia ihmisiä kyllä on, ja monesti vertaistuki on se auttavin ja parhain tuki.

Joskus rohkeus voi myös näyttäytyä siinä, että sanoo ei. Joko sisäiselle vaativalle äänelle -tai sitten ulkopuolisille odotuksille. Aina voisi tehdä enemmän, nopeammin tai tehokkaammin, oli sitten kyse työtehtävistä, opintojen eteenpäin saattamisesta tai treenaamisesta. Mitä jos jättäisi suorittamisen vähemmälle ja pysähtyisi hetkeen?
Tällaisia kaikuja työpajojen sisällöt ja kohtaamiset jättivät mieleeni. Creation POP työpajat jatkuvat taas syksyllä. Sitä ennen kiitos kaikille työpajoihin tänä keväänä osallistuneille. Ihanaa, lempeää ja rentouttavaa kesää ja paljon hyviä kohtaamisia Sinulle!

Toivoo Anu Hagman ja koko tarinateatteri-tiimi

J.K. Jos olet opiskelija ja olisit kiinnostunut tekemään Creation POP- hankkeeseen esim. opinnäytetyötä sukupolvien välisestä kohtaamisesta tai luovan työskentelyn merkityksestä, ota rohkeasti yhteyttä anu.hagman@laurea.fi tai piia.tiilikallio@laurea.fi

URN http://urn.fi/URN:NBN:fi-fe2023061454705

Jaa sivu