Oletko miettinyt omia tavoitteitasi työelämässä?

Teksti | Jaakko Tyni

Otsikon kysymys on yksi niistä monista, joita 21.4.2023 Laurean Tikkurilan kampuksella pidetty KITOS! -työpaja meitä osallistujia johdatti pohtimaan. KITOS! (Kickstarting International Talent´s Occupational Success) on pelillistetty työkalupakki, joka auttaa kansainvälisiä työnhakijoita ja opiskelijoita integroitumaan suomalaiseen työelämään. Työkalupakki on kehitetty yhteistyössä kansainvälisten työnhakijoiden, työllisyyspalveluiden asiantuntijoiden ja Laurean osaajien kanssa.

kuvituskuva työpajasta.
Kysymyskorttien kanssa työskenneltiin tiimalasien aikatauluttamana, jotta kaikki pääsevät ääneen ja työpajan kesto pysyy rajattuna. (Kuva: Jaakko Tyni.)

Työpajassa käytiin Krista Keräsen (Vision Factory), Anniina Honkosen (Laurea) ja Lotte Koivulaisen (Vantaan kaupunki) johdolla läpi pelillisyyden perusperiaatteita ja fasilitoinnin ohjeita. Lisäksi saimme ohjeet KITOS! -työkalupakin käyttämiseen ja pääsimme itse pelaamaan peliä. Pelillisyys on erinomainen tapa saada ihmiset rentoutumaan, laskemaan jännitteet ja kommunikoimaan helpommin. Pelillisyys voi myös motivoida oppimaan uusia asioita.

KITOS! sisältää monipuolisia tehtäviä, joita voi käyttää työpajoissa kansainvälisten työnhakijoiden ja opiskelijoiden kanssa. Työkalupakki auttaa kysymyskorttien avulla hahmottamaan asioita, jotka tulee huomioida, kun tavoitteena on integroitua suomalaiseen työelämään. Työkalupakin avulla voi käsitellä muun muassa suomalaista työelämää, työnhakuprosessia, osaamisen tunnistamista ja monikulttuurisuutta.

Työkalupakin käyttöönottoon ja käyttämiseen tarvitaan fasilitaattori. Fasilitaattorin roolina on ohjata ja tukea ryhmää työskentelyssä sekä varmistaa, että työskentely etenee sujuvasti. KITOS! -työkalupakin käyttäminen vaatii jonkin verran suunnittelua ja valmistelua, jotta tehtävät ovat sopivia kohderyhmälle. Työkalupakin käyttöön kannattaa varata riittävästi aikaa ja resursseja.

Kaiken kaikkiaan työpaja oli hyödyllinen ja mielenkiintoinen. Pelillisyys haastaa ajattelemaan, auttaa hahmottamaan monimutkaisia asioita ja fasilitointi ohjaa ryhmää tehokkaaseen työskentelyyn. Hienoa oli huomata, että työpajan osallistujan ei tarvitse lähteä tyhjin käsin kotiin, vaan mukana tulee tiekartta siitä mitä hän jo osaa ja siitä missä hän voi vielä kehittyä. KITOS! -työkalupakki tarjoaa monipuolisia tehtäviä kansainvälisten työnhakijoiden ja opiskelijoiden tueksi ja sen avulla voidaan parantaa työnhakijoiden mahdollisuuksia integroitua suomalaiseen työelämään. Suosittelen lämpimästi KITOS! -työkalupakkia kaikille, jotka työskentelevät kansainvälisten työnhakijoiden ja korkeakouluopiskelijoiden parissa.

KITOS! -työkalupakki on osa Työ- ja elinkeinoministeriön rahoittamaa Talent Vantaa -hanketta, jossa ovat mukana Vantaan kaupunki ja Laurea-ammattikorkeakoulu. Hanke on osa kansallista Talent Boost -verkostoa. Työkalupakin materiaalit tulevat toukokuun 2023 aikana Laurean nettisivuille, josta ne voi ladata itselleen. Hankkeen kotisivu.

URN http://urn.fi/URN:NBN:fi-fe2023042638861

Jaa sivu